Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Humberto Tan reageert op Marga Bult en Zwarte Piet: Liever niet...

  •  
19-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
humberttan
Humberto Tan reageert op de uitspraken van zangeres Marga Bult die in het programma Café Hendriks & Genee een direct verband legde tussen de carrière van de presentator en de Zwarte Piet discussie. Gevraagd naar wie het Songfestival moet presenteren, noemde ze Humberto Tan en voegde toe “om te blijven in onze cultuur en het kleurtje”. Nadat Wilfred Genee vroeg waarom ze het over ‘het kleurtje’ had, antwoordde Bult: “Nou, omdat we het net over Zwarte Piet hadden.” Die opmerking maakte een storm aan protest los.
Tan schrijft op Facebook:
“Ik zie en voel het ongemakkelijke pijnpunt in haar uitspraak, maar ik zie ook dat Marga het niet verkeerd bedoeld heeft. In deze tijd van groepen die tegenover elkaar staan, grijp ik terug op wat ik eerder heb gezegd over deze discussie: laten we koel blijven in het hoofd en warm in het hart. Hard tegenover elkaar blijven staan is het makkelijkst, maar daar schieten we maatschappelijk helemaal niks mee op. Ik zoek verbinding.”
Tan hekelt het gebrek aan politiek leiderschap in de discussie en de bedreiging van journalisten door agressieve Pro-Pieten. De presentator stelt dat het tijd is het feest te moderniseren en rekening met elkaar te houden.
Niet iedereen die voor Zwarte Piet is, is racist, maar inmiddels is wel duidelijk dat alle racisten pro Zwarte Piet zijn. Aanpassing van de knecht neemt racisten wind uit de zeilen en maakt onze samenleving mooier, inclusiever, moderner. Google eens Sjors en Sjimmie en kijk naar Sjimmie uit de jaren vijftig. Die tekeningen kunnen echt niet meer! De boezemvrienden zijn gemoderniseerd en daarom bestaan ze nog steeds. (…) Laten we ook onze goede bedoelingen niet uit het oog verliezen, zelfs als ze rottig gezegd worden. Maar laten we ook niet verbaasd zijn als we worden aangesproken op woorden en ideeēn die een ander pijn doen. En Marga, laat ik heel duidelijk zijn, ik zou graag het Songfestival presenteren, maar liever niet met een pruik op, rode lippenstift, oorbellen en pofmouwen…..
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.