Joop

Ieder1: waarom we niet afzijdig moeten blijven

  •  
24-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
224908-IEDER1-image-238daa-large-1474202768
De oproep voor de ‘parade’ is erg algemeen, maar binnen het huidige racistische klimaat is de boodschap van Ieder1 een verademing
Komende zondag gaan in Amsterdam duizenden mensen de straat op om een geluid te laten horen tegen de politiek van verdeel en heers. Binnen het huidige racistische klimaat doet links er goed aan zich hierbij aan te sluiten, maar niet zonder antiracisme ook concreet te maken.
Afgelopen week raakte acteur Nasrdin Dchar een snaar met zijn emotionele betoog tijdens De Wereld Draait Door. Zo zei hij: “Ik ben van Marokkaanse afkomst, maar van Nederlandse toekomst… Voor Nederland wil ik schrijven. Geen alternatief script, maar hét script. Het verhaal waarbij iedereen een rol heeft. Geen bijrollen, geen hoofdrollen, geen figuranten.”
De oproep voor de ‘parade’ is erg algemeen, maar binnen het huidige racistische klimaat is de boodschap van Ieder1 een verademing. Afgelopen week nog werd in een discussie tussen CDA’er Buma en Wilders ook duidelijk hoe die laatste ‘vrijheid’ definieert. Om zijn politieke programma van ‘totale de-islamisering’ in de praktijk te brengen, wil hij de politie op moskeeën afsturen en bij mensen thuis korans confisqueren.
Hypocrisie Deze radicalisering van Wilders is niet los te zien van de manier waarop zijn racistische en islamofobe ideeën zijn omarmd door andere partijen. Het is daarom pijnlijk dat Ieder1 de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam heeft gevraagd op te roepen tot deelname van de parade van komende zondag.
Dezelfde burgemeester die vorig jaar nog tegen critici van islamofobe vodjes als Charlie Hebdo zei dat ze moesten oprotten, stelt nu dat ‘Nederland van iedereen is’. Volgens Aboutaleb kunnen ‘we in Nederland niet genoeg doen om de saamhorigheid te vergroten’. Hij kan beter in de spiegel kijken.
In een sterk staaltje ‘city-marketing’ stelde burgemeester Van der Laan in een oproep voor de parade ‘dat de stad een mozaïek is’. Maar in het ‘mozaïek’ van Amsterdam is geen plaats voor anti-Zwarte Piet activisten of ongedocumenteerde vluchtelingen. Terwijl ‘de wereld openligt’ voor de ‘180 nationaliteiten in Amsterdam’, blijft de stad voor deze vluchtelingen hermetisch gesloten.
Als klap op de vuurpijl was er vandaag de oproep van de burgemeester van Den Haag. Dat is dezelfde man die dodende agenten de hand boven het hoofd houdt, activisten hun demonstratierecht ontneemt en eigenhandig in de raad het invoeren van stopformulieren tegen etnisch profileren blokkeerde.
Linkse kritiek Gezien het erg algemene vertrekpunt en de problematische campagne is er vanuit links terechte kritiek op de parade. Seada Nourhussen schreef na afloop van een strijdbare BlackLivesMatter-demonstratie in Trouw:
“Voor verandering moet je zaken blootleggen, niet bedekken onder een deken. Hoe positief die ook is. Verandering is geen feestje, je eist haar op. Met luide stem en opgeheven vuist.”
Zelf schreven we eerder:
“Wie verzet tegen racisme afdoet als ‘negatief’ en ‘beledigend’ helpt om racisme in stand te houden. Immers, ‘Wie neutraal blijft in situaties van onrecht kiest de kant van de onderdrukker, zoals Desmond Tutu ooit zei.”
Theatermaakster Anousha Nzume doet niet mee. Een dag na de rechtszaak tegen anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie schreef ze op Facebook:
“Wat pijn doet in de IEDER1 campagne is die ‘geen-zin-in-negatief-gedoe-sfeer’. Alsof het ervaren van maatschappelijke ongelijkheid en racisme een keuze is. Daarnaast ben ik teleurgesteld in het totale gebrek aan concrete steun voor onze activisten. De voorhoede die met gevaar voor eigen welzijn de paden heeft gebaand voor ‘gezellige parades’ en ‘concerten met kraampjes’. Dagelijks zijn er mensen keihard bezig achter de schermen die niet op tv komen.”
Meedoen Dat is stuk voor stuk belangrijke kritiek. Maar de vraag is wat antiracisme-activisten – behalve een vrije zondag – ermee winnen door weg te blijven. We zijn de afgelopen jaren vaak de straat op gegaan tegen racisme, van acties tegen politiegeweld, Zwarte Piet en Pegida tot ‘Vluchtelingen welkom’-demonstraties. Vaak met een paar honderd mensen en soms met een paar duizend. Samen met deze activisten willen we met de Internationale Socialisten een militante antiracistische beweging opbouwen.
Maar hierbij hebben linkse en antiracisme-activisten niet de luxe om zich afzijdig te houden van de parade van Ieder1. De mars zal duizenden mensen trekken die bezorgd zijn over het racistische klimaat in Nederland. Zij zijn op zoek naar antwoorden en een perspectief om meer te kunnen doen. Het (voorlopig) eenmalige moment van Nasrdin en co. gaat dit perspectief niet bieden. Door ons aan te sluiten bij de parade van Ieder1 kunnen we met die mensen in gesprek raken over wat er nodig is in Nederland.
Hierbij moeten we zelf de boodschap van Ieder1 concreet maken. Wij hopen zondag met zoveel mogelijk anti-Wilders activisten, vluchtelingen van Wij Zijn Hier, anti-Zwarte Piet activisten een eensgezind, luid en duidelijk antiracistisch geluid te laten horen.
Stop politiegeweld, Black Lives Matter! Weg met Zwarte Piet! Nee tegen Wilders’ politiek van de haat! Vluchtelingen Welkom, er is genoeg voor iedereen!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Pater
Pater26 sep. 2016 - 9:39

Ik durf deze stelling aan: Ewoud en zijn club zijn slecht voor de linkse beweging. Hij ziet Ieder1 eigenlijk niet zitten, maar verwaardigt zich wel mee te doen om zijn eigen leuzen te gaan schreeuwen. Zou hij zich überhaupt afvragen wat de organisatoren daarvan vinden? De keiharde maar humorvolle kritiek van Charlie Hebdo op iedereen, en ook op de islam, omschrijft hij als "islamofobe vodjes als Charlie Hebdo". Hoe bedenk je het? Islamkritiek verboden Ewoud? Komt dat niet van pas in je door ideologie verblinde kraam? Wilders is voor dus jij bent tegen, zoiets? Gek, ik krijg hier een beknellend gevoel bij, extreem links houdt net zomin van vrijheid als extreem rechts. "Vluchtelingen welkom, er is genoeg voor iedereen". Dat is echte onzin. Miljoenen vluchtelingen brengen NL tot de bedelstaf. En door dit te roepen vervreemdt hij mensen van een humanistische maar ook realistische visie op vluchtelingenopvang. De boodschap van Ieder1 concreet maken? Ieder1 misbruiken om de boodschap van Ewoud te brengen is beter uitgedrukt.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten25 sep. 2016 - 9:40

Een van de hinderlijkste gewoontes van subgroepjes in demoland is dat ze zeer vocaal hun eigen verhaaltje gaan vertellen. Dus gaat het over vluchtelingen, dan moet altijd Monsanto en TTIP en van allerlei anders erbij gehaald worden wat wasn't on the box. Dat maakt het ontzettend sectarisch en biedt anderen, die niet tot het vaste demonstratievolk behoren en zich misschien niet met die andere zaken willen associeren, niet de ruimte om voor datgene op te komen waar de demonstratie of de actie voor staat. Waardoor ze zich niet senang voelen en het de volgende keer weer laten afweten. Waardoor demonstraties weer het domein worden van bovengenoemde subgroepjes. Wees er wel of wees er niet, en als het je niet bevalt, doe je eigen ding. Vertel je eigen verhaal, kudos to you. Maar ga niet andermans inspanning naar je toe zitten trekken. Dat is vervelend en uiteindelijk contraproductief.

Siphra Spier
Siphra Spier25 sep. 2016 - 9:28

Goed acteur deze Nasrdin Dchar. Tot en met de snikjes in zijn stem was het een exacte kopie van zijn betoog op Lowland.

Peter Smit2
Peter Smit225 sep. 2016 - 7:00

Blijkbaar is voor de schrijver Ieder1 voor iedereen die het met hem eens is. Lees je eigen stuk nog eens door en laat daarna -of liever nog daarvoor- de gedachte van het initiatief nog eens op jezelf los

[verwijderd]
[verwijderd]25 sep. 2016 - 5:15

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh25 sep. 2016 - 6:53

Dat is inderdaad precies waar het wringt. Het is heel eenvoudig aan te tonen dat er een bovengrens aan immigratie bestaat, maar het wordt - ook door mensen als Ewout van den Berg - onmogelijk gemaakt om de discussie waar die grens ligt te voeren. Radicalen aan de ene kant roepen dat die grens op 0 moet liggen, radicalen aan de andere kant roepen dat hij op het oneindige ligt... Kansloos, allebei.

EricDonkaew
EricDonkaew25 sep. 2016 - 12:10

@Mark Gh ------------------------- Saillant is dat ook D66 bij monde van Alexander Pechtold geen bovengrens wil aan het aantal op te nemen immigranten. Iets wat hij laatst nog eens herhaalde in een praatprogramma. Ook kansloos dus, die D66, mag ik hopen.

Pa Pinkelman
Pa Pinkelman25 sep. 2016 - 15:53

Wil je beweren dat we 60 miljoen vluchtelingen binnenkrijgen? We hebben helemaal geen problemen met vluchtelingen. Het is gewoon fake. Durft er iemand niet over straat te lopen als die inde buurt vluchtelingen weet? In een beetje voetbalstadion passen zo'n 50.000 mensen die dus wekelijks ook soms daadwerkelijk voor overlast zorgen. Dagelijks komen 160.000 passagiers op Schiphol. We hebben tussen '90 en 2000 een half miljoen vluchtelingen gehad. Hebben we er ooit last van gehad? In dezelfde periode is de werkloosheid met een half miljoen gedaald en was de economische groei gemiddeld 3.5% per jaar. Nu is die 1.7% Komt dat door vluchtelingen?

willemb2
willemb224 sep. 2016 - 23:25

Je hebt niets van de Nederlandse mentaliteit begrepen als je denkt dat massaal gevolg wordt gegeven aan de oproep van een allochklaagtoon die zichzelf tot tranen toe weet op te winden over een mede door hemzelf veroorzaakte tweespalt in de samenleving.

2 Reacties
Meneer van Stoffelen
Meneer van Stoffelen25 sep. 2016 - 9:38

Het optreden van Nasrdin bij dwdd was een perfecte kopie van zijn betoog op Lowlands eerder dit jaar. Zelfs het moment van de krokodillentranen was hetzelfde. Dat is geen emotioneel betoog, dat is acteren. Geef de man een gouden kalf. http://www.dumpert.nl/mediabase/6892197/76d83683/nasrdin_dchar_acteert_deugtranen.html

Windowjan
Windowjan25 sep. 2016 - 18:30

@Meneer van Stoffelen, Deze is beter. https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Raspberry_Awards

Edwin038
Edwin03824 sep. 2016 - 20:53

Ieder1 behalve zwarte piet. Tja, dat is dus niet iedereen. Als je iedereen wilt bereiken zal je dus links en rechts breed draagvlak zien te vinden.

StHuck
StHuck24 sep. 2016 - 20:51

"Dezelfde burgemeester die vorig jaar nog tegen critici van islamofobe vodjes als Charlie Hebdo zei dat ze moesten oprotten" Nee Ewout. Dat was tegen mensen die de vrijheid van meningsuiting afgeschaft willen zien, zaken boven kritiek verheven willen zien, en tegen verspreiders van onwelgevallige beelden en geluiden geweld goedkeuren. Zoals de Internationale Socialisten: "Samen met deze activisten willen we met de Internationale Socialisten een militante antiracistische beweging opbouwen." Zoals bij de Sinterklaasintocht en elders waar kinderen en volwassen die zich de vrijheid veroorloven Zwarte Piet en de Sint toe te juichen. Zoals waar anderen de vrijheid nemen hun kranten en tijdschriften te willen maken en lezen of te demonstreren zoals jij vindt dat jullie wel mogen.

1 Reactie
Edwin038
Edwin03824 sep. 2016 - 23:42

“Dezelfde burgemeester die vorig jaar nog tegen critici van islamofobe vodjes als Charlie Hebdo zei dat ze moesten oprotten” Het toont inderdaad de leegheid van Ewout van den Berg aan, of eigenlijk het populisme van de Internationale Socialisten. Charlie Hebdo heeft altijd alle religie`s aangevallen. Joden, Christenen, Katholieken en inderdaad ook de Moslims kwamen er niet altijd goed vanaf. Maar ook politici zoals Le Pen als een hoop stront afgebeeld, Hollande werd ook bekritiseerd. Oftewel, niemand was heilig voor Charlie Hebdo. Dat dit links satirische blad nu als islamofoob vodje wordt betiteld door Ewout van den Berg betekent gewoon dat hijzelf eigenlijk gewoon helemaal geen benul meer heeft waarvoor hij strijdt. Ik raad dan ook wat boeken van ene Karl Marx aan om eens te lezen door de heer Ewout van den Berg.

msj_meijerink
msj_meijerink24 sep. 2016 - 18:39

Maar boos worden als men 'weg met ieder1' roept. Dat heet selectieve boosheid, vooral aanwezig bij mensen met oogkleppen en monomane, wat naar autisme nijgende denkbeelden. Die zie vooral aan beide uiteinden van het politieke spectrum, bij de bruinhemden van pvv en de conservatief socialisten van de sp. Ze uiten dit vooral door hun fact-free 'wij tegen zij' verhalen, waar ze zich graag in een Calimero-rol wurmen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 sep. 2016 - 18:15

"Stop politiegeweld, Black Lives Matter! Weg met Zwarte Piet! Nee tegen Wilders’ politiek van de haat! Vluchtelingen Welkom, er is genoeg voor iedereen!" Zeker weten dat Nasrdin Dchar juist dit soort opruiende praat bedoelde en dat juist verafschuwde. Gaan de int. socialisten deze optocht kapen?

Piet de Geus
Piet de Geus24 sep. 2016 - 15:00

"Weg met Zwarte Piet!" Dat zal lekker veel eensgezinde mensen trekken!

insignia
insignia24 sep. 2016 - 13:52

Dank Ewoout voor je aansporing. Er is een hoop mis maar iedereen lijkt mij OK. Met zwarte piet ben je mij kwijtgeraakt, een kinderfeest is wat het zegt, een Kinderfeest. Nederlands dat wel maar het staat een ieder vrij om kadotjes met Kerstmis te geven. Wat dacht je ervan als we alles in ons land veranderen naar de wens van Wilders tot die man met die naam die ik niet kan onthouden, dan is Nederland zoals ik het ken er niet meer. En als goed conservatief wil ik dat niet.

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 sep. 2016 - 13:20

[Maar in het ‘mozaïek’ van Amsterdam is geen plaats voor anti-Zwarte Piet activisten] Ja hoor, daar is wel plaats voor - zéker in Amsterdam. Maar lang niet iedereen is het met die activisten eens. Dat vinden activisten wel eens moeilijk. Net als iedereen hebben activisten het recht om - binnen de grenzen van de rechtsstaat - hun mening te uiten en anderen hebben dan weer het recht die mening af te keuren, te bestrijden of straal te negeren.