Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huurprijzen fors gestegen, oppositie roept minister Ollongren op het matje

  •  
07-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Kamer overlegt over huurwoningen

© DEN HAAG - Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens een wetgevingsoverleg over de Wet reparatie verhuurderheffing bij gedeeld genot huurwoningen. M

Op 1 juli van dit jaar gingen de huurprijzen gemiddeld 2,9 procent omhoog. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de grootste stijging in zes jaar. Vooral in Rotterdam (4,1 procent), Den Haag (3,6) en Amsterdam (3,5) gingen de huren fors omhoog. Onder meer de SP en PvdA zijn woedend en roepen minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken ter verantwoording.
Volgens het CBS is de huurstijging het gevolg van de hogere inflatie waaraan de huurprijzen gekoppeld zijn. Oftewel, hoe harder de inflatie stijgt, hoe hoger de huurprijzen worden. Voor 2020 bedroeg de maximale huurstijging 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder.
Eerder dit jaar probeerden zowel de oppositie in de Tweede Kamer als een meerderheid in de Eerste Kamer de jaarlijkse huurverhoging op 1 juli tegen te houden. Omdat als gevolg van de coronacrisis veel huurders er financieel op achteruit zijn gegaan, wilden zij voorkomen dat deze huurders in de problemen zouden komen. Minister Ollongren hield echter voet bij stuk en bleef van mening dat bij betalingsachterstanden huurders en verhuurders er onderling wel uit konden komen. Een motie van de Tweede Kamer om de minister te dwingen de huurverhoging te staken, werd door Ollongren genegeerd. Zelfs een historische motie van afkeuring van de Eerste Kamer deerde de minister niet.
SP-leider Lilian Marijnissen schreef maandagochtend op Twitter:
"Onbestaanbaar. Duizenden huurders kwamen in actie. Drie SP moties om de huren te bevriezen werden aangenomen. Maar Ollongren wist het beter en deed slechts een ‘moreel appel’. We roepen Ollongren ter verantwoording. Draai deze huurverhoging terug."
De PvdA laat bij monde van Kamerlid Henk Nijboer weten:
"Enorme huurstijgingen dit jaar ondanks Coronacrisis. De Tweede en Eerste Kamer waarschuwen hier al maanden voor, maar minister Ollongren gaf 0 op het rekest. Dat is niet meer houdbaar. Ollongren moet ingrijpen om de huren betaalbaar te houden. PvdA heeft debat aangevraagd."
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (120)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 sep. 2020 - 6:54

De inflatie stijgt omdat de rente zo laag is. Met dank dus aan de ECB. Ze willen ook dat die inflatie stijgt. Tegelijkertijd doet Europa alsof ze iets met die arme mensen (in Zuid Europa) opheeft en de gevolgen van de Corona-crisis voor de laagstbetaalden. Er wordt aan de andere kant ook heel goed verdiend aan de Corona-crisis, daar hoor je ze niet over. Nog steeds komen er overal, ook in Spanje miljonairs bij. Je vraagt je iedere dag af waar ze feitelijk mee bezig zijn.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 sep. 2020 - 5:59

Veel linksliberalen dromen van Sigrid Kaag als onze eerste vrouwelijke premier. Echter, "route 66" leidt tot het vergroten van de catch 22 situatie als het gaat om de woningmarkt. Géén regierol voor de overheid maar een appel op marktpartijen, en geen concessies doen aan stalinistische milieu-eisen. Daar bovenop willen de kille en berekenende neoliberalen méér Brussel en méér Europese financiële solidariteit. De werkende middenklasse wordt het kind van de rekening, dit alles voor het heilig verklaarde Europese project.

Mostafa
Mostafa8 sep. 2020 - 5:58

Gelukkig hebben wij hier ook huurtoeslagen.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 sep. 2020 - 7:40

Daar heb je een punt. Dit biedt soelaas voor de echte minima en huishoudens die met een inkomensval te maken krijgen. Ook wordt er op Prinsjesdag nog een aanvullende specifieke compensatieregeling gepresenteerd. Zal de financiële pijn voor hen verzachten.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden8 sep. 2020 - 0:31

TwoTone : "door ECB-beleid van extreem lage rente en extra geld drukken is er sprake van hyperinflatie inzake assets: oftewel woonlasten stijgen extreem (en dus aandelen/goud/vastgoed/bitcoin) en uw netto inkomen en pensioenen worden elk jaar minder waard." Geheel juist en minister Ollongren wist dit ook. Het zal wel weer één van de keren worden dat een politicus die iets bewust mee helpt te veroorzaken, achteraf beweert dat het niet te voorzien was.

Willem D2
Willem D27 sep. 2020 - 21:08

De kosmopolitisch, bovenmodaal verdienende D66 stemmer woont toch niet in een huurwoning, dus die huurprijzen interesseren Kasja toch niet.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman8 sep. 2020 - 5:14

Dat is waar. En dat geldt natuurlijk ook voor veel stemmers op de andere partijen van de coalitie. Toch denk ik dat er ook mensen zijn die op deze partijen stemmen terwijl ze in een huurwoning wonen (of voor een ondermodaal inkomen werken of in een uitkering zitten of sterk van de gezondheidszorg afhankelijk zijn). Deze mensen moet duidelijk gemaakt worden dat ze tegen hun eigen belang stemmen.

Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 5:51

Willem Nee dat klopt. Als huurder moet je dan bij de rest van de regeringspartijen zijn, die ondermoraal in plaggenhutjes wonen.

Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 20:08

Ik vraag aan jullie allemaal https://www.google.com/search?q=stirner+quotes&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk00j_DvuSlI6bRei0bRFCbz2xtti9Q:1599509253912&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=TLD5W8H0wry3oM%252CyMeBmKYk02Y9HM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRMSaqgmwleWqbb6G7qcgZbNVxAgA&sa=X&ved=2ahUKEwimt5On7NfrAhWQDuwKHYngDqcQ9QF6BAgKEEc&biw=1440&bih=723#imgrc=TLD5W8H0wry3oM Laat deze quote even bezinken.

TwoTone
TwoTone7 sep. 2020 - 19:52

Wen er maar aan of anticipeer er maar op: door ecb beleid van extreem lage rente en extra geld drukken is er sprake van hyperinflatie inzake assets: oftewel woonlasten stijgen extreem (en dus aandelen/goud/vastgoed/bitcoin) en uw netto inkomen en pensioenen worden elk jaar minder waard. Alles om de euro te redden... Bij voortzetting van dit beleid

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 sep. 2020 - 19:12

Dit is een gevolg van falend beleid, niet dit jaar maar van de afgelopen 10/20 jaar. Meer woningen alleen gaat niet helpen de prijs te drukken. Met de huidige instroom heb je daarvoor alleen al vele duizenden woningen nodig per jaar. Afgezien vh huidige giga tekort is het zo'n beetje dweilen met de kraan open. Je zal ook veel meer huurhuizen moeten bouwen voor de middenklasse om de bestedingsruimte weer wat op te krikken. 40/50% van je besteedbaar inkomen besteden aan huur is niet normaal en vraagt om problemen op langere termijn. Stikstofellende vrij geven Huur beperken tav het inkomen Coops verplichten om veel te bouwen Meer bouwen buiten de gemeentegrenzen, veel meer Voor de rest wel mooi dat D66 zichzelf verder de das om doet. Het spelletje wordt beter gespeeld door Rutte, maar ook die komt er niet mee weg

Petra Privacy
Petra Privacy7 sep. 2020 - 18:30

Met dank aan alle huurders die de huurcampagne hebben gesteund voor het stoppen van de huurverhoging en voor het verminderen van de woonlasten. Een enorm succes omdat mensen daarmee duidelijk krijgen welke keuze ze volgend jaar kunnen maken. Voor het investeren in mensen, middelen en mogelijkheden. Zoals meer betaalbare woningen, kamers met kansen voor jonge en volwassen dakloze mensen, maar ook een duidelijke regie en woonbeleid voor iedereen met een regulier inkomen. Gebruik je stemrecht dus voor een sociaal en positief beleid! Deze mevrouw is haar positie niet waard, als je als minister van D66 tot 3 moties van de Eerste Kamer niet uitvoert. Dat is een belediging van de kiezers, huurders en van het parlement. Dus gaan we haar vervangen door een minister die wel beleid maakt en uitvoert ten voordele van huurders in de sociale en particuliere sector. Zodat we in de volgende regering meer resultaten halen zoals woningen voor jongeren en starters.

Thuiszitter
Thuiszitter7 sep. 2020 - 18:08

Nu maar hopen dat alle huurders nu eens niet meer op de VVD & Co gaan stemmen . Begrijp niet dat de VVD nu nog steeds zo hoog staat in de peilingen. De huren mogen ze wat mij betreft jaren bevriezen en aanbod van sociale huurwoningen rap vergroten.

6 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop7 sep. 2020 - 19:04

Uhhh...

Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 20:05

Ik zeg niet dat het waar is. Maar er zijn mensen die beweren dat er verkiezingsfraude gepleegd is. Kraken ? Gaan jullie allemaal weer kraken ? Alles staat leeg, niemand heeft een huis ? Of mag ik dat niet denken ? Ben ik nu een slechterik ?

TheBigLebowski
TheBigLebowski7 sep. 2020 - 20:10

Veel bange mensen stemmen op de VVD.

Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 22:19

Onbeschrijfelijk domme mensen, stemmen op de VVD. De telegraaf lezen, goede tijden slechte tijden kijken, VVD stemmen, IQtje 78 hebben

komputerhulp
komputerhulp8 sep. 2020 - 6:06

Aart van de aap "Ik zeg niet dat het waar is. Maar er zijn mensen die beweren dat er verkiezingsfraude gepleegd is." Onrust vanwege ongeloofwaardige 80% stemmen voor zittende president Loekasjenko. En bij Sigrid Kaag (D66) met 96% stemmen gaan nergens alarmbellen rinkelen?

Aart van de aap
Aart van de aap8 sep. 2020 - 11:00

Hoe zat dat met die D66 ? Heb je een linkje voor me ?

JaapBo
JaapBo7 sep. 2020 - 18:04

Wat een nep-nieuws! Op NPO1 hoorde ik vanochtend dat dit gecorrigeerd voor inflatie de laagste huurverhoging in jaren is. Dat lees ik hier jammer genoeg niet terug. En dat gemekker van de PvdA is hypocriet. In het kabinet met Rutte voerden ze de verhuurderheffing in, een belangrijke oorzaak van het huidige woningtekort en de verhoging van huurprijzen.

GoudenBergen
GoudenBergen7 sep. 2020 - 17:22

Toen ik de kop van dit artikel las, kreeg ik de indruk dat de huren met 10% omhoog zijn gegaan; blijkt het 2,9% te zijn. ,,

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2020 - 16:51

Het is inderdaad asociaal kabinets- en D66 beleid van Ollongren om niet tegemoet te komen. De 5,1% was gebaseerd op economische resultaten in 2019 terwijl die 2020 door corona totaal niet meer van toepassing was. Had volgens mij gewoon normaal en sociaal geweest zijn als het kabinet had ingegrepen en een aanzienlijk lagere maximale huurverhoging had ingesteld. Overigens is dit ook typerend voor het falen van de Nederlandse democratie. Eens in de 4 jaar mag er gestemd worden. Vervolgens gaat men ellenlang in achterkamertjes tijdens de formatie alles tot in detail uitwerken. Daarna is het vier jaar lang handjeklap dankzij de stalen partijdiscipline. Niet echt het meest flexibele systeem helaas. Ik wens Kaag veel succes om hier nog een positieve spin aan te geven. Met mensen als Ollongren in je club heb je geen vijanden nodig.

Vuurtoren2
Vuurtoren27 sep. 2020 - 16:07

Volgens het CBS is de huurstijging het gevolg van de hogere inflatie waaraan de huurprijzen gekoppeld zijn. Oftewel, hoe harder de inflatie stijgt, hoe hoger de huurprijzen worden. En dat niet alleen. Hoe groter de huurstijging hoe hoger de inflatie. Woonlasten maken immers ca 25% uit van de bestedingen waarover het CBS de inflatie meet. Ziet er niet goed uit voor volgend jaar dus. En vergeet de bliksemafleider Ollengren even. Het is Kaag die de dienst uitmaakt. De huurverhoging terugdraaien s.v.p. ook al behoren huurders niet tot de doelgroep van D66. Zeker als eigenwoningbezitters dadelijk nog meer subsidie krijgen door de overdrachtsbelasting nog verder te verlagen naar 0%. De sterkste schouders krijgen steeds lager lasten. Discriminatie.

Gaitj
Gaitj7 sep. 2020 - 15:52

D66: Laat iedereen vrij, maar niemand vallen. Dat geldt natuurlijk niet voor de huurders, die komen er wel uit met de verhuuurders.

Jim De boer
Jim De boer7 sep. 2020 - 14:55

Een deel van de verhoging is terug te leiden naar; Huur corporaties leggen zonnepanelen op huizen, “verduurzamen”. Dit onder druk van de grootste groene partijen, het merendeel oppositie. Dit moet ergens van betaald worden, immers voor niets gaat de zon op. Wellicht moeten we hier nog maar eens over nadenken als we een hokje rood maken.

3 Reacties
Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:11

Het kan aan mij liggen hoor maar D66 zit echt niet in de oppositie maar profileert zichzelf nationaal en Europees als een groene partij. Leuk geprobeerd, nog maar een poging wagen.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 16:30

Dat verduurzamen horen ze al langer te doen. Dat zou het verschil niet mogen maken. "Dit moet ergens van betaald worden, immers voor niets gaat de zon op. " Jij hebt niet door dat de betaalbaarheid (van de huur, maar ook startkopen) op dit moment een enorm probleem is. Die huur kan gewoon omhoog? Echt?

Edjeraketje
Edjeraketje7 sep. 2020 - 17:05

Dit is ff kort door de bocht...zonnepanelen?? Haha en de miljarden heffingen door Rutte opgelegd aan wbv dan?

Drostemannetje
Drostemannetje7 sep. 2020 - 14:37

Zou me niet verbazen als D66 gedecimeerd wordt bij de verkiezingen in 2021 nu ze open kaart hebben gespeeld dat ze meer macht naar Brussel willen hebben. Nederland is dan niet meer of minder dan een kleine provincie in Europa. Nu mensen dat weten, zullen ze waarschijnlijk gaan stemmen op een andere linkse partij of FvD.

4 Reacties
Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:12

Meh, bovenmodaal en wat zichzelf kosmopolitisch voelt zal wel op dat partijtje blijven stemmen. Dan denken ze dat ze progressief zijn.

ton14024
ton140247 sep. 2020 - 16:58

Je kon wel eens gelijk hebben. Vertel er daarom bij dat Nederland al 75 jaar meer macht naar Brussel wil, en dat dit ons veiligheid en voorspoed heeft gebracht.

Lodewijcker99
Lodewijcker997 sep. 2020 - 17:51

De oorspronkelijk opzet was goed. Een financieel-economische unie (EEG) die op een bepaald moment zelfs groter was dan de VS of China of Japan. Jarenlang uitermate succesvol geweest. De aversie in veel landen is pas ontstaan toen de eerste pogingen duidelijk werden om er ook een politiek unie van te maken. En zo af en toe duikt zelfs het spook van een eigen leger ook weer op...

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 sep. 2020 - 18:09

Ik denk dat de verliefdheid van d66 geen stemmen kost. Als je het programma van die club in ons land gaat verwezenlijken dan is dat een en al EU. En ja, waar ligt het grote geld, ja juist in Brussel. Uiteraard hoop ik dat de kiezer d66 rechts laat liggen maar.....

Kit2
Kit27 sep. 2020 - 14:26

Tsjongejongejonge wat een geklaag weer. Rechts is aan de macht en dat is door onze schuld, dus niet zeuren. Als je eerlijk bent, heeft links over de hele linie 25 jaar lang niets, niets, maar dan ook helemaal niets bereikt. Op milieugebied? CO2 reductie? Minder huurverhoging? Belasting voor grote bedrijven? Diversiteit? Hogere inkomens voor de gewone man? Beter onderwijs? Betere uitkeringen? Allemaal met Pikettey meegehuild, maar niets binnengehaald. Kleine verbeteringen hier en daar, maar grotere achteruitgang op andere gebieden. Kortom: 25 jaar in de politiek compleet voor Jan Doedel. De reden daarvoor is een simpele: voor veranderingen heb je een meerderheid nodig en we hebben onze traditionele achterban van de gewone man of vrouw, arbeider of in lagere functies, weggejaagd. Of ze nu naar de SP, de PVV of Fortuyn, Baudet, Verdonk en nu richting Esther van Fenema gevlucht zijn, we schreeuwden ze na dat ze vuile smerige racisten en gore rechtse fascisten zijn, zodat je van een ding zeker kon zijn: wat ze ook deden, terug naar ons zouden ze nooit meer komen. En daarmee worden we partijtjes die met veel politiek correct lawaai in elke kleuterschool een transgender toilet willen, een glutenvrije zone in elke bedrijfskantine, een zwarte man of vrouw in elke film of reclame, een groen en rood vrouwtje in het voetgangersstoplicht en nog wat van die zaken die Rutte ons graag toestaat om ons kalm te houden en vooral ver, heel ver van de belangen van die heel, heel gewone vrouwen en mannen die we een kwart eeuw lang nodig hadden gehad. En dus had Ollongren de huur ook 10% kunnen verhogen, dus wees maar dankbaar.

5 Reacties
Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:14

Huh, sinds wanneer heeft links in de regering gezeten dan? En dan doel ik niet op de PvdA die voor verkiezingen links zijn en na de verkiezingen rechts.

LaBou
LaBou 7 sep. 2020 - 16:18

"Als je eerlijk bent, heeft links over de hele linie 25 jaar lang niets, niets, maar dan ook helemaal niets bereikt." En als echt heel eerlijk bent moet je er gelijk bij zeggen dat niet links maar rechts aan de knoppen draait, waarbij ze zich niets van links aantrekken. Jouw verwijt van "geen resultaat" moet je dan ook richten aan die partijen die verantwoordelijk zijn, niet aan links.

Ewout Pool
Ewout Pool7 sep. 2020 - 16:35

Ik vrees dat je volkomen gelijk hebt. Komt nog bij dat links al heel lang geen oplossingen biedt voor de problemen waar de "gewone man" mee kampt. (Globalisering, Migratievraagstuk, Volkshuisvesting etc.) Dan blijft enkel over dat de markt het maar moet oplossen en dat de overheid een zo klein mogelijke rol moet spelen. Zolang een partij als de PvdA niet met nieuwe wereldbeelden en oplossingen voor de huidige problemen komt in plaats van oude te herkauwen zal dit ook niet veranderen.

Mr Ed
Mr Ed7 sep. 2020 - 20:04

Rechts draait aan de knoppen inderdaad, met af en toe hulp van de PvdA, en dat doen ze prima voor de eigen kiezers. Nederland staat hoog in alle lijstjes, rijkste landen, gelukkigste inwoners, beste land voor kinderen om op te groeien (afgelopen week nog). Links heeft niets voor haar kiezers bereikt helaas. Waar VVD en CDA elkaar altijd wel weer weten te vinden gunnen de linkse partijen elkaar iedere keer het licht in de ogen niet.

Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 6:19

Z_edje Niets ten nadele van hoe u meent uw troll werkzaamheden meent te moeten uitvoeren, klopt er feitelijk weer geen ruk van uw reactie. Wanneer u Ollongren een harteloos kreng noemt, dan moet u dat weten maar dat geldt dan in dezelfde mate voor voor onze regering, want die spreekt met één mond. En denk nu niet, dat ik het inhoudelijk niet met u eens ben; deze huurverhoging vind ik een slechte zaak. Maar wanneer werkelijk zou blijken, dat die te hoog uit zou vallen, dan wordt dat gerepareerd. (Althans, zo moet je, vind ik, de woorden van Ollongren verstaan.).) Dat was dus de 'afspraak' en daar moeten we de regering in het algemeen en Ollongren in het bijzonder, aanhouden. Maar wanneer alleen de SP deze klus moet klaren, zie ik dat helaas niet zo snel gebeuren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 sep. 2020 - 13:13

Ollongren vind ik net een gerobotiseerde ambtenaar, niet om aan te horen, de huidige d’66 fractie vind ik net een glamour clubje dat politiek bedrijft als hobby, geldt ook voor Kaag, in het verleden hebben ze goede bestuurders gehad maar ik weet nog steeds niet waarom ze zijn opgericht, bovendien geeft Rutte z.n kabinetsleden alle gelegenheid zich te misdragen naar het volk toe als hij er al niet vierkant achter staat.

Joop Schouten
Joop Schouten7 sep. 2020 - 12:43

Alle door de staat aangestuurde projecten zoals 'woningbouw' worden steeds duurder maar Ollongren blijft geloven in het mensonterende neoliberale sprookje. Kortom: sodemieter toch op met die 'marktwerking'. Het is een 'race to the bottem'. Een management die stijf staat van formuliereneisen vol geïnstitutionaliseerd wantrouwen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 14:33

Inderdaad.Die marktwerking heeft veel naar de kloten geholpen. Vooral wat van maatschappelijk belang is: zorg (reguliere zorg, ouderen-, jeugd-, psychiatrische zorg), sociale vangnet, woningmarkt. Zelfs in het onderwijs is meer privatisering gaande. Maar D66 en Ollongren zitten er nog geen 4 jaar. De ellende is al veel langer gaande. En daar zijn steeds VVD en CDA bij betrokken geweest.

Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:17

@vdbemt. U houdt moedig stand maar de afgelopen 30 jaar is D66 toch echt de marktwerking partij bij uitstek geweest en dat is ze nu nog steeds. En als er verkiezingen komen zou D66 omdraaien als een blad aan de boom? Niet echt geloofwaardig. Het lijkt me dat de VVD weer mag formeren zo als het er nu uitziet en wedden dat D66 weer staat te trappelen om aan te schuiven.

van Dale
van Dale7 sep. 2020 - 12:09

De overheid heeft met de verhuurderheffing een aanslag gepleegd op het vermogen om goedkope huurwoningen te realiseren. Wat blijkt nu, er is ruim voldoende geld in kas. (de miljarden vliegen ons om de oren en staatsbedrijven zoals KLM worden met miljarden steun geholpen) De onnodige kostenstijgingen hebben ervoor gezorgd dat veel huurders in de problemen zijn gekomen en niets meer te besteden hebben. Wanbeleid van dit kabinet. Hoogste tijd om afscheid te nemen van deze onbekwame groep bestuurders. De huurprijzen moeten nu direct worden bevroren zodat mensen voor een langere periode hun huishoudboekje op orde kunnen houden.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker7 sep. 2020 - 11:41

Inflatie? verhogingen van de huur gaan ieder jaar in per 1 juli. De inflatie tussen 1 juli 2019 en 1 juli 2020 bedroeg volgens het CBS 1,7% (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/32/inflatie-stijgt-naar-1-7-procent-in-juli). Dat is veel minder dan 3,6% of 3,5% of 4,1%. Wat verklaart dat meerdere? Het bijzondere is bovendien dat de stijging van de huur weer meetelt in inflatie van volgend jaar. De verhoging van de huur wordt mee berekent in de Consumenten prijsindex. Dus die forse verhoging van nu is meteen ook weer een aanleiding om volgend jaar te verhogen. Toch handig als je zo de prijs van je eigen product als verhuurder kunt opdrijven.

2 Reacties
Salama.
Salama.7 sep. 2020 - 16:22

Geniaal toch? De huur wordt aangepast aan de inflatie maar de huur telt zelf ook mee voor het bepalen van de inflatie. Zo bootstrapt de huur zichzelf steeds verder omhoog. En de polletiek vindt het allemaal dikke prima.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2020 - 17:03

Dat mist in dit artikel. Maar de maximale huurverhoging is de inflatie van het jaar daarvoor + 2,5%. De inflatie in 2019 was 2,6% + 2,5% = 5,1%. Voor mensen die 'veel' verdienen kan dat nog oplopen tot 6,6%.

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 sep. 2020 - 11:34

Huurprijzen fors gestegen, oppositie roept minister Ollongren op het matje Dit zal wel Verbinding zijn, volgens de nieuwe leider van D66. Voor mij is het (maximale) polarisering, in de sociaal economische dimensie. Anti-deplorabelen dus, een vorm van racisme en facisme. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 12:41

"Huurprijzen fors gestegen, oppositie roept minister Ollongren op het matje.Dit zal wel Verbinding zijn" Neen, dat is nog het huidige beleid waaraan ze volgens een regeerakkoord verbonden zijn. Kaag baseert haar beleid van verbinding o.a. op wat ze geleerd hebben van wat een samenwerking met de VVD en CDA oplevert. Dat kan niet veranderd worden tijdens een regeerakkoord, tenzij je het kabinet laat vallen. Even geduld dus.

Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:19

@vdbemt Nou als de VVD weer mag formeren en D66 schuift weer gezellig aan dan moeten we nog heel lang geduld hebben. D66 is altijd al een sociaal economisch rechtse partij geweest en dat is met Kaag niet verandert.

Joop den Uil
Joop den Uil7 sep. 2020 - 11:07

och, waar praten we over ... 2,9% oftewel 2 pakjes sigaretten per maand .. inflatie is hoger maar oppositie haakt er dankbaar op in, alsof er geen ernstiger zaken zijn

5 Reacties
gimli55
gimli557 sep. 2020 - 12:39

Lijkt me zinvol om U de rekening laten betalen, dat moet geen enkel probleem zijn. Bedenk wel dat deze minister 2 moties in de EK, over dit onderwerp naast zich neer heeft gelegd en ook een motie van afkeuring heeft genegeerd. Dit is geen kwestie, ik habe es nicht gewusst. Daarnaast was de vraag om de stijging niet uit te voeten legitiem, of weet U niet dat er een Covid crisis gaande is. U kunt niet in de portemonnaie kijken van de burger, dus de veronderstelling die U plaatst, komt bij mij erg dom over. Of kortzichtig of gewoon asociaal.

GHS
GHS7 sep. 2020 - 13:04

2 pakjes sigaretten per maand. Maar we moeten toch allemaal "rookvrij" zijn of te wel niet rokers?

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 sep. 2020 - 13:21

Er gaat een oud verhaal over de uitvinder van het schaakspel. Een vorst wilde deze belonen en vroeg wat hij wilde. Als geschenk wilde de uitvinder, één graankorrel op het eerste vakje, twee op het tweede, vier op het derde en zo elke keer het vorig vakje verdubbeld hebben. De vorst vond de man bescheiden en stemde toe, zonder in de gaten te hebben dat hij een astronomische hoeveelheid graan weg had gegeven. Dat is nu exponentieel. Elk jaar 2,9% betekent op de duur heel veel.

ton14024
ton140247 sep. 2020 - 13:31

2,9% is meer dan de inflatie vorig jaar, en die was hoog vergeleken met voorgaande 10 jaren.

Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:21

Ja ja, een tientje hier, 5 euro daar, 20 euro elders en zo zit je al gauw aan honderd Euro per maand dat het leven duurder wordt. Zal voor u geen probleem zijn maar voor mensen aan de onderkant van de maatschappelijke ladder komt dat keihard aan. En nu weer snaveltjes toe.

Fredje3
Fredje37 sep. 2020 - 10:55

Dat is nog niet het enige. Wij betalen ons het schompes aan belastingen, veel meer dan dat we zelf opmaken. Dat is namelijk ook voor magere tijden... zoals nu in deze crisis. We hebben dus eigenlijk al heel lang voor alle soorten en maten van vangnetten betaald, echter zal de rekening binnenkort weer op de mat liggen. Want dat geld is natuurlijk op, nu komen gemeentes en het rijk weer geld te kort dus zullen we in de vorm van allerlei (belasting) verhogingen de rekening nog een keer mogen gaan betalen en dan natuurlijk ook nog de rekening van EU landen die de bevolking niet zo weten fijn te knijpen als dat Nederland dat kan waardoor het erop lijkt dat deze landen armer zijn dan wij.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed7 sep. 2020 - 11:40

Tja, Macron heeft het geld nu eenmaal hard nodig om zijn herverkiezing veilig te stellen. Het gaat naar een goed doel dus

Mark Huysman
Mark Huysman7 sep. 2020 - 10:47

Het is soms om moedeloos van te worden. Ministers en kabinet doen maar wat, houden nergens rekening mee, behalve met de belangen van het (grote) bedrijfsleven. En mensen blijven er op stemmen. Ook wanneer het tegen hun eigen belang is.

4 Reacties
Rode druppel
Rode druppel7 sep. 2020 - 11:14

Mark. Dat is toch knap. Een hele grote prestatie, welke begint met investeren in het onderwijs.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 11:26

ja maar mensen stemmen ook niet op wat ze willen maar op de partij waarvan ze hopen dat die de minste ellende veroorzaakt.

adriek
adriek7 sep. 2020 - 11:27

Kwestie van goede marketing. Volgens goed liberaal principe is het aan je zelf te danken of het goed of slecht met je gaat, en wie durft toe te geven dat hij weleens afhankelijk zou kunnen zijn van anderen? (Ze staan overigens wel vooraan als er belasting- of subsidievoordelen te halen zijn, maar dat is geen afhankelijkheid maar 'gebruik maken van kansen mogelijkheden'.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 sep. 2020 - 6:46

Hier op Joop blijven ze maar zeggen dat D66 een linkse partij is want 'progressief'. Ook andere media doen dat. Daar is niet tegenop te boksen. Over wie dat wat zegt laat ik maar aan jullie. Ik heb het opgegeven.

Rechtse Bal6
Rechtse Bal67 sep. 2020 - 10:46

D66 en notabene geen enkele argumentatie waarom de verhoging ingevoerd wordt, behalve te schermen met ''inflatie'' gelieve te onthouden, D66 (en in Italie is er huurverlaging dankzij de EU injectie)

3 Reacties
Max6
Max67 sep. 2020 - 11:16

@bal argumentatie is niet moeilijk toch... wonen zal gewoon (relatief) steeds duurder worden. woningnood, stijgende grondprijzen, verduurzaming, stikstof, etc. Dus ik gok dat de komende tientallen jaren de prijzen van woningen en de huren harder zullen stijgen dan de inflatie. Kopers hebben nu nog wel het voordeel van een lage rente... (als je überhaupt een hypotheek kunt krijgen natuurlijk)... huurders zijn eerder de pineut.

adriek
adriek7 sep. 2020 - 11:28

Dus nu maar hopen dat het hier binnenkort zo slecht gaat dat de EU bijspringt?

vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 12:43

Nee. Gelieve te onthouden: VVD, CDA, D66, CU. Het is hun gezamenlijk beleid.

Uitgekleed
Uitgekleed7 sep. 2020 - 10:34

Volgens het CBS is de huurstijging het gevolg van de hogere inflatie waaraan de huurprijzen gekoppeld zijn. Oftewel, hoe harder de inflatie stijgt, hoe hoger de huurprijzen worden. Voor 2020 bedroeg de maximale huurstijging 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Dit is weer zo'n half bericht van het CBS. Er zijn twee soorten inflatie het z.g. asset inflatie en loon inflatie. De asset inflatie behoort bij financiële elite maar looninflatie behoort bij de reële economie. Daarom mag de huurprijs nooit gekoppeld worden aan de financiële elite. Het zijn twee werelden geworden. Dat koppelen is de wens van de VVD en de gestudeerden van D66 menen dat zij bij die elite behoren. Het regeerakkoord van gladde Rutte zal ook een rol spelen.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 11:31

https://www.youtube.com/watch?v=QfTmn5nrhaQ

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 sep. 2020 - 11:51

Dank uitgekleed. Het duidelijk dat met de ontploffende huizenprijzen van het voorgaande jaar best een hoge inflatie is te berekenen. Maar waar lonen en zeker pensioenen maar zeer beperkt stijgen en soms dalen in reeele termen is dit beleid onbegrijpelijk. Maar wellicht zit dat anders in een d66 hoofd.

Joop Schouten
Joop Schouten7 sep. 2020 - 10:32

Ze heeft het zelf goed. (...)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 10:19

De 'arrogantie van de macht' is hier wel op z'n plaats zou ik zeggen!

Aart van de aap
Aart van de aap7 sep. 2020 - 9:58

Weleens gehoord van een huurstaking ? Kennen ze dat, bij Joop ?

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje37 sep. 2020 - 20:05

Poeh, ik betaal al 26 jaar geen huur meer. Ik staak gewoon met u mee hoor.

Bouwman2
Bouwman27 sep. 2020 - 9:57

Het is natuurlijk heel vervelend, als je huur elke keer stijgt. Het is de wet van vraag en aanbod. Ik zie niet hoe de oppositie in staat is die te veranderen. Het enige is de huurders toeslag verder te verhogen. Dat heeft effect dat mensen steeds afhankelijke worden van de Overheid. En omdat de Overheid niet uitgaat van het principe dat elke fijne daad beloond moet worden dal het afgeven op de Overheid nog een lang leven voor zich hebben.

2 Reacties
Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:24

Sociale woningbouw dient niet onderworpen te zijn aan vraag en aanbod. Dat hebben uw vriend de heer Rutte en zijn consorten er van gemaakt.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2020 - 17:05

hmm volgens mij heeft vraag en aanbod niet zo heel veel te maken met een bestaande overeenkomst. Anders is het natuurlijk wanneer een huurder er uit gaat (en de huur knalt omhoog).

chwiedijk
chwiedijk7 sep. 2020 - 9:46

D66 is er blijkbaar niet voor de huurders...

2 Reacties
vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 13:17

Evenals de rest van de coalitie VVD, CDA, CU. Of is D66 de enige partij die regeert? En is Rutte toch niét de premier?

Zapata
Zapata7 sep. 2020 - 15:26

Zwak hoor vdbemt... ja maar hullie doen het ook.

korheiden2
korheiden27 sep. 2020 - 9:34

Ollongren legt dus kamerafspraken gewoon naast zich neer. Opnieuw toont D66 zich een vooral elitaire partij die weinig opgeeft met het gewone volk. Wat dat betreft lijkt ook Sigrid Kaag uit hetzelfde hout gesneden. Gelukkig staat de partij op 14 zetels. Dat is ruim genoeg.

henk-alexander
henk-alexander7 sep. 2020 - 9:21

Voor Ollongren - de hedendaagse Marie Antoinette (zij van: 'Qu’ils mangent de la brioche'), kunnen mensen toch makkelijk bij de daklozenopvang terecht of in kartonnen dozen wonen?

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman27 sep. 2020 - 10:11

Je probeert de kwestie te omzellen, Alexander. Af te leiden van waar het om gaat. Die huurverhoging, die voor veel mensen zwaar op de ingewanden drukt. Ik wil dat goed begrijpen. Je kunt beter een mogelijkheid suggereren dan weer eens naar te doen op de Overheid. Doe dat niet, want stel je voor dat er eens een andere kwam. De kans dat die hetzelfde doet als de huidige of veel minder goed en smaakvol is er ook. Zullen we afspreken dat we volgend voorjaar kijken hoe de kansberekening uitpakt?

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 sep. 2020 - 10:35

Als je meent wat je beweert, dan staat Ollongren natuurlijk wel voor het hele kabinet. Dat is namelijk verantwoordelijk, dus indirect ook de VVD, het CDA, D66 en de CU.

henk-alexander
henk-alexander7 sep. 2020 - 13:22

Bouwman, Het is niet 'naar' doen tegen de overheid als bestuursvorm, die er is om ons te behoeden voor chaos en onrecht, maar kritiek op personen en hun specifieke waarden. Dat in ons land de uitvoering van overheidsbeleid periodiek in handen wordt gelegd van meerdere partijen (coalitie, 'collegiaal bestuur') is een gegeven. Alhoewel ministers de regering vertegenwoordigen, maken ze geen deel uit van de 'Partij van de Regering' - die bestaat namelijk niet. Ministers of staatssecretarissen vertolken niet alleen het regeringsbeleid als coalitiegenoten, maar horen ook loyaal te zijn aan hun eigen politieke partij. Kritiek op de uitvoerders van overheidsbeleid is gewoon mogelijk en vaak ook gewenst. De kans dat het overheidsbeleid na het volgende voorjaar m.b.t. de sociale woningbouw zal veranderen acht ik wel groot, want eens zal het verdelingsvraagstuk op de woningmarkt rechtvaardig opgelost moeten worden. WillemdeGroot, Ollongren hoort voor het regeringsbeleid te staan, maar dat wil niet zeggen dat haar overtuiging en geweten harmoniëren met die van de andere coalitiegenoten. Ze zou haar nek eens kunnen uitsteken - hoewel dit in vergelijking met Marie Antoinette niet noodlottig hoeft te zijn. In dit kader een overzichtelijk stuk uit het AD: https://www.ad.nl/wonen/in-holland-staat-een-huis-maar-niet-voor-iedereen-vijf-oorzaken-voor-de-woningnood~a7ba96d8/?referrer=https%3A%2F%2Fstartgoogle.startpagina.nl%2F%3Fts%3Dts1%26origin%3Dhomepage%26query%3Dwoningnood%2520nederland

Zandb
Zandb7 sep. 2020 - 9:20

Tegen al te gemakzuchtig regerende mensen zou ik willen sarcastisch willen zeggen: "Natuurlijk is dit alleen D66 beleid en geen regeringsbeleid." Wanneer een minister een 'fout' maakt doet hij/zij dat namens de partij. En niet namens de regering. Kijk maar naar Grapperhaus. Het feit dat Rutte achter zijn minister gaat staan, zegt natuurlijk helemaal niets: Het is en blijft CDA-beleid. Ik citeer in dit verband maar eens een Tiny Cox over de stemming in de Eerste Kamer: "Niet eerder legde een minister, kennelijk met steun van het kabinet, een motie van afkeuring van een Kamer van onze volksvertegenwoordiging zo naast zich neer,’ aldus Kox." Kritiek op D66, hoe meer hoe liever. Maar wel in perspectief.

11 Reacties
Zandb
Zandb7 sep. 2020 - 9:22

"regerende" moet natuurlijk "bewerende" zijn (Leve de autocorrectie.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 10:21

Zandb. Zeker nooit gehoord van ministeriële verantwoordelijkheid!

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 sep. 2020 - 10:24

Zandb jouw mooie woorden nemen niet weg dat we nu een minister hebben die zich nergens wat van aantrekt. Wiens eerste daad was het referendum in te trekken, waarom zou je willen weten wat de bevolking denkt als IK het weet. Dat de hoogste huurverhoging nu, in coronatijd, doorgedrukt wordt zegt genoeg. Een echte regent. En ja dat de rest van het kabinet dit accepteert zegt voldoende over die dlub, maar het is en blijft de verantwoording van deze minister, die door d66 in het zadel geholpen is.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 10:25

Zeker. Het is kabinetsbeleid, Dus niet alleen D66, omdat deze minister toevallig van D66 is, maar ook VVD, CDA en CU. Olongren is wel uitvoerend verantwoordelijk. Maar van mij mag ook het hele kabinet weg, hoor.

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 sep. 2020 - 10:32

Nee, Zandb, hier zit je fout. Het kabinet spreekt met een mond, zoals dat heet. Het is altijd kabinetsbeleid dat een minister uitvoert, in grote lijnen al voor de regeerperiode overeengekomen door de partijdeelnemers aan dat kabinet. Dus, hoe Ollongren handelt, is in overeenstemming met afspraken binnen het kabinet, en niet een eenpartijactie van D66. Partijbelangen zijn in principe nooit leidinggevend bij kabinetsbeleid.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 12:46

@WillemdeGroot. ik moest het ook even extra goed lezen. Maar wat jij zegt, is precies wat Zandb bedoelt.

Zandb
Zandb7 sep. 2020 - 12:54

Ik spreek de ietwat gemakzuchtige mensen sarcastisch aan. Blijkbaar is dat niet bij Minoes en Willem over gekomen. Frans Ieder een mag zelf bepalen hoe die de verhouding tussen het kabinetsbeleid en de inbreng van de ministers daarin ziet. Als ik uw bijdrage goed lees, dan klopt het niet wat u zegt; wanneer de ministerrad zijn fiat niet geeft, komt het wetsvoorstel niet in de kamer. Hoe zoiets een kwestie van doordrukken kan zijn, dat is en blijft een gok. Wat daar besproken wordt is vertrouwelijk. Dat zijn dus feiten die niet stroken met uw versie.

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 sep. 2020 - 13:06

Zand. Nee, inderdaad was dat niet bij mij zoals dus door jou bedoeld, binnengekomen. Dat ligt derhalve aan mij (en dan excuses) of aan onbedoelde onduidelijkheid van je tekst. Ik lees n.l. wat ik lees. 'Tegen al te gemakzuchtig regerende mensen zou ik willen sarcastisch willen zeggen..'. Sarcastisch? En bedoel je 'regerend' of 'reagerend'?

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 13:14

Zandbergen De ministeriële verantwoordelijkheid blijft. Dus het is heel goed bij Minoes aangekomen. Het daalt blijkbaar niet in bij Zandbergen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2020 - 13:27

Daarnaast Zandbergen heeft zij door beide kamers aangenomen, juist ja, aangenomen moties volledig naast zich neergelegd. Maar ik begrijp dat jij de TK en EK volkomen overbodig vindt en je ze net zo goed naar huis kunt sturen?

Zandb
Zandb8 sep. 2020 - 6:01

Minoes Zoals wel vaker begrijpt u ook hier helemaal niets. Helaas denk ik dat u het niet op prijs stelt en dus dat het geen zin heeft maar ik leg het u graag uit.

Lodewijcker99
Lodewijcker997 sep. 2020 - 8:58

Stop eens met die achterlijke verhuurdersheffing. Dat geeft wooncorporaties meer financiële ruimte om meer woningen te bouwen en om van bestaande woningen de huren te matigen.

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer7 sep. 2020 - 9:35

“Stop eens met die achterlijke verhuurdersheffing.” Hoe kunt u dit nou vragen aan een minister van D66-huize die meer heeft met waar het grote geld zit dan met mensen door pech achtervolgd of mensen die het nou eenmaal niet zo goed getroffen hebben. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden: D66 is niet van plan het neoliberalisme te verruilen voor een meer rechtvaardiger en socialere maatschappij

RealistischLinks
RealistischLinks7 sep. 2020 - 8:54

Tja..dit was te verwachten, want onder meer: -Nog nooit zoveel m2 woonruimte per persoon gewenst door de Nederlanders. Vroeger woonde je met 10 personen in een klein huisje. Nu kent Nederland buitensporig veel 1-persoonshuishoudens. -Het aantal inwoners neemt erg toe door immigratie terwijl hier onvoldoende voor bijgebouwd wordt. -Gemeenten die vinden dat alleen binnen de bebouwde kom gebouwd mag worden. -Stroperige en vertragende bezwaarprocedures. Enzovoort. Enzovoort...

10 Reacties
Tampert
Tampert7 sep. 2020 - 9:11

U vergeet nog de problematiek m.b.t. PEFAS en stikstof.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 9:30

Er zou veel te winnen zijn als er geen voordeurdelersboete was

RealistischLinks
RealistischLinks7 sep. 2020 - 9:47

@Tampert: Inderdaad. Komt er ook nog eens bij.

adriek
adriek7 sep. 2020 - 9:52

- Lang niet alle Nederlanders willen een (te) groot huis, maar projectontwikkelaars bouwen graag groot: De verkoopprijs stijgt nu eenmaal veel sneller dan de bouwkosten. - 'verdichting' (het bouwen van meer huizen op dezelfde oppervlakte binnen bestaande bouwruimte) is overheidsbeleid, niet gemeentelijk. - immigratie klinkt als asielzoekers, maar een fors deel van de immigranten komt uit europa, onder meer arbeidsmigranten uit Polen. - Het tientallen jaren vertragen van bouwprojecten door (bijvoorbeeld) milieuclubjes is niet meer mogelijk. De bezwaarprocedures worden tegenwoordig in een keer behandeld. Maar waarom is het dan logisch dat de huren sneller stijgen dan de inflatie? Op de (niet zo heel) vrije woningmarkt te begrijpen, maar de sociale woningbouw? Bestaande huizen? De logica achter je logica is niet duidelijk.

Dehnus
Dehnus7 sep. 2020 - 10:08

Meeste alleenstaanden komen niet eens in de aanmerking voor een sociale huurhuis. Dus ook al willen ze een flatje met minder M2, zoals jij hier zo verwijtend zegt, kunnen ze alleen een overgeprijst kamertje krijgen van een pantjesmelker. Dit komt door inkomenstoetsen en heffingen om pantjesmelkers en hun zwart geld maar te beschermen. Dat bijbouwen wat jij zo nodig wilt helpt niet, dat worden vaak alleen maar koop huizen/appartementen omdat daar meer op te speculeren valt. Er word niet uitgebreid omdat sociale woningbouw actief tegengewerkt word, en dat weet je volgens mij dondersgoed. Maar nee de immigrant, de alleenstaanden en mensen die zogenaamd te breed leven? Die zondebokken hebben het gedaan. Weer zo voorspelbaar laf! Helemaal terwijl Nederland bijna geen vluchteling opneemt! Zelfs geen kinderen! Zelfs geen eigen kinderen die omkomen van koudvuur!

Satya
Satya7 sep. 2020 - 12:18

Het aantal huishoudens stijgt al jaren veel harder als het aantal inwoners. Maar goed migranten moeten en zullen de zondebok zijn. Lees er eens echt over, het aandeel is te verwaarlozen en zal niets bijdragen aan een oplossing. Ik ben de schuld van al jouw problemen hoor ophitser.

RealistischLinks
RealistischLinks7 sep. 2020 - 16:39

@Satya: ik hits hier niemand op. Onder immigratie vallen ook bijvoorbeeld Polen die hier in grote getale komen werken (en dat werd ook terecht aangegeven door Eirda). Waar je het vandaan haalt wat betreft te verwaarlozen aantallen is mij een raadsel. De Nederlandse bevolking dáált qua aantal, als je puur kijkt naar geboorte en sterfte. Dat er toch een stijgende lijn inzit komt door....jawel hoor, endaarissieweer: immigratie. Niet iets om hysterisch over te doen. Wel van belang voor de druk op de huizenmarkt. En zoals ik al aangaf, er moet meer bij worden gebouwd. Trouwens: het ontrekken van woningen door airBnB-speculanten is ook een dingetje. Vooral in Amsterdam.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee937 sep. 2020 - 17:08

@realistischlinks Allemaal waar, maar ik zie de directe verhouding niet tussen die punten en een bestaande huurovereenkomst.

RealistischLinks
RealistischLinks7 sep. 2020 - 17:53

@Rechtdoorzee: als van huurder wordt gewisseld mag de verhuurder de huurprijs voor de nieuwe huurder fors verhogen, conform de 'marktprijs'. (Lang) blijven zitten loont uiteindelijk voor de huurder. Moet deze verhuizen naar een andere huurwoning dan is hij of zij de sjaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 sep. 2020 - 21:54

@Griezel dat zou inderdaad helpen. Alleenstaanden zijn onevenredig vaak de verliezers. Aan de bouw van gezinswoningen hebben ze niks.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2020 - 8:42

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
wegmetons
wegmetons7 sep. 2020 - 10:08

Dat valt de regering niet aan te rekenen, dat is door Brussel bepaald.

Dehnus
Dehnus7 sep. 2020 - 10:10

Ben het niet vaak met je eens, maar hier toch zeker wel. Alles voor de huisjesmelkers die bij CDA, VVD en D66 maar geholpen moeten worden.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2020 - 8:41

Kom mensen. Een beetje mildheid en genade. Ze zat bewezen fout. Als Grapperhaus. Maar ze stort 35,- aan de daklozen. Alles verder goed, toch?

2 Reacties
Lodewijcker99
Lodewijcker997 sep. 2020 - 8:56

Een nulletje er achter voor de Voedselbank. Dan praten wij nergens meer over...

Jerry Bidet
Jerry Bidet7 sep. 2020 - 8:40

Succes Kaag, hier valt geen campagne tegen te voeren. Tel daarbij het klimaatdebacle er bij op..... Dan word je geen premier.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 9:14

veel rechtse stemmers vinden het prachtig als de armoe toeneemt hoor

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2020 - 8:34

De hufterigheid van dit kabinet kent geen grenzen .

1 Reactie
Aart van de aap
Aart van de aap9 sep. 2020 - 8:56

De apathie van de massa kent ook geen grenzen