Joop

Hypocriet en hardvochtig Nederland weigert Europeanen te helpen

  •  
29-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
GERMANY - ITALY - HEALTH - VIRUS

© 2020-03-28 18:15:45 In this Handout photo made available by the University Hospital in Bonn (UKB) medical staff transport one of two Italian patients who are infected with Covid-19 upon arriv

De Nederlandse weigering om tijdens de coronacrisis noodsteun te geven aan zwaar getroffen Zuid-Europese landen zet kwaad bloed. De Portugese premier António Costa vindt de Nederlandse opstelling ‘walgelijk’, meldt NRC Handelsblad , en hij staat bepaald niet alleen in zijn kritiek.
Zo roept de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaan David Sassoli, de Europese landen in een video op tot meer samenwerking. In zijn betoog deelt hij een sneer uit aan Nederland. “Sommige landen twijfelen daarover, maar aan wie gaan ze dan straks hun tulpen verkopen?”, zegt hij terwijl hij wijst naar de bloemen op zijn bureau.
Nederland houdt de hand op de knip. Terwijl er in Italië en Spanje duizenden doden vallen, vindt minister van Financiën Wopke Hoekstra dat zijn collega’s eerst maar eens een rapport moeten lezen waarin wordt uitgelegd waarom sommige Europese landen meer financiële armslag hebben dan andere.
“Pas in een later stadium, als de crisis zich blijft verdiepen, is hij bereid praten over financiële bijstand, zoals de voorwaarden waartegen het Europese noodfonds ESM in stelling gebracht kan worden”, schrijft Het Financieele Dagblad.
Hoekstra’s hardvochtige houding steekt des te meer, omdat Nederland wel graag gebruikmaakt van de voorzieningen van andere EU-landen. Zo wil Nederland patiënten overbrengen naar Duitsland , als het hier niet lukt om de capaciteit op de intensive care snel genoeg uit te breiden.
En hoewel er in België de afgelopen weken de nodige kritiek was op de ‘lakse’ houding van Nederland bij de bestrijding van de coronacrisis, liet het ziekenhuis AZ Zeno in Knokke ook weten dat Nederlandse patiënten in geval van nood welkom blijven.
Vrachtwagens met lijken Zelfs Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, toch niet iemand die bekendstaat om zijn spilzucht, vindt dat het kabinet zich te hard opstelt. “In deze fase, waar je vrachtwagens met lijken ziet rondrijden op zoek naar crematoria, moet de nadruk liggen op solidariteit”, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad.
Hij bepleit gebruik van het noodfonds ESM of de uitgifte van gezamenlijk uitgeschreven leningen, zogeheten eurobonds. Van de negentien landen die in de eurozone zitten, zijn er inmiddels vijftien voor de uitgifte van dergelijke ‘coronabonds’ om zwaar getroffen landen als Italië en Spanje uit de brand te helpen.
Conservatieve christenen Het kabinet kan bij zijn hardvochtige opstelling wel rekenen op de steun van conservatieve christenen. “Moeten we nu onze graanschuren openen voor landen die 7 jaar feest hebben gevierd: Italië, Frankrijk, België?”, vroeg EO-coryfee Andries Knevel zich deze week op Twitter af.
Ook de SGP lijkt inmiddels meer waarde te hechten aan het evangelie van Jeroen Dijsselbloem die de Zuid-Europese landen graag kapittelde door te verklaren dat ze hun geld niet moesten uitgeven aan ‘drank en vrouwen’, dan aan de Heilige Schrift waar staat dat een kameel makkelijker door het oog van een naald gaat dan een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (154)

dirkdirk
dirkdirk30 mrt. 2020 - 15:36

Bevriende landen hebben elkaar altijd geholpen, door de meest moeilijke tijden heen. Dat moeten we nu ook weer doen, maar buiten Brussel om. Brussel geeft geld weg uit het noorden alsof het gratis is. Daar moeten we vanaf. Maar we moeten elkaar wel helpen, zonder dat we elkaars schulden gaan overnemen, want dat is compleet achterlijk. Als we die weg op gaan krijgen we weer, net als vroeger een kolere hekel aan elkaar in Europa, en zijn conflicten/ oorlog niet ver meer weg. Natuurlijk heeft Italië hulp nodig, en dat moeten we ook geven. Maar Je kan niet verkopen dat wij die zuinig zijn geweest, moeten opdraaien voor schulden die ze in zuid Europa hebben opgebouwd. Dat gaat mis!

1 Reactie
dirkdirk
dirkdirk31 mrt. 2020 - 12:04

Ik begrijp de volgende hulp niet helemaal Marokko 450 miljoen (niet EU) Tunesië 250 miljoen (niet EU) Oekraïne 80 miljoen (niet EU) Nederland krijgt zelf 25 miljoen uit dat fonds, terwijl ze het meest betalen per inwoner. Ik vind dat krankzinnig.

Norsemen
Norsemen30 mrt. 2020 - 12:05

Wat een misselijkmakende tweet van die christenfundamentalisten Knevel en de SGP. Je kunt weinig anders verwachten van dit soort mensen..

7anpau1
7anpau130 mrt. 2020 - 11:14

Ik ben het oneens met de opstelling van Hoekstra. Nood breekt wet. Maar de Zuid Europese landen zouden wel een andere toon mogen aanslaan. Deze guilt trip werkt niet. De Zuid Europese landen zouden kunnen erkennen dat Nederland na de crisis in 2008 onnodig hard heeft moeten bezuinigen omdat de PFIIGS dreigden zich ook niet aan de begrotingsregels te houden als Nederland dat ook niet zou doen. En dat terwijl de uitgangspositie totaal anders was, omdat Nederland door een veel beter begrotingsbeleid heel goedkoop kon lenen. De Nederlandse bevolking heeft daaronder te lijden gehad. Sinds de invoering van de Euro betaalt de Nederlandse bevolking indirect mee aan de grenzeloze incompetentie van Zuid Europese overheden. Met de invoer van Eurobonds zal dat effect aanzienlijk worden verstrekt. Zo zullen wij wij straks moeten doorwerken tot 70 of langer om deze crisis te boven te komen, zullen de Spanjaarde, Portugezen en Italianen en de Fransen lekker blijven stoppen met 60. Dus erken dat de solidariteit van Noord en Zuid sinds de Euro eenzijdig van Noord naar Zuid is en toon gvd een beetje dankbaarheid in plaats van het slachtoffer uit te hangen. Portugese, Italiaanse en Spaanse politici. Jullie zijn primair verantwoordelijk voor de puinhoop in je eigen land, jullie zijn er voor verantwoordelijk dat het dak niet hebt gerepareerd toen de zon scheen en jullie nu weer niet zelf terecht kunnen op de financiële markten om je eigen boontjes te doppen. Jullie zijn verantwoordelijk voor jullie doden. Niet Hoekstra. Dat gezegd hebbende, voer die Eurobonds maar in, want jullie bevolking hoeft niet te boeten voor jullie, David Sassoli en António Costa en consorten, criminele, corrupte incompetentie.

2 Reacties
Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin30 mrt. 2020 - 15:33

Volledig mee eens.

Joao Cordeiro
Joao Cordeiro1 apr. 2020 - 15:35

Im sorry for replying in English. You need to understand the benefits your country has for being in the middle of europe. Its quite easy for your country to do compete for the main sea port of europe or for main airport, just because where you are located. Who would want to put the main european port in Lisbon? Those ports attacked industry and companies. Your low tax rates also attract companies. Can portugal teleport it self to the middle of Europe? No. Can we lower our taxes. No. Because you guys want us to maintain a low deficit. Its quite easy to label us as criminals when you never meet one of us or came here. This is similar to comparing a capital city with a small town. Im sure that most of your country's money is generated in cities. And im sure that some small towns dont generate the amount spent on them. But will you abandon those small towns when things get ugly? Please know that your money comes indirectly from us. Its our companies, profiting from our consumers thay pay taxes on your contry there instead of here. Its our merchandise that your boats unload into your trucks in your ports. Please start thinking about the word "union" in European Union. If you dont agree with the word leave the EU for ppl that want union.

Frits Jansen
Frits Jansen30 mrt. 2020 - 6:59

De kiezer waardeert een "eigen volk eerst" aanpak. Hoewel extreem-rechtse populisten (nog?) verre van een meerderheid hebben, strekt hun invloed zich uit ver buiten hun eigen partij (of beweging, in geval van de PVV). Zij moedigen Hollandse kleinzieligheid aan, door problemen te verzinnen of op z'n minst te overdrijven. In navolging van Trump willen ze Nederland weer trots maken, maar ze bereiken het tegendeel. Ze zoeken zondebokken, in een sfeer van spruitjesgeur. Of het nu om moslims of over de "knoflooklanden" gaat, hun opstelling is ontzettend provinciaal. Zo'n Rutte is slim genoeg om te begrijpen dat je wél internationaal moet denken, maar hij houdt dat meestal zorgvuldig voor zich, want hij weet dat een al te Europese houding electorale zelfmoord is.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos30 mrt. 2020 - 6:41

Portugal heeft zo ongeveer de grootste goudreserve per inwoner ter wereld. Laat ze dat eerst maar eens ten gelde maken. Noord-Italie, zeker de voormalige Oostenrijkse delen (Lombardije, Verona) is zo ongeveer het rijkste gebied van de hele EU. Waarom zo rijk? Omdat ze daar en hard werken en geen belasting betalen. Frankrijk: Laat dit land eerst eens staatsbedrijven verkopen. GDF en Engie zijn eigenaar van zo ongeveer de hele energievoorziening in Belgie, De afvalverwerking AVR is ook van GDF, Connexion is ook van de Franse Overheid. AirFrance wordt ook door de Franse Overheid bestuurd. Spanje. Zolang de Spaanse Overheden het Spaanse voetbal financieel faciliteren, kunnen ze nog wel ergens op besparen. Laat Club Med. eerst zelf eens orde op zaken stellen. Ierland heeft toch ook zelf de broekriem aangehaald?

3 Reacties
korheiden2
korheiden230 mrt. 2020 - 9:03

@Lowieke : Dat zijn m.i. steekhoudende argumenten. Volgens mij is met name de regio Alto Adige, het Duitssprekende gedeelte van Italië, voormalig Oostenrijks. Men voelt zich daar trouwens meer Tiroler dan Italiaan. De Fransen hebben nog altijd een pensioenleeftijd van rond 62 en Macron krijgt het maar niet hoger. Het is inderdaad krankzinnig dat in Spanje voetbalclubs opereren als Real Madrid en Barcelona waar echt veel hogere salarissen worden betaald dan bij ons, terwijl we telkens horen dat Nederland toch zo rijk is.

Norsemen
Norsemen30 mrt. 2020 - 12:13

@Lowieke/@Korheiden Vinden jullie dan ook dat Groningen geen hulp zou mogen ontvangen van de EU omdat het in Utrecht goed gaat? Of dat een werkloze eerst z'n tv moet verkopen voordat hij een uitkering mag aanvragen? En dat wij in Nederland geen EU steun mogen ontvangen zolang de hypotheekrente aftrek nog bestaat?

dirkdirk
dirkdirk31 mrt. 2020 - 10:35

Norsemen 30 maart 2020 at 14:13 @Lowieke/@Korheiden Vinden jullie dan ook dat Groningen geen hulp zou mogen ontvangen van de EU omdat het in Utrecht goed gaat? Als ze in Groningen consequent er een potje van maken en alle regels aan hun laars lappen, dan wel natuurlijk.

quatsch
quatsch30 mrt. 2020 - 3:12

Het was toch zo dat de christen democraat Luns de Italianen in de jaren 60, voor een paar cent per kuub en voor onbepaalde tijd, aardgas heeft aangeboden!(?) Voorwaarde: de Italianen mochten zich niet 'bekeren' tot het communisme! Het voorstel werd geaccepteerd en geldt tot op heden. Ondanks de aardbevingen in Groningen wensen de Italianen Nederland niet tegemoet te komen. Het aardgas contract dient nageleefd te worden. Laten wij de Italianen dan nu maar houden aan de afgesproken begrotingsregels. t

1 Reactie
Libertain
Libertain30 mrt. 2020 - 8:32

@Quatsch, het lijkt alsof u de verklaring geeft voor de reden dat de "communisten" van toen door de huidige bruinhemden werden vervangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 mrt. 2020 - 1:03

Bestelling voor apparaten beademing in Nederland pas 2 weken geleden besteld. Incompetentie en/of onwil alom! Kille berekening?

Paul!
Paul!29 mrt. 2020 - 23:04

De zwaarst getroffen landen zijn nu Spanje en Italië, maar...... bij ons moet de piek nog komen en dat geldt ook voor Duitsland en België. Natuurlijk is noodsteun belangrijk, maar is dit wel het juiste moment om die noodsteun nu al te verdelen? Ook is nog erg onduidelijk waar die noodsteun voor bedoeld is. Wat eigenlijk heel vreemd is, de problemen zijn immers heel concreet en niet in bedragen te vatten. Welke noodsteun is nodig? Waar is het nodig? Wie kan die noodsteun bieden? Ik denk trouwens dat de landen die nu dwars liggen, er heel anders zullen kijken als er concrete afspraken komen over HOE het geld gebruikt gaat worden om deze corona crisis te beteugelen. Dus geen blanco cheque, maar vraag en geef elkaar gewoon concrete hulp, al dan niet financieel. Dat lijkt mij vrij simpel en het is niet iets waar regeringsleiders ruzie over zullen maken. Lijkt mij.

OlavM
OlavM29 mrt. 2020 - 20:55

[“Moeten we nu onze graanschuren openen voor landen die 7 jaar feest hebben gevierd: Italië, Frankrijk, België?”, vroeg EO-coryfee Andries Knevel zich deze week op Twitter af.] Kijk aan, hier spreekt -afgezien nog van het onwaarheidsgehalte van zijn bewering- de "ware christen" met zijn mond vol over medemenselijkheid, mededogen, enz. Iemand voor wie de Bergrede zo belangrijk heet te zijn. Een verpersoonlijking van buurvrouw mier in Lafontaine's parabel "de krekel en de mier", welke eindigt met (in Nederlandse vertaling): "Je weet dat ik aan niemand leen," Zei buurvrouw mier toen heel gemeen. "Wat deed je toen de zon nog straalde En ik mijn voorraad binnenhaalde?" "Ik zong voor jou," zei zacht de krekel. "Daaraan heb ik als mier een hekel! Toen zong je en nu ben je arm. Dus dans nu maar, dan krijg je 't warm!"

1 Reactie
Pater
Pater30 mrt. 2020 - 4:15

Mooi !

I am Legion
I am Legion29 mrt. 2020 - 18:10

Dit verwijt jegens Nederland en nog andere noordelijke EU-landen deugt beslist niet en de toon nog minder. Zij hebben groot gelijk bedenkingen te hebben bij een spreiding van de verantwoordelijkheid voor alle EU-landen met het aangaan van nog weer nieuwe zeer grote leningen door diverse Mediterrane EU-leden. Verscheidene van deze landen die nu opnieuw geld nodig zeggen te hebben hebben helemaal niets gedaan ondanks afspraken daarover allerlei hervormingen door te voeren nadat ze eerder gered werden met grote leningen bij de vorige crisis die ook al onder medeverantwoordelijkheid gedragen door noordelijk EU-landen zijn aangegaan. De Corona-crisis heeft deze nood alleen maar versneld. Eraan te komen zat hij sowieso al. Deze Mediterrane landen inclusief en onder leiding van Frankrijk die ook een zeer hoge staatsschuld en begrotingstekort heeft en zich ook nog nóóit heeft gehouden aan de onderlinge EU-afspraken mbt staatsschuld en begrotingstekorten rekenen welbewust op een nabij toekomstige transferunie waar zij structureel gesubsidieerd worden bij hen dan ongetwijfeld helemaal nooit meer eindigende tekortkomingen op dit gebied. Macron heeft openlijk verklaard te streven naar een EU waar de schulden van landen over allen leden worden verdeeld. Vóór de vorming van de EU hadden deze landen ieder met eigen munten en verantwoordelijkheid zo nu en dan onvermijdelijk een crisis die leidde tot een gierende inflatie, devalueren van de nationale munt, en een scherp gestegen rente waarna ze een poosje op eigen blaren gezeten weer uit het dal kropen waarna deze cyclus zich herhaalde. Onverbeterlijk want diep in de cultuur verankerd van hoog tot laag. De noordelijke Europese landen zijn gewoontegetrouw wel verantwoordelijk omgegaan met staatsschuld en de begrotingen er op aangepast wanneer nodig zodat ze niet in dergelijke omstandigheden kwamen. Dan zou dus nu en voor de toekomst gelden dat de noordelijke meer oppassende tering naar de nering zettende bevolkingen structureel gaan opdraaien voor de zuidelijke bevolkingen die dat niet deden en nooit zullen doen. Een tweede niet minder belangrijk argument is dat individuele burgers van noordelijke bevolkingen, en die van de Nederlandse helemaal, veel hogere persoonlijke leningen aangaan waar zij natuurlijk als enige zelf verantwoordelijk voor zijn. Dat Nederland daarin nog voorop loopt komt vooral door de hypotheekrenteaftrek die maakt dat veel Nederlanders schulden in huizenbezit zijn aangegaan. De zuidelijke burgers die dus structureel collectieve schulden aangaan zouden dan voor de toekomst de normaal op te brengen bedragen meebetaald zien worden door bevolkingen van andere EU-landen die hun begroting en staatsschuld netjes binnen de perken houden en daarom niet steeds opnieuw in crises belanden terwijl die burgers bij het aangaan van individuele schulden deze niet als last verdeeld zien als b.v. de Nederlandse huizenbubbel knapt.

3 Reacties
Jaap1002
Jaap100229 mrt. 2020 - 19:25

Goed opgemerkt, de burgers van het noorden hebben individueel hogere schulden dan in het zuiden. Het zuiden wil wel de collectieve schulden socialiseren, maar de individuele schulden niet. Als Nederland hier aan toegeeft dan kan het kabinet Wilders-Baudet aantreden over een jaar met gedoogsteun van de VVD. Ik zie maar één oplossing voor bv Italië en dat is bij de eigen burgers aan kloppen voor geld.

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 20:38

Mensen die op het Forum voor Democratie stemmen zullen elke gelegenheid aangrijpen om de Europese samenwerking te saboteren, zelfs als dat mensenlevens kost.

Pater
Pater30 mrt. 2020 - 4:21

Het is domweg gelogen dat Frankrijk zich nooit aan de EU-regels omtrent staatsschuld heeft gehouden. De staatsschuld van het superbezuinigingsland Engeland verschilt nauwelijks van dat van Frankrijk of Spanje, België doet het nog slechter. NL en Duitsland verdienen enorm aan de tolvrije EU, dan mag in tijden van nood de helpende hand worden toegestoken. Al was het alleen maar uit welbegrepen eigen belang: stel je voor dat Italië en Spanje straks niks meer van ons kunnen kopen omdat ze geen geld meer hebben ...

Ditdus
Ditdus29 mrt. 2020 - 17:58

Topartikel. Erger me ook aan de hartvochtigheid tav Italie, Spanje etc. Maar zie sowieso nul initiatieven richting deze landen vanuit ons. Ergerlijk en fout is de sneer naar 'conservatieve christenen'. Val gewoon de SGP aan, als u het breder wilt trekken dan de regering. Wat Andries Knevel twittert, doet er helemaal niet toe. Die heeft geen zetel. Als u deze hartvochtige houding 'conservatief christelijk' noemt, moet u misschien eens luisteren naar de meest vooraanstaande 'conservatieve christen', de paus, en zijn urbi et orbi. Niets dan hoop en empathie.

Tafelpoot
Tafelpoot29 mrt. 2020 - 17:56

Bij een brand gaat de brandweer ook niet zitten soebatten of de bewoners van een huis wat in brand staat, zich altijd voorbeeldig hebben gedragen. Ze blussen de brand met de middelen die ze op dat moment tot hun beschikking hebben.

1 Reactie
Jozias2
Jozias229 mrt. 2020 - 21:42

Bij het blussen van de brand niet. Dat is noodhulp. Maar de vraag is of de brandverzekering de wederopbouw van je woning gaat betalen als je de premie niet betaald hebt....

dirkdirk
dirkdirk29 mrt. 2020 - 17:42

In dit geval moeten we helpen, en niet zuinig zijn. Niet in de vorm van eurobonds natuurlijk, maar gewoon humanitaire hulp, en rechtstreeks naar de betrokken landen, niet via EU. Dat kan allerlei vormen hebben, van spullen, tot geld, of kennis, noem het maar op. Daarna moeten we maar eens evalueren wat de EU nog waard is. Elke crisis laten ze het afweten. Migratiecrisis, ze doen geen ruk, ze bewaken de grens niet, maar halen migranten op. Eurocrisis/bankencrisis niks geleerd, banken in Italie en Frankrijk zijn zo goed als failliet, en zelfs de Deutsche bank staat er beroerd voor. Coronacrisis, wederom laten ze niks zien, behalve dat ze weer eens meer geld van ons willen hebben. De zwakken landen willen nu alle schulden op 1 hoop gooien, dmv eurobonds, en dat is de doodsteek voor zo,n beetje alle landen. Dan stijgt onze staatschuld enorm, terwijl we zelf altijd zuinig zijn geweest. Ik denk dat zoiets het einde gaat betekenen voor de EU.

2 Reacties
joop12342
joop1234229 mrt. 2020 - 19:33

Dirk, helemaal juist, maar mak dat de linkse reaganten maar eens duidelijk. Onbegonnen werk. Ik geef je een 10 met een griffel, als je nog weet wat dat is.

dirkdirk
dirkdirk30 mrt. 2020 - 10:03

joop1234 29 maart 2020 at 21:33 Ik geef je een 10 met een griffel, als je nog weet wat dat is. Ik weet nog wat dat is hoor! Dank!

henk-alexander
henk-alexander29 mrt. 2020 - 17:11

Een drenkeling vraag je toch ook niet eerst zijn Rolex af te doen? Dat komt later wel, als je hem op het droge hebt geholpen. Zeer stuitend is dat de liberale tollenaars en de farizeeërs van CDA, CH en SGP in dezelfde koorbank hebben plaats genomen, samen met de boreale Europeanen die al langer met de door hen zo verfoeide 'knoflook-gordel-parasieten' willen afrekenen. Een objectieve buitenstaander is het niet ontgaan dat de apologeten van het Europa-project, eens bedoeld om elke dreigende humanitaire crisis het hoofd te kunnen bieden, wind hebben gezaaid en dus storm kunnen verwachten. En als de storm eenmaal geluwd is, zullen Nederland en Duitsland als volgevreten padden helemaal alleen in de spreekwoordelijke kruiwagen achterblijven.

4 Reacties
henk-alexander
henk-alexander29 mrt. 2020 - 17:27

CH=CU

joop12342
joop1234229 mrt. 2020 - 19:36

Volgevreten padden ..... linkse taal. Dank U wel met het legen van uw spreekwoordelijke onderbuik.

OlavM
OlavM29 mrt. 2020 - 21:30

@ henk-alexander: Bloemrijk verwoord.

henk-alexander
henk-alexander30 mrt. 2020 - 12:40

@joop1234 'Volgevreten padden ….. linkse taal. Dank U wel met het legen van uw spreekwoordelijke onderbuik.' Geen dank, graag gedaan. Alleen laat ik mijn onderbuik niet leeglopen op kwetsbare mensen zoals rechts dat constant doet.

Frank van der Laar
Frank van der Laar29 mrt. 2020 - 16:23

Helpen is prima, maar dan wel rechtstreeks voor de burgers, en niet via de kleverige vingertjes van de Brusselse nietsnutten of de onverantwoordelijke regeringen.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal429 mrt. 2020 - 15:59

misschien kan Rutte deze landen iets leren van het principe ''zuur en zoet'' ? anders zal er heus wel een tolk zijn die kan vertalen: tering naar nering zetten, wie spaart voor later heeft wat, … en dan heb ik er nog een paar maar die zijn te egocentrisch

dickser
dickser29 mrt. 2020 - 15:28

https://nieuws.nl/sport/20200329/italie-komt-met-noodfonds-voor-sport/

Freek3
Freek329 mrt. 2020 - 15:27

Eigen stervenden eerst, het is misschien hardvochtig ja, maar ook begrijpelijk.

1 Reactie
MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 17:18

Mag ik het zeggen... Nee mag ik niet.

Jaap1002
Jaap100229 mrt. 2020 - 15:16

De houding van Hoekstra is okay. Anders zou hij Wilders en Baudet maar in de kaart spelen. En als Zuid Europa het toch beter weet? Dan beginnen ze toch een eigen unie? Ik las dat ze geholpen werden door China en Rusland. Misschien mogen de Zuid Europese landen bij Poetin in een unie?

1 Reactie
Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 20:46

Voordat je het weet doen Polen, Hongarije en Servië ook mee.

poeslief
poeslief29 mrt. 2020 - 15:07

Typisch gevalletje misbruik, om niet te zeggen een finacieel slaatje uit proberen te slaan tijdens een pandemie. Tekort aan medische hulpmiddelen & personeel om corona virus te bestrijden en slachtoffers te helpen, of helpen te voorkomen dat er meer slachtoffers gemaakt worden door het virus onder dezelfde solidariteitsnoemer plaatsen als het door ons (verplicht moeten volgens sommige lieden) oplossen van de financiele puinhoop van de al jaren en jaren in geldzorgen verkerende landen in zuid-Europa = misselijkmakend.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2020 - 14:52

Helemaal niets mis met solidariteit en Europese samenwerking. En het is ook in het Nederlands belang een sterk Europa te hebben en Italië te steunen. Maar tegelijkertijd is solidariteit niet iets wat speelt in tijden dat het slecht gaat. Ook in goede tijden dienen landen solidair te zijn. Dat houd dus ook in dat landen zoals Italië zich aan de begrotingsspelregels houden en hervormen zodat de samenleving betaalbaar is en voorbereid op slechte tijden.

6 Reacties
LaBou
LaBou 29 mrt. 2020 - 16:39

Jij vindt dus net als de Dijsselbloemen en Hoekstra's dat solidariteit prima is zolang het maar onze kant uit gaat.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2020 - 17:40

@labou Nee dat zeg ik niet. Noodhulp is prima, economisch steunen ook en het hoeft ook niet alleen onze kant op (nl is sowieso een netto betaler in de eu). Maar solidariteit is ook niet alleen van het noorden naar het zuiden. Een solidair systeem vraagt ook dat begrotingsregels worden nageleefd in tijden van voorspoed. Alleen maar de lusten en als het lastig wordt je hand ophouden is ook niet solidair.

dirkdirk
dirkdirk29 mrt. 2020 - 17:44

LaBou 29 maart 2020 at 18:39 Jij vindt dus net als de Dijsselbloemen en Hoekstra’s dat solidariteit prima is zolang het maar onze kant uit gaat. Er gaat niets onze kant uit, behalve de rekening. Het geld stroomt van Noord naar Zuid, dat weet een kind.

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 20:43

"Het geld stroomt van Noord naar Zuid, dat weet een kind." Alleen de kinderen van het Forum en de PVV, alle andere kinderen weten dat het net andersom is: hier betalen de ondernemers de werknemers te weinig, zodat de ondernemers hun zakken kunnen vullen met de winsten die ze maken op de verkoop van producten aan het zuiden.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2020 - 20:48

@Jozias: dat lees ik er wel in. Net zoals jij in een ander draadje in de reactie van een ander las dat iedere 20-jarige een comazuiper is. @DubbeleDirk: het vet dat wij nu op de botten hebben zit daar ten koste van diezelfde zuidelijke landen die door jou en je makkers worden verketterd.

Jozias2
Jozias230 mrt. 2020 - 11:18

@labou Dat jij dingen leest de er absoluut niet staan kan ik niet zoveel doen en ik sla niet aan op een relatie met een ander draadje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2020 - 14:47

Ik heb er geen enkel probleem mee als deze landen geholpen worden. Ik had er ook een probleem mee hoe Griekenland behandeld en niet geholpen is, is m.n.mede door datzelfde Duitsland en haar bankensector in samenwerking met Nederland. Dus vind ik de vergelijkingen tussen landen onderling wat scheef. Bovendien vond ik dat zelfs de democratie m.b.t. Griekenland enorm beschadigd is, maar ook binnen landen zelf. Neo-liberalisme brengt dit soort eigenbelang-denken voort, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. M.a.w. Europa zoals het geworden is is al lang niet meer sociaal, democratisch. We hebben als Europa en Europese landen zelf de geesten ervoor voor rijp gemaakt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2020 - 14:48

-/- voor.

Mr x Mr y
Mr x Mr y29 mrt. 2020 - 14:03

Nederland en Duitsland roepen al jaren dat de andere landen meer financieel vet moeten aanhouden. De andere landen hebben nooit geluisterd en doen nu huilie.

5 Reacties
LaBou
LaBou 29 mrt. 2020 - 16:40

Veel van dat vet hebben Duitsland en Nederland te danken aan diezelfde landen die nu, heel grof gezegd, kunnen doodvallen.

joop12342
joop1234229 mrt. 2020 - 19:44

LaBou wat hebben wij voor vet van die landen gekregen? Leg dat eens uit. Of bedoel je de Spaanse en Italiaanse gastarbeiders , die met de blondjes het bed inkropen en bij zwangerschap de benen namen. Kijk maar eens naar spoorloos. Bedoel je dat vet? Il heb dat in de Zaanstreek van dichtbij meegemaakt.

Mr Ed
Mr Ed29 mrt. 2020 - 21:03

"Veel van dat vet hebben Duitsland en Nederland te danken aan diezelfde landen die nu, heel grof gezegd, kunnen doodvallen." Leg eens uit?

LaBou
LaBou 30 mrt. 2020 - 10:48

Ach gut, de corona heeft inmiddels de hersenen van een aantal reaguurders aangetast. Beste heren, als je nou je nou eens op de hoogte zouden stellen van de feiten dan hadden jullie dat geweten. En aangezien jullie daar zelf te beroerd voor zijn zie ik niet in waarom ik dat aan jullie moet uitleggen. Dat kan ik beter aan een muur uitleggen.

HarryHap
HarryHap30 mrt. 2020 - 18:41

@LaBou; 12:48 Nee serieus, vertel eens welk astronomisch gedeelte van onze welvaart hebben we te danken aan Italie, Spanje, Griekenland of Portugal? Procentueel gezien zijn deze landen verantwoordelijk voor een klein gedeelte van onze totale export naar de EU. En de export naar de EU bedraagt ca. 61% van onze totale export. En elk jaar daalt het aandeel export naar de EU t.o.v. onze totale export.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 mrt. 2020 - 13:57

Als Spanje en Italië zich hadden ingezet als b.v. Nederland. Al liepen we allemaal te piepen en heb ik de VVD/PVDA vervloekt voor het drastische onmenselijk strenge beleid en mevrouw Kleinsma vervloekt, en je natuurlijk levensgrote vraagtekens moet stellen wie het slachtoffer/betaler is gebleken van deze bezuinigingen, de veelal de zwakkere en weerlozen hebben een onevenredig deel van de bezuinigingen voor hun rekening gekregen. Iets wat ik de PVDA in het bijzonder kwalijk neem. Maar als som heeft ons land in een periode van 4a5 jaar het weer aardig op de rit met al enkele jaren een overschot op de betalingsbalans. Spanje en Italië hebben met de hulp van het ECB met 0% rente gewoon gedaan wat ze altijd doen beterschap beloven en vervolgens helemaal niets doen. Ze hebben ons gewoon uitgelachen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt waar NL als braafste jongetje van de klas zich redelijk aan heeft gehouden. We zijn de beste netto betaler in Brussel en we slikken bijna alles wat Brussel wil en als we het niet willen lost men het op met een inlegvelletje. Denk dat we nu gewoon ons poot stijf moeten houden. Door de onwaarschijnlijk lage rente blijven ze maar onverantwoordelijk in het zuiden. En hervormen ho maar. Niet hervormen je niet aan de regels houden er een potje van maken houd een keer op. Plus wie zegt me dat over enkele maanden andere landen ook steun nodig hebben, landen die zich wel aan de afspraken hebben gehouden. Neemt niet weg als er hulp nodig blijkt we altijd alsnog de bevolking moeten helpen. Maar geld pompen in deze corrupte belasting ontwijkende landen lijkt me niet iets waar we slachtoffers mee gaan helpen. Dat geld zal verdampt zijn voordat er een mondkapje van gekocht kan worden. En na deze crisis? Ik weet het zeker ze gaan in de zuidelijke landen gewoon weer verder waar ze waren gebleven, er zal werkelijk niets veranderen. Misschien moeten we wel afscheid van elkaar nemen. Loyaliteit is iets wat twee kanten op moet gaan De zuidelijke landen hebben tot nu geen enkele behoefte gehad om ook maar wat te doen aan het gegeven dat ze geen van alle in staat zijn om zelfs maar in de buurt van een netto betaler te komen.

4 Reacties
Audio
Audio29 mrt. 2020 - 19:55

hansdetorenkraai Italië heeft zojuist 400 miljoen euro aan voedselbonnen gereserveerd voor armen mensen die geen voedsel meer kunnen kopen. Stel dat wij aan Italië gratis voedsel zouden leveren, dan is de kans groot dat het goed terecht komt.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 mrt. 2020 - 7:43

@Audio 29 maart 2020 at 21:55 Natuurlijk een prima voorstel zolang Brussel en de diverse regeringsleiders geen geld krijgen!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 mrt. 2020 - 9:39

Hans, Italië heeft drie keer zo veel geld in het Noodfonds gestopt dan Nederland. Reken maar dat ze recht hebben om daar nu een deel van op te eisen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 mrt. 2020 - 17:37

@MartinvanderLinde 30 maart 2020 at 11:39 Per hoofd van de bevolking of als land? In 2019 telde Italië 60.4 miljoen inwoners en ons land 17.4 miljoen dat is 3.5 x zoveel mensen. De Nederlander betaald als bijdrage 207,- per hoofd van de bevolking betaald Italië 71,- dat is dus ook 3x minder grofweg. Als EU volgens wetgeving uit Brussel geld aan Italië moet geven het zei zo. In mijn optiek gaat de EU het heel moeilijk krijgen, met zo veel financieel onverantwoordelijke landen en banken aan het infuus. Er komen nog wel wat probleempjes lijkt me zo. We gaan het allemaal zien geachte MartinvanderLinde.

Middenman
Middenman29 mrt. 2020 - 13:17

Helpen, uiteraard. Maar niet op zo'n manier dat ze economisch nog verder in het slop raken en nog afhankelijker worden van de EU. Zoals Duitsland nu Nederland helpt met IC bedden, zonder te zeuren over onze nalatigheid. Praktische hulp, gericht op het bestrijden van het virus en het helpen van zieken. Maar dat is nog wat anders dan de geldkranen van de ECB opendraaien.

1 Reactie
Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 17:06

"Praktische hulp, gericht op het bestrijden van het virus en het helpen van zieken." Yep, mondkapjes sturen en beademingsmachines, die hebben we toch over.

de Boer2
de Boer229 mrt. 2020 - 13:15

In het algemeen zouden mensen gebaat zijn met meer Eu en iets minder nationalisme, dat mag iedereen toch wel zo zoetjes aan duidelijk zijn? For an ever closer union, dus niet op bange armlengte en met een permeabel doekje voor de mond. Maar gewoon vrij en onverveerd.

Libertain
Libertain29 mrt. 2020 - 12:53

Italië is te groot om te vergeten dat wij ze in de steek hebben gelaten in tijden van nood, zouden we ook bepaalde reden ervoor hebben gehad. Het begint te lijken dan alsof wij op een vertrek van Italië uit de EU doelen, zodra deze epidemie achter de rug zou gekomen zijn. https://nos.nl/artikel/2328704-reconstructie-van-eu-videotop-toont-geruzie-van-rutte-met-zuid-europa.html

1 Reactie
HarryHap
HarryHap30 mrt. 2020 - 18:48

Italie is helemaal niet belangrijk voor Nederland als exportland in het totaalplaatje. Ze zijn alleen belangrijk voor Nederland als leverancier van schuldenpapier aan de ECB, waarvan Nederland 5.6% bezit. Mochten Italie en andere (vooral zuidelijke) landen omvallen, dan zijn deze schuldenpapieren waardeloos geworden. Eind 2018 bedroeg deze berg schuldenpapier al 2600 miljard Euro. Nu is Lagarde weer als een bezetene bezig schuldenpapier t.w.v. 750 miljard Euro op te kopen. Reken maar eens uit wat dat voor ons gaat betekenen.

Daniel Blank
Daniel Blank29 mrt. 2020 - 12:53

Het is erg moeilijk om de nuance te bewaren. Spanje en Italie hadden de begroting niet op rode voor de crisis, terwijl er in Nederland onaangename maatregelen zijn getroffen na de vorige crisis. Nederlandse inwoners hebben al op de blaren gezeten, vraag maar aan de mensen in zorg, onderwijs etc. Het zou ook raar zijn om nu een transfer unie te maken en de landen uit de brand te helpen, die er voorheen een potje van gemaakt hebben. Links om of rechtsom zal dat toch gebeuren. De Euro valt anders om en moet er geld naartoe. Rutte wil zijn gezicht niet verliezen, dat speelt ook een rol. Daarnaast wil je deze hulp zoveel mogelijk beperken. Dus ik ben voor noch tegen....

Rik Achterom
Rik Achterom29 mrt. 2020 - 12:43

Zuid-Europa .... .... hangt indirect al 10 jaar lang aan het infuus van de ECB. .... heeft decennia de tijd gehad om te hervormen. En dan nu durven ze zo'n toon tegen ons aan te slaan. Ik vind het een schande. Oprotten met die landen. Het feit dat de euro tegen geen serieus schokje kan toont maar weer eens aan hoe onhoudbaar hij is. Nexit please.

2 Reacties
Vogel ????
Vogel ????29 mrt. 2020 - 14:16

Hoezo kan de Euro niet tegen een schokje? Hij heeft Griekenland overleefd, hij heeft de crisis van 2008 overleefd. Waarom denk je dat de Euro is gevallen? In welke parallelle werkelijkheid ben jij?

Marinus C.
Marinus C.29 mrt. 2020 - 14:24

"Nexit" is het geluid wat rechtse dommertjes maken om de rest duidelijk te maken dat ze niets snappen van politiek.

Bert VanDuren
Bert VanDuren29 mrt. 2020 - 12:42

Om Ronald Plasterk maar even te quoten: 'Nederlandse bevolking maakt 3,3% uit van de EU, maar krijgt met €25 miljoen 0,06% van het Corona-noodfonds van €37 miljard, 55x minder dan gelijke verdeling, terwijl land zwaar geraakt is. Daarom dat @paultang@EPinNLgetallen niet gaf. Bij betalen is Nl koploper. Toch scheef?'

JohnVKR
JohnVKR29 mrt. 2020 - 12:34

“Moeten we nu onze graanschuren openen voor landen die 7 jaar feest hebben gevierd: Italië, Frankrijk, België?”, vroeg EO-coryfee Andries Knevel zich deze week op Twitter af. Dat Andries Knevel, de SGP en CU nep-christenen zijn is natuurlijk niets nieuws. Zo zijn zij grote voorstanders van de onderdrukking door Israel van Palestijnse christenen. Wat de NL-regering betreft: in tijden van nood moet je elkaar helpen, pas daarna moeten we een oplossing zen te vinden voor het falen van de Zuid-Europese regeringen in het terugdringen van het begrotingstekort.

3 Reacties
MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 12:58

"in tijden van nood moet je elkaar helpen, pas daarna moeten we een oplossing zen te vinden voor het falen van de Zuid-Europese regeringen in het terugdringen van het begrotingstekort." Uitroepteken.

Markzelluf
Markzelluf29 mrt. 2020 - 12:59

We hebben een aantal erg vette jaren gehad, John, en dat hebben we overal in Europa gemerkt. Dus maatregelen om effecten vorige crisis weg te werken, waren mogelijk. En dacht je dat ze in Lombardije, Catalonië of rond Madrid gemiddeld significant armer zijn dan jij bent?

Zandb
Zandb29 mrt. 2020 - 13:01

John Dat deze mensen het complete Nieuwe Testament loochenen omdat het hen zo uit komt, dat zorgt er alleen maar voor, dat het "in Jezus' naam" blasfemie is. Dat de bijbel menselijk te plooien is, maakt god tot niets meer of minder dan ook maar een (projectie van) een mens.

Grietje Genot
Grietje Genot29 mrt. 2020 - 12:29

Bah, die nare, walgelijke calvinisten die de hongerigen geen kortste droogbrood gunnen terwijl ze baden in overvloed, zouden de parabel over de barmhartige Samaritaan in de ... kom.. de... kom hoe heet dat boek, die koffer vol verhalen, die potporie vol moord, overspel, incest en doodslag en waarin verhaalt wordt hoe die opvliegende jongeman mensen de tempels uit ranselt... enfin, dat boek dus. (De Nederlandse bloembollenstreek wordt in de knop geknakt, da's natuurlijk wel weer goed nieuws: geen tuttige bloemencorso's en 't schaamrood veroorzakende keukenhof meer)

4 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot29 mrt. 2020 - 12:30

niet kortste, maar korstje

Grietje Genot
Grietje Genot29 mrt. 2020 - 12:50

..verhaald....

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2020 - 14:54

Vergeet het gif niet dat ermee gepaard gaat!

joop12342
joop1234229 mrt. 2020 - 20:10

Minoes het heet tegenwoordig gewasbescherming.

Joop den Uil
Joop den Uil29 mrt. 2020 - 12:26

Spreiding is het magische woord, waar ook ik in geloof. Misschien kan Timmermans wat van zijn budget overhevelen want vwb klimaat liggen we nu als door een wonder even op koers

Max6
Max629 mrt. 2020 - 12:25

Ik hoop dat iedereen die vind dat we sociaal moeten zijn met de Zuid-Europese landen, straks niet gaat mopperen als we door hogere kosten voor onze staatsschuld (die toch al gaat oplopen) de komende jaren nog wat meer moeten bezuinigen op sociale zekerheid en zorg. Want hoe meer steun we bieden aan de Zuid-Europese landen (via de ECB of de ESM) hoe minder goed dat zal uitpakken voor onze pensioenen, sociale zekerheid en zorg. Maar solidariteit mag Nederland iets kosten... toch?

11 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot29 mrt. 2020 - 12:34

Ik hoop dat Max een beetje consequent is en als ie (onverhoopt) Corona oploopt strraks resoluut alle hulp weigert want da's beter voor de zorg, de pensioenen en de sociale zekerheid tout court.

Zandb
Zandb29 mrt. 2020 - 12:46

Max Solidariteit kent grenzen, als alles. Wanneer het er om gaat, mensen bij te staan 'in het aangezicht van de dood', dan mag het wat mij betreft wel iets meer dan iets kosten. En als ik straks wil mopperen, dan doe ik dat gewoon.

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 13:01

"Ik hoop dat iedereen die vind dat we sociaal moeten zijn met de Zuid-Europese landen, straks niet gaat mopperen als we door hogere kosten voor onze staatsschuld (die toch al gaat oplopen) de komende jaren nog wat meer moeten bezuinigen op sociale zekerheid en zorg." Ik hoop dat jij niet gaat mopperen omdat je datgene dat je zelf je gezien je 'geboorterecht' je toerekent ontzegt wordt omdat je behandeld wordt naar je eigen normen. En geloof me, je verdient gewoon ook niet meer.

Anoniempje5
Anoniempje529 mrt. 2020 - 14:29

"Maar solidariteit mag Nederland iets kosten… toch? " Ja. Weet u zeker dat u anderen wilt overtuigen vooral aan zichzelf te denken vanwege een paar centen? Moet je kijken wat het onze economie gaat kosten dat iedereen een beetje solidair moet zijn met de kwetsbare groepen. Voor mijn pensioen later, als het dan nog bestaat, zou het veel beter zijn als het virus lekker de 'oudjes' wat uitdunt en we nu geen maatregelen nemen. Ik loop zelf bijna geen risico voor het virus.

Marinus C.
Marinus C.29 mrt. 2020 - 14:30

De rijken zullen altijd proberen de minder fortuinlijken tegen elkaar uit te spelen, terwijl ze zelf de belangrijkste reden zijn waarom die minder fortuinlijken minder fortuinlijk zijn. Ik vraag me af hoeveel van de problematiek in het zuiden veroorzaakt is door rijkeluisparasitisme.

Max6
Max629 mrt. 2020 - 14:35

@Grietje nee hoor, want ik heb wel mijn financiën op orde, en heb al heel veel belastingen en premies betaald. Er mag wel een keer iets terug komen... Oh, en als ik geholpen wordt mag ik de komende 20 jaar nog heel veel betalen ;-) (netto is het dus verstandiger mij te redden) @Zandb dit gaat helemaal niet om de zorg in de huidige crisis. Dit gaat er om onder welke voorwaarden (welke rente) de zuidelijke landen nu extra geld kunnen lenen. Of we nu wel of niet gaan bijlappen veranderd niets aan de huidige (medische) hulp in deze landen. @MG1968 dit heeft niets met geboorte recht te maken. Dit heeft er mee te maken dat we hier later met pensioen gaan, meer belasting moeten betalen, etc. In bijvoorbeeld Italië maken ze andere keuzes. @allen en wat een flauwe persoonlijk reacties weer.

Max6
Max629 mrt. 2020 - 15:17

@Anoniempje Ondanks alle emotie gaat dit er helemaal niet om of er nu wel of niet mensen worden geholpen... natuurlijk moeten alle mensen zo mogelijk worden geholpen. En zoals je zelf al aangeeft gaat het helpen van alle Nederlanders die hulp nodig hebben ons al een heleboel geld (en wellicht ons pensioen) kosten En de Zuid-Europeanen gaan hun mensen helpen, en dat doen ze het liefst tegen zo'n gunstige voorwaarden (ze moeten namelijk heel veel geld gaan lenen). Maar het geld zal geleend gaan worden, en de mensen zullen geholpen gaan worden. De vraag is in welke mate o.a. Nederland garant gaat staan, en ze dus voordeliger kunnen lenen... en dus minder rente hoeven te betalen...

Grietje Genot
Grietje Genot29 mrt. 2020 - 16:46

Ik ga er maar vanuit dat Max zelf ook wel begrijpt dat dit een volslagen hypocriet flut antwoord is.

Max6
Max629 mrt. 2020 - 17:15

@Grietje het is het enige antwoord dat ik kan geven op jouw op-de-man-gespeelde vraag "Ik hoop dat Max een beetje consequent is en als ie (onverhoopt) Corona oploopt strraks resoluut alle hulp weigert want da’s beter voor de zorg, de pensioenen en de sociale zekerheid tout court."

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 17:20

@max "In bijvoorbeeld Italië maken ze andere keuzes" Ja. In italie maakTEN ze andere keuzes. Dus sterven zulle ze.... Of bedoel je toch wat anders? Enlighten me

Max6
Max629 mrt. 2020 - 20:36

@MG1968 Je kunt het wel blijven proberen... maar dit gaat er niet om of er mensen zullen sterven of niet. Italië zal redden wie er te redden is en ze zullen geld lenen om overeind te blijven. Dit gaat er alleen om over hoeveel rente ze over die lening zullen betalen (en hoeveel ze uiteindelijk kunnen lenen)... de komende x jaar... niet over nu tijdens de crisis. En door de keuzes die Italië heeft gemaakt hebben ze nu een hoge staatsschuld, een lagere ranking en betalen ze veel rente. Alleen als de andere landen garant gaan staan, of dat we voor Eurobonds gaan zal die rente lager worden... en die van ons wellicht hoger. Maar dat weet je allemaal wel, maar je probeert me gewoon iets anders in de schoenen te schuiven... jammer

Vogel ????
Vogel ????29 mrt. 2020 - 12:20

De EU is geen solidaire organisatie. De EU dient omdat de afzonderlijke lidstaten te klein zijn om invloed te kunnen hebben op het wereldtoneel. Samen staan we sterk tegen de grote economieën zoals de USA en China en anderen. Samen staan we ook sterk tegen de kleine economieën. En we hoeven maar uit het raam te kijken. De EU is een enorm succes. De lidstaten zijn nog nooit zo rijk geweest. Dat dienen Spanje en Italië voor ogen te houden. Dit is een moeilijke tijd, voor hun zeker. Ze zullen er doorheen moeten. Ik ken die landen nog uit de tijd van de Lire, de Peseta, de Escudo, de Drachme. De bevolking was een speelbal van met valuta spelende overheden. Je wist aan het begin van de maand niet hoeveel je geld waard was aan het einde. Daarom zijn ze bij de EU. Daarom liften ze mee op die stabiele Euro. Dat is wat de regeringen aan de bevolking moet vertellen in plaats van hun eigen falende beleid af te schuiven op de noordelijke EU leden.

1 Reactie
CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP230 mrt. 2020 - 14:02

Toen de criteria voor deelname aan de Euro werden vastgelegd, eine 80'er, begin 90'er jaren, was Nederland een felle tegenstander van Italiaanse deelname aan de Euro vanaf dag 1. En terecht : van de Italiaanse economie was niet minder, maar waarschijnlijk zelfs meer dan 25% zwart, crimineel gerelateerd. Helaas moesten de Nederlandse onderhandelaars het onderspit delven : de andere maakten enorme druk : Italie was een van de 6 grondleggerstaten, een van de sterkte economien(sic!). Dat was niet nodig geweest. Toegang tot Euroland had een drukmiddel moeten zijn, ook voor Italie. Net zoals deelname aan de EU door de voorwaarden, die gesteld worden een garantie moet zijn, dat de lande hun zaakjes op orde hebben, -op alle gebieden overigens. Solidariteit ? 100 % ! Klaploperij : niet gewenst !

Mostafa
Mostafa29 mrt. 2020 - 12:19

Nederland vecht ook tegen Corona net zoals Italië en nog erger de hele wereld staat in de verdediging tegen een onzichtbare democratische moordenaar die geen verschil ziet tussen rijk of arm. Hoezo Nederland moet nu andere landen gaan helpen terwijl Nederland nog niet weet hoe haar eigen volk kan helpen en beschermen ?! Natuurlijk moeten de Europese landen elkaar helpen...maar nu is heel andere koek ....niemand weet precies wat Corona is laat staan Corona aanvallen....de hele wereld staat in de verdediging en zoeken nog steeds naar de juiste verdedigingsmiddelen ...want.....een plezierige potje vrijen met je partner lijkt nu eng en verdacht....van het hele mooie leven blijft alleen eten, poepen en slapen over. De dieren lopen nu vrij en genieten van de natuur maar de mensen worden opgesloten. In deze situatie moet Nederland andere gaan helpen ? Nee , nu even niet .

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde29 mrt. 2020 - 12:13

Het punt is niet zo zeer dat we hulp weigeren, maar waarom we dat doen. Hulp weigeren om economische redenen is denkbaar. Terecht zegt Rutte dat we in de afgelopen jaren van voorspoed hebben gespaard om het extra vet te kweken dat we nu nodig hebben. Andere landen deden dat niet. Denk aan de vorige Italiaanse regering die Sinterklaas speelde met Europees geld om de pensionleeftijd in Italië laag te kunnen houden om zo kiezers te trekken. Wat Rutte er niet bij vertelt is dat dat sparen voor een voelbaar deel werd gerealiseerd door de lonen en uitkeringen laag te houden. Aan de onderkant van de kiezersmarkt waar de VVD toch geen stemmen trekt. Pas toen ook de middengroepen begonnen te klagen kwam er enig zicht op stijging van hun inkomen. Met andere woorden , iedere politieke keuze is electoraal gemotiveerd. De belangrijkste reden van Rutte is de vrees voor een stap in de richting van een transferunie. Vooral Macron wordt verdacht de corona ellende te gebruiken om zijn politieke strategie uit te voeren. Daarin heeft Rutte een punt. Nu toegeven betekent voor altijd toegeven. Ik zelf heb geen probleem met een transferunie. Het is een vorm van progressief belasten van rijkdom. Dat zou iedereen met een sociaal hart moeten aanspreken. Dat we het in Europa niet willen is vreemd want in principe doen we het in ons land hetzelfde. Geld stroomt van hoog naar laag. Van miljonair naar bijstandsgerechtigde, van villabelasting naar huurtoeslag, van het Gooi naar de Achterhoek, van Amsterdam en Rotterdam naar Assen en Leeuwarden. Daar hoor je niemand over. Al die plekken hebben net als Italië een eigen bestuur dat al of niet verstandig handelt. En waar dus af en toe geld heen moet. En bij herverdeling van geld hoort een betaler en een ontvanger. De betalers zijn degenen die het meest profiteren van de handel in Europa, Nederland en Duitsland. Door hun enorme handelsoverschotten houden zij door de voortdurende stroom geld van bijvoorbeeld Italië naar Nederland in stand. Vele miljarden meer dan wij zouden kwijtraken mocht Italië zijn schuld niet terug betalen. Het is gewoon krenterigheid, vooral omdat Nederland nu gratis geld heeft op lenigingen uit staatsobligaties en daarom niet wil betalen voor de Eurobonds van het ECB. Bovendien is er alle reden om Italië te helpen gezien het enorme aantal slachtoffers daar. Het zou van menselijkheid getuigen. Maar blijkbaar gaat de Nederlandse handelsgeest over lijken. Daarnaast is er de terechte angst dat nationalisten de steun zullen gebruiken om stemmen te trekken. Eigen doden eerst is het mantra van Baudet en Wilders. Het laat maar weer eens zien dat nationalistische en etnische politiek niet alleen de doodsteek voor de democratie is maar ook voor de menselijke solidariteit.

4 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren29 mrt. 2020 - 12:48

'Het is een vorm van progressief belasten van rijkdom. ' Het zou beter zijn als ze in Spanje en Italië eens fatsoenlijk belasting gaan betalen..

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 12:57

"Het zou van menselijkheid getuigen." En dat Martin, zou nou het enige argument moeten zijn dat telt. "Eigen doden eerst is het mantra van Baudet en Wilders." Wat ook -letterlijk- het gevolg zal zijn. En -nogmaals- dan verdiend.

OlavM
OlavM29 mrt. 2020 - 21:16

@ MartinvanderLinde: [Maar blijkbaar gaat de Nederlandse handelsgeest over lijken.] Dat is al een heel oud gegeven, blijkt uit de geschiedenis.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 mrt. 2020 - 9:38

Bert, Italië heeft drie keer zoveel belasting geld in gebracht in het noodfonds dan Nederland. Er zit 410 miljard in het noodfonds. Dat geld is er al en kan dus worden uitgeleend zonder dat het eurolanden een cent extra kost.

Markzelluf
Markzelluf29 mrt. 2020 - 12:06

Een blanco cheque uitschrijven voor landen zonder fatsoenlijke belastingmoraal. Wie kan onze kinderen even uitleggen waarom dat rechtvaardig is? Zij draaien er immers straks voor op.

4 Reacties
MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 13:03

'Onze kinderen'. Dat zijn in mijn ogen ook de Spaanse.

madbako
madbako29 mrt. 2020 - 14:48

Kinderen erbij halen om een punt te scoren. Ernstiger vormen van kindermisbruik zijn niet te bedenken.

4Vier!
4Vier!29 mrt. 2020 - 16:07

madbako 29 maart 2020 at 16:48 “Ernstiger vormen van kindermisbruik zijn niet te bedenken” Mwahh, ik wel. Meisje-van-Nulde, ‘t Hofnarretje ed vind ik toch net een graadje of 10.000 erger.

OlavM
OlavM29 mrt. 2020 - 21:11

@ Markzellufzuchtig: Niemand heeft het over een "blanco cheque". Dat bedenk jij "pour besoin de la cause".

Polletje2
Polletje229 mrt. 2020 - 12:05

Uitstekende strategie van Wopke, het is de hoogste tijd dat Spanje en Italië failliet gaan, daar merken we in Nederland toch helemaal niets van.

rupsje2
rupsje229 mrt. 2020 - 11:46

Wat is walgelijk? landen die hun zaakjes financieel niet op orde willen brengen en er dan maar van uit gaan dat andere landen die wel zuinig zijn ze dan maar weer komen redden. Neemt niet weg dat je ze moet helpen de inwoners van die landen. Iemand die de zaakjes niet op orde heeft mag je daarop best aanspreken en laten voelen dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is anders veranderd er nooit iets.

10 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2020 - 12:08

@rupsje Want Nederland heeft ‘de zaakjes’ zo goed op orde? Niet genoeg testcapaciteit, onvoldoende IC-bedden, te weinig beschermende middelen voor ziekenhuispersoneel...

Audio
Audio29 mrt. 2020 - 12:16

@Mark Het gaat hier om financiële verantwoordelijkheid. Italië heeft enorme schulden gemaakt maar het land is er veel slechter aan toe dan Nederland. Hetzelfde geldt voor Spanje, Portugal en Griekenland.

Vogel ????
Vogel ????29 mrt. 2020 - 12:23

Nederland heeft de zaakjes zeker niet op orde, maar Nederland geeft niet de EU de schuld van haar eigen falende beleid.

MountEverest
MountEverest29 mrt. 2020 - 12:26

@rupsje Dat is een van de redenen dat het VK zijn pond heeft gehouden. Dat zal in geval van een deconfiture van de euro, ineens harde valuta blijken te zijn. @mark Er wordt hier door jou steeds gewezen op de tekorten aan beschermingsmaterialen maar dat hoort in een ander vakje thuis: de doorgeschoten globalisering en het terughalen van de productie van cruciale goederen naar Nederland.

Vogel ????
Vogel ????29 mrt. 2020 - 12:32

De pond een harde valuta? Welk sprookjes boek heb jij gelezen? De euro is al decennialang keihard. De pond heeft alleen maar ingeleverd en laatste paar jaar extra. Ik hoor al tien jaar lang zwartkijkers de ondergang van de Euro voorspellen, maar al tien jaar hebben zij het mis

Bert VanDuren
Bert VanDuren29 mrt. 2020 - 14:54

@Vogel Dragi heeft jarenlang alleen maar geld bijgeprint hahaha

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2020 - 15:04

Mark Huysman. Een zich terugtrekkende thuiszorg!

Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2020 - 17:45

@Audio Ja dat komt door de manier waarop de Europese Unie in elkaar steekt. Landen met een hogere productiviteit zetten hun producten af bij landen met een lagere productiviteit waardoor die eerste landen overschotten krijgen en die laatste landen leningen moeten afsluiten. Het hele concept van deze Unie deugt niet en werkt niet -in elk geval niet voor de landen met een lagere productiviteit. Voor landen als Nederland en Duitsland heeft het wel zo z’n voordelen en het tragische is dat juist in Nederland men er niet in slaagt om de gezondheidszorg zo te organiseren dat het bestand is tegen een klap als de huidige (die overigens al vaak voorspeld is).

Audio
Audio29 mrt. 2020 - 19:51

@Mark Ik kan me vergissen, maar het lijkt erop dat het hier toch beter geregeld is dan in Spanje en Italië. Maar dat weten we pas over een maand of 4. Nederland heeft momenteel het hoogste aantal doden per miljoen inwoners (45) na Spanje (138) en Italië (174). België loopt maar een dag achter op Nederland. Het is niet te hopen dat we Spanje en Italië achter nagaan.

Mark Huysman
Mark Huysman30 mrt. 2020 - 8:19

@Audio Ik beweer ook niet dat het in Spanje en Italië goed geregeld is. Ik geef hierboven aan wat daarvan de oorzaak is. Een economische en monetaire unie kan niet functioneren als er zulke grote verschillen in productiviteit bestaan. Tenzij er een overheveling van middelen plaatsvindt. Daar komt nog bij dat de EU deze landen gedwongen heeft zware bezuinigingen in de gezondheidszorg door te voeren. Zie: https://www.grenzeloos.org/content/europese-gezondheidszorg-kapot-bespaard-door-neoliberaal-beleid Nederland heeft, als een de landen met een hogere productiviteit, niet dezelfde problemen als de zuidelijke landen. Desondanks blijkt het Nederlandse zorgbestel slecht bestand tegen een pandemie. En dat komt m.n. door de jarenlange bezuinigingen.

Audio
Audio29 mrt. 2020 - 11:37

Het koren in de schuren die Jozef bouwde, was in de eerste plaats bestemd voor de Egyptenaren. De broers van Jozef kwamen heel beleefd vragen of ze koren konden kopen. Er viel niets te eisen... Als je toch in Bijbelse termen wilt spreken, lijkt deze situatie nog het meest op de gelijkenis van de vijf wijze en de vijf dwaze maagden. De vijf die geen olie in hun lampen hadden, mochten de bruiloftszaal niet binnen. Ze vroegen nog wel om olie aan de wijzen, maar die zeiden: koop het maar in de stad (China?). En ook wel op de gelijkenis van de man die zijn talent begroef, terwijl zijn beide collega's er mee aan de slag gingen. Jezus hield niet van luiheid. Het aantal genodigden in het oude Israël was meestal veel meer dan dertig, maar dit terzijde. Je ziet hier een een aantal zaken samenkomen: de zwakte van de EU en het gebrek aan solidariteit van de lidstaten, het enorme risico van de euro, de onhoudbaarheid van de Italiaanse en Spaanse schulden, het goede financiële beleid van Rutte en onze pensioenfondsen verdwijnend in het Zwarte Gat van de transferunie. Het zijn allemaal zaken waar hier uit den treuren op gewezen is. Voor de E-Unionisten is dit de kans om de 'ever closer union' te realiseren, terwijl de E-sceptici het zwartste scenario werkelijkheid zien worden. Zij moeten zich wel als Cassandra voelen: zij kende de waarheid maar men geloofde haar niet.

3 Reacties
Audio
Audio29 mrt. 2020 - 11:42

Je ziet hier een een aantal zaken = Je ziet hier een aantal zaken

Audio
Audio29 mrt. 2020 - 12:12

Maar in ben het met Sonic eens: het is in ieders belang om maatregelen te nemen. Als Italië en Spanje onderuit gaan, is het met de euro gebeurd. Dan moeten we op hangende pootjes naar de FED en de Chinese centrale bank. Zelfs Britse ponden blijken dan harde valuta te zijn. We zullen so wie so met minder welvaart moeten leren leven, daarbij past ook een lager pensioen. Die 70 economen hadden 23 jaar geleden uiteindelijk toch gelijk! Het zou me niet verbazen als de landen in West- en Noord-Europa hun eigen "Noordelijke Unie" op gaan richten en ook het VK zullen vragen mee te doen.

Vogel ????
Vogel ????29 mrt. 2020 - 12:26

In het oude testament staat ook dat homo's vermoord moeten worden. De bijbel staat vol met verouderde wijsheid. Deze tijd vraagt nieuwe denkwijzen. Laat het bijbelse conservatisme op de biblebelt en laat de mensen die daar aan vast willen houden buiten de regering.

FredvD71
FredvD7129 mrt. 2020 - 11:35

Portugal, dat is toch dat land wat geld genoeg heeft om vluchtelingen een (tijdelijke)verblijfstatus te geven? Ze hebben daar toch een sociale regering die alles op orde heeft? Of zijn ze alleen maar sociaal als anderen daarvoor gaan betalen?

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2020 - 12:12

Want het is verstandiger om mensen buiten de reguliere kanalen te houden zodat ze het virus kunnen verspreiden?

Vogel ????
Vogel ????29 mrt. 2020 - 12:27

Niet zo minnetjes doen over Portugal, Fred, die dooddoeners van jou zijn denigrerend en bieden geen oplossing.

Izzy2
Izzy229 mrt. 2020 - 11:13

Van rechts en extreemrechts viel het te verwachten, maar van de christenen is het toch wel ongelooflijk hypocriet.

Willem D2
Willem D229 mrt. 2020 - 11:12

We kunnen alvast beginnen met een vrijwillig noodfonds. Iedereen die vindt dat we zuid Europa moeten helpen mag hier zijn huidige pensioenopbouw in storten. Benieuwd wie dit vrijwillig gaat doen... Dit is immers wat er wordt gevraagd: onze pensioenreserves weggeven.

Zandb
Zandb29 mrt. 2020 - 11:09

Knevel vindt dat verhaal van die verloren zoon dan ook vast helemaal niets.

tinekea2
tinekea229 mrt. 2020 - 11:02

Die Italianen toch. Als we ze jaren gelden waarschuwen dat ze veel te veel geld uitgeven, geld dat ze niet hebben, zijn ze beledigd. En als ze dan geld willen krijgen van een ander en die doet lastig, zijn ze weer beledigd.

7 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2020 - 12:14

Ja, het is wat. Dan wij Nederlanders. Al jaren wordt gewaarschuwd dat we te weinig IC-plekken hebben maar daar doen we natuurlijk niks aan. Totdat de pandemie uitbreekt die al tijdenlang voorspeld is en dan willen we naar Duitsland uitwijken.

Bert VanDuren
Bert VanDuren29 mrt. 2020 - 12:40

@Mark Die vergelijking gaat volledig mank.

Zandb
Zandb29 mrt. 2020 - 12:52

tinekea "Ze" dit en "ze" dat. Dat is niet meer dan een vorm van zeer gemakzuchtig denken. En die is zeer gemakkelijk te ontzenuwen, zoals Mark aantoont. Maar wat schieten we er nu mee op?

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 13:11

"...dan willen we naar Duitsland uitwijken." En dat kan dan. Lees je het tinekea. Dat kan dan! De enige persoon die ik op de ic persoonlijk ken met corona ligt in Aken. Dat kan dan! Geen duitsland die zegt 'jullie wisten van dat ic tekort'. Merkel heeft niet mijn politieke kleur maar ik houd steeds meer van dat duitsland dat inderdaad de insteek heeft 'wir schaffen das" als het om ethische problemen gaat en dienovereenkomstige weg bewandelen. Dat mevrouw merkel, heb je aldaar wel voor elkaar. Echte christen?

tinekea2
tinekea229 mrt. 2020 - 14:54

@ zand .Tsja als je een waardeloze economie niet wilt hervormen, dat is echt te vergelijken met een aantal meer of minder IC bedden. wellicht ben je meer Calvinistisch dan je dent. Altijd maar weer het falen van anderen aan jezelf wijten?

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 17:24

@Tinekea "Altijd maar weer het falen van anderen aan jezelf wijten?" Daar ben ik allergisch voor. Maar wat jij bedoeld is dat je het ontzeggen van hulp legitimeert met het falen van een ander. Maar betwijfel echt, oprecht echt of jij het verschil daarin ziet.

HarryHap
HarryHap30 mrt. 2020 - 18:57

@MG1968;15:11 Het is juist Duitsland dat weigert Eurobonds te accepteren. Dus wat je Nederland nu verwijt en Duitsland niet gaat totaal niet op. Natuurlijk kan Italie op een of andere manier geholpen worden, maar het poolen van schulden zien ook de andere 18 landen van EU27 totaal niet zitten.

wegmetons
wegmetons29 mrt. 2020 - 10:37

Ik ben op zich geen voorstander van Eurobonds of iets soortgelijks maar als ze dat doen laat er dan wel een sterk mechanisme achter zitten wat voorkomt dat staten het zien als een gratis geld machine. Geef ze er toegang toe maar wel onder de voorwaarde dat er een plan komt waarin landen als Italië naar gezonde overheidsfinanciën toe gaan. En dan geen zacht plan maar een hard plan met strafmaatregelen als ze zich er niet aan houden. Ik vind het prima om solidair met ze te zijn maar het moet wel tweerichtingsverkeer zijn. Dus help Zuid-Europa maar zorg er wel voor dat ze op termijn geen risico meer vormen voor de rest van het Euro gebied.

Rode druppel
Rode druppel29 mrt. 2020 - 10:30

Als je in een samenwerkingsverband zit, moet je elkaar helpen. Eerst de mensenlevens redden, dan de rekening samen betalen. Als daarvoor nodig is om eerst het ESM aan te spreken, dan moet dat maar. Er is echter nog een andere kant aan het verhaal. De ECB bleef tegen de wens van Nederland in de rente verlagen en geldverruiming toepassen. Dit om sommige zuidelijke landen niet failliet te laten gaan. Echter het kost de Nederlandse pensioen gerechtigden veel inkomen. Als je in meerderheid bent en je drukt gewoon je mening door komt een punt dat de rekening volgt. Dat is nu gekomen, alleen op het verkeerde tijdstip. Nu gaat het om mensenlevens, dat moet voorrang hebben. Geen Eurobonds, want dan wordt Nederland ook verantwoordelijk voor de schulden van andere Eurolanden. Tenslotte nog dit. Ga terug naar een EEG. Stop met het waanzinnige idee van een munt ( Euro ). We moeten naar regionale economie gaan in de toekomst. Kleinere bedrijven, samenwerken in regionale verbanden en zo de klimaat en logistieke vraagstukken proberen op te lossen. Dat wordt een enorme klus.

Libertain
Libertain29 mrt. 2020 - 10:25

Blijkt nu dat onze rolmodel als gidsland Ebenezer Scroodge is. Hoogste tijd voor inkeer.

itsme3
itsme329 mrt. 2020 - 10:24

Het is wel ironisch dat het land dat de afgelopen jaren consequent geweigerd heeft om zijn staatsfinanciën crisisbestendig te maken en de ene na de andere ruzie met de Europese Commissie heeft gevoerd nu het land is dat het hardste getroffen wordt door deze crisis.

1 Reactie
Rearden7
Rearden729 mrt. 2020 - 15:46

Daarom mag je je, net als bij Spanje, afvragen of de Italiaanse en Spaanse cijfers wel kloppen, en of hier niet simpelweg misbruik wordt gebruikt van de situatie om rijkere lidstaten te chanteren. Maar goed, het gaat om mensenlevens en dan is ineens alles, inclusief eurobonds, geoorloofd.

Linkse Meid
Linkse Meid29 mrt. 2020 - 10:23

Niet alleen Europa heeft hulp nodig, denk aan de vluchtelingen crisis, maar ook Afrika heeft hulp nodig. Kijk, is het heel nobel om gratis geld te geven aan de horeca (4.000 eurootjes plus nog vakantiegeld van de gemeente). Dat geld kan beter besteed worden aan Afrika en de Gaza. Alhoewel daar geen corona gemeten is, wil niet zeggen dat daar ook geen corona is.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest29 mrt. 2020 - 10:34

"Dat geld kan beter besteed worden aan Afrika en de Gaza. " Je zegt nogal wat. Het valt steeds meer op hoe opportunistische linkse toetsenbord helden en heldinnen, over de rug van doodzieke en stervende mensen en dappere "vitalen", hun puntje proberen te scoren. In de deugdenleer van Aristoteles vallen ze in ieder geval niet in de categorieën dapper of roekeloos.

EmC2
EmC229 mrt. 2020 - 10:19

https://www.europarl.europa.eu/news/nl/headlines/priorities/de-repons-van-de-eu-op-het-coronavirus/20200323STO75625/coronavirus-eu-landen-krijgen-hulp-van-het-solidariteitsfonds Hoeveel steun moet je geven?... Aan wie en waarvoor?

dickser
dickser29 mrt. 2020 - 10:14

Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Finland en de Baltische staten zijn tegen, dat zijn dus net de netto betalers en de landen die deze crisis in zijn geheel als financiële lasten op deze manier op zich gaan krijgen.

2 Reacties
frankie48
frankie4829 mrt. 2020 - 10:54

Ja en!, laat jij iemand van jouw familie die bij de voedselbank loopt en alleen theebiscuitjes op zijn verjaardag kan aanbieden aan jouw, op jouw verjaardagsfeestje dan niet uit die rijk gevulde gebakdoos kiezen, jij slaat ze over omdat zij bij een voedselbank lopen?

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 13:05

"...dat zijn dus net de netto betalers" Dus de enige die het kunnen dragen. En omdat je het kan is voor jou de reden om het juist niet te doen. Tja.

Purper Floyd
Purper Floyd29 mrt. 2020 - 10:05

Noodhulp ? Ja Eurobonds, of zoals ze nu heten coronabonds, nee. Laat de landen die om langdurige hulp vragen eerst maar eens hun eigen zaken, lees financiën op orde brengen. Daarnaast, breng cruciale productiecapaciteit terug naar Europa en temper de globalisering.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest29 mrt. 2020 - 10:39

"Daarnaast, breng cruciale productiecapaciteit terug naar Europa en temper de globalisering. " Deze tendens was al ingezet door bedrijven, gesteund door overheden, maar dit proces zal nu in een stroomversnelling raken. Dat geldt zeker voor medicijnen, medische technologie en hulpmiddelen. De voedselproductie hoeven we niet terug et halen...

JasDon
JasDon29 mrt. 2020 - 9:59

Ten eerste gaat dit niet over hulp m.b.t. de bestrijding van Corona, of hulp aan de slachtoffers. Dit gaat om economische hulppakketten om de economie draaiende te houden van de respectievelijke landen. Nederland helpt namelijk arme delen van Europa jaar in jaar uit, mede door haar bijdrage aan de EU. Die solidariteit is er dus wel, alleen wanneer het enigszins goed gaat zijn de zuidelijke landen niet in staat iets te doen aan hervormingen, verminderen van uitgaven en het verhogen van hun inkomsten. Dus hebben ze nu geen buffers of mogelijkheden om de economie te stutten. Ja, wat levert dat voor Nederland dat op wanneer ze wel steun leveren? Vermoedelijk weinig, want wanneer het ergste gepasseerd is gaan deze laden op oude voet verder. Solidariteit is niet eenrichtingsverkeer, wat het de afgelopen jaren zo ongeveer is geweest. Frankrijk is nog steeds maar lafjes bezig met zijn pensioenhervormingen. Dus de Fransman mag op een goedbetaald en vroeg pensioen en wij moeten uitkeringen laag houden om o.a. onze mede-Europeanen te financieren. Dat klopt niet.

Sonic2
Sonic229 mrt. 2020 - 9:58

Ik ben normaal gesproken EU kritisch, maar we moeten Zuid Europa helpen. Het is niet dat handelen bij de grens stopt. Als Italie en Spanje vallen dan vallen we allemaal. No way dat wij dat gaan overleven. Of je nu een EU/EEG/EGKS hebt. Dat heet nu eenmaal wereldwijd zaken doen. Ik leef echt mee met de Italianen en Spanjaarden. Die zitten echt al weken in een totale lockdown. Als Spaanse en Italiaanse banken vallen dan hebben onze Nederlandse banken daar last van. Als dat met bedrijven gebeurt ook. Walgelijk optreden inderdaad.

2 Reacties
wilenbert
wilenbert29 mrt. 2020 - 10:42

Sonic, ik zit nu in Spanje (woon er een half jaar), en ijn achterbuurman heeft zijn zoon, diens vrouw en zijn kleinkind over de vloer. Dus die 2 weken lockdown worden hier met een korreltje zout genomen. En wat die hulpkredieten betreft : als deze landen in een hoogconjunctuur hun financieen niet op orden kunnen/willen krijgen, hoe gaat dat dan in een recessie denk je ? Of zijn de noordelijke landen de pinautomaat van de Eu ?

Rode druppel
Rode druppel29 mrt. 2020 - 11:50

Denk nou niet dat Nederlandse banken er goed voorstaan. Ze staan er beter op dan Italiaanse. Maar hebben voor 75% leningen uitstaan in de olie en gas winning ( ABN, ING ). Als dat toevallig in de Amerikaanse olie industrie is, kon het wel eens moeilijk worden.

vdbemt
vdbemt29 mrt. 2020 - 9:57

Nederland op zijn best.

MG1968
MG196829 mrt. 2020 - 9:52

Ik schreef op een citaat van han "Sommige dingen komen je duur te staan zeker als de hele omgeving jouw Vidiian gedrag overneemt.” uit een eerder onderwerp https://joop.bnnvara.nl/opinies/we-moeten-waakzaam-zijn-geen-vidiians-en-borg-te-worden) van hem als commentaar: Wat niet alleen maar een Bijbelse gerechtigheid is. ___ Lijkt me hier ook van toepassing. Dat we maar krijgen wat ons toekomt, we verdienen niet beter.