Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Identiteitskaart voortaan alleen mét vingerafdrukken

  •  
19-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Voorzieningenrechter oordeelt: 'Er worden geen uitzonderingen gemaakt'
Een man die weigert zijn vingerafdrukken af te staan voor de aanvraag van een identiteitskaart, heeft ongelijk gekregen van de Utrechtse voorzieningenrechter. De wet zou geen mogelijkheden bieden om een uitzondering te maken. Vanwege Europese wetgeving is de opslag van vingerafdrukken in de chip van paspoorten en andere reisdocumenten verplicht.
De man diende een kort geding tegen de gemeente in, omdat hij niet wilde dat zijn vingerafdrukken opgeslagen zouden worden. Het opslaan van de vingerafdrukken zou een ongeoorloofde inbreuk op zijn privacy zijn. Ook vreesde hij dat er misbruik van gemaakt zou worden door opsporingsdiensten, waardoor Nederland een politiestaat zou worden.
De opslag van vingerafdrukken in de chip van paspoorten en andere reisdocumenten is vanwege Europese wetgeving verplicht. Gemeenten slaan de afdrukken vervolgens op, om bij de aanvraag van een nieuw paspoort de aanvrager te kunnen herkennen. Eind juli zou hier verandering in moeten komen.
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zegde onlangs toe de opslag eind juli stop te zetten vanwege de onbetrouwbaarheid van de technologie die de afdrukken moet herkennen. Ook werkt Donner aan een wetswijziging.
De rechter oordeelde uiteindelijk dat de angst van de man onterecht is. Veiligheidsdiensten zouden de vingerafdrukken helemaal niet mogen gebruiken.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

AE911TRUTH
AE911TRUTH19 jul. 2011 - 5:44

Dat mensen nog steeds niet in de gaten hebben dat zij sinds de aanslagen van 11 september 2001 steeds verder worden geschaakt door dit tiranieke systeem is eigenlijk vreemd met zoveel veranderingen allemaal in ons nadeel. Heersers (eliten) zijn 'controlefreaks', die willen dit keer absolute controle over elke wereldburger. Een utopie, de hele wereld onder hun gezag (dit idee gaat ver terug in de geschiedenis) Er wordt tegelijkertijd een honderd procents elektronisch controlesysteem rondom ons opgezet, valt ook weer onder die absolutie. Wij de slaven en zij (de heersers) die voor God aan spelen zijn, is precies wat gaande is, dit zelfde stuk geschiedenis is al duizenden jaren gaande (Babylon, Egypte, etc), dit keer heeft men onze technologie in handen en alle mogelijkheden. Wij hebben alleen nog onze communicatie, de laatste mogelijkheid om voldoende mensen wakker te schudden. Op de politiek hoef je niet te rekenen.

Dehnus
Dehnus19 jul. 2011 - 5:44

Ach meneer de Rechter er mag zoveel niet. Met de Sirene aan van de Patat boer naar het bureau racen.. het mag niet maar het gebeurt wel. Mensen neerschieten zonder een waarschuwingsschot te geven.. het mag niet... maar het gebeurt wel. Mensen uitlokken in een demonstratie groep zodat je leuke relletjes krijgt als ME... het mag niet.. maar het gebeurt wel... Er mag zoveel niet ;).

AlbertHofmann
AlbertHofmann19 jul. 2011 - 5:44

'Veiligheidsdiensten zouden de vingerafdrukken helemaal niet mogen gebruiken'...mooi! dan is het ook niet nodig om ze op te slaan in een database.

Harmen2
Harmen219 jul. 2011 - 5:44

Hoe meer vingerafdrukken hoe beter....

ErnsTT2
ErnsTT219 jul. 2011 - 5:44

Dat werpt dan de volgende vraag op, mag een rechter *liegen*, want de EU heeft die Database nu juist ingesteld zodat Veiligheidsdiensten kunnen controleren waar we zoal heengaan, stereker nog al in 2008 werden er 75.919 aanvragen gedaan bij die centrale database, de bezwaren van de klager zijn dus volkomen terecht. Het is ook niet van niks dat de opslag en verwerking ervan gestopt word, juist omdat er veel te veel misbruik van de database blijkt plaats te vinden. http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/1357&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en [quote] The number of searches in the database on the basis of fingerprints of third country nationals found illegally on the territory of the Member States increased by 17,6%, amounting to 75.919 such searches. [/quote] Misschien moet de rechter vooral eens kijken wat er *nu* vanuit de EU gecommuniceerd word: [quote] The Council adopted conclusions on the memory of crimes committed by totalitarian regimes in Europe, set out in 11268/11. The conclusions reaffirm the importance of raising awareness of the crimes committed by totalitarian regimes, given that this can play a role in preventing a renewed rise of totalitarian ideologies. The statement highlights the Europe-wide day of remembrance of the victims of totalitarian regimes (23 August) and invites member states to consider how they might commemorate it in line with their traditions. [/quote] En wij nederlanders hebben als geen ander ervaring met het opslaan van persoonsgegevens en het misbruik dat totalitaire regimes daarvan hemmen gemaakt, eenieder herinnert zich die nationaal socialistische beweging met die Meeuw als symbool nog wel...

ErnsTT2
ErnsTT219 jul. 2011 - 5:44

Best wel eng dat je volledig geautomatiseerd gecriminaliseerd word, zonder tussenkomst van enige gerechtelijke controle kunnen je gegevens in verkeerde handen vallen... Saillant detail in deze is wel de naam van het verdraag :-( http://tinyurl.com/Everybody-Criminalised-by-Law Prüm Treaty Prüm, waar ligt dat ook alweer, en waar ken ik die naam toch van ??? Oh natuurlijk nu weet ik het weer, een van de Katholieke Dominees die door de NSDAP naar verschillende KZ gestuurd werd ter "heropvoeding" om uiteindelijk in Dachau als niet op te voeden vermoord werd. http://www.rheinische-geschichte.lvr.de/persoenlichkeiten/Z/Seiten/JosefKasparZilliken.aspx [quote] Josef Kaspar Zilliken war ein katholischer Geistlicher, der in der NS-Zeit treu zu seiner Kirche stand und mutig, ohne die Konsequenzen zu fürchten, den NS-Schergen und ihrer Ideologie die Stirn bot. Er gilt als „Märtyrerpriester“ und unbeugsamer Widerstandskämpfer. Pfarrer Zilliken setzte ein Zeichen, dass es wichtig ist, auch in schweren Zeiten zu seinen Überzeugungen und Idealen zu stehen. [/quote] Wat een diepzwarte "humor" hebben sommigen bij de EU toch :-((( (of zou het een cryptische verwijzing zijn naar Pepijn de vader van Karel de Grote?)

Joeri2
Joeri219 jul. 2011 - 5:44

Een identiteitsbewijs is verplicht. En waar dient dit alles toe? Weten we niet wie ons in de crisis heeft geduwd? Weten we niet wie het cultuur beleid vermoord door het onbetaalbaar te maken? Weten we niet wie alle ouders van gehandicapten kinderen het leven weer een stuk ondraaglijker maken? En dat ten behoeven van een paar vliegtuigjes? Hoe gaat vingerafdruk registratie hierbij helpen? Moeten we echt zeker weten dat het Bono is die bij ons zijn belasting komt ontduiken? Hoef ik nou mijn schoenen niet meer uit op het vliegveld omdat het vaststaat wie iedereen is? Nee nou, die jongen had natuurlijk nooit zijn geweer leeg geschoten in een supermarkt als zijn vingerafdruk in zijn paspoort had gestaan... Wat een onzin allemaal. Dient uiteindelijk helemaal nergens toe. Ja, behalve dan voor de paspoort makers. Dat duurt anno 2011 nog steeds 5 werkdagen, als je al een afspraak kan maken op het gemeentehuis.

Soupkip
Soupkip19 jul. 2011 - 5:44

Artikel 3 van de paspoortwet geeft ruimte. Algemene Maatregel van Bestuur..IANAL.. Een AMvB komt tot stand in vier stappen: De maatregel wordt voorbereid op het betreffende departement. De maatregel wordt besproken in de ministerraad. De Raad van State geeft advies, dit advies wordt in het algemeen overgenomen. De eventueel aangepaste AMvB wordt ondertekend door betrokken minister(s) en de Koningin, daarna volgt bekendmaking in het Staatsblad, waarna de AMvB met ingang van de eerste dag van de tweede kalendermaand na de datum van bekendmaking van kracht gaat. De hele procedure in de Tweede en Eerste Kamer - nodig voor een 'gewone' wet - wordt bij AMvB's in principe overgeslagen. Het komt echter wel voor dat in de betreffende wet een bepaling is opgenomen dat een AMvB pas in werking treedt nadat deze eerst in concept aan de Tweede kamer is voorgelegd en de Kamer geen aanleiding heeft gezien het concept te bespreken. Als de kamer de AMvB wel wil bespreken dan treedt deze pas in werking nadat de kamer met de AMvB heeft ingestemd.

Thom Holterman
Thom Holterman19 jul. 2011 - 5:44

INTENSIEVE CONTROLE Vanochtend lees ik (De Volkskrant, 20 juli 2011) dat de politie toegerust wordt met een apparaat waardoor politieagenten voortaan op straat vingerafdrukken kunnen afnemen. Deze techniek wordt ingezet voor intensieve controle op illegale vreemdelingen. Maar er zou toch geen sprake van ‘jacht’ op hen zijn? Zo ziet men dat voor de zoveelste keer dat met een dubbele tong wordt gesproken. Mijn beoordeling van de toestand is de volgende. Zo’n controlemiddel toepassen op ‘illegale vreemdelingen’ kan op een zekere steun uit delen van de bevolking rekenen. Daar ligt dan voor de huidige regering de legitimatie voor de introductie van dit opsporingsmiddel. Onderwijl kan het ‘gezag’ de werking van de apparatuur testen. Later is iedereen aan de beurt. Want na de ‘illegale vreemdeling’ wordt de ‘veiligheid’ het thema om de controleapparatuur toe te passen op straat op iedereen (bijvoorbeeld onder de noemer ‘terrorismebestrijding’). Je kan er op wachten. Doen we dat ook? Het is een gang van zaken die reeds voor Frankrijk aan de orde is. Het is zeer gedetailleerd beschreven door de Franse socioloog Mathieu Rigouste in een boek dat ik voor een Nederlands publiek heb besproken; zie: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/07/03/binnenlandse-vijand-turbo-voor-veiligheidscultuur-en-veiligheidsindustrie/