Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ierland voortaan eerlijk over gezondheidsgevaren alcohol, in Nederland nog 'veel verzet'

  •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2868 keer bekeken
  •  
ANP-463861299

In Ierland wordt het verplicht uitgebreide gezondheidswaarschuwingen op alcoholproducten te plaatsen, vergelijkbaar met die op tabaksproducten. Dat meldt ANP. De etiketten zullen niet alleen informatie bevatten over het aantal calorieën en de hoeveelheid alcohol, maar ook over drinken tijdens een zwangerschap en het risico op leverproblemen en kanker. Volgens de Ieren zelf zijn ze wereldwijd het eerste land dat deze maatregel invoert.

Consumenten worden straks ook doorverwezen naar een website met informatie over de invloed van alcohol op de gezondheid. Ierse media schreven eerder dat op de etiketten de teksten "alcoholgebruik leidt tot leverziekte" en "er is een direct verband tussen alcohol en fatale kankersoorten" komen. In Ierland bestaat al regelgeving over het delen van gezondheidsinformatie op de verpakking van andere voedsel- en drankwaren. Het idee van de regering is dat consumenten dankzij de etiketten ook beter in staat zullen zijn om weloverwogen beslissingen te maken over hun alcoholgebruik.

De aangepaste verpakking is pas vanaf 22 mei 2026 verplicht zodat betrokken bedrijven genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden, aldus de regering. De plannen zijn maandag ondertekend door gezondheidsminister Stephen Donnelly. "Ik kijk ernaar uit dat andere landen ons voorbeeld volgen", laat de minister weten.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP noemt de Ierse maatregel een "doorbraak". Directeur Wim van Dalen zou het "fantastisch" vinden als de Ierse maatregelen in Nederland zouden worden gevolgd. Voorlopig heeft hij daar echter een hard hoofd in: "Nederland is niet vooruitlopend op dit gebied." Hij ziet het niettemin als een "enorme stimulans" om de strijd voor een strenger alcoholbeleid voort te zetten, hoewel daar "heel veel verzet" tegen is en hij zelfs verruiming van het aanbod vreest. Hij benadrukt dat de relatie tussen kanker en alcohol voldoende vaststaat om het drinken aan te pakken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn elk jaar 3 miljoen sterfgevallen toe te schrijven aan schadelijk alcoholgebruik. Dat komt neer op 5,3 procent van alle sterfgevallen. Het aantal alcoholgerelateerde sterftegevallen in Nederland werd in 2021 door het RIVM geschat op 2.390. Dat is 1,4% van de totale sterfte. Vorige maand bleek dat het aantal mensen dat met drank op achter het stuur stapt en een ongeluk veroorzaakt in Nederland toeneemt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.