Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Humberto Tan reageert op Marga Bult en Zwarte Piet: Liever niet...

  •  
19-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
humberttan
Humberto Tan reageert op de uitspraken van zangeres Marga Bult die in het programma Café Hendriks & Genee een direct verband legde tussen de carrière van de presentator en de Zwarte Piet discussie. Gevraagd naar wie het Songfestival moet presenteren, noemde ze Humberto Tan en voegde toe “om te blijven in onze cultuur en het kleurtje”. Nadat Wilfred Genee vroeg waarom ze het over ‘het kleurtje’ had, antwoordde Bult: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden.” Die opmerking maakte een storm aan protest los.
Tan schrijft op Facebook:
“Ik zie en voel het ongemakkelijke pijnpunt in haar uitspraak, maar ik zie ook dat Marga het niet verkeerd bedoeld heeft. In deze tijd van groepen die tegenover elkaar staan, grijp ik terug op wat ik eerder heb gezegd over deze discussie: laten we koel blijven in het hoofd en warm in het hart. Hard tegenover elkaar blijven staan is het makkelijkst, maar daar schieten we maatschappelijk helemaal niks mee op. Ik zoek verbinding.”
Tan hekelt het gebrek aan politiek leiderschap in de discussie en de bedreiging van journalisten door agressieve Pro-Pieten. De presentator stelt dat het tijd is het feest te moderniseren en rekening met elkaar te houden.
Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn. Aanpassing van de knecht neemt racisten wind uit de zeilen en maakt onze samenleving mooier, inclusiever, moderner. Google eens Sjors en Sjimmie en kijk naar Sjimmie uit de jaren vijftig. Die tekeningen kunnen echt niet meer! De boezemvrienden zijn gemoderniseerd en daarom bestaan ze nog steeds. (…) Laten we ook onze goede bedoelingen niet uit het oog verliezen, zelfs als ze rottig gezegd worden. Maar laten we ook niet verbaasd zijn als we worden aangesproken op woorden en ideeēn die een ander pijn doen. En Marga, laat ik heel duidelijk zijn, ik zou graag het Songfestival presenteren, maar liever niet met een pruik op, rode lippenstift, oorbellen en pofmouwen…..

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (109)

Grappig12
Grappig1226 nov. 2019 - 16:11

Daar gaan we al, alles wordt genoemd behalve het feit dat de anti-pieten óók niet vreedzaam te werk gaan. Dan ben je mij echt kwijt.

Ronald Veer
Ronald Veer21 nov. 2019 - 17:19

Wat is dit voor onzin!! Zwarte piet mag niet maar nu de roetveegpiet geïntroduceerd is word mijn er een man hier in de buurt gediscrimineerd!! Die heet namelijk PIET . Zwart mag niet piet mag wel omgekeerde wereld. Op zijn voordeur staat piet en hij word nu nageroepen door kinderen(ook donkere kinderen) wat zeg je hiervan Humberto tan. Het is onze traditie en als jullie het daar niet mee eens zijn ga terug naar je roots. Nu word er een man van in de tachtig erin betrokken .word steeds gekker hier in Nederland . Hoop dat er hierover een discussie zal komen maar ja dat zal wel weer niet.... lang leve zwarte piet

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud21 nov. 2019 - 20:30

Nooit gedacht dat het veranderen van een naam is makkelijker dan iemand zijn huidskleur? Met een naam als Piet is het nog goedkoop ook.

Libertain
Libertain22 nov. 2019 - 8:23

("Hoop dat er hierover een discussie zal komen maar ja dat zal wel weer niet..") Sorry, bent u de laatste 10 jaren steeds in het buitenalnd geweest?

markfubar
markfubar20 nov. 2019 - 12:52

ik ben het eens met Humberto Tan, want door de discussies (door voor en tegenstanders) kleeft er nu racisme aan zwarte piet (hoe jammer ik dit ook vindt). maar zie ook dat mensen heel hard roepen dat alles anders moet en dan maar roetveeg! maar ik organiseer al jaren sinterklaas met pieten bij intocht in de wijk en bij verenigingen. en ik merk dat ik moeilijk roetveeg (laat staan allemaal) krijg als vrijwilligers. mensen willen bij hun wijk/vereniging toch graag zo anoniem mogelijk zijn. Dit ging/gaat makkelijk als je zwart/bruin bent, maar bij roetveeg toch echt veel minder. toch worden we door de media (bv NTR) steeds meer naar roetveeg gedrukt terwijl dit toch echt een groot probleem is voor dorpen/wijken/verenigingen/scholen. waarom is er dan nooit gekozen voor om de pruik/oorbellen weg te laten en voor donker grijs te gaan? ik denk voor beide partijen (voor en tegen) een mooie middenweg en maakt het behoud/organiseren van ons mooie sinterklaasfeest een stuk makkelijker. Hoop voor volgend jaar toch echt dat er iets op wordt verzonnen. want ook dit jaar zullen de meeste van onze pieten gewoon donkerbruin zijn om bovenstaande reden. (oja sorry maar kom niet aan met groene/gele/paarse pieten want dit past niet echt in het verhaal en krijg ik ook geen vrijwilligers voor)

1 Reactie
Luneau
Luneau20 nov. 2019 - 22:53

Wat dacht je van nepsnorren, nepbaarden, brillen, etc om de anonimiteit te waarborgen? Of een combinatie van roetveegpieten en Zwarte Pieten om de overstap gemakkelijker te maken?

Libertain
Libertain20 nov. 2019 - 9:34

@Rechtdoorzee, ("Mensen nemen hier afstand van, en sommigen zijn dan toch voor een zwarte piet, waardoor ze toch weer als racist bestempeld worden, zie daar de cirkel waar je in blijft hangen.") Mee eens, onze cultuur is door achterlijke, versleten koloniale beelden in een vicieuze cirkel komen te staan. Tijd dus voor verandering. Heb ik een voorbeeld hiervoor - niet alle Duitsers waren nazi's, doch de meeste nazi's, waar het mee begonnen is, waren Duitsers. Door literair onderzoek op een later tijdtsip heb ik veromen dat vele Duitsers niets slecht met de Joodse mensen hadden, doch hebben toen de nazi's de overhand gehad met hun misdadigheden waar anderen enkel Duitse eigen cultuur en prosperiteit zagen. Net als in het geval met de racistsich-extremistische Pro-Pieten. Tijd om afstand van te nemen.

1 Reactie
Libertain
Libertain20 nov. 2019 - 9:35

....tijdstip vernomen...

MG1968
MG196819 nov. 2019 - 22:46

Het meer verwachten van je naasten, van je peers, van degene die je vertrouwd komt voort uit de veronderstelling dat ze gelijksoortige etische perspectieven hanteren. En al zeker omdat ze er prat opgaan dat ze deze hebben. Als dat dan niet zo blijkt te zijn, ja dan is de teleurstelling des te groter en verdwijnt dat vertrouwen met dat paard, en wordt, langzaam maar zeker, en dus uiteindelijk ingehaald door degene die te voet niet alleen in woord maar in juist in daad het westerse, humanistische en op universele rechten gebaseerde gedachtegoed omarmen. Noem het niet superieur of inferieur, noem het zindelijk en onzindelijk. En begrijp waarom steunen en niet steunen door sommige niet plaats vind op basis van nationaliteit, ras of andere irrelevante factoren. En als je dat kan, houd je eigen verbazing of constatering van 'tov je eigen ras' eens tegen het licht. Het kleurtje, de nationaliteit zijn evenmin de onderscheidende factoren als lengte, omvang en haarkleur. Waar zit nu dat racisme jaap? Bij die racismebestrijders of bij degene die -zoals jou- iets beschrijven als 'het eigen ras'. Of racisme tov het eigen ras.

1 Reactie
MG1968
MG196819 nov. 2019 - 22:47

In reactie op jaap 19 november 20:55

JD2
JD219 nov. 2019 - 22:14

De linkse wereld is te klein als op GeenStijl de stelling “niet alle moslims zijn terrorist, maar alle terroristen zijn wel moslims” wordt verkondigd. Maar als Tan een vergelijkbare onzinnige uitspraak doet zijn er op dit forum diverse steunbetuigingen te vinden. Vreemde wereld.

10 Reacties
Mari2
Mari220 nov. 2019 - 8:02

Wat is daar vreemd aan? Jij zou een wereld waarin iedereen consequent is minder vreemd vinden? Het enige dat de stelling laat zien is of je wel of niet een blinde vlek hebt t.a.v. andere terroristen en dat je dus in het algemeen antagonistisch tegenover moslims staat. Zo heeft GS goede data welke en hoe ze volgend 'nieuws' plaatsen en weergeven. En zo heeft elke onafhankelijk nieuwsmedium diens 'good guys' en 'bad guys' waar ze objectief over berichten. Volstrekt normale wereld.

Pater
Pater20 nov. 2019 - 9:38

De stelling over terroristen en islam is onzin omdat er veel terroristen zijn die geen moslim zijn, zelfs veel terroristen die zich tegen moslims richten. De stelling van Tan is (binnen dd Nederlandse verhoudingen) geen onzin, integehdeel, die stelling klopt. De racisten verenigen zich in hun verzet tegen de modernisering van ZP, maar heel veel tegenstanders van die modernisering hebben geen racistisch motief, die blijven de traditie verdedigen. Door de incidenten van de laatste tijd zullen waarschijnlijk veel van die traditionalisten beseffen dat hun positie onhoudbaar is geworden. Zelfs H vd Horst kan een positie die steeds uitdrukkelijker samenvalt met onversneden racisme niet lang meer verdedigen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 nov. 2019 - 15:48

@JD Dus 'De linkse wereld' is hetzelfde als [makers van] diverse steunbetuigingen op dit forum? Wereldvreemd

Norsemen
Norsemen20 nov. 2019 - 15:58

"De linkse wereld is te klein als op GeenStijl de stelling “niet alle moslims zijn terrorist, maar alle terroristen zijn wel moslims” wordt verkondigd" Ik denk dat de linkse wereld, en verder iedereen die tot 10 kan tellen, hard moet lachen om zo'n stelling. Deze uitspraak is namelijk van zo'n dom niveau dat daar echt niemand serieus op in zou gaan. Maar dat je met dit voorbeeld komt geeft al aan dat je zelf ook niet bij het slimste gedeelte van het land hoort.

madbako
madbako20 nov. 2019 - 19:08

@JD 19 november 2019 at 23:14 >i>De linkse wereld is te klein als op GeenStijl de stelling “niet alle moslims zijn terrorist, maar alle terroristen zijn wel moslims” wordt verkondigd. GeenStijl snapt ook geen bal van syllogisme en premissen. Voor bovenstaande kom je een premisse te kort. Fact: Geen Stijl blijf een stelletje domme randdebielen bij elkaar.

JD2
JD220 nov. 2019 - 19:15

Mari Ik ben het met u eens, de wereld kan per definitie niet vreemd zijn. Mijn ironisch bedoelde laatste zin was blijkbaar niet als zodanig herkenbaar. Pater Over stijlfiguren gesproken, beide stellingen zijn hyperbolen. En beide zijn niet waar, u gaat er namelijk vanuit dat er alleen maar blanke Nederlandse racisten bestaan. Stokkickhuysen Uit welk deel van de tekst maakt u dit op? Norsemen Dus door een citaat in mijn reactie op te nemen komt u tot de conclusie dat ik niet kan tellen en dom ben. Ik kan u verzekeren dat ik uit mijn hoofd zeker tot tien kan tellen en mijn partner vindt mij, meestal tenminste, niet dom. Mari en Pater reageren inhoudelijk, u komt niet verder dan kinderlijk gescheld. Jammer (stijlfiguur: sarcasme).

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 nov. 2019 - 21:41

OK In het enegeval reageert 'de linkse wereld', in het andere geval een paar reageerders, en dat voer jij op als een gelijkwaardige tegenstelling. Zowiezo gevaarlijk om een abstracte massa (linkse wereld) met concrete individuen te vergelijken.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2019 - 8:46

@JD Niet omdat je een citaat gebruikt maar omdat je dit citaat gebruikt. En als jij niet doorhebt dat dit gebruikte citaat nergens op slaat heb ik alle redenen om te twijfelen of je wel in staat bent om e.e.a. te begrijpen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2019 - 11:50

GeenStijl is niet de enige. Zo makkelijk is formele logica nou ook weer niet.

MichelD
MichelD21 nov. 2019 - 13:13

@Pater [De racisten verenigen zich in hun verzet tegen de modernisering van ZP] Nogal een generalisatie om over DE racisten te spreken. Denk dat er ook wel racisten zijn onder de tegenstanders van ZP. Ook al beweren ze misschien anders.

Pensionada2
Pensionada219 nov. 2019 - 22:10

Mooi gebaar van Humberto Tan. Denk inderdaad dat Marga Bult dit echt niet uit racisme zei en dat alle mensen die haar hiervan verdenken als reactie bij een ander artikel hun woorden ook moeten terugnemen. Vooral waar haar woorden gelinked worden aan Baudet en Wilders.

1 Reactie
Luneau
Luneau20 nov. 2019 - 23:01

Inderdaad een mooi gebaar van Tan. Het roept bij mij echter wel de vraag op wat we met zulke onbedoelde of onbewuste racistische opmerkingen moeten doen als maatschappij. Sommige mensen vinden het heel normaal om tegen gekleurde Nederlanders te zeggen dat ze terug moeten naar hun eigen land of dat ze niet dezelfde grondwettelijke rechten hebben als andere Nederlanders of dat ze nooit een echte Nederlander zullen zijn ter "verdediging" van Zwarte Piet. Het schuurt heel dicht aan tegen wat de NSB-ers zeiden over Joden. Dat dergelijke teksten gangbaar lijken te worden, vind ik wel zorgwekkend.

Jaap8
Jaap819 nov. 2019 - 19:55

"Racisme is het idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar. Daaruit voortvloeiend kunnen voor het ene ras andere maatstaven worden aangelegd dan voor het andere" (Uit de wikipedia). Hm de reacties hieronder maar ook de reacties onder andere artikelen lezende is er tegen het licht houdende van bovenstaande stelling nogal wat racisme, vooral onder zgn racisme bestrijders. En grappig genoeg ook tov het eigen ras.

6 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 nov. 2019 - 23:09

Op wikipedia kun je ook nog even verder klikken. En als je dan op rassen klikt zul je lezen: "Biologisch gezien bestaan er naar hedendaagse inzichten binnen de soort Homo sapiens echter geen rassen[1][2][3] en algemeen gelden dergelijke indelingen in de wetenschap als verouderd." Dus wat je nou weer denkt toe te voegen met "En grappig genoeg ook tov het eigen ras".? Los nog van wat daar zo grappig aan zou zijn.

Auslander
Auslander20 nov. 2019 - 10:07

@ Jaap Het “idee dat rassen gerangschikt kunnen worden” is geen racisme, maar wel het idee dat onder de mensen rassen bestaan is het racisme, oftewel raciale benadering van de mensen. Het “idee dat rassen gerangschikt kunnen worden als superieur en inferieur ten opzichte van elkaar” is de kern van witte suprematie en wit privilege als gevolg van heersende politieke macht van racisten. Onder anders gekleurden gaat het niet verder dan chauvinisme.

Jaap8
Jaap820 nov. 2019 - 19:39

@Auslander Witte suprematie stamt uit de 17e eeuw toen dat voorkwam in een aantal landen (maar niet Nederland). Sommige groepen zijn hier nog in actief (Ku klux Klan). Verder leeft de term vooral voort als complottheorie. Kan me niet aan de indruk onttrekken ook bij u. Evenzo dat het niet wit privilege is wat het probleem is, maar uw privilege om de "witte" de mond te snoeren met uw vermeende racisme verwijten.

Auslander
Auslander20 nov. 2019 - 21:33

@ Jaap “Witte suprematie stamt uit de 17e eeuw …” Er is in principe niks veranderd. Alleen alles is verfijnd, subliem, gemanipuleerd en verhuld in ingewikkelde handelingen en processen. Dat geldt ook voor witte suprematie, wit privilege en wit racisme. Waar het systeem barst komt het oude enge gezicht tevoorschijn, zoals nu in NL. De “wit” (blank) was de raciale benoeming oftewel het ras van een deel van licht gekleurde mensen van zichzelf. Tegenwoordig is de “wit” de benoeming van hen die nog steeds hetzelfde terminologie handhaven, de racisten dus (in allerlei vormen daarvan).

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2019 - 11:25

Het eigen ras bestaat al evenmin als dat van een ander. Wetenschappelijk gezien bestaan mensenrassen niet. Wat er aan waanvoorstellingen in mensenhoofden voorkomen is een andere kwestie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2019 - 11:31

voorkomen= rondspookt

Rechtse Bal4
Rechtse Bal419 nov. 2019 - 19:54

een TV scherm is dus naast het venster op de wered een vergrootglas van details ... precies de reden dat ik nooit kijk ... heb alle 4 mijn TV's weggegooid, ook de breedbeeld

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter20 nov. 2019 - 0:45

Niet stiekem op je laptop kijken hè ?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 nov. 2019 - 19:51

Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn. Wat is dat nou voor redenering? Door die bijzin maak je de hoofdzin onwaar. Als in…Niet iedereen die tegen kosher slachten is, is antisemiet, maar alle antisemieten zijn wel tegen kosher slachten.

8 Reacties
MG1968
MG196819 nov. 2019 - 19:54

Je 'als in' daarentegen is niet waar, er zijn nogal wat antisemieten voor (de kern van het) kosher slachten. Tans stelling klopt daarentegen in hoge mate.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal19 nov. 2019 - 20:01

Ik vind de formulering van Humberto juist wel goed gekozen. Wat je naar mijn mening ook ziet is dat latent racisten de Sinterklaas-tijd aangrijpen om hun racisme te kunnen botvieren. Daar gruwel ik van. En nee, hoewel ik geen racisme zie in de hedendaagse figuur zwarte piet, ben ik niet tegen een verandering van het uiterlijk. Integendeel zelfs.

Thelonious Monk
Thelonious Monk19 nov. 2019 - 21:12

Het is geen redenering, het zijn twee observaties. En er is ook geen bijzin, het zijn twee hoofdzinnen.

Thelonious Monk
Thelonious Monk19 nov. 2019 - 21:21

Sorry, ik keek naar de zin over koosjer slachten. In de eerste zin is wel een bijzin. Het blijven twee losse constateringen die allebei waar zijn.

MichelD
MichelD20 nov. 2019 - 6:50

wat Humberto feitelijk zegt is dat er in het anti ZP kamp geen racisme voorkomt. Ik kan alleen maar hopen dat hij dit niet zo bedoeld heeft. Racisme dient niet alleen bestreden te worden binnen het pro-ZP kamp.

LaBou
LaBou 20 nov. 2019 - 7:18

Akkermans, alle kippen zijn vogels maar niet alle vogels zijn kippen. Wat is er nou niet te begrijpen aan die stelling, anders dan dat het je niet past als propiet omdat jouw pavlovreactie is: jij noemt mij racist omdat ik propiet ben.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2019 - 7:24

@Monk OK, geen redenering maar een constatering. Het lijkt me duidelijk wat Tan dan constateert en wat ik er in zie.

Norsemen
Norsemen20 nov. 2019 - 10:00

Och Frans toch. De formulering van Tan klopt op alle manieren. En hij brengt het ook nog eens zo dat iemand die voor ZP is er geen aanstoot aan hoeft te nemen. Wat is er met je?

MichelD
MichelD19 nov. 2019 - 19:24

"Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn" Dit vind ik eerlijk gezegd een bedenkelijke uitspraak. En dan doel ik op het tweede gedeelte van de zin.

6 Reacties
MG1968
MG196819 nov. 2019 - 22:57

Ken jij racisten die niet voor zwarte piet zijn? Ja die zijn er vast, maar kennen vast het sinterklaasfeest niet.

LaBou
LaBou 20 nov. 2019 - 7:18

Leg eens uit.

MichelD
MichelD20 nov. 2019 - 9:23

Ik ben wel eens racistisch bejegend, meestal vraag ik zo iemand dan niet of hij voor of tegen Zwarte Piet is ... Waar het mij om gaat is dat Humberto Tan (met deze uitspraak) al bij voorbaat uitsluit dat racisme voorkomt bij tegenstanders van ZP. Dat is een vooroordeel. Tenzij hij alle tegenstanders van ZP persoonlijk kent natuurlijk ...

Norsemen
Norsemen20 nov. 2019 - 10:01

Wat is er bedenkelijk aan?

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 nov. 2019 - 22:43

@MichelD als je je echt zorgen maark over racisme, waarom blijf je dan achter ZP staan? Je weet toch dat veel mensen zich gekwetst voelen vanwege het feit dat er een karikatuur van een Afrikaan in de rol van knecht van een witte wijze man wordt gebruikt? Ik boel: als je je zo'n zorgen maakt of wellicht een racist de veroordeling tot racist ontsnapt, dan zit zo'n veroordeling je diep?

MichelD
MichelD22 nov. 2019 - 16:39

@stockkickhuizen Ik vind de strijd tegen racisme en het behoud van Zwarte Piet allebei belangrijk.

Thuiszitter
Thuiszitter19 nov. 2019 - 16:11

Zo is het Humberto , goed gezegd !!

Kees565
Kees56519 nov. 2019 - 14:41

Het is meer dan duidelijk dat sommigen grote moeite hebben met de evolutie van hun primitieve denkwereld. Ooit behoorde de slavernij tot de traditie. Ooit behoorde Apartheid tot de traditie. ]

Samen Delen
Samen Delen19 nov. 2019 - 14:09

Ik zou het als een compliment opvatten, en zeggen: "Alle kinderen houden van mij. Ze zien me altijd graag komen, want ik maak ze blij met cadeautjes, en ze weten nu wel dat ik nooit een van hen met de roe hebben gegeven, of meegenomen in de zak."

17 Reacties
Samen Delen
Samen Delen19 nov. 2019 - 14:16

"hebben" = "heb"

madbako
madbako19 nov. 2019 - 16:29

Houden van de Sinterklaas omdat dat de heilige is die de kadootjes weggeeft en bang zijn voor zijn roet/voetveeg omdat die de roede hanteert en je vervolgens in de zak van Sinterklaas pleurt en deporteert naar een vreemd ver land Dat zijn ongeveer de verhoudingen

vdbemt
vdbemt19 nov. 2019 - 17:25

En het is natuurlijk absoluut ONmogelijk om een ander figuur te bedenken, dat de kinderen graag zien komen, want ze blijmaakt met cadeautjes. Of alleen maar in jouw geest?

LaBou
LaBou 19 nov. 2019 - 17:27

Alleen ben je Humberto Tan niet. En die denkt daar anders over.

MG1968
MG196819 nov. 2019 - 18:22

"Ik zou het als een compliment opvatten" Behalve als de intentie een ander is, want die intentie voel je. En dat is nogal vaak. Behalve als de intentie wel zo is, en je net die andere intentie hebt ondervonden. Dan.. is het.. wellicht wel extra pijnlijk. Maar goed. Vat jij het als een compliment op. Makkelijk om dat zo te zeggen als je niet in die situatie kunt komen óf omdat je de gebouwde muur zo hoog hebt gemaakt dat je het niet meer wilt zien wat er gecommuniceerd wordt. In dat laatste geval... vluchtgedrag kan uitermate effectief zijn, maar alleen voor degene die vlucht.

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 nov. 2019 - 19:39

'Ik zou het als een compliment opvatten, en zeggen: “Alle kinderen houden van mij.' Al bedacht waarom ze Tan wel vragen en jou niet..?

Samen Delen
Samen Delen19 nov. 2019 - 21:28

Ik zei het als voorbeeld van hoe je er ook over kunt denken. En dan voelje je goed inplaats van kwaad. En neem je het die ander helemaal niet kwalijk, in tegendeel. Het zou ook goed zijn als kinderen met een bruine huidskleur er zo over dachten en dat zouden zeggen tegen een kind dat hun "zwarte piet" noemt. Er trots op zijn in plaats van gekwetst, boos en bedroefd. Blij en vereerd. En dan zal dat andere kind -als dat een hekel aan je zou hebben- je ook geen "zwarte piet" meer noemen, want dat kind weet dat je het als compliment beschouwd.

MG1968
MG196819 nov. 2019 - 22:55

@samen Als het geen compliment is, wat het nogal eens niet zo (bedoeld) is, kan het door niemand zo worden opgevat. Want de bedoeling dan, het kwetsen, komt wel degelijk door. Wat wil jij? Dat mensen willens en wetens zich kunnen afsluiten van onrecht? Dat kun je van niemand vragen en zeker van kinderen niet. Stop je vingers in je oor en zeg blahblahblah.. dat is wat je boodschap is, dat begrijp je toch?

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 nov. 2019 - 23:18

Samen Delen 19 november 2019 at 22:28 "Het zou ook goed zijn als kinderen met een bruine huidskleur er zo over dachten" Dat zulke bevoogdende kullekoek door je brein trekt in een gedachtenscheet - dat kan de beste overkomen. Dat je het daadwerkelijk opschrijft is al een stuk bedenkelijker. Maar dat je dan ook nog op 'reactie plaatsen' drukt .... Hint: de tijd van kolonieën en missionarissen ligt al geruime tijd achter ons.

Norsemen
Norsemen20 nov. 2019 - 10:05

“Het zou ook goed zijn als kinderen met een bruine huidskleur er zo over dachten” Hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand dit uit z'n strot krijgt?

vdbemt
vdbemt20 nov. 2019 - 13:56

@Samen delen. Het is werkelijk ongekend wat jij uitkraamt. "Het zou ook goed zijn als kinderen met een bruine huidskleur er zo over dachten en dat zouden zeggen tegen een kind dat hun “zwarte piet” noemt. Er trots op zijn in plaats van gekwetst, boos en bedroefd. Blij en vereerd. En dan zal dat andere kind -als dat een hekel aan je zou hebben- je ook geen “zwarte piet” meer noemen, want dat kind weet dat je het als compliment beschouwd." Jij bent in je geduik voor racisme wel erg fantasievol. Niet iets om trots op te zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 nov. 2019 - 11:30

Nick the Stripper 20 november 2019 at 00:18 van de huidige zedenprekers is minder makkelijk af te komen dan van die missionarissen van vroeger.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2019 - 16:22

@Siphra Spier. Om het 'kleurtje'. Door haar onnozele uitspraak in verband gebracht met ZP. Waarom? Zeg dan: het is mooi om de presentatie multicultureel te doen(of zoiets, maar waarom zou je er uberhaupt iets over willen zeggen?). Zeg niet: we zitten toch in de ZP-discussie, dus Humberto Tan is ook leuk.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2019 - 16:24

De laatste reactie had een discussie lager gemoeten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 nov. 2019 - 22:18

DanielleDefoe 21 november 2019 at 12:30 [ van de huidige zedenprekers is minder makkelijk af te komen dan van die missionarissen van vroeger ] Je bedoelt: omdat die nogal eens eindigden in de kookpot?

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2019 - 9:42

Nick ik dacht eerder aan het oudemannenhuis dan aan kookpotten (en bierviltjes). https://www.dbnl.org/tekst/nede008wito01_01/nede008wito01_01_0008.php

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 nov. 2019 - 13:24

DanielleDefoe 22 november 2019 at 10:42 [ Nick ik dacht eerder aan ....] Duidelijk. Ik heb Kuifje in Afrika te vaak gelezen, denk ik.

Siphra Spier
Siphra Spier19 nov. 2019 - 13:37

Als ik het goed begrijp zijn pro-Zwarte Pieters dus eigenlijk quilt by association, sterker: je speelt racisten in de kaart. Volgens Humberto heeft Marga het niet verkeerd bedoeld... waarom dan suggereren dat zij hem als Zwarte Piet het Songfestival zou willen laten presenteren?

4 Reacties
LaBou
LaBou 19 nov. 2019 - 17:27

Dat suggereerde ze zelf in het gesprek.

vdbemt
vdbemt19 nov. 2019 - 17:27

Ze heeft het niet zo bedoeld, maar wel GEDAAN: Tan in verband leggen met ZP.

MG1968
MG196819 nov. 2019 - 18:27

Compliment voor Tan om Marga niet publiekelijk af te branden. Maar volgens mij doet hij dat ook alleen maar omdat hij weet dat het Marga niet is aan te rekenen. Dat hij weet dat marga het niet kan overzien. Ben er van overtuigd dat zijn reactie anders was geweest ten opzichte van degene waar hij wel het vermogen des onderscheids vermoed. Marga, zo is zijn oordeel, beoordeelde het niet verkeerd. En ik denk dat hij gelijk heeft.

Siphra Spier
Siphra Spier19 nov. 2019 - 22:54

@LaBou @vdbemt Volgens mij ging het bij haar om "het kleurtje" en niet de figuur Zwarte Piet.

korheiden2
korheiden219 nov. 2019 - 12:28

Marga Bult bedoelde het niet verkeerd en daar is dus ook Humberto Tan van overtuigd. Je moet, zeker als BN'er, je woorden tegenwoordig op een goudschaaltje wegen. Tegelijkertijd blijkt hoezeer racisme verankerd is in de samenleving. De gebeurtenissen rond FC Den Bosch-Excelsior lieten weer eens zien wat voor een tuig bij zich supporter noemende figuren aanwezig is.

3 Reacties
Katootje2
Katootje219 nov. 2019 - 16:46

Marga Bult bedoelde het niet verkeerd en daar is dus ook Humberto Tan van overtuigd. Tegelijkertijd blijkt hoezeer racisme verankerd is in de samenleving. De rest kun je net zo goed achterwege laten.

MG1968
MG196819 nov. 2019 - 18:35

"Je moet, zeker als BN’er, je woorden tegenwoordig op een goudschaaltje wegen" We kunnen ons gelukkig prijzen dat ieders uitspraken nog steeds naar ieders mogelijkheden en onmogelijkheden beoordeeld worden. Je zult met me eens zijn dat de gewraakte uitspraak door Marga niet verkeerd bedoeld zijn geweest (was immers je eigen stelling), maar vermoed dat ook jij diezelfde uitspraak gedaan door Rutte op zijn minst 'een beetje dom' was geweest. En ja racisme is verankerd in de samenleving. Deze zwarte piet discussie laat dit weer zien, door de percentages die gegeven worden voelen de 'ratten' ( de term waarvoor Tofik de lading over zich heen kreeg maar absoluut correct is in dat hamelen sprookje) zich gesterkt om te voorschijn te komen. En met reden, want ze worden gesterkt. Door een Marga. En door mensen die ik het wel aanreken.

korheiden2
korheiden220 nov. 2019 - 10:08

@MG1968 : Ik ben met je eens dat de uitspraak van Marga Bult 'een beetje dom' was. Ze had dus vooraf heel goed moeten nadenken over de juiste formulering. Ze meende dus dat de presentatie door Chantal Janzen en Humberto Tan een mooi voorbeeld zou kunnen zijn van verbinding. Of zoiets. Het valt namelijk niet mee om het goed onder woorden te brengen. Het ligt allemaal bijzonder gevoelig.

msj_meijerink
msj_meijerink19 nov. 2019 - 11:49

Geneuzel op de vierkante millimeter!

1 Reactie
Norsemen
Norsemen20 nov. 2019 - 10:08

Onbegrijpelijk he Meijerink dat mensen zich druk maken over iets onbenulligs als racisme. Er zijn immers veel grotere issues zoals welke onzin zal ik nu weer eens op Joop zetten.

Auslander
Auslander19 nov. 2019 - 11:21

“Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn.” Natuurlijk niet. Er zijn veel conservatieve en behoudende leden die gewoon willen alles bij de oude houden en als ze heen gaan willen ze hun nakomelingen in zekerheid van hun eigen rust achterlaten. Maar als zij beseffen dat wat ze willen behouden hun beoogde rust en zekerheid verstoord, dan zullen ze wel instemmen met elke herziening dan ook. Mits ze hun behoudzucht niet relateren aan een kleurtje! Een traditiestuk die door gehele racisten omarmd kan worden kan nooit bij “onschuldige” burgers een onschuld vertegenwoordigen.

6 Reacties
4Vier!
4Vier!19 nov. 2019 - 19:09

https://youtu.be/Jhhg3hS2wsE

Jaap8
Jaap819 nov. 2019 - 20:00

@auslander. Zou jij in begrijpelijk nederlands een korte definitie kunnen geven van wat jij onder racisme verstaat, zodat wij niet alleen de stelling maar ook je uitspraken kunnen toetsen.

Audio
Audio19 nov. 2019 - 20:39

@Auslander "Er zijn veel conservatieve en behoudende leden die gewoon willen alles bij de oude houden en als ze heen gaan willen ze hun nakomelingen in zekerheid van hun eigen rust achterlaten." Een bekend Nederlands spreekwoord zegt: "Niet elke verandering is een verbetering". Dus een beetje conservatisme is zo slecht nog niet. Als je iets wil veranderen moet je daar heel goed over nadenken en voldoende draagvlak creëren. Het gebeurt regelmatig dat men tot de conclusie komt dat een nieuwe aanpak in de praktijk niet goed werkt en teruggedraaid moet worden. Een goed voorbeeld is het onderwijs, dat de laatste 50 jaar naar de gallemiezen *) is geholpen. Een groot deel van de mensen is gelukkig behoudend. Tenslotte: de kleur van ZP is de sop over de kool niet waard. *) gallemiezen komt van het Hebreeuwse woord "gallamis" dat stuk, kapot of blut betekent

MG1968
MG196819 nov. 2019 - 23:03

Als zp de sop over de kool niet waard zou zijn dan was het zwart van piet er niet. Maar blijkbaar is het dat wel. Waarom wordt dit argument altijd ingebracht door mensen die 'een beetje conservatisme zo slecht niet vinden' en zich hand en tand verzetten tegen degene waarvoor zp het sop over de kool wel waard vinden?

Auslander
Auslander20 nov. 2019 - 10:11

@ Jaap Zie boven mijn reactie op wat je als racisme aanhaalt.

Auslander
Auslander20 nov. 2019 - 10:23

@ Audio Het gaat in feite niet over “de kleur van ZP” maar over racisme in dit land. ZP is een karikatuur, een inferieur benadering van een deel van de mensen. Een bevestiging van eeuwenoude raciale denk- en leefwijze. Het wel/niet voortbestaan van ZP is een indicatie geworden van het wel/niet willen afstoten van deze raciale denk- en leefwijze in Nederland.

Buitenstaander
Buitenstaander19 nov. 2019 - 11:04

Eindelijk eens een verstandige, genuanceerde reactie, ipv bij de meesten 'vol op het orgel'. Chapeau.

1 Reactie
Auslander
Auslander20 nov. 2019 - 11:31

Met dank aan antiracisten en mede mogelijk gemaakt door KOZP.

Grietje Genot
Grietje Genot19 nov. 2019 - 10:54

Een beetje jammer, dit: deze fraaie woorden. Het leven is kort, bloedig en bruut, (en suf en saai en zin- en kleurloos) en dus moet je niet streven naar harmonie, naar pais & vree, de-escalatie, en lege nikerigheid, maar altijd provoceren en keihard op de trom slaan en jan-en-alleman tegen de schenen schoppen en trammelant trappen. 't Is al treurig genoeg zo, en het wordt alsmaar treuriger. (Zij die baat hebben bij de status quo horen ipso facto bij de onderdrukkende klasse).

4 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot19 nov. 2019 - 10:55

oeps, een glijpartij van de pen: .. lege nikserigheid.

madbako
madbako19 nov. 2019 - 16:32

... en lege nikerigheid... Freudiaans de 'k 'vergeten in nikerigheid?

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 nov. 2019 - 20:04

tikfout, maar leuk gevonden

Audio
Audio19 nov. 2019 - 20:44

Het is toch wat, de wereld zal binnenkort wel bezwijken onder zijn eigen gewicht, zwartgalligheid en droefenis. Daarom kun je je blik beter op het hogere richten: 't Oog omhoog, het hart naar boven! Hier beneden is het niet:

Libertain
Libertain19 nov. 2019 - 10:49

Umberto Tan: - "Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn." Kan ik dit verklaring meteen ondertekenen, is teven het boodschapo richting alle mensen die zeggen nog altijd "geen racist" te zijn - neem afstand ervan!

14 Reacties
RonVa
RonVa19 nov. 2019 - 13:37

Lees de zin die je zelf quote nogmaals. Er staat iets anders dan dat jij schrijft.

Recht door Zee
Recht door Zee19 nov. 2019 - 13:41

@ Libertain Mensen nemen hier afstand van, en sommigen zijn dan toch voor een zwarte piet, waardoor ze toch weer als racist bestempeld worden, zie daar de cirkel waar je in blijft hangen. De optelsom is simpel: Als je niet voor ons bent dan ben je tegen ons, en aangezien zwarte piet rascistisch is en jij ons niet steunt ben jij een racist, want jij steunt racisme....

Buitenstaander
Buitenstaander19 nov. 2019 - 13:55

'statistieken' was nooit uw sterkste punt?

Katootje2
Katootje219 nov. 2019 - 16:43

Norm heeft ‘statistieken’ die laten zien hoe groot het aatal racisten is onder de pro-pieters.

vdbemt
vdbemt19 nov. 2019 - 17:30

Ze heeft het niet zo bedoeld, maar wel GEDAAN: Tan in verband leggen met ZP.

vdbemt
vdbemt19 nov. 2019 - 17:37

@Recht door zee. Kijk. Dat zit zo. "“Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn.” Dat betekent dat, hoe je het wendt of keert, ZP een raakvlak heeft met racisme. Als je dat inziet, kun je bedenken: misschien moeten we de Piet-figuur toch maar veranderen. Als je dat inziet, maar toch persee vindt dat ZP moet blijven zoals hij is, MET die associatie aan racisme (want dat had je ingezien), kies je voor racisme. Dat wordt dan wel dubieus.

Recht door Zee
Recht door Zee19 nov. 2019 - 22:18

@ vdbemt "Dat betekent dat, hoe je het wendt of keert, ZP een raakvlak heeft met racisme" Dat vind jij! Jij haalt mening en feit door elkaar. Er zijn mensen die vinden dat zwarte piet racisme is, dat maakt het dan nog geen feit. En daar zit de hele crux van de discussie. Anti-piet= zwarte piet is racisme > voorstanders ZP zijn racisten. Pro-piet=zwarte piet is geen racisme > voorstanders zijn geen racisten. Tuurlijk snap ik dat er racisten in het pro-pieten kamp zitten, die graag olie op het vuur gooien, die zitten ook bij het anti-pieten kamp. Elke zijde heeft helaas zijn extremen die de rest opstoken. De meeste zijn normale mensen en die schieten er uiteindelijk niet mee op en zitten er tussen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof20 nov. 2019 - 0:19

@vdbemt, Ik vraag me altijd af waarom dit soort veralgemeniseren enkel bij ZP werkt. Laten we eens islam invullen voor uw woorden... let wel, dit zijn uw woorden, uw veralgemenisering, niet de mijne, integendeel. Kijk. Dat zit zo. ““Niet iedereen die Moslim is, is IS-aanhanger, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle IS-aanhangers Moslim zijn.” Dat betekent dat, hoe je het wendt of keert, Islam een raakvlak heeft met terrorisme. Als je dat inziet, kun je bedenken: misschien moeten we de Islam toch maar veranderen. Als je dat inziet, maar toch persee vindt dat de islam moet blijven zoals hij is, MET die associatie aan terrorisme (want dat had je ingezien), kies je voor terrorisme. Dat wordt dan wel dubieus.

vdbemt
vdbemt20 nov. 2019 - 9:21

Jan Lubbelinkhof. Leuk geprobeerd. Maar het klopt niet wat je doet. Waar jij 'Islam' invult, zou ik 'het Sinterklaasfeest" gebruikt moeten hebben. Ik heb het niet over het feest als geheel, maar over 1 figuur daarin. Jij hebt het over de islam als geheel. Niet over 1 figuur daarin. Jammer. (oor jou) Het gaat niet op, waar jij naartoe wil.

vdbemt
vdbemt20 nov. 2019 - 9:23

oor jou = voor jou

vdbemt
vdbemt20 nov. 2019 - 9:28

@Recht door Zee. "Tuurlijk snap ik dat er racisten in het pro-pieten kamp zitten, " Dat erken je dus wel. Dan erken je dus ook de associatie tussen ZP en racisme. Waarom dan toch aan ZP vastklampen? Terwijl het voor kinderen (het is hun feest toch? ) helemaal niets uitmaakt?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof20 nov. 2019 - 10:41

@vdbemt, Leuke poging om uw inconsequentie te ‘witwassen’ maar de vergelijking snijdt wel degelijk hout. U veralgemeniseert op een zelfde manier als alle ander populisten. Alleen kiest u dus een groep c..q veralgemenisering die in uw straatje past. Mogen we dit dan alt-left noemen?

Norsemen
Norsemen20 nov. 2019 - 16:08

@Jan Lubbelinkhof Dat mag zeker, het slaat alleen nergens op. Ook de conclusie van je vergelijk slaat nergens op. Het betekent namelijk dat terrorisme een raakvlak met IS aanhangers heeft, niet met moslims.

vdbemt
vdbemt21 nov. 2019 - 10:51

@Jan Lubbelinkhof. Iedereen zoekt naar dat wat 'in zijn straatje past'. Positiever gezegd:naar argumenten ter onderbouwing. Het gaat erom dat die argumenten kloppen. Kloppen die van mij? Of die van jou?

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 nov. 2019 - 10:42

Tan reageert zoals politici eigenlijk zouden moeten reageren. Maar de populistische one-liners, van zowel links als rechts, buitelden over elkaar heen. Wat alleen maar voor meer polarisatie heeft gezorgd. Rutte hebben we helemaal niet gezien of gehoord, maar die was nog de druk met de naweeën van zijn rotmaatregel.\ Totaal geen fan van Tan zijn show(s), maar zo'n reactie verdient niets dan lof.