Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ibn Ghaldoun: in 2010 ook al fraude

  •  
12-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ibnghaldoun.jpg
Eerder: Eindexamendiefstal nóg omvangrijker, niet 15 maar 25 examens gestolen op de middelbare school ... Alleen examens Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard
Op de Rotterdamse middelbare school Ibn Ghaldoun zijn in aanloop naar de eindexamens in totaal 25 examens gestolen. Dat meldt onder meer de NOS. Eerder bericht van de Onderwijsinspectie dat er 15 examens zouden zijn gestolen, bleek onjuist. Alle gestolen examens zijn ongeldig verklaard. De leerlingen van de middelbare school moeten alle examens over doen.
Updates onderaan
Leerlingen in de rest van het land hebben woensdag opgelucht adem kunnen halen. Zij hoeven de betreffende examens niet over te doen. Donderdag om 18.00 uur wordt de normering van het vmbo-examen economie bekendgemaakt. De leerlingen van het vmbo-tl (theoretisch leerweg) horen in de loop van de dag of ze geslaagd zijn.
Eerder werd het vwo-Frans examen met een dag uitgesteld, nadat bekend werd dat een gestolen kopie rond ging.
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) kwam woensdagavond met “goed” en “slecht” nieuws. Dekker:
“Het goede nieuws is dat er aan de hand van een cijfermatige analyse geen sprake is van collectieve fraude op school- of regionaal niveau”, het slechte nieuws is dat er meer examens gestolen bleken te zijn dan aanvankelijk aangenomen.
Wat de directe gevolgen voor de school zijn, is nog niet duidelijk. In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de omvangrijke fraude. PVV en CDA willen allebei dat er een grens wordt gesteld aan wat “maatschappelijk aanvaardbaar is”. Vertaling: ze zien het liefst dat de school wordt gesloten.
Werder werd een natuurkundeleraar op non-actief gezet. Zijn zoon is een van de verdachten van de diefstal. De geschorste leraar stelt dat hij onschuldig is en neemt daarom geen advocaat in de arm. De man is tevens oud-directeur van de school.
Volgens het Openbaar Ministerie zijn de examens in en buiten Rotterdam verkocht. Leerlingen hebben tot vrijdag de tijd om zich vrijwillig te melden bij hun schooldirecteur wanneer zij op welke manier dan ook hun examen met voorkennis hebben gemaakt. Ze kunnen dan het examen overdoen. Wanneer na de diploma-uitreiking bekend wordt dat er sprake is van geweest van fraude, wordt het diploma alsnog ingetrokken. De leerlingen die zichzelf aangeven worden in contact gebracht met de politie “en zijn daarmee niet uitgesloten van rechtsvervolging”.
De koepel van Islamitische scholen is opgelucht dat het debacle in principe alleen het Ibn Ghaldoun betreft. Yusuf Altuntas, directeur van de Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) over het grote aantal gestolen examens: “Daar ben ik wat minder positief over, maar of het nu om twee vakken gaat of om 24 vakken, het is triest genoeg.” Hij noemt de diefstal dan ook “diep triest en teleurstellend”.
Update donderdag: De grootschalige examenfraude fraude op Ibn Ghaldoun blijkt geen indident. In 2010 bleken docenten al examens te verbeteren voordat ze naar de tweede corrector gingen. Rector Bart Renders biechtte dit dinsdagavond op bij Knevel & Van den Brink. Volgens hem staan deze incidenten echter los van de huidige fraude en is er in de tussentijd geen fraude meer gepleegd, omdat de betrokken docenten werden ontslagen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

dordtenaar2
dordtenaar212 jun. 2013 - 16:46

Dus nu moeten de studenten met voorkennis kiezen tussen zichzelf aangeven en misschien zelfs vervolgd worden of mond houden en hopen dat ze jouw niet achterhalen. Stel je voor dat na 1 maand onderzoek blijkt dat jij voorkennis had, dan wordt je diploma ingenomen en moet je het hele jaar overdoen en wordt je vervolgd. Gelukkig zijn mijn handelen tijdens de examens verjaard.

sjaakie2
sjaakie212 jun. 2013 - 16:46

Die school scheen sowieso heel slecht georganiseerd te zijn en hadden hun zaken niet goed op orde. Als ik de onderwijsinspectie was zou ik ook voorgaande jaren onderzoeken.

ElChe
ElChe12 jun. 2013 - 16:46

Moet ik nu oppassen in verband met mijn spieken van 50 jaar geleden.

omaoeverloos
omaoeverloos12 jun. 2013 - 16:46

Stom van die scholieren om dat examen op internet te zetten, anders had dit spelletje nog jaren door kunnen gaan. 2013 : het jaar dat velen Cum Fraude geslaagd zijn!

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

einde oefening lijkt me een diploma van deze school is niets meer waard ze waren een paar jaar geleden de zwakste school van rotterdam (en dat wil wat zeggen) nu zouden ze tot de top behoren, maar als de sleutel al 3 jaar weg is, sorry dan ga je daar toch een beetje het beeld van een wielerploeg bij kijken (met de lokale pvda als mart smeets)

1 Reactie
eeweew
eeweew12 jun. 2013 - 16:46

Het vermogen tot het bewaren van een sleutel zegt niets over de kwaliteit van het onderwijs.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

Opdoeken die school inderdaad. De landelijke examens de soep in laten lopen... Ga iemand anders zijn zomervakantie verpesten! Die van henzelf dus.

1 Reactie
eeweew
eeweew12 jun. 2013 - 16:46

Heeft de school de examens gestolen of leerlingen van de school?

lancelot2
lancelot212 jun. 2013 - 16:46

Daar sta je mooi gekleurt op. ;-) Tijd voor dat ieder kind jong en oud naar het openbaar onderwijs gaat. Hoogste tijd.

2 Reacties
brbrwr
brbrwr12 jun. 2013 - 16:46

gekleurd, tjonge jonge

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 jun. 2013 - 16:46

Misschien voor jezelf ook geen slecht idee :-) [ gekleurt ]

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

Wat is nu eigenlijk het probleem? Veel diploma's worden tegenwoordig legaal gekocht. Rijke ouders kopen examentraining voor hun kroost. Opdat ze de standaard vragen van het examen, gepikt of niet, blindelings kunnen maken. Dat zijn dan de figuren die uiteindelijk ook hun doctoraalscriptie kopen. Logisch dat alle pappa's en mamma's die dik geld hebben betaald voor het diploma van hun kroost nu een beetje boos zijn.

2 Reacties
bruces
bruces12 jun. 2013 - 16:46

Het postieve nieuws zal zijn dat personen weer een vacature-test moeten maken. Een grotere groep zal nu bij de test uit de boom vallen.

GingerTed
GingerTed12 jun. 2013 - 16:46

Jéé Leen... Dus jij hebt weet van al jaren structureel door rijke ouders gekochte diploma's VMBO, HAVO, en VWO? Gezien je blijkbare aversie tegen deze mensen zul je dat maar al te graag aanhangig maken met enig bewijs dat jou ook heeft weten te overtuigen. Wat let je?

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

"Leerlingen in de rest van het land hebben woensdag opgelucht adem kunnen halen. Zij hoeven de betreffende examens niet over te doen". Lijkt me verstandig, anders gaan ze allemaal op de PVV stemmen.

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans12 jun. 2013 - 16:46

De toestand in Nederland is zo schrijnend dat je bijna PVV zou gaan stemmen. Het moet best wel pijnlijk voor je zijn om te zien dat dit bijna aan het gebeuren is. Je moet het maar zo zien, elke zetel die de PVV erbij krijgt een een eerbetoon aan het epische falen van de politiek om problemen op te lossen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

Daar sta je dan met je Ibn Ghardoun-Diploma in de ene en een Kalasnikov in de andere hand in Syrie en vertelt je Jihadcollega je in accentloos Nederlands dat je terug verwacht wordt om je examens over te doen. Moeten die 72 maagden toch nog even wachten.Lullig Dat de rest van Nederland ook de lul is boeit natuurlijk niet, als goede Jihadist ontwricht je nu eenmaal graag samenlevingen.

1 Reactie
eeweew
eeweew12 jun. 2013 - 16:46

Allereerst slaat het hele stuk nergens op, en op het eerste gedeelte ga ik niet eens in. Maar waarom denk je dat de rest van de examenkandidaten hier nadeel van ondervindt. Dit doet helemaal niets af aan de waarde van de diploma's, het is niet zo dat werkgevers naar het jaartal van het diploma gaan kijken en dan die mensen structureel niet aannemen. Daarnaast gaat het grootste gedeelte van de mensen toch een vervolgopleiding doen, en als je eenmaal een vervolgopleiding hebt doet je middelbare school diploma er helemaal niet meer toe.

eeweew
eeweew12 jun. 2013 - 16:46

Sinds wanneer moeten ouders in deze mate opdraaien voor wat hun kinderen doen? En sinds wanneer moet het slachtoffer van een misdaad gestraft worden? De reacties in deze zaak slaan nergens op, pak die kinderen aan. Niet de school en hun ouders. Natuurlijk heeft die jongen toegang kunnen krijgen tot die kluis omdat zijn vader daar werkt, maar dat wil niet zeggen dat vader er ook maar iets mee te maken heeft. Deze reactie is ongeveer even logisch als de vakken waarvan de examen zijn gestolen (bijna allemaal dus) afschaffen.

2 Reacties
Klungel2
Klungel212 jun. 2013 - 16:46

Misschien kennen wij nog niet alle feiten? De goede man heeft tenslotte in zijn tijd als directeur gefraudeerd met overheidsgeld, dus lijkt het mij logisch dat hij niet meer erg geloofwaardig wordt geacht als docent. Losstaand van het feit dat hij nog steeds onschuldig is, mits er overtuigend bewijs tegen hem is.

opgeheven
opgeheven12 jun. 2013 - 16:46

Hoe dan ook is die school niet in staat geweest de examens op een veilige plaats op te bergen. en alsof dat nog niet erg genoeg is hebben ze de 25 (!!!) verbroken zegels niet opgemerkt en komt het bij toeval aan het licht. Dat niet opmerken heb ik overigens mijn twijfels bij, maar ik weet niet wat erger is: het niet opmerken of erover zwijgen. In beiden gevallen toont het aan dat die school verrot tot op het bot is. Dus ik zie geen enkele reden om die school NIET te straffen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai12 jun. 2013 - 16:46

Dit is nu een heel goed voorbeeld waarom scholen op basis van bijzonder onderwijs verboden moeten worden, geen katholieke, protestante, joodse of islamitische scholen we zijn seculair en ons onderwijs moet ook seculair zijn. Genoeg hierover, zou zeggen weg met al die geloven die koste wat kost de kinderen wil indoctrineren. We zijn seculair en elke vorm in de basisbehoefte (waar onderwijs zeker onder valt) moet vrij zijn van welke geloofsrichting dan ook.

3 Reacties
eeweew
eeweew12 jun. 2013 - 16:46

Ik ben het met je eens dat bijzonder onderwijs niet meer van deze tijd is. Maar ik snap totaal niet waar je het verband met dit incident vandaan haalt.

lancelot2
lancelot212 jun. 2013 - 16:46

Volledig mee EENS!!

lancelot2
lancelot212 jun. 2013 - 16:46

Is dit niet die school die twee nieuwe bussen kocht om met zijn allen, leerlingen, leerkrachten en ouders op een trip naar Mekka gingen?? Is dit niet die school die een schuld heeft van € 3.000.000,-? Is dit niet die school waar de leerkrachten niet eens fatsoenlijk Nederlands kunnen spreken? Is dit niet die school waar de Arabische taal een examen vak is? Is dit niet die school............................................................

GingerTed
GingerTed12 jun. 2013 - 16:46

Bij KvdB vanavond durft directeur Renders te zeggen dat er natuurlijk ook sprake is van een vergrootglas i.v.m. het feit dat het om een islamitische school gaat. Een absolute gotspe want het is niets anders dan een racisme insinuerende opmerking. Maar gek genoeg ben ik het met hem eens dat er naast alle oprechte woede en ergernis ook sprake is van racisme maar dan als oorzaak en in omgekeerde zin. Er is namelijk m.i. veel meer een oorzaak gelegen in een verkleinglas omdat het om een islamitische school gaat. De geschiedenis van deze school staaft dat.

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 jun. 2013 - 16:46

*... Bij KvdB vanavond durft directeur Renders te zeggen dat er natuurlijk ook sprake is van een vergrootglas i.v.m. het feit dat het om een islamitische school gaat...* Denk dat dHr Renders dat goed inschat. Dit soort fraude is niet de eerste keer dat het voorkomt. Naar mijn weten is er nog geen enkele school gesloten vanwege dit soort fraudes. Dat het hier een islamitische school betreft maakt het natuurlijk allemaal veel sjeuïger.

bruces
bruces12 jun. 2013 - 16:46

Ook in 2010 is gesjoemeld met examens op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Dat bevestigde rector Bart Renders

1 Reactie
BasVV
BasVV12 jun. 2013 - 16:46

Als het klopt wat hij zegt kan het niet anders dan dat de uitgereikte diploma's in 2010 ongeldig worden verklaard.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

Op 86 procent van de islamitische scholen wordt gefraudeerd met rijksgeld. ( NRC, 2008) Als je niet beter zou weten zou je toch bijna een zeer politiek-incorrect verband gaan leggen tussen fraude en islam. Gelukkig weten we wel beter. *steekt kop weer in het zand*

1 Reactie
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 jun. 2013 - 16:46

Hebben ze zich uitermate goed aangepast aan onze maatschappij waar fraude gewoongoed is geworden. Dus niet meer zeuren over het feit dat men zich niet aanpast aan onze maatschappij

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 16:46

De beste strafmaatregel lijkt me dat er voortaan geen examens meer worden opgestuurd naar deze school en dat de school de examens ook niet zelf afneemt. Laat externen de examens maar afnemen. Dat weten we meteen hoe het zit met de onderwijskwaliteit.

1 Reactie
RMHeijmans
RMHeijmans12 jun. 2013 - 16:46

Is het dan niet makkelijker om de hele school te sluiten?