Joop

'Iedere persoon die besmet raakt met omikron geeft het virus door aan vijf anderen'

  •  
16-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Hoe razendsnel de omikron-variant zich precies verspreidt is nog niet duidelijk maar Susan Hopkins, medisch topadviseur van de Britse regering, heeft aan het parlement verteld dat het R-getal voor de variant volgens grove schattingen tussen de 3 en 5 zit. Ter vergelijking: voor de delta-variant, die verantwoordelijk was voor de najaarsgolf, zweeft R tussen 1 en 1,2. Het aantal omikron-besmettingen verdubbelt iedere dag, terwijl de delta-variant zich redelijk stabiel verspreidt.
Hopkins maakte de leden van de commissie voor de volksgezondheid duidelijk dat iedere met omikron besmette persoon het virus op vijf anderen kan overdragen. Ze stelt dat tussen Kerst en vroeg in januari voor het eerst op basis van gegevens vastgesteld zal kunnen worden hoe besmettelijk omikron is. Tegen die tijd zullen er in Groot-Brittannië vermoedelijk iedere dag 250 met de omikron-variant besmette personen in het ziekenhuis belanden. Op basis van die hoeveelheid kunnen betrouwbare berekeningen worden gemaakt. Nu liggen er 15 mensen in het ziekenhuis waarvan officieel is vastgesteld dat ze getroffen zijn door de omikron-variant. Het vermoeden is dat het er veel meer zijn. Maandag maakte de Britse minister van Volksgezondheid bekend dat volgens berekeningen 200.000 mensen per dag besmet raken door de variant. Dat aantal ligt zo hoog omdat het land veel maatregelen tegen het virus heeft losgelaten of afgezwakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Daniel Blank
Daniel Blank17 dec. 2021 - 8:48

Delen mensen, is het weer niet goed ;)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 dec. 2021 - 18:42

Dus kunnen we ook berekeningen maken voor Nederland en dan kan Rutte op tijd zorgen voor extra bedden en extra zorgpersoneel om snel in te spelen op de huidige ontwikkelingen. Die belt nu al stad en land af om dat te regelen.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 dec. 2021 - 21:44

Nee we gaan bezuinigen, logisch toch?

Break on through
Break on through16 dec. 2021 - 17:00

Voer de aller zwaarste lockdown maar in die we kunnen vinden. Hele samenleving thuis. Thuiswerken is de norm. Thuis blijven is sowieso de norm. Eten en toiletpapier word thuis bezorgd middels drones. Mondkapjes plicht en fors afstand houden idem. En dat dan tot en met zomer '23. Kijken we dan even fijn verder.

10 Reacties
manaandezijlijn2
manaandezijlijn216 dec. 2021 - 17:44

'Allerzwaarste' , 'thuisblijven' , 'wordt', 'mondkapjesplicht' en idem is onnodig. Dan het onzinnige tot '23. Los van het feit dat je slecht spelt, wat een onzin.

Break on through
Break on through16 dec. 2021 - 21:32

Los va het feit dat je verder weinig te melden hebt sta je daarom ook aan de zijlijn natuurlijk. Get a life.

EricDonkaew
EricDonkaew17 dec. 2021 - 2:21

@manaandezijlijn --------------------------------------------- Sommige mensen willen gewoon helemaal geen goed nieuws horen, ze willen alleen een zo zwaar mogelijke lockdown met alle ellende van dien. Virus of geen virus, het maakt dan niet uit. En waarom willen ze dat?: Bij een niets en niemand ontziende lockdown valt hun eigen miserabele en kansloze leven niet zo op in vergelijking met de wat meer geslaagde en gelukkige levens van de meerderheid van de bevolking in een vrije en open samenleving. Ikke slecht, dan iedereen lekker slecht. Of het is een grap van de échte man aan de zijlijn, want die t/m zomer '23 is natuurlijk grote onzin.

Break on through
Break on through17 dec. 2021 - 9:27

@Helderziende die om 3.00 in de nacht nog een post doet, Je slaat de plank volledig mis. En je komt knap gefrustreerd over. Ik ben zielsgelukkig met mn leven. Ik heb een een vriendin die mn dochter had kunnen zijn en er ook nog lekker uitziet. Ik maak mn eigen muziek, ik zou het misschien uit kunnen brengen maar mn interesses liggen wat dat betreft wat anders. Bij een volledige lockdown heb ik waar ik al decennia naar uitkijk. Rust.Je kunt dan tenminste rustig de straat op helemaal vrij en ongestoord je ding doen. Mensen zijn dan veel terughoudender en dat is nu juist wat ik al mn hele leven fijn vind. Heeft heeeel weinig met succes te maken.

PGS
PGS17 dec. 2021 - 9:37

Als jij zonodig de zwaarste lockdown wilt hebben, stel ik voor om een onbewoond eiland te kopen. Er zijn websites waar dat kan. Dan voer je daar je plannen uit. Want een maatschappij met mensen met dit soort ideeen is geen maatschappij. Vraag mij trouwens af waarom de leeftijd van je vrouw van belang is in deze "discussie " .

Break on through
Break on through17 dec. 2021 - 11:52

Aha! Typisch rechtse manier van denken. "Past niet in mijn belevingswereld, mijn ideaal. Dus moet hij of zij maar weg" en natuurlijk de klassieker "ga lekker terug naar je eigen land" Ik ben Geboren en getogen Nederlander, uit 100% Nederlandse grootouders (ik sla mn ouders even over want daar geld natuurlijk hetzelfde voor). Ook hun ouders en grootouders zijn van West Europese Origine. Op z'n slechts misschien een Franse link ver, ver weg. Ik zie er ook best super Gemaans uit, (laat ik er eens een nationaalsocialistisch begrip tegen aan gooien, je moet immers je vocabulaire aanpassen aan je publiek) . Lang lichtbruin grijzend haar, dikke baard, heldere groene ogen, Einzelgänger, rond brilletje. En als het 10 graden buiten is in december gaan alsnog m'n teenslippers weer aan. Zo dicht als mogelijk bij moeder Aarde.... En dan moet ik een onbewoond eiland kopen omdat ik een andere mening heb? Flikker zelf op joh! Je bent super gefrustreerd natuurlijk. Omdat ik (om de haverklap) een lekker jong ding scoor en jij je wellicht behelpen moet met een te grote oude schoen waar alle rek al uit is. Vast zo'n typische 80's schoen, oversized, stug in gebruik (zeg maar gerust op afgesteld om te frustreren), hele foute vloekende kleuren (wat weer alles zegt over karaktertrekjes) en je stapt er steevast mee in hele grote hopen stront.....

PGS
PGS17 dec. 2021 - 13:57

Wow, nu snap ik waarom jij een zo zware lockdown wilt hebben. Gezien jouw reacties op mensen die tegengas geven, getuigt van een totale onwil om te willen samenleven met anderen. En aangezien jij zo zwaar de nadruk legt op uiterlijkheden en andere onbenulligheden, dan schat ik in dat jij een vijftiger ben met een midlife-crisis. Het feit dat ik voorstel dat jij een onbewoond eiland zou moeten kopen heeft meer te maken met jouw irrationele angst voor een virus dan je afkomst. Ik ga er ook maar gemakshalve van uit dat je gevaccineerd ben, want een algemeen kenmerk van gevaccineerden is de agressie en onbeschoftheid naar andersdenken toe.

Break on through
Break on through17 dec. 2021 - 14:30

Wow wat een flauwekul zeg. Dus zeg 85 tot 90% van de Nederlandse bevolking is agressief omdat ze gevaccineerd zijn? Je ziet ze echt vliegen man. Nee hoor, heeft weinig met onwil te maken. Ik sta zelfs bekend als zeer sociaal. Alleen hoeft het van mij niet altijd zo nadrukkelijk en heb ik weinig behoefte om altijd maar borstklopperig mezelf te profileren. Ook jij slaat de plank volledig mis. Er werd gesuggereerd dat ik ongelukkig zou zijn en ik heb het tegendeel onderbouwd met een klein fragment uit mn leven. Beter lezen dus. Jij kunt onmogelijk met mensen als mij uit de voeten dus moet ik maar een onbewoond eiland kopen. Wie kan er hier nu niet met andersdenkende omgaan? Lees maar terug.

PGS
PGS17 dec. 2021 - 14:51

@ Break on through hahahahaha.... Een goed weekend toegewenst en veel plezier met het op je borst kloppen van hoe geweldig je bent.

Break on through
Break on through18 dec. 2021 - 7:03

Je bent gewoon super gefrustreerd man. Maar dat heb je met ongevaccineerden. Allemaal gefrustreerd omdat ze zien dat ze met hun hardnekkige ongevaccineerd zijn onze ziekenhuizen volledig lam leggen.... Je kunt met gerust hart stellen dat 10% van onze bevolking volledig zonder verstand rond loopt in dit land en dat ze steeds meer een regelrecht gevaar voor de gezondheid van onze samenleving vormen. Een soortement van melaatsen van deze tijd.

Wieowie
Wieowie16 dec. 2021 - 16:32

Prima. Dan is snel iedereen via de natuurlijke weg gevaccineerd. Ik hoor tot nu toe alleen maar voordelen.

6 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 dec. 2021 - 17:31

En dat zegt iemand die het verschil niet kent tussen een infectie en een vaccinatie.

Thuiszitter
Thuiszitter16 dec. 2021 - 17:32

Voor degene die buiten het ziekenhuis erdoor heen komen wel ja, die procenten die dat niet lukken laten de ziekenhuizen overstromen daar gaat het om . Wat jij als voordeel ziet zal de zorg dat toch heel anders zien.

Welp2
Welp216 dec. 2021 - 17:38

@Wieowie Hoe beschouw je de zorginfarct die ermee gepaard gaat ?

EricDonkaew
EricDonkaew17 dec. 2021 - 2:27

@FransAkkermans1947 -------------------------------- Jij gaat hier semantische spelletjes spelen? Het is volkomen duidelijk wat Wieowie bedoelt. @Welp ------------------------------- Ik begrijp niet wat jij bedoelt. Een veel minder gevaarlijk virus levert geen zorginfarct op.

Bellie2
Bellie217 dec. 2021 - 9:27

@EricDonkaew Een heel besmettelijke variant levert wel degelijk een zorginfarct op. R gaat van 1,2 naar 3, 4 of 5. Op dit moment zien we verdubbelingen om de twee dagen. Dus heel veel mensen gaan tegelijk ziek worden. Al komt maar een heel klein percentage daarvan in het ziekenhuis terecht... We zijn met miljoenen mensen, dan zijn het er nog steeds veel te veel. Daar is ons systeem gewoon niet op voorzien, zeker niet na de uitputtingsslag die al heeft plaats gevonden. Geen bangmakerij, maar gewoon de waarheid. Als er bijvoorbeeld 10x zo veel mensen tegelijkertijd ziek worden, maakt het dan nog zoveel uit als het virus half zo ernstig is?

EricDonkaew
EricDonkaew17 dec. 2021 - 14:26

@Bellie: Op dit moment zien we verdubbelingen om de twee dagen. Dus heel veel mensen gaan tegelijk ziek worden. ---------------------------------------------------------- Uit het eerste volgt absoluut niet automatisch het tweede. @Bellie: Als er bijvoorbeeld 10x zo veel mensen tegelijkertijd ziek worden, (...) ---------------------------------------------------------- Alleen gebeurt dat niet, en dan klopt de rest van wat jij beweert ook niet. Alles overigens onder voorbehoud van wat we nu weten van Omikron.

geitenbreier
geitenbreier16 dec. 2021 - 16:00

Mij is altijd geleerd dat een virus d.m.v mutatie steeds besmettelijker wordt en minder gevaarlijk ! Dit lijkt dus ook zo met covid 19 ! Waarom zoveel paniek ? Gewoon zijn gang laten gaan . Dit jaar net zoveel besmettingen en ziekenhuis opname als vorig jaar ondanks vaccin en QR, echter veel meer oversterfte volgens het CBS. Angst is een slechte raadgever, leer er mee leven. Ziekte en dood horen bij het leven ! Leef zonder angst en haat ,eet gezond en beweeg voldoende en geniet van de natuur. Dat is mijn advies

3 Reacties
Welp2
Welp216 dec. 2021 - 17:36

@geitenbreier "Mij is altijd geleerd dat een virus d.m.v mutatie steeds besmettelijker wordt en minder gevaarlijk !" Dat een virus in het algemeen besmettelijker wordt, is iets waar het virus evolutie-technisch baat bij heeft. Hoe makkelijker het anderen besmet, des te groter het 'marktaandeel van de virus-variant', waardoor het ook weer makkelijker verder verspreidt. Het minder gevaarlijk worden, is eigenlijk alleen waargenomen bij zeer dodelijke virussen. Daarbij is de stelling dat zolang een virus niet teveel of te snel 'hosts' doodt, er genoeg andere ontvangers zullen zijn waaraan het virus doorgegeven wordt. Zolang die dodelijkheid niet al te hoog ligt, heeft het virus evolutie-technisch geen baat bij het minder 'virulent' worden. Dit gezegd hebbende, bedenk dat je met evolutie nooit moet gaan generaliseren. Daarvoor is er nog teveel onbekend op dit terrein (zeker bij virussen) en tegenvoorbeelden zijn genoeg aanwezig. Misschien wel een aardig artikel [1] hierover, ook al is het al weer anderhalf jaar oud. [1] https://www.smithsonianmag.com/science-nature/how-viruses-evolve-180975343/

geitenbreier
geitenbreier16 dec. 2021 - 18:08

@Welp Bedankt voor uw goed onderbouwde reactie, het zijn berichten als hieronder in de link, die mij doen vermoeden dat er een bedoeling zit achter deze omikron berichtgeving https://joop.bnnvara.nl/nieuws/speculant-verhoogt-prijs-levensreddend-medicijn-van-13-naar-750-dollarrichtgeving.

ton14024
ton1402416 dec. 2021 - 19:18

´´Dit gezegd hebbende, bedenk dat je met evolutie nooit moet gaan generaliseren.´´ Ik zou toch de, volgens jou dan waarschijnlijk, racistische stelling willen verkondingen dat die Omikronnen allemaal een pot nat zijn.

Me, myself and I2
Me, myself and I216 dec. 2021 - 15:26

Da's mooi. Dan schiet het tenminste een beetje op met die groepsimmuniteit.

1 Reactie
geitenbreier
geitenbreier16 dec. 2021 - 18:17

@Me,myself and I Dat heeft Rutte in zijn toespraak toen precies zo gezegd. Er zijn er echter niet veel meer die daar nog een actieve herinnering aan hebben blijkbaar.