Joop

'Iedereen kan een incassobureau beginnen'

  •  
26-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
pauw-vangaal300.jpg
CU komt met initiatiefwet om foute incassopraktijken aan te pakken
De ChristenUnie komt met een initiatief wetsvoorstel om een einde te maken aan foute incassobureaus. In Pauw spreken Tweede Kamerlid Carola Schouten en budgetcoach Annemarie van Gaal met gedupeerden over de malafide incassopraktijken.
De ChristenUnie wil dat er duidelijke opleidings- en bedrijfsvoeringseisen worden opgesteld. Daarom komt de partij met een initiatief wetsvoorstel, nadat PvdA en D66 hier in juni op aandrongen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Wilbert2
Wilbert226 nov. 2014 - 23:24

Ik heb aardig wat ervaring in de incassobranche/deurwaarderij en dit wordt vaak te veel op één hoop gegooid. Het zit zo: Iedereen mag een incassobureau beginnen, maar voor een deurwaarderskantoor moet je bevoegd zijn. Dus een deurwaarderskantoor mag wel een incassotraject inbouwen, maar een incassobureau mag geen deurwaardersactiviteiten ondernemen, zoals mensen achterhalen via de GBA en dagvaardingen sturen. Zolang een dossier nog in de incassofase zit, mag trouwens ook een deurwaarder je gegevens nog niet opvragen of dagvaardingen sturen. Dat mag pas, zodra de opdracht wordt gegeven de gerechtelijke fase in te gaan en dat kost geld. Daarom proberen ze in de incassofase zo veel mogelijk gegevens van je te krijgen om te kijken, of ze je kunnen achterhalen bij de GBA voor een geldige dagvaarding en om te kijken, of er überhaupt iets te halen valt. In de incassofase moet je je dus niet laten intimideren en al helemaal niet, als je onterecht aanmaningen krijgt. Overigens zijn deurwaarders in mijn ervaring ook de beroerdsten niet. Ze mogen pas echt vervelend doen na een vonnis en dan is er doorgaans ook aanleiding toe. En ze beleven ook niet echt plezier aan huisuitzettingen e.d., want het komt steeds vaker voor dat wanbetalers gewoon arme mensen zijn, die wel *willen* betalen, maar niet *kunnen* betalen.

GingerTed
GingerTed26 nov. 2014 - 23:24

I.v.m. het bedrijf van mijn vrouw is ons allang bekend dat door schuldeisers ingeschakelde incassobureaus en deurwaarders in feite zelf geen enkele officiële machtsstatus hebben dan dat ze namens hun cliënt kunnen beweren dat er een openstaande schuld te voldoen is. Daar zowel de cliënt als de door hen ingeschakelde incassobureaus cq deurwaarders, en dus bij hen in dienst zijnde (!), een belang van geldelijk gewin hebben, en deze niet zonder meer onomstreden is, blijkt in de praktijk dat de claims in veel gevallen minder, of geheel niet, serieus genomen hoeven te worden. Pas met een ingeschakelde gerechtsdeurwaarder is er reden tot echt serieuze actie, maar ook dan blijkt vaak dat deze gerechtsdeurwaarder niet voldoende, of foutief is geïnformeerd door de claimende partij. Ook bij gerechtsdeurwaarders komt het dan, m.i. tot schande van hun status, wel nog te vaak voor dat zij zich maar moeilijk laten overtuigen van zwart op wit bewijzen dat de schuld niet is zoals geclaimd. Ze zouden van begin af aan net zo kritisch moeten staan t.o.v. de claimende partij inzake bewijzen van een schuld.

1 Reactie
nikita72
nikita7226 nov. 2014 - 23:24

Ginger, ik dacht dat een gerechtsdeurwaarder pas beslag op iets leggen kan na een rechterlijke uitspraak. Dus in principe hoeft u de gerechtsdeurwaarder niet te overtuigen, alleen de rechter. Of is het probleem dat de verdediging dan erg duur wordt? (zowiezo is natuurlijk sprake van afpersing of oplichting als iemand geld eist waarop hij geen recht heeft, en het is inderdaad een schande als gerechtsdeurwaarders daaraan meewerken, maar ik ben benieuwd wat de afwegingen zijn voor iemand die zich niet laat intimideren).

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2014 - 23:24

Het probleem begint niet bij de deurwaarders , maar bij degene die de rekeningen niet betaalt. En bovendien, de gerechtsdeurwaarder voert een gerechtelijk vonnis uit. Het is aan de debiteur om bij de rechter te bewijzen dat de vordering niet in orde zou zijn , niet bij de gerechtsdeurwaarder die alleen een vonnis betekent. / uitvoert.

2 Reacties
lembeck
lembeck26 nov. 2014 - 23:24

Zoals vaker negeer je de nuance. Zo zwart/wit als jij het voorstelt is het ook niet. http://www.schuldendrechtsteden.nl/wat-kan-ik-zelf-doen/schulden-voorkomen

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra26 nov. 2014 - 23:24

== En bovendien, de gerechtsdeurwaarder voert een gerechtelijk vonnis uit. == Lees je eerst het artikel even? Hint: er staat als kop boven: "iedereen kan een incassobureau beginnen"

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2014 - 23:24

Ik vind het behoorlijk achterlijk dat particulieren voor deurwaardertje mogen spelen. Lijkt me toch meer iets voor de overheid.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 nov. 2014 - 23:24

Dat is niet achterlijk. Er zijn tientallen beroepen die onder de vrije beroepen vallen. Wat 'achterlijk' is, is het feit dat er, zoals overal en altijd, mensen zijn die het ambt misbruiken. http://www.mkbservicedesk.nl/915/vrije-beroepen-overzicht.htm Ook mensen die bewindvoerder zijn voor mensen met schulden genieten van hun Vrije Beroep. En ook daar werd en wordt (denk ik) nog behoorlijk misbruik van gemaakt, waardoor mensen in diepe ellende achterblijven.