Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Iedere seconde wordt de Kinderpardon-petitie getekend

  •  
03-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
dijkhoff
Steeds meer mensen vragen de regering om het Kinderpardon te verbeteren zodat het werkt als het bedoeld is. Een steekproef op zaterdagochtend liet zien dat nog steeds iedere seconde een meelevende burger zich bij het protest voegt. De stroom lijkt onstuitbaar. Al meer dan 160.000 mensen ondertekenden de donderdag gelanceerde #EIGELAND-petitie van Tim Hofman en zijn #BOOS team. Zij stellen:
"In Nederland verblijven ongeveer 400 kinderen van migranten/ vluchtelingen die hier geboren zijn of langer dan vijf jaar wonen. Zij lopen bewezen psychologische schade op als zij uitgezet worden naar hun land van herkomst (of dat van hun ouders). Daarom: een Kinderpardon dat wél werkt."
Op YouTube is de documentaire van Hofman, waarin hij met de 9-jarige in Nederland geboren Nemr de Haagse kaasstolp bezoekt, al 178.000 keer bekeken. Vooral het harteloze optreden van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff maakt veel los. De politicus die al vaker de plank missloeg als het om menselijkheid gaat , reageerde op de angstkreet van Nemr dat hij vreest gedood te worden in Irak met de botte woorden “ja, dus?”. Vrijdag probeerde Dijkhoff de imagoschade te herstellen met een videoclip waarin hij uitlegt dat naar zijn mening een kind als Nemr uitgezet moet worden om te voorkomen dat andere kinderen naar Nederland zullen komen. In Jip & Janneke-taal zegt de VVD’er dat hij “heel graag lief” wil zijn maar ook “eerlijk”. Hij is bang voor “valse hoop” en van mening dat Irak best wel veilig is. Dit jaar kwamen er per maand gemiddeld circa 90 mensen in Irak om door aanslagen en geweld, meldt de VN.
De Volkskrant schrijft over de actie die de harten van zoveel Nederlanders raakt. Het is echter de vraag of de regeringspartijen ook naar hen zullen luisteren.
"Tot vreugde van de programmamaker gaat SP-Kamerlid Jasper van Dijk (‘Jappie me G.’) volgende week een motie indienen voor een nieuw kinderpardon. Dat zal het moment zijn dat de talkshowwerkelijkheid stuit op de Haagse werkelijkheid. Er zijn al eerder moties ingediend voor een ruimer kinderpardon. In juni nog. Uitslag: 45 voor, 105 tegen. De komende week zal dat niet anders zijn. Zelfs als D66 en ChristenUnie zich van het kabinet afkeren, is er nog geen meerderheid voor een ruimhartig pardon. Toch onderschat niemand binnen de coalitie de kracht van een jongetje als Nemr. Niet voor niets ziet Klaas Dijkhoff zich genoodzaakt om vrijdag aan damage control te doen. De VVD-fractievoorzitter lijkt in de documentaire van Hofman laconiek te reageren op Nemrs vrees dat hij eenmaal terug in Irak doodgaat: ‘Ja, dus?’ ‘Veel mensen zijn boos,’ erkent de VVD’er een dag later in zijn filmpje. ‘Maar dat zei ik natuurlijk tegen de presentator Tim en niet tegen dat jongetje.’"
Politici duiken het liefst voor het kinderleed dat door hen wordt aangericht. Zelfs Geert Wilders blijft de afgelopen dagen onder de radar, schrijft de krant. De parlementariërs protesteren er ondertussen wel tegen dat Hofman hen confronteerde met het slachtofferkind. Oud-parlementariër Mei Li Vos vindt het daarentegen juist een goede benadering van Hofman. “Het gaat heel hard maar het hoort er bij dat je als politicus de gevolgen ziet van je beleid.” Ze roept Dijkhoff op zich drukker te maken om de kinderen dan om zijn imago. “Zo vreselijk is die vraag van Hofman niet.”
Ondertussen is in Den Haag nog steeds een gebedsmarathon aan de gang. Predikanten trekken uit heel Nederland naar de Bethel-kerk om mee te helpen met het verzorgen van een permanente kerkdienst. Daarmee moet voorkomen worden dat de 21-jarige Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie, die in de kerk schuilen, in handen vallen van de autoriteiten die hen willen deporteren. Predikant Stegeman verklaart :
"“We willen ook een appel doen op de politiek. We lassen een adempauze in zodat politici zich opnieuw kunnen bezinnen over dit gezin en de andere gezinnen. Want als deze mensen niet mogen blijven? Wie dan wel?”"
Oud-staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken Job Cohen sluit niet uit dat als gevolg van het massale protest er uiteindelijk toch een beter Kinderpardon komt. Dat gebeurt vaker, zoals ook na de dreigende uitzetting van Mauro. “Er wordt dan een tijdje rust gekocht. Daar is niks mis mee.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.