Joop

Iedereen wacht op Pieter Omtzigt

  •  
09-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
1462118

© Screenshot: OP1

Zo lang hij zich verzet tegen een voortgezet premierschap van Rutte komt er geen nieuw kabinet
CDA’er Pieter Omtzigt is de laatste jaren uitgegroeid tot het ideale Kamerlid. Hoewel lid van een regeringspartij geldt hij als superkritisch, onafhankelijk en wars van politieke spelletjes. Bij het blootleggen van het toeslagenschandaal, een van de meest ingrijpende politieke affaires van de laatste jaren, speelde hij een hoofdrol.
In de zomer van vorig jaar slaagde Omtzigt er bijna in lijsttrekker van zijn partij te worden. Met zeer nipt verschil werd hij verslagen door Hugo de Jonge, die niet lang daarna zijn functie weer overdroeg aan Wopke Hoekstra. Omtzigt kwam als tweede op de CDA-lijst te staan en haalde op 17 maart ruim 342.000 voorkeurstemmen.
Zelf was hij overigens niet aanwezig tijdens het bekendmaken van de uitslag. Omtzigt zit namelijk thuis, al vele weken inmiddels, want hij is overwerkt. Niettemin blijft hij de gemoederen op het Binnenhof nadrukkelijk bezighouden, zeker nadat gewezen verkenner Kajsa Ollongren per ongeluk een tekst liet uitlekken met de woorden ‘Omtzigt, functie elders’. Een Kamerdebat hierover kostte premier Mark Rutte, die het met de verkenners gehad bleek te hebben over het wegpromoveren van het lastige Kamerlid, bijna de politieke kop.
De praktisch heilig verklaarde Omtzigt mag er dus al geruime tijd niet bij zijn in politiek Den Haag, hij bepaalt voor een belangrijk deel wel de loop van de gebeurtenissen. Want Omtzigt wil niet – zo neemt althans iedereen aan – in één kabinet met de door hem als een machtswellusteling beschouwde VVD-leider Rutte. En omdat de VVD aan Rutte vasthoudt, lijkt er een patstelling te zijn ontstaan. Want zonder CDA is Rutte IV vrijwel onmogelijk. En zonder Omtzigt kan het CDA niet verder.
Hoe moet dat nu? Volgens het weekblad Elsevier staat Omtzigt op het punt te breken met zijn partij. Hij zou zich tegengewerkt voelen door de top ervan. Partijleider Hoekstra en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij schijnen al diverse malen bij Omtzigt in Enschede op bezoek te zijn geweest in een poging hem tot andere gedachten te brengen. Ze zouden hem het vicepremierschap hebben aangeboden en kennelijk ook gezegd hebben dat hij fractievoorzitter mag worden. Maar Omtzigt geeft vooralsnog geen positieve signalen af, eerder negatieve.
Elsevier baseert zijn verhaal op anonieme ‘bronnen in het CDA’, dus terughoudendheid is hier op zijn plaats. Temeer daar andere media het nieuws blijkbaar niet bevestigd kunnen krijgen. Vast staat wel dat Omtzigt de sleutel voor de kabinetsformatie in handen heeft. Want zo lang hij zich verzet tegen een voortgezet premierschap van Rutte komt er geen nieuw kabinet. Hoekstra, Van Rij en andere hooggeplaatste CDA’ers durven het blijkbaar niet aan een beslissing te forceren. Zij wachten af. En zo wacht heel Den Haag op wat Pieter Omtzigt doet.
Stel nu eens dat die inderdaad voor zichzelf begint. Hoeveel van zijn fractiegenoten zouden hem dan volgen? Vermoedelijk niet erg veel, want CDA’ers zijn van nature gezagsgetrouw. Anderzijds: Omtzigt is wel erg populair bij de kiezers, ook bij hen die zich niet tot het CDA-electoraat rekenen. Bij verkiezingen, zo heeft een opiniepeiler wel eens uitgezocht, zou een door hem geleide lijst goed zijn voor meer dan twintig zetels.  Dat niveau lijkt voor het CDA voorlopig niet haalbaar, misschien wel nooit meer.
Maar zou Omtzigt echt bereid zijn zich af te scheiden? Hij zit al sinds 2003 vrijwel onafgebroken in de Tweede Kamer voor de christendemocraten. Ook maakt hij namens de partij deel uit van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa (niet te verwarren met de EU). Hij heeft dus veel aan het CDA te danken. En Omtzigt mag zich de laatste tijd dan wel hebben ontpopt als een revolutionaire houwdegen, de afgelopen jaren deed hij steeds braaf wat het CDA wilde. Hij legde zich neer bij alle compromissen die deze partij sloot. Hij verleende steun aan de kabinetten Balkende II t/m IV en aan Rutte I en III. Niet aan Rutte II, want toen zat zijn partij in de oppositie.
Nogal wat Binnenhofwatchers zien Omtzigt als een politicus die zich vooral thuis voelt in een oppositierol, want dan kan hij bewindslieden onbelemmerd de maat nemen, zonder zich om de positie van het kabinet te hoeven bekommeren. Of de meeste andere CDA’ers ook liever buiten de coalitie blijven is echter de vraag. Hoekstra in elk geval niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

Libertain
Libertain11 mei 2021 - 8:17

Wie wat wil? Hier het antwoord: - https://debalie.nl/programma/de-on-betrouwbare-overheid-25-02-2021/

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 mei 2021 - 5:12

Niet iedereen hoor! Ik zit te wachten op D66 e.a.

Ditdus
Ditdus10 mei 2021 - 19:02

Komt nog bij dat VVD de grootste oppositiepartij van het land PVV en FvD op voorhand heeft uitgesloten van regeringsdeelname. En daarmee ook de kiezers van de PVV en FvD. Het is wat dat betreft niet zo dat de VVD het gebrek aan keuze voor een coalitie niet aan zichzelf te danken heeft.

Ditdus
Ditdus10 mei 2021 - 18:33

Je wordt echt om je oren geslagen met deze onzin. Omtzigt heeft recent een boek geschreven met zijn voorstellen voor macht-tegenmacht. Als het CDA dat boek op tafel legt bij de formatie, dan hoeft je het eindresultaat alleen nog maar even met Omtzigt af te tikken. Overigens zouden media zich moeten schamen dat zij keer op keer anonieme aanvallen op de persoon publiceren. Dit is nou al de zoveelste fluistercampagne om Omtzigt te beschadigen. Ik zie niet waarom we dit geen schande vinden, maar ons wel druk maken over anoniempjes op twitter die af en toe persoonlijk worden.

Poeh, poeh
Poeh, poeh10 mei 2021 - 12:05

Het beste zou zijn dat het CDA ervoor zorgt dat ze met een portefeuille uit de onderhandelingen komt die hoort bij het gedachtegoed van Pieter Omtzigt. Sociaal en bestuurlijke verandering. Daarvoor hoeft hij zelf niet voor in het kabinet te gaan zitten, maar kan daarmee zijn rol vanuit de blauwe zetel prima gaan invullen.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 12:04

En wat er in dit artikel is beschreven is exact de reden waarom het in de formatie relevant is om te spreken over de positie van Omtzigt binnen de CDA fractie in het licht van de stabiliteit van deze CDA fractie en het leiderschap van het CDA.

CharlesdeValois
CharlesdeValois10 mei 2021 - 11:55

Als men je wilt wieberen als je ziek bent moet je je mond houden. want als je dan praat zijn er af en toe personen die dat meteen aangrijpen om te bewijzen dat je niet ziek bent. En dan speel je als gevolg van die conclusie toneel.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 mei 2021 - 11:40

Dit duurt allemaal veel te lang. Omtzigt slaagt in wat hij van meet af aan wilde: aandacht en macht. Die heeft nu inmiddels voldoende gehad dus laten we weer overgaan tot de echt belangrijke zaken. Ik geloof ook helemaal niet dat Omtzigt ziek of overspannen is, hij speelt hard to get. Zolang hij zich niet laat zien en uitspreekt is hij het mirakel uit de Achterhoek. Zijn woorden en zijn daden worden dan op velerlei manieren uitgelegd. Zelfs zijn partner wordt er bij gehaald. Een even grote opportunist als Omtzigt zelf. Als gemeente raadslid van het CDA eerst verantwoordelijk voor een niets ontziend controle beleid waar zelfs de toeslagenaffaire bij verbleekt en nu CDA niet meer i het college zit is ze ineens dikke vrienden met de SP en bekritiseerd ze haar eigen voormalige beleid. Precies als Omtzigt zelf deed in de Kamer en wat hem tot held van onbenullig Nederland maakte. Je ziet het met Omtzigt en aanhang kun je alle kanten op.

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 mei 2021 - 11:42

Trouwens Bouwman, hulde voor je vele reacties vandaag. Ze getuigen van inzicht en humor.

The Apple
The Apple10 mei 2021 - 16:37

Het gebeurt niet vaak dat Martin openlijk laat zien hoeveel woede en verachting er in rechtse (VVD en CDA) kringen heerst tegen degenen die de onmenselijke gevolgen van het neo-liberalisme aan het daglicht brengt. De kapitalist en de dominee samen als supporters van de grote leugen. Er is niets nieuws onder de zon.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mei 2021 - 16:58

'Omtzigt slaagt in wat hij van meet af aan wilde: aandacht en macht' Je trapt in de spin die de opponenten van Omzigt eraan geven. Het probleem is niet Omzigt, Het probleem is de zittende politiek en de conservatieven die eromheen hangen die de grootste moeite hebben met de ontstane situatie. Verandering is iets waar zelfvoldane oude mannen slecht in zijn.

The Apple
The Apple10 mei 2021 - 18:21

Joe Speedboot: "Je trapt in de spin die de opponenten van Omzigt eraan geven." De spin-doctor die misleid wordt door zijn eigen gespin? Martin is een dader, geen slachtoffer.

Richard Engels
Richard Engels10 mei 2021 - 10:16

Als Hoekstra geen besluit kan nemen over deelname aan een regering, dan is ie defacto dus niet de partijleider. De formatie ligt niet stil omdat Omtzigt op zich laat wachten, de formatie ligt stil omdat het CDA een leiderschapscrisis heeft. Ik vraag me overigens af of die pannekoek van een Hoekstra zich beseft dat het CDA gewonnen had met Omtzigt als lijsttrekker. Blijkbaar is er iets anders dan de kiezer dat de partijtop van het CDA motiveert.

Zapata
Zapata10 mei 2021 - 9:48

De hoop is er bij velen, tenminste die luitjes die het niet uitmaakt of er nu een VVD/D66/CDA regering komt aangevuld met GL of een VVD/D66/PvdA/GL/Volt regering is dat Omtzigt afhaakt en uit de politiek gaat, een eigen partij gaat oprichten of alsnog zwicht voor de druk uit de eigen partij. Daarna is er binnen twee weken een regering. GL staat te trappelen en ook de PvdA ziet alweer een mooie rol weggelegd voor zichzelf. De baantjes kunnen weer verdeeld worden. Dit alles gaat weer verkocht worden als je moet meedoen om iets te kunnen bereiken.

5 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 11:48

Er zijn nog meer opties voor de heer Omtzigt, maar voor iemand die de aanleg heeft om overspannen te worden zijn de meeste niet verstandig. Hij zal dus wel thuis blijven en geen beslissing nemen noch laten forceren. Dat kan hij zich veroorloven, maar nederland kan zich niet veroorloven om nog lang zaken als het klimaat en de woningbouw stil te laten liggen. Daarbij kom je gelijk op de intensieve veehouderij of hoe je die vreselijke fabrieksstallen wilt noemen. Dit is een essentieel punt van het klimaatbeleid waar lucht voor mens en dier gevonden worden. Ook dat ligt weer moeilijk bij het CDA want conservatieve boeren en hun corporaties zijn hun stemmers. Mijns inziens kan het pad via het CDA om meer redenen dan Omtzigt beter gelijk vergeten worden.

Zapata
Zapata10 mei 2021 - 12:31

@Juppe /maar nederland kan zich niet veroorloven om nog lang zaken als het klimaat en de woningbouw stil te laten liggen. / En u wilt dat nat 10 jaar stilstand weer door een regering Rutte laten aanpakken? U heeft ook wel heel veel vertrouwen in een pyromaan als brandweerman.

Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 13:44

« En u wilt dat nat 10 jaar stilstand weer door een regering Rutte laten aanpakken? ».......U schat Rutte wel heel erg belangrijk in. Dat heeft hij echt niet in zijn eentje gedaan. Daarom denk ik dat een regering met weer CDA en VVD niet de nodige modernisering gaat brengen. Mijn voorkeur ligt dus duidelijk bij uw tweede lijstje. Andere opties zijn er niet echt, uiteraard kun je CU en Volt wisselen, maar dat zie ik niet zitten. Zelf zou ik daar graag de PvdD zien, maar die willen niet. Jammer maar nog steeds moet er een regering komen. De chaos en onvrede aanwakkeren, daarmee speel je Wilders en Baudet in de kaart. Moeten we niet doen.

Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2021 - 13:48

« U heeft ook wel heel veel vertrouwen in een pyromaan als brandweerman. ».....off the record. U moet onze pompiers eens zien als ze voor een oefening een oud autowrak in de brand steken......vinden ze echt niet vervelend.

Zapata
Zapata10 mei 2021 - 13:56

En u maakt die andere partijen te belangrijk. De PvdA heeft in de diverse paarse kabinetten met de VVD in een kabinet gezeten en dat werd VVD beleid. GL heeft wel heel vaak een gedoog houding aangenomen ten opzichte van de VVD en D66 is een natuurlijke VVD partner. Alleen Volt als D66 kloon is nieuw. Gaat niets veranderen, Alleen als Rutte en de VVD niet gaan meeregeren. Maar dat gaat lastig worden. Ik zou dus helemaal geen haast maken met formeren en net zo lang wachten als mogelijk is. Dan kunnen ze niets teveel kapot maken. Overigens regeren ze nu ook.

Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 8:46

Het messiaanse igevoel heeft niet veel met de rede te maken. Er is wel vaker sprake van geweest, van charismatische mensen, neem Greet Hofmans maar, Of Raspoetin. Wie Omzigt wil begrijpen moet naar zijn partner kijken. Aan haar wijdt De Volkskrant een halve pagina. Wie over deze mevrouw leest krijgt inzicht. Ze zal niet de eerste fractiemedewerker m/v zijn die carrière maakt in de politiek. Omzigt is een affaire, niet meer en niet minder. Intussen is het CDA in verwarring omtrent splijting of niet. Maar de suggestie dat zonder het CDA regeren niet mogelijk is stoelt op een illusie: het CDA is niet onmisbaar. De wet van Van Iersel 'we rule this couintry" is al veel eerder door Wim Kok naar het rijk der fabelen verwezen. Er kan vlot een nieuwe ploeg aantrden. Eerder dan Omzigt is Jesse Klaver de "kingmaker". Wat een kleine partij die fors door de kiezer is afgestraft allemaal nog kan veroorzaken.......

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 mei 2021 - 8:38

"..zolang hij zich verzet tegen Rutte komt er geen nieuwe regering..." Wow, dat is nogal wat. Dus mijn conclusie dat VVD en d66 een rechts kabinet gaan timmeren is dus onjuist. Ligt dus niet aan de VVD maar aan de d66 dames die ons land nu reeds pakweg 2 maanden zondere regering laten zitten. Nou ik ben om. Voor wat mij betreft een districtenstelsel ala Engeland, zodat er snel een regering is te vormen. Geen invloed van de partijen op de lijst, sterker nog, er is geen lijst. Op dit moment lijkt mij de enige oplossing als de verkiezing van de Paus. Sluit die volksvertegenwoordigers op, zonder telefoon of computer en laat de witte rook zien als er een regering is. Anders gaan we Belgie op dit punt ook nog verslaan.

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:01

De verkiezing van de heilige Vader is volstrekt niet te vergelijken met een kabinetsformatie. De Paus wordt gekozen uit het college van kardinalen,, de prinsen van de Kerk. Een volgend kabinet door de kiezers. De overeenkomst is alleen dat er allerlei particuliere belangen mee spelen. Maar er komt altijd een nieuwe Paus en altijd ook weer een nieuwe kabinet. De keus van de kardinalen is wonderwel goed uitgepakt met de uitverkiezing tot primus inter pares van een Argentijnse paus. Zoals Nederland er goed vanaf gekomen is met een Argentijnse ( katholieke) koningin.. De verwijzing naar België is onthullend vanwege een zeker dedain. De formatie duurde daar 554 dagen. Dat lijkt lang mar als je naar het uiteindelijk resultaat kijkt dat mag dat er be4st wezen. Niet de lengte dus, maar de breedte, Frans Kwakman. Een over een districtenstelsel zou ik maar liever zwijgen, dat lijkt aardig, maar is een nachtmerrie.

Graaf de Mirabeau
Graaf de Mirabeau10 mei 2021 - 9:01

Een authoritaire visie? Belgen hebben het probleem van Walen versus Vlamingen, wij die van machtspartijen zoals VVD en CDA die alleen om de macht er zijn.Wel moet je in Nederland een gematigd districtenstelsel overwegen dat een einde gaat maken aan de onevenredige invloed van de Randstad.Partijen die samenwerken krijgen dat een lage kiesdrempel.Oorzaken van lange formaties zijn niet het aantal partijen maar persoonlijkheden die elkaar niet liggen.Bijvoorbeeld Pieter Omtzigt en Mark Rutte.

Marinus Calamari
Marinus Calamari10 mei 2021 - 9:09

Het vormen van een regering zou een stuk makkelijker gaan als Rutte de terechte conclusie zou trekken dat zijn positie door zijn eigen rechtstaat-ondermijnende wangedrag onhoudbaar is geworden, en zijn stokje zou overdragen aan zijn opvolger. Helaas is Rutte verslaafd aan het pluche en wil hij koste wat het kost weer MP worden, en dat is de hoofdreden waarom het zo lang duurt. Rutte is een de facto landverrader voor wie het landsbelang volledig ondergeschikt is aan het eigenbelang.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 mei 2021 - 11:18

Calimari - heeft Rutte niet net als jij en ik dezelfde verkiezingsuitslag voor ogen? En dan ziet hij ook dat de VVD verreweg de grootste partij is en op rechts is daar verder nog d66. Samen een goede basis voor wat andere partijen die ook niet vies zijn van rechts. En als Omtsigt thuis zit en de formatie van een nieuwe regering zou tegen houden, daar geloof ik niets van. Onze volksvertegenwoordigers missen urgentie en dat is ze zeer kwalijk te nemen.

Marinus Calamari
Marinus Calamari12 mei 2021 - 15:30

@Frans Kwakman Ik heb niets gezegd over dat de VVD zichzelf zou moeten opheffen. In een beter functionerende rechtsstaat zou Rutte ook niet op hebben hoeven stappen, daar had hij na een strafrechtelijk proces (onder andere) een levenslang beroepsverbod gekregen. Het probleem is natuurlijk dat de VVD naast Rutte weinig tot niets te bieden heeft; daar heeft Rutte helemaal zelf voor gezorgd trouwens. Wat de VVD betreft is er inderdaad geen alternatief voor Rutte.

[verwijderd]
[verwijderd]10 mei 2021 - 8:27

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:15

De kiezer heeft gesproken, dat is zo. En je zou kunnen zeggen dat er meer dan 2 miljoen voorkeurstemmen zijn uitgebracht op de ontslagnemend eerste minister, Mark Rutte. De kiezer heeft een andere voorkeur dan gezegd: het CDA werd zacht en de SP hard teruggefloten. Dat moeten Leyten en Omzigt dus ook hebben gehoord, maar ze pretenderen doof te zijn. Wie wordt afgestraft door de kiezer, moet aan zelfonderzoek doen en zich stil houden. Dat naar democratisch gebruik. Zonder de SP{ en zonder het CDA is een nieuwe regering zeer wel mogelijk. In geval van de SP is dat evident, de SP heeft nooit de verantwoordelijkheid voor het land willen dragen. Altijd was er wel een excuus. En het CDA was ook wel eens afwezig in de "Paarse "kabinetten. Waar de Liefde en het Geloof falen wijkt de meest kardinale onder de deugden. de Hoop nimmer.

JoostdeV
JoostdeV10 mei 2021 - 8:22

Het is in het belang van het CDA is dat niet Omtzicht maar de rechtse kliek uit de partij opstapt. Een partij met Omtzicht aan het roer kan 20 zetels halen, de rechts-opportunistische club die nu aan het roer staat haalde met moeite 15 zetels, waarbij een heel groot deel van de stemmen naar Omtzicht ging. Zonder Omtzicht halen ze niet eens de 10 zetels. Het CDA zal dan waarschijnlijk een draai maken naar een groenere en socialere christelijke partij.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:16

Joost mag het weten.

Pindaklaas
Pindaklaas10 mei 2021 - 7:54

Omtzigt mocht helemaal geen lijsttrekker worden. Daarom deed Hugo mee aan de verkiezingen, Wopke lag nog niet zo lekker, en Hugo versloeg Pieter maar nipt. Te nipt als je het mij vraagt. Dat de meeste mensen erin trappen is al zielig genoeg, maar dat de pers het niet echt goed uitzoekt of er echt geen sprake is van vooropgezet spel is schandalig.

2 Reacties
Graaf de Mirabeau
Graaf de Mirabeau10 mei 2021 - 8:36

Wat mij vooral opvalt is dat de main stream pers het kabinet Rutte 4 als een onvermijdelijke natuurverschijnsel zien.Zelfs nu geloven de meeste journalisten met hun causaal en Cartesiaanse manier van denken dat men de waan van de dag gewoon kan doortrekken, uitzonderingen daargelaten.Zelfs in Duitsland komt Burbach van de Groenen als nieuwe kanselier.

Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:22

Omzigt wilde helamaal geen lijsttrekker worden noch wilde ie minister worden. Wat Omzigt wil is afrekenen. Hij vindt zich aan de kant geschoven of nog erger, niet serieus genomen. Het draait als altijd om macht. En vrees degenen die van hun macht ontdaan zinnen op terugkeer. Neem Donald Trump maar als voorbeeld. Uit de macht gezet, denkt ie uitsluitend aan revanche. Het Nederlandse Mar a Lago ligt in Overijssel.

Libertain
Libertain10 mei 2021 - 6:47

("....vorig jaar slaagde Omtzigt er bijna in lijsttrekker van zijn partij te worden. Met zeer nipt verschil werd hij verslagen door Hugo de Jonge, die niet lang daarna zijn functie weer overdroeg aan Wopke Hoekstra.") Mooi uitleg hoe de politieke manipulatie in een van de traditionele politieke partijen plaatsvindt. Omtzigt zou nooit en te nimmer de lijsttrekkerschap aan Hoekstra gaan overdragen, - het superkandidaat die reeds door de groep Rutte van tevoren verkozen was om het neoliberaal economisch beleid van Teflon iV te gaan doorzetten. Daarom vervolgens "functie elders".

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries10 mei 2021 - 9:23

Hoekstra had in zijn campagneteam de bestuursvoorzitters van Bavaria en Essent. Dat zegt alles.

Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:28

Omzigt wilde geen functie elders, hij wilde de controle. Dus even vloeken in de Kerk: Omzigt wil het liefst over alles controle houden. Omzigt wil het liefst van alles leidend zijn. De kiezer die altijd gelijk heeft stak daar een stokje voor. Dus krijgt de kiezer de schuld. Dat is de bananenpolitiek.

Zandb
Zandb10 mei 2021 - 6:05

Omtzigt weet, als geen ander, hoe de verantwoordelijk politieke hazen liepen. En die hazen mogen niet eerder weer aan een nieuwe regering deelnemen, dan dat ze wèrkelijk met de billen bloot gaan. Tenminste, dat hoop ik.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:34

Je hebt gelijk als je zegt dat Omzigt weet hoe de hazen lopen. De haas is namelijk het symbool van het zich razend voortplanten, zonder zich af te vragen wat de gevolg zijn. Een haas is een redeloos beest. .Een mens soms ook. Het populisme kenmerkt zich onder andere door de rede te verruilen door de emotie. En dat heeft Omzigt dus heel goed door.

P Haan
P Haan10 mei 2021 - 5:43

Waardoor de 'functie elders' opmerking heel logisch blijkt. Het is de grootste bedreiging van de democratie sinds tijden. Groter dan Verdonk, maar het zal niet anders aflopen. Hij heeft zijn werk gedaan, en dat is mooi. Maar dat maakt je geen partijleider, of goed bestuurder. Een handjevol opportunisten zal best achter hem aan gaan als hij besluit zelfstandig in de kamer te gaan zitten, maar dat zal ook niet anders aflopen dan de voorgangers. Hij zou er goed aan doen gewoon naar buiten te komen. Nu verzint iedereen geruchten en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat er niet een waar is. En het enige gevolg is, dat de man door die geruchten en niet gevraagde publiciteit het werken onmogelijk wordt gemaakt en niet meer terug de kamer in kan. En dat hebben wij dan op ons geweten. Joepie. Ik ben benieuwd of hij het nu zelf de moeite waard vond, en als hij dit had kunnen overzien of hij er aan begonnen zou zijn. Dat schijnt (!) ook zijn zwakte te zijn, men heeft hem geprobeerd te waarschuwen maar dat komt bij hem niet binnen.

1 Reactie
gimli55
gimli5510 mei 2021 - 7:46

Nu verzint iedereen geruchten en ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat er niet een waar is. Nu doet U precies hetzelfde als al die anderen. Gewoon een beetje geduld is een schone zaak.

Paul Spijkers
Paul Spijkers9 mei 2021 - 22:46

"Elsevier baseert zijn verhaal op anonieme ‘bronnen in het CDA’, dus terughoudendheid is hier op zijn plaats." Nogal. Beter om op iets echts te wachten in plaats van her en der te projecteren.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:37

Wachten op Godot.....

Graaf de Mirabeau
Graaf de Mirabeau9 mei 2021 - 21:47

Er zal dat gene gebeuren wat Liesbeth van Dijk vorige week zondag al voorspelde in het programma Business Class bij Harry Mens: 1) Rutte neemt groots afscheidt van de politiek. 2) Omtzigt gaat een nieuwe partij oprichten. Er komen ook nieuwe verkiezingen en een kabinet met voor ons op dit moment volkomen nieuwe mensen.We staan dus voor een historisch moment.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:39

Een ding is wel duidelijk: nooit naar Harry Mens kijken..... .

Sonic2
Sonic29 mei 2021 - 20:51

Omtzigt is niet super kritisch. Omtzigt is niet geheel onafhankelijk. Hij is tot op heden een zeer loyaal CDA kamerlid. Omtzigt neemt zijn controlerende rol als een van de weinige serieus. En dan bedoel ik niet het lynchen van de regering. Dat doen radicaal links en rechts. Maar ik bedoel controleren. Het is belangrijk om het zo neer te zetten. En voor mij een groot vraagteken hoe Omtzigt het als eigen fractie zou doen. Hij heeft vanuit alle politieke windrichtingen steun. En om dat allemaal te verenigen. We gaan het zien.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman210 mei 2021 - 9:52

Volledige controle willen houden is onmogelijk. Wie dat doet is de heerser in Minsk Pieter Omzigt is kien, want anders kun je niet promoveren. Hij gebruikt die titel dus nooit of te nimmer. En dat is wijs. Omzigt is gewoon "Pieter". Of nog liever "onze Pieter" En dat is ook slim. Wat veel mensen - niet alle- het liefst willen is iemand die "gewoon" doet. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Van mevrouw Alberti zei men: Willeke, die is zo gewoon dat ze buitengewoon is. En dat is nog uitgekomen ook.

Sonic2
Sonic210 mei 2021 - 11:43

@ Bouwman Daar heb je op zich gelijk in. En ons coalitie systeem is ook niet mooi, maar de plannen die met name HTW heeft zijn ook niet helemaal werkbaar. We moeten naar meer dualisme. We moeten de boel wat opener maken. Maar een coalitie akkoord is altijd gestold wantrouwen. Dus de andere kant op( van geen controle) is ook een illusie en een utopie

Greendutch
Greendutch9 mei 2021 - 19:29

met alles wat ik van hem zie komt hij over als integer, hardwerkend, rechtvaardig, het wordt tijd dat hij de club der schijnheiligen verlaat.

Bert de Vries
Bert de Vries9 mei 2021 - 18:35

Dat Omtzigt het CDA zal verlaten om voor zichzelf te beginnen is waanzin. Hij zou op slag zijn machtspositie kwijt zijn. Daardoor zou het voor hem ook bijna onmogelijk worden om de belangen van de toeslagenslachtoffers te dienen. Binnen het CDA heeft hij niets te vrezen. Buiten het CDA wordt hij heel kwetsbaar. Dat Hoekstra en Van Rij hem niet in het gareel kunnen krijgen, is alleszeggend. Hij heeft maling aan hun positie. Omtzigt heeft de werkelijkheid, Hoekstra en Van Rij de höp.

2 Reacties
Graaf de Mirabeau
Graaf de Mirabeau9 mei 2021 - 21:54

Wat rationeel logisch of wenselijk is is dat in tijd en ruimte juist niet.

Bert de Vries
Bert de Vries10 mei 2021 - 6:33

Mirabeau, daarom komt de trein naar Ansterdam ook zo vaak aan in Rotterdam?

korheiden2
korheiden29 mei 2021 - 15:58

Er zal op enig moment, en liefst snel, toch wat moeten gebeuren. Het CDA staat behoorlijk op verlies in de peilingen (ik weet het, het is Maurice de Hond) en zal niet staan te springen om regeringsdeelname. Maar zonder de christendemocraten is een kamermeerderheid alleen haalbaar met drie linkse partijen erbij (of twee, SP en PvdA) en dat is een nachtmerrie voor de VVD. Het land zal wel geregeerd moeten worden, wellicht met een minderheidskabinet. Nieuwe verkiezingen gaan al evenmin veel oplossen. Maar wie het weet mag het zeggen.

5 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗9 mei 2021 - 17:06

« en dat is een nachtmerrie voor de VVD. « …..tja dat is dan maar een nachtmerrie voor de VVD. Voor mij is het CDA erbij een nachtmerrie en zo’n gespleten partij maakt het instabiel. Verder met U eens….Snel een kabinet dat de hoofdproblemen aan kan pakken. Die zijn belangrijker dan..wanneer kan ik naar de kroeg , sportschool, dierentuin of op vacantie.

hgroen2
hgroen29 mei 2021 - 17:11

De oplossing is makkelijk. Rutte dient afstand te doen van het premierschap. Evt een andere vvd'er of op andere wijze tot een premier komen. Want de VVD zet wel de hakken in het zand met maar 22% van de stemmen, maar die houding kunnen niet eeuwig volhouden. Feitelijk is het niet omtzigt maar Rutte die de formatie gegijzeld houdt. En pas nu in een column bij Trouw, wordt daar voor het eerst door de media gewag van gemaakt.

Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 18:05

Meneer Korheiden, u weet toch best dat GL staat te springen om op met het motorblok te gaan avonturen? En dat die aardige mevrouw Ploumen en mevrouw Kaag het reuze leuk met elkaar kunnen vinden? Heus meneer Korheiden, het CDA is net zo min nodig als de 50plus.

korheiden2
korheiden210 mei 2021 - 7:19

@Bouwman : Ik weet het, Jesse wil meedoen.Of de Groenlinkse achterban dat ook wil zal nog moeten blijken. Maar zonder het CDA en met GL en PvdA kom ik op 75 zetels. Er moet dus nog wat bij. Rutte heeft gezegd niet met een wolk van linkse partijen te willen regeren. Ik weet het, beloften van Rutte zijn al eerder loos gebleken, maar toch denk ik dat er bij de VVD niet met enthousiasme wordt gereageerd. Maar goed, er zal toch wat moeten gebeuren.

Jozias2
Jozias210 mei 2021 - 12:10

@Korheiden, Dat klopt: Volt.

Jaco38
Jaco389 mei 2021 - 15:23

Omtzigt is vooral erg goed in de vinger op zere plek leggen. Zie bijv dit m.i steengoede filmpje waar hij op een voor iedereen goed te volgen manier uitlegt wat er mis gaat, echt een aanrader: https://youtu.be/koR62kHpJ3g Zoals al gezegd heeft hij een behoorlijk christelijk profiel dus aansluiten bij een bestaande seculiere partij zie ik niet snel gebeuren. We kennen hem van de toeslagenaffaire, hoewel hij zich zelf niet wil uitspreken over of hij links of rechts van het midden staat zullen de meesten zijn standpunten eerder als rechts van het midden zien. Opkomen voor de zwakkeren, maar ook law & order etc. Per saldo past het CDA het best bij Omtzigt volgens mij.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 mei 2021 - 21:30

@ Jaco38 Jij schrijft: Omtzigt is vooral erg goed in de vinger op zere plek leggen. Zie bijv dit m.i steengoede filmpje waar hij op een voor iedereen goed te volgen manier uitlegt wat er mis ga Ik heb dit filmpje een tijdje geleden bekeken en ik vond het helemaal niet steengoed. Zijn verhaal is dat de modellen die aangereikt worden een benadering van de werkelijkheid zijn en dat daardoor kamerleden geen besluiten meer nemen op basis van harde getoetste informatie. Daar valt veel tegen in te brengen. Als kamerleden beseffen dat de scenario's niet 1 op 1 de werkelijkheid zijn maar een manier om een beeld te krijgen van de mogelijke resultaten van beleid is het probleem als grotendeels opgelost. Daarnaast zijn de modellen al meer dan er ooit was. Er kunnen kwalitatief betere besluiten genomen worden. Dat ontslaat de uitvoerder van beleid natuurlijk niet van de verplichting goed in de gaten te houden of de beleidsdoelen wel gehaald worden. En dat gebeurd te weinig. Je juist daar besteed Omtzigt geen aandacht aan. Volgens mij richt hij zijn kritiek te veel op de techniek en niet op het functioneren van de kamer en de kamerleden zelf.

Jaco38
Jaco3810 mei 2021 - 10:09

Daan, waar Omtzigt m.i terecht op wijst - en aantoont met diverse voorbeelden - is dat politici zijn gefocust op modellen en niet meer geïnteresseerd lijken in de effecten van beleid in de realiteit. Zijn voorbeeld met de koopkrachtplaatjes is herkenbaar, beleidsvoorstellen worden in aanloop naar de verkiezingen aangepast om goed te scoren in de model situatie waar het CBS vanuit gaat bij de doorrekening in koopkrachtplaatje. Er is geen intentie om de koopkracht echt te verbeteren want dat is veel te duur en/of leidt tot onpopulaire bezuinigingsmaatregelen die men ook niet wil verkopen. Er wordt dus van links tot rechts net zo lang gesleuteld aan het voorstel zodat alleen de beperkte groep die exact overeenkomt met de model situatie profiteert en waarbij de minst geringe afwijking tot een hele andere uitkomst leidt. Zo wordt mooi weer gespeeld met ronkende verhalen dat vrijwel iedereen erop vooruitgaat terwijl de werkelijkheid een hele andere is. Leidt ook tot gekke uitkomsten, zie zijn voorbeeld waarin hij twee leraren met elkaar vergelijkt. Er is een politieke schijn werkelijkheid waarin modellen leidend zijn die ver afstaat van de realiteit. Zie ook zijn voorbeeld met hoe hardnekkig vastgehouden is aan bevoordeling van de bezitters van elektrische auto’s want volgens het model zouden veel mensen hiervan profiteren, de werkelijk is dat vooral de rijke mensen hiervan profiteerden. Ondanks dat deze realiteit al lang zichtbaar was bleef men vasthouden aan het beleid want volgens het het model klopt het nog steeds. Omtzigt is niet tegen modellen maar waarschuwt tegen een cultuur waarin modellen belangrijker worden dan de realiteit.

DaanOuwens
DaanOuwens10 mei 2021 - 12:35

@ Jaco38 Jij schrijft: Zie ook zijn voorbeeld met hoe hardnekkig vastgehouden is aan bevoordeling van de bezitters van elektrische auto’s want volgens het model zouden veel mensen hiervan profiteren, de werkelijk is dat vooral de rijke mensen hiervan profiteerden Ook dit is een merkwaardig voorbeeld van Omtzigt. De subsidie heeft als gevolg gehad dat zeker in het hogere segment veel meer elektrische auto werden aangeschaft. De elektrische auto werd daardoor bij de rijkere groep populair. Daardoor is een elektrische infrastructuur ontstaan en nu gaan bijna alle auto bouwers goedkopere elektrische modellen bouwen. Het doel van de regeling was de keuze van de koper beïnvloeden. Dat is gelukt. Hetzelfde traject richten op mensen die in een oude afgeleefde diesel willen blijven rijden had nooit enig effect gehad. Omtzigt richt zich met zijn kritiek niet op het hoofddoel van de regeling. Omtzigt had zijn kritiek op modellen moeten aanpassen tot kritiek op de politiek, de kwaliteit van de beleidsevaluaties, de wijze van besluiten nemen en de kwaliteit van de eigen kamerbesluiten. Daar besteed de kamer wel te weinig tijd aan, door allerlei gelul gebaseerd op krantenberichten in het vragenuurtje. Zijn kritiek op de invloed van modellen vind ik echt flauwekul.

Michiel van Leeuwen
Michiel van Leeuwen9 mei 2021 - 13:55

Wat is Omtzigt een lastige man! Heerlijk! 'Vervelend' dat de formatie vertraging oploopt. Maar ja, nog eens 4 jaar Rutte zou dit land schade toebrengen.

Henk Van Der Veen2
Henk Van Der Veen29 mei 2021 - 13:32

Laat hem maar even lekker bijkomen. Overwerkt is geen pretje. Al helemaal niet onder media druk!

Bert de Vries
Bert de Vries9 mei 2021 - 13:28

In de NRC staat een schitterende analyse van de situatie Omtzigt. De bijna onvermijdelijke conclusie is, dat zowel Hoekstra als Rutte het veld gaan ruimen. Op de kamer van Omtzigt hangt over de leuning van zijn stoel een shirt met de opdruk: Elders is nu hier. Van een probleem dat je moet wegpromoveren is Omtzigt een machtsfactor geworden waarvoor je zelfs bij diens afwezigheid voor door de knieën moet gaan. En als Omtzigt niet met Rutte wil regeren, dan is elke partij die dat wel wil het haasje. Want Omtzigt komt terug. En elke vriend van Rutte wordt dan zijn verrader. De enige partij die dat probleem durft te trotseren is de VVD. De rest heeft er alleen maar bij te verliezen. Rutte: functie elders.

1 Reactie
Sonic2
Sonic210 mei 2021 - 12:31

Ik ben benieuwd naar dat artikel in het NRC. Zou het wel willen lezen. Zou je link kunnen sturen?

chwiedijk
chwiedijk9 mei 2021 - 12:37

Omtzigt, word lid van een andere partij!

ton14024
ton140249 mei 2021 - 12:34

Omtzigt ís de christen democraat. Dat sla je er niet uit. En een eigenwijze donder die zich afvraagt wanneer de rest nu eens bij zinnen komt. En gelijk heeft hij.

Bouwman2
Bouwman29 mei 2021 - 12:24

Omzigt is geen oprecht democraat, dat blijkt wel.

6 Reacties
gimli55
gimli559 mei 2021 - 13:48

Die veronderstelling of mening moet wel op een of andere manier worden onderbouwd. Anders is het een luchtballon en daar zien we er al veel te veel van bij de neoliberalen. Ik wacht nog steeds op de nieuwe bestuurscultuur van Rutte, die is tot op heden net zo'n luchtballon.

LaBou
LaBou 9 mei 2021 - 14:06

Nee, dan de grote held van bouwman, Mark Rutte.

Marinus Calamari
Marinus Calamari9 mei 2021 - 15:07

Het enige waaruit mogelijk anti-democratische neigingen zouden kunnen blijken is, voor zover ik kan zien, zijn (vooralsnog) voortdurende loyaliteit aan het CDA. Maar goed, ook daar gaat nu dus misschien een eind aan te komen, en tot die tijd zie ik die loyaliteit vooral als een indicatie dat P.O. geen mooiweers-politicus is. En zelfs als dat niet gebeurd, ik ben voorlopig een fan van de Christendemocratische Pitbull, en desnoods neem ik die rechtschristelijke kutpartij van hem op de koop toe.

EenMening
EenMening9 mei 2021 - 16:20

Pieter Omtzigt is uniek binnen Nederland. Een terriër die zich door niemand van zijn doel laat afhouden. Het prototype van een goede volksvertegenwoordiger, zoals er maar weinig zijn op het Binnenhof. Politiek rechts maar met oog voor de kwetsbaren.

EenMening
EenMening9 mei 2021 - 16:23

Abraham Kuyper, de oprichter van de ARP, werd wel Abraham de Geweldenaar genoemd. Zou deze eretitel niet op zijn geestelijk nazaat over moeten gaan of is Pieter de Geweldige beter? https://biografieportaal.nl/recensie/abraham-kuyper-gedreven-geweldenaar-in-zeven-rollen/

Tom Lucassen
Tom Lucassen9 mei 2021 - 16:26

Rutte die de bestuurscultuur gaat veranderen is net zo geloofwaardig als een pyromaan die lid wordt van de brandweer.