Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ieder Kamerlid een bijbaan

  •  
16-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Met hun voeten in de klei nemen politici betere besluiten
Diederik Samsom was gisteren in het nieuws omdat hij al een jaar straatcoach is in Amsterdam. De manier waarop hij over zijn ervaringen vertelde gaf aan dat zijn ogen echt geopend waren. Hij weet nu meer over Marokkanen, Amsterdammers en de buurten waar hij werkte dan hij ooit uit discussies, werkbezoeken of boeken had kunnen leren. Dat toont weer aan dat fulltime politici geen goed idee zijn.
Samsom is niet het eerste Kamerlid dat een bijbaan heeft. Mark Rutte is al jaren een paar uur per week leraar op een middelbare school. Anderen waren of zijn naast Kamerlid ook boer, huisarts of vrijwilliger in een verzorgingshuis. Hierdoor hebben zij een actueler inzicht in de samenleving dan hun collega’s die al jaren Kamerlid zijn en al die tijd niet met hun voeten in de klei hebben gestaan. Tien procent van de Kamerleden zit al langer dan tien jaar in de Tweede Kamer. Hun werkervaring dateert van voor de aanslagen op het WTC in New York, alle kabinetten Balkenende en de introductie van sociale media.
Kwadraat Kamerleden halen hun informatie vooral uit stukken, gesprekken en werkbezoeken. Dit levert per definitie een vertekend beeld op. Politici die weleens een dag hebben meegelopen weten hoeveel meer informatie er dan, binnen een paar uur, boven tafel komt. Langere tijd een bijbaan hebben, dat is een werkbezoek in het kwadraat.
Echt Kamerleden grossieren nu al in de nevenfuncties. Bijna allemaal zijn ze toezichthouder of bestuurslid. Dat zijn niet de bijbanen die hen echt van pas komen bij hun werk als Tweede Kamer, hoewel ze natuurlijk goed kunnen zijn voor hun netwerk en kennis. Kamerleden kunnen door een paar uur per week ‘echt’ te werken een veel beter gevoel krijgen bij hoe Nederland nu in elkaar zit. Als ieder Kamerlid zo’n bijbaan heeft, zullen ze betere besluiten nemen.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

dino_radja
dino_radja16 sep. 2011 - 11:53

vreemd... alsof je zonder baan geen onderdeel bent van de samenleving. een jaartje leven in de bijstand zou veel politici juist echt goed tonen hoe nederland in elkaar zit.

PietPieters
PietPieters16 sep. 2011 - 11:53

De burger ziet al heel lang wat er gaande is. Wordt het niet eens tijd dat politici naar burgers luisteren? Dan is een bijbaantje overbodig!

Mashti
Mashti16 sep. 2011 - 11:53

Onzin. Een Kamerlid hoort gewapend zijn met voldoende kennis en (levens)ervaring om zijn/haat functie goed kunnen uitoefenen. Hoewel ze persoonlijk de zetel in de Kamer krijgen worden ze door de politieke partijen aangedragen. Het is de verantwoordelijkheid van de politieke partijen om te zorgen voor gekwalificeerde Kamerleden en voor de voldoende input van kennis en informatie. Een PvdA strateeg die een hele jaar een bijbaan nodig heeft om te kunnen begrijpen wat een irritante gedrag is. Wat een watje.

DonCarlos
DonCarlos16 sep. 2011 - 11:53

Om welke klei gaat het hier eigenlijk?Henk en Ingrid zeurklei??Deze karikaturen hebben toch zeer succesvol de verkiezingen afgesloten?Wilders is toch het toppunt van de voeten in de lulklei??Even dacht ik dat we dit hoofdstuk achter ons konden laten maar helaas,de beker moet natuurlijk weer helemaal leeg.

caquerlaque
caquerlaque16 sep. 2011 - 11:53

Nee kamerleden dienen geen enkele bijbaan te hebben en ook geen leraar op school want dat is indoctrinatie en die samson heeft ook niks geleerd van zijn verkapte politiebaantje inkomen op uitkeringsniveau en geen bijbaan

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online16 sep. 2011 - 11:53

En toch sta ik er wel achter omdat het waar is dat je de werkelijkheid niet meer ziet van hoe de meeste mensen leven als je alleen maar gebruik maakt van tekst en uitleg. Het moet wel een onderdeel worden van een politieke baan (en in mijn ogen ook topmanagementbaan) en geen bijbaan, maar ik sta er wel achter. De politicus doet die ervaring op die past bij de op dat moment lopende zaken in zijn of haar vakgebied.