Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ieren steunen euroverdrag: Wel 'ja' maar geen 'hoera!'

  •  
01-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ierland_300.jpg
Lage opkomst bij enige referendum in Europa ... 'Meer opluchting dan overwinning'
De helft van de Ierse kiezers is naar de stembus gegaan om een oordeel te vellen over het omstreden Europese begrotingsverdrag dat Brussel meer middelen geeft om lidstaten te dwingen tot meer discipline. Ierland is getroffen door de crisis. Zestig procent van de kiezers steunt het verdrag.
De nee-stemmers bevinden zich vooral in het kamp van de nationalisten. De politiek verslaggever van de Irish Times constateert (zie clip) dat vooral in arbeiderswijken en gemeenten die grenzen aan Noord-Ierland nee is gestemd. In 5 van de 43 districten won de nee-stem, waaronder in de arme wijken van Dublin. Hij denkt niet dat de lage opkomst veel invloed heeft op de uitslag.
Ierland is het enige land in Europa dat de beslissing om in te stemmen met het verdrag heeft voorgelegd aan de eigen bevolking. Van de lidstaten hebben alleen Groot-Brittannië en Tsjechië tegen gestemd. De Ierse regering had er bij de bevolking op aangedrongen het verdrag te steunen om het investeringsklimaat niet te verslechteren. Ook werd een bankrun gevreesd bij een overwinning van de Nee-stem. Van een zegetocht is echter geen sprake. De Ja-stem wordt eerder ervaren als een opluchting dan als een overwinning. Landen die het bedrag niet tekenen kunnen geen beroep doen op het ESM-noodfonds. Die clausule is door Duitsland aangebracht in het verdrag om Ieren over te halen tot een ja-stem.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.