Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Humberto Tan fileert op beschaafde wijze Ongehoord Nederland en Dilan Yeşilgöz

  •  
18-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8085 keer bekeken
  •  
tan

Humberto Tan ging in zaterdagavond in zijn talkshow in op het 'anti-woke'-klimaat dat in Nederland wordt aangewakkerd door omroep Ongehoord Nederland maar ook door minister van Justitie Yeşilgöz (VVD). De laatste noemde activisten die een gelijkwaardige samenleving nastreven een gevaar voor de rechtsstaat. Humberto zegt dat er niets mis met een verlangen naar gelijkheid. Zeker omdat mensen niet altijd even aardige tegen elkaar zijn, zegt hij met een verwijzing naar bestseller auteur Harari van Sapiens die komende week te gast is.

Met een clipje laat hij zien hoe belangrijk het is dat je niet op basis van je huidskleur wordt uitgesloten. Entertainmentbedrijf Disney heeft decennialang alle films laten domineren door witte hoofdpersonen. Nu wordt de rol van De Kleine Zeemeermin vertolkt door een zwarte actrice. In het clipje is te zien hoe kinderen daar op reageren. Racisten doen de toekenning van de rol af als willen 'deugen'. Tan wijst er fijntjes op dat er niets mis is met deugen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (84)

Satya
Satya20 sep. 2022 - 8:03

"Sowieso is onderscheid maken op de kleur van iemands huid infantiel." Waarom doe je het dan?

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 19:07

Die Weinstein heeft leugens over Covid en de vaccins lopen verspreiden. Dat is gewoon een ordinaire moordenaar.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 14:42

De ‘war on woke’ is goed georganiseerd: https://www.oneworld.nl/lezen/politiek/de-war-on-woke-is-goed-georganiseerd/

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 15:08

Grappig, een woke blad wat zich druk maakt om aanvallen op woke.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 19:03

Geen inhoudelijk commentaar natuurlijk. Wat is een wokeblad overigens?

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 14:18

De minister besluit twee groepen expliciet te bespreken: de wokisten en de mensen die fors over de grens gaan en met intimidatie en geweld hun doelen proberen te bereiken. Voor mij is de balans pas daar als de minister aangeeft waar de wokisten over de grens gaan en met intimidatie en geweld hun doelen proberen te bereiken. tot dat moment is er van de gesuggereerde gelijkwaardigheid geen sprake.

6 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 15:10

Brett Weinstein, JK Rowling, Kathleen Stock om maar een paar namen te noemen...

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 17:11

geweld en intimidatie is iets anders.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 19:01

@kickstock Ja joh: https://www.france24.com/en/live-news/20211122-j-k-rowling-reveals-death-threats-over-transgender-row

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 19:11

Die Kathleen Stock is een transhater, een fasciste dus. Typisch dat jij bekend bent want ik kende ze beide niet. Misschien moet je uit je extreem rechtse echoput stappen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 sep. 2022 - 17:40

In december 2021 publiceerde de NRC een interview met Kathleen Stock. NRC lezers wisten dus al geruime tijd van haar bestaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2022 - 7:44

andere genderkritische feministen die in de problemen kwamen: Suzanne Moore van The Guardian, en Labour-afgevaardigde Rosie Duffield. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/britse-hoogleraar-ik-ben-weggepest-door-studenten~b7725378/

Oki Doki
Oki Doki19 sep. 2022 - 14:01

Het is heel raar dat allerlei mensen die niet eens tot de doelgroep behoren kritiek hebben op een film om een gekleurde actrice. Het gaat om een kinderfilm die ze nog nooit gezien hebben. Als je een film nooit gezien hebt, hoe kun je er dan over oordelen? Misbruiken ze nu deze film die voor kinderen bestemd is om hun fascistische rassenideologie onder de aandacht te brengen bij mensen of zelfs aan mensen op te dringen?

Sonic2
Sonic219 sep. 2022 - 10:29

Ik vind het knap dat Humberto kan omgaan met de extreem onfatsoenlijken. Ik doe het hem hier niet na. Het heeft niets te maken met deugen. Als een bepaalde groep oververtegenwoordigd is in de criminaliteit kan je dat prima benoemen. En dan ook een keer goed. Ik vind wel dat het in perspectief geplaatst moet worden. Het heeft te maken het veilig stellen van een redelijke manier van omgang. Het ontmantelen van het gif. Wat ook terrorisme bijvoorbeeld kan zijn. Het op een goede manier regelen met de fatsoenlijke en normale krachten in het land. En je uitspreken( wat voor velen ook hier moeilijk is) tegen de haatzaaiende krachten. Het heeft niets te maken met deugen.

2 Reacties
Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna19 sep. 2022 - 11:03

@Sonic2, 19 sep. 2022 - 12:29 "Het heeft niets te maken met deugen." - Je eindigt heel ambivalent, want alles wat je daarvoor zegt is toch in de zuiverste zin van het woord, wat met 'deugen' bedoeld wordt.

Sonic2
Sonic219 sep. 2022 - 14:43

@ ToussaintX Nee. Dat is het domme label wat u er op plakt. We hebben in dit land tientallen politieke partijen, waarbij al die partijen ook nog vleugels hebben. Ik zou niet weten hoe ik daarbij allemaal zou moeten deugen. Dan moet je wel met heel veel meel in de mond praten. Ik zie zelfs bij Bij1 niet mensen die willen deugen. Ik zie mensen met een totaal afwijkende mening, maar dat mag kennelijk niet. Maar als u er een goed gevoel van krijgt om mij een deuger te noemen. Ik vind het prima. Ik weet uit welke hoek het komt. Dus dan weet ik al genoeg.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 9:35

Goeie column van sander schimmelpennick in de volkskrant: https://archive.ph/D0ulL

Mirzas
Mirzas19 sep. 2022 - 6:05

Weer een verongelijkte volwassene die klaagt over de kleur van een kinderheld(in). En dat terwijl het gaat om universele principes. Bij Ariel en bij Sinterklaas en Pieten overigens ook. Een ander kleurtje voor Ariel draagt bij aan universalisme. Het neemt niets af van andere kinderen. De reacties van de kinderen spreken boekdelen. Voor als je een hart hebt dat je niet gebarricadeerd hebt dan.

10 Reacties
Satya
Satya19 sep. 2022 - 10:05

"Het neemt niets af van andere kinderen." Voor volwassenen is het erg lastig lijkt het.

Mirzas
Mirzas19 sep. 2022 - 10:32

Deze reactie was eigenlijk bedoeld voor Sam V

Jozias2
Jozias219 sep. 2022 - 12:28

@Mirzas Er zijn al heel lang zwarte tekenfilm figuren (oa Calimero en Barbamama) dus dat is niets nieuws. Ook geen enkel probleem met een diverse cast in normale fictie. Het wordt wat lastiger als het gaat om films die zichzelf presenteren als historische film en op tal van gebieden (huidskleur, geloof, man/ vrouw verhouding/ LHBTQI) de politiek correctheid van vandaag laten zien maar die in de historische context nergens op slaat. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/in-mary-queen-of-scots-schemert-de-tijdsgeest-iets-te-veel-door-drie-sterren~b5a84aca/ https://www.npo3.nl/film-en-serie/reviews/mary-queen-of-scots

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 15:16

'Er zijn al heel lang zwarte tekenfilm figuren (oa Calimero en Barbamama) dus dat is niets nieuws.' Lees ik dit nou goed? Ja het staat er echt.

Mirzas
Mirzas19 sep. 2022 - 16:56

Calimero en Barbamama (really!?). Nee, dan kan woke en alles wat daarvoor wordt uitgescholden wel opdoeken. Inclusiever kan niet. Je andere links ervaar ik een beetje zoals die filmpjes van ON. Geen punt hebben, maar er toch nog een proberen te scoren door te wijzen op andere voorvallen die ook ergens in de wereld gebeurd zijn. En die verschrikkelijk zijn natuurlijk.

Jozias2
Jozias219 sep. 2022 - 20:57

@mirzas Punt is dat het niets nieuws is en dat huidskleur en diversiteit bij fictie geen bal uit maakt. Bij historische films is de politiek correctheid minder op zijn plaats.

Mirzas
Mirzas20 sep. 2022 - 6:46

@Joziad, aan de reactie van de kinderen kun je zien dat het wél uitmaakt. Vroeger las ik veel en ik herinner me vooral hoe blij ik was met Thea Beckman's Marie-Claire. Niet omdat ik me volstrekt niet kon identificeren met Tiuri, of Rudolf van Amstelveen. Maar wel omdat het een vrouwelijke hoofdpersoon was die op avontuur was en mij daarmee het idee gaf dat ook vrouwen dat konden doen. Het maakt uit. Wat je punt betreft, dat is een punt, zoals de wereld veel punten kent. Maar het is ook een doodlopend zijstraatje in deze discussie. En dat maakt jouw punt hier zwak.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 sep. 2022 - 11:20

@Jozias Zelfs als ze er een filmpje bij doen dat precies het tegenovergestelde van wat jij zegt laat zien, blijf je volhouden. Is dat nou ideologisch of niet?

Jozias2
Jozias220 sep. 2022 - 16:12

@stockkickhuysen en mirzas Het tegenovergestelde van wat precies? Volgens mij denken jullie iets te lezen wat ik niet zeg en niet bedoel.

Jozias2
Jozias221 sep. 2022 - 8:47

@stockkickhuysen en mirzas Het tegenovergestelde van wat precies? Volgens mij denken jullie iets te lezen wat ik niet zeg en niet bedoel.

Olav Meijer
Olav Meijer19 sep. 2022 - 1:12

Mooi om te zien hoe blij verrast de jonge zwarte meisjes zijn, als ze zien dat de zeemeermin zwart is. Wat naar mijn gevoel toch ook iets pijnlijks openbaart, nl. dat het kennelijk nog steeds helemaal niet vanzelfsprekend is dat zij (de zeemeermin) dat ook kan zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew19 sep. 2022 - 0:17

Deze reactie is verwijderd

EricDonkaew
EricDonkaew19 sep. 2022 - 0:17

Woke is de doorgeslagen versie van Politiek Correct. Met dat laatste is niet zo veel mis, al zal niet iedereen daar dagelijks mee bezig zijn. Doorgeslagen versie... Net zoals fascisme dat is van nationalisme. Zoals 'Noord-Korea' dat is van socialisme. Zoals het Wilde Westen dat is van liberalisme. Zoals 'Afghanistan' dat is van religie in de politiek. Ik geef een voorbeeld om het te onderbouwen, althans van hoe ik het zie. Politiek Correct zegt: in het vervolg gaan we geen stripboeken meer maken waarin bevolkingsgroepen door middel van karikaturen gestigmatiseerd worden. De 'oude' boeken mogen overigens wel in de kast blijven staan. Woke zegt: (wat er in Canada gebeurd is) we gaan die oude, stigmatiserende stripboeken RITUEEL verbranden. Zien we het verschil? Ritueel verbranden van stripboeken, wat is daar de bedoeling van? Mensen die in hun jeugd toch genoten hebben van die boeken, een schop in de rug geven? Nergens voor nodig. Zo krijg je onvrede en polarisatie. Dat zie je nu gebeuren. Woke is onnodig polariserend en roept negatieve reacties op. Houd het bij PC (maar ook weer niet té), zou ik zeggen.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki19 sep. 2022 - 12:22

Het gaat hier in het artikel en in de show van Humberto Tan over de mensen die vinden dat de Kleine Zeemeermin niet zwart mag zijn. Humberto vindt hier iets van en dan komt u met uw reactie. Probeert u met uw reactie Humberto Tan weg te zetten als geradicaliseerde wokepersoon omdat hij het niet eens is met de kritiek op de gekleurde Kleine Zeemeermin? Ik begrijp uw reactie niet. Het zou kunnen dat u zelf geradicaliseerd bent als u mensen zo weg probeert te zetten puur en alleen omdat ze hun mening geven over een onderwerp.

EricDonkaew
EricDonkaew19 sep. 2022 - 13:34

@Oki Doki --------------------- Nee, het ging me puur even om het verschijnsel Woke, ook in relatie tot het begrip PC. Het programma van Tan staat hier los van.

oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 21:56

Woke is het nieuwe jodendom.

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew19 sep. 2022 - 0:20

@oproerkraaier:Woke is het nieuwe jodendom. ---------------------- Moet iemand jou nog komen uitleggen dat dat onzin is?

Bert van der Neut
Bert van der Neut19 sep. 2022 - 10:04

Net als je denkt dat het niet droeviger kan, dan verbaast oproerkraaier weer.

Satya
Satya19 sep. 2022 - 10:07

Dit slaat nergens op.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 11:04

Woke is de term waarmee integere mensen worden verontmenselijkt door rechts. Verontmenselijking is de eerste stap naar een genocide.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 15:00

Ik zal het nuanceren: de anti-woke brigade is de moderne vorm van de SA.

JohnVKR
JohnVKR18 sep. 2022 - 20:51

Top van Humberto !

Jozias2
Jozias218 sep. 2022 - 19:56

“De laatste (yesilguz) noemde activisten die een gelijkwaardige samenleving nastreven een gevaar voor de rechtsstaat” Volgens mij was dat nu net niet wat ze zei. Letterlijk geciteerd toen ze cv over woke begon: “Ik heb het hier expliciet niet over emancipatiebewegingen die pleiten voor gelijke rechten en inclusie. Die hebben uiteraard mijn steun.”

10 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 4:21

Maar Jozias, ze reageren hier als gebeten honden; ze weten echt wel waar mevrouw Yesilgoz het over had.

Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 5:34

Jozias Wat Yeşilgöz zegt getuigt van vilein denkwerk. Want blijkbaar onderscheidt zij twee uitingsvormen van woke, die elkaar uitsluiten. Of beter gezegd: Je mag van Yeşilgöz dus wel pleiten voor gelijke rechten en inclusie maar je mag daar niet actief in worden. En u zou daar dan maar al te graag meegaan?

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 sep. 2022 - 8:06

Eens! Hier wordt een uitermate vals frame neergezet. En dat was precies wat Yesilgüz bedoelde met bepaalde lieden die zich in woke kringen bewegen, en zich net als extreem rechts hard maken voor intolerantie en uitsluiting.

Bert van der Neut
Bert van der Neut19 sep. 2022 - 10:03

Over vilein denkwerk gesproken Zandb, je legt weer iemand woorden in de mond.

Satya
Satya19 sep. 2022 - 10:11

"“Ik heb het hier expliciet niet over emancipatiebewegingen die pleiten voor gelijke rechten en inclusie. Die hebben uiteraard mijn steun.” Hoe verschilt dat van een gelijkwaardige samenleving nastreven?

Satya
Satya19 sep. 2022 - 10:17

"Maar Jozias, ze reageren hier als gebeten honden; ze weten echt wel waar mevrouw Yesilgoz het over had." Waar had mevrouw het over dan? Denk toch echt dat je veel activisme ten tijde van King kunt vergelijken met wat er nu gebeurt. Sit in's en freedom rides bv. Ben het met lang niet alle doelen volledig eens maar heb het idee dat mevrouw haar ogen niet goed open zijn, de grootste podcast ter wereld is anti woke en de meeste westerse regeringen zitten vol partijen die emancipatiebewegingen in de weg staan. Dan moet zo' n opmerking je toch te denken geven. Dualisme op universiteiten is al ten tijde van de oude Grieken, nu is het opeens een probleem. In de propaganda machine draait door.

Satya
Satya19 sep. 2022 - 10:18

"Hier wordt een uitermate vals frame neergezet." Wat denk jij dat die emancipatie bewegingen proberen te bewerkstelligen. Denk persoonlijk een samenleving waarin een ieder gelijkwaardig wordt behandeld.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 11:12

@Zandb Ik denk dat 'pleiten' voor al te 'in your face' is voor Jozias, GP en Voragend. Tenminste, als jouw reactie als komend van een 'gebeten hond' wordt benoemd, waar je in twee zinnen de semantische truc van Y uit deed doeken doet, dan is het pijnlijk gesteld met gelijke rechten en inclusiviteit.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 12:12

@Kickstock Volgens woke kun jij daar als oude blanke man helemaal niet over oordelen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 14:00

@GP Dan heb je er maar weinig van begrepen.

Miss Piggy
Miss Piggy18 sep. 2022 - 18:58

Ik heb Humberto hoog zitten, hij weet meestal dit soort issues intelligent en met charme te bespreken. Maar zoals velen snapt hij niet helemaal waar het daadwerkelijk om draait bij de 'anti-woke' beweging. August Hans den Boef deed dat in zijn laatste opinie stuk wel. Het probleem zit hem niet zozeer in degene die zich inzetten voor meer gelijkheid, strijden tegen onrecht of voor minderbedeelden. Daar kan idd niets tegen zijn. Maar het probleem zit hem er wel in dat aan linkerzijde een nogal vocaal gedeelte zeer dogmatisch, haatdragend en intolerant is. Antivrijheid, anti Westers, anti-wetenschap. En bij tijd en wijle ook qua ideeën simpelweg geschift. Wat betreft ON, ja, dat is een naargeestig clubje. In de oproep tot aangifte zie ik niet zoveel, maar een gezond tegengeluid, zowel van Links als Rechts is op z'n plaats. Tot slot, de zwarte Ariel in de Zeemeermin. Hier speelt ook meer dan puur racisme. Fans van film en tv-series zien al jaren met lede ogen dat de kwaliteit van entertainment uit Hollywood zienderogen achteruit holt. Bij veel producties lijkt de nadruk meer op diversiteit en exclusiviteit te liggen, dan dat er iets wat afgeleverd dat van hoge kwaliteit is. Of op z'n minst vermaakt. Daarnaast zit er ook een zekere hypocrisie aan deze discussie. Cis acteurs zouden opeens geen gay of trans rollen mogen spelen. Bryan Cranston kreeg kritiek omdat hij een gehandicapte speelde. Ariel mag van mij best zwart zijn, maar hou dan svp op met bovenstaande gezeur.

5 Reacties
JohnVKR
JohnVKR19 sep. 2022 - 8:37

"Het probleem zit hem niet zozeer in degene die zich inzetten voor meer gelijkheid, strijden tegen onrecht of voor minderbedeelden. Daar kan idd niets tegen zijn. Maar het probleem zit hem er wel in dat aan linkerzijde een nogal vocaal gedeelte zeer dogmatisch, haatdragend en intolerant is. " Als daar haar probleem zit, dan moet ze zeggen dat ze een probleem heeft met mensen die dogmatisch, haatdragend en intolerant zijn. Maar dan ga je je niet verzetten tegen woke en deugmensen. Haatdragende en intolerante mensen heb je overal, dat staat los van woke, een woord dat alleen nog maar door extreemrechts wordt gebruikt om mensen neer te sabelen die strijden tegen onrecht en voor gelijk(waardig)heid en inclusie. En als het gaat om de strijd tegen maatschappelijk onrecht of (bijvoorbeeld) de strijd tegen klimaatverandering: de VVD is nooit ergens een voorloper van geweest, die strijd is altijd in gang gezet door (veelal) bewegingen aan de linkerkant van het politieke spectrum waarbij de partij van Dilan Yeşilgöz altijd pas aanhaakt als het niet anders meer kan.

Miss Piggy
Miss Piggy19 sep. 2022 - 13:03

Eh, ik wil je fantasie niet doorprikken, maar de term 'Woke' wordt niet alleen door extreem-rechts gebruikt om mensen neer te sabelen. Woke heeft eveneens een slechte reputatie bij het politieke midden als een groot gedeelte van Links. En dit is nu precies de kern van het probleem. Jij kan bij de term 'Woke' misschien denken aan activisme voor gelijkheid etc. Echter de meeste mensen in het Westen zullen bij 'Woke' meestal denken aan drammerige, humorloze betweters die in elke kleine opmerking onterecht racisme, seksisme of welk ander -isme dan ook zien. En waar de meeste mensen met rechts-conservatie opvattingen weinig tot niets moeten van de naargeestigheid van ON (zelfs Joost Eerdmans gaf aan nooit daar te willen aanschuiven). Heerst er bij een groot gedeelte van Links nog niet helemaal het besef hoe schadelijk, of op z'n minst irritant, de opvattingen van 'Woke' zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 14:06

'Heerst er bij een groot gedeelte van Links nog niet helemaal het besef hoe schadelijk, of op z'n minst irritant, de opvattingen van 'Woke' zijn. Schadelijk en irritant zijn heel verschillende dingen. Maar je vat prachtig samen waarom dat gehuil over 'woke' zo overtrokken is. Omdat het een woord is waarvan de betekenis onduidelijk is. '“Ik heb het hier expliciet niet over emancipatiebewegingen die pleiten voor gelijke rechten en inclusie. Die hebben uiteraard mijn steun. Kun je wat voorbeelden van namen van deze groepen en de acties die zij voeren, zodat we deze niet beschadigen / irriteren met de term 'woke' in deze discussie?

Satya
Satya19 sep. 2022 - 14:21

"En waar de meeste mensen met rechts-conservatie opvattingen weinig tot niets moeten van de naargeestigheid van ON (zelfs Joost Eerdmans gaf aan nooit daar te willen aanschuiven)." Terwijl hij geen enkel probleem heeft met het denken dat bij on heerst, anders had hij niet achter fvd aangerend. Dat mensen ja21 als normaal proberen weg te zetten is zeer zorgwekkend. "Woke heeft eveneens een slechte reputatie bij het politieke midden als een groot gedeelte van Links." Inmiddels word iedere emancipatiebeweging woke genoemd en dat is wel degelijk de invloed van extremisten als Nanninga, Eerdmans en Bosma. Humorloos ok maar dat rechtvaardigd de huidige hetze tegen emancipatiebewegingen niet.

JohnVKR
JohnVKR19 sep. 2022 - 18:15

@Miss Piggy "Heerst er bij een groot gedeelte van Links nog niet helemaal het besef hoe schadelijk, of op z'n minst irritant, de opvattingen van 'Woke' zijn." Net als minister Dilan Yeşilgöz doe je alsof Woke een goed georganiseerde beweging is. Dat maakt het zo bizar. Er is geen organisatie die Woke heet en ik kan nog niet eens mensen noemen die van zichzelf zeggen dat ze Woke zijn (behalve dan Humberto Tan, zien we hierboven). Woke is het label dat inmiddels door rechts en extreem-rechts wordt geplakt op iedereen die strijdt tegen maatschappelijk onrecht. En een minister van Justitie die mensen die strijden tegen maatschappelijk onrecht ziet als een gevaar voor de rechtsstaat moet onmiddellijk uit haar functie worden ontheven.

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 sep. 2022 - 18:56

Dat je huidige disney stijl reflecteert op woke en steeds weer je gelijk probeert te halen reflecteert zich in de kijkcijfers van Tan.

Ivan61
Ivan6118 sep. 2022 - 17:15

Zoals altijd geweldige betoog van Humberto. Eus heeft in 2019 programma gemaakt: https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/469147/Eus_In_Medialand.html# Toen werd hij afgebrand door het Parool en Pieter Klok van de Volkskrant. https://www.parool.nl/columns-opinie/oppervlakkig-eus-in-medialand-bevestigt-vooral-karikaturen~b3ac35bc/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.nporadio1.nl/nieuws/cultuur-media/a21d5b99-d5db-446e-9710-4bf8cd49be93/eus-in-medialand-hij-zet-de-verschillen-wel-erg-op-scherp

Mirzas
Mirzas18 sep. 2022 - 15:02

De reactie van die kinderen op de nieuwe Ariel. Ontroerend.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 8:05

Zeker. En tegelijkertijd vreselijk ontluisterend. HET bewijs dat discriminatie/racisme in deze tijd nog zo voorkomt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 sep. 2022 - 14:44

Racisten doen de toekenning van de rol af als willen 'deugen'. Tan wijst er fijntjes op dat er niets mis is met deugen. Ik ben niet zó anti woke. Dit is niet wat ik bedoel met 'anti woke'. Het is natuurlijk prima, als Disney ook films maakt met donkere karakters. Het is ook begrijpelijk, want Disney heeft miljoenen fans en vele van hen zijn donker, of Aziatisch. Die fans willen ze niet verliezen. Het is ook puur economisch gedacht. Gezeur over een donkere kleine zeemeermin, is gewoon kleinzieligheid. En daarnaast, zo'n bedrijf gaat er toch zelf over. FVD rechts is toch zo van de vrije markt en vrij ondernemerschap? Dan bepaalt Disney dus zelf de kleur van de zeemeermin

1 Reactie
Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 5:37

Baloemparoempaloempa Altijd zo knap dat mensen beweren dat het er niets toe doet en dat daarom dan iets verkeerd zou kunnen zijn.

Sam V
Sam V18 sep. 2022 - 13:57

De kleine zeemeermin is een sprookje uit Denemarken van begin 19e eeuw. Vanaf het begin is ze als blank geïllustreerd. Is het dan niet vreemd haar nu zwart te maken? Logischer is dan een nieuw sprookje maken voor een zwart sprookjesfiguur. Disney is overigens in het verleden vaak beschuldigd van whitewashing (van fictieve figuren). Hoe noemen we dit dan?

12 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 sep. 2022 - 18:30

Is het dan niet vreemd haar nu zwart te maken? Ik zal er niet wakker van liggen.

Stoke
Stoke18 sep. 2022 - 18:51

Disney heeft zo een beetje het begin,midden en eind van het originele sprookje veranderd, de haarkleur,en haar een naam gegeven....maar de andere huidskleur is een probleem???

oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 19:05

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 21:54

>Disney is overigens in het verleden vaak beschuldigd van whitewashing (van fictieve figuren). Hoe noemen we dit dan? Disneyland heeft een geschiedenis van racisme,anti Semitische. Het bedrijf heeft koers gewijzigd en nu zijn alle antiwokies (fascisten) boos.

Jonathan2
Jonathan218 sep. 2022 - 22:42

Zeiken over de huidskleur door jou.

Mohawk2
Mohawk218 sep. 2022 - 23:21

"Logischer is dan een nieuw sprookje maken voor een zwart sprookjesfiguur." Nog logischer is dat het jou helemaal geen reet uitmaakt welke kleur de zeemeermin tegenwoordig heeft - als is het zwart. Wat is je punt? Waar lig je wakker van? Wat wordt jou afgenomen hiermee?

Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 5:47

Sam V U bedoelt dus gewoon dat die zeemeermin - die niemand ooit zag en waarvan de kleur er geen bal toe doet - wel wit moet zijn, want bedacht door witte mensen, voor witte mensen. Zo moet Pinokkio ook per se wit zijn? Anders werkt het verhaal niet?

Sam V
Sam V19 sep. 2022 - 6:52

@ allen Blijkbaar steekt het. Het is mij om het even. Ik kijk geen Disneytroep. Ik benoem alleen het inconsequent denken bij velen. Jullie reacties verbazen mij dan ook niet.

Vervatte
Vervatte19 sep. 2022 - 6:52

Je kunt er op 2 manieren naar kijken. Neem de serie Roots. Als je het verhaal van de ongelijkheid letterlijk weer wilt geven zoals het toen was, kom je niet onder de indeling van zwarte en witte acteurs uit. Wil je het verhaal als verhaal weergeven, zou je niet op huidskleur hoeven casten. Daar zul je de handjes niet voor op elkaar krijgen, maar ik zou het wel eens willen zien en wat dat allemaal teweeg brengt. Vergelijkbaar met de Passion die ieder jaar met Pasen op teevee is. Voor een sprookje als de Zeemeermin zal het minder uitmaken welk persoon de zeemeermin gaat spelen, omdat het niet om een waargebeurd verhaal gaat, al zullen sommigen dat wel geloven.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 8:22

"De kleine zeemeermin is een sprookje uit Denemarken van begin 19e eeuw. Vanaf het begin is ze als blank geïllustreerd. Is het dan niet vreemd haar nu zwart te maken?". Ja. Als je vastgeroest blijft zitten in de oude tijd, dan wel. En dat doe jij. Het is wellicht even vreemd voor hen die naar het sprookje van 50 jaar geleden blijven kijken. (Daar heb ik evengoed bedenkingen bij). Voor de kinderen van nu is het niet vreemd. Jij vindt het ook vreemd dat Disney niet meer aan white-washing doet. Dat was de oude, discriminerende, tijd. Tijden veranderen. We leren. Jij laat zien, dat we niet allemaal leren. "Logischer is dan een nieuw sprookje maken voor een zwart sprookjesfiguur." Het mooiste nieuwe sprookje is dat sprookje waar huidskleur er niet toe doet. Dus ZEKER GEEN sprookje voor speciaal een zwart (of rood, of geel) sprookjesfiguur.

Oki Doki
Oki Doki19 sep. 2022 - 13:14

Als je de film nog niet eens gezien hebt hoe kun je er dan nu al een oordeel over geven? Persoonlijk kijk ik regelmatig films en ben ik uitermate tevreden over de kwaliteit van het meeste acteerwerk van gekleurde mensen in het binnen en buitenland. Maar misschien is het ook beter om de beoordeling van de kinderfilm aan kinderen over te laten. Zullen zij met plezier naar de film kijken of zullen ze vinden dat de homeopathische vermenging van rassen uit de hand loopt in het Westen na het zien van deze film?

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 sep. 2022 - 15:33

@Vervatte En wat is de tweede manier, want deze eerste doet het niet voor mij Wat bedoel je met 'het verhaal als verhaal weegeven'?

GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 13:26

'Humberto zegt dat er niets mis met een verlangen naar gelijkheid.' Dat is een open deur natuurlijk, het gaat er natuurlijk HOE die ze 'gelijkheid' willen 'afdwingen'.

19 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 19:08

Deze reactie is verwijderd

Karingin
Karingin18 sep. 2022 - 19:40

Oh dus jij moet gedwongen worden om mensen die anders zijn dan jij als gelijkwaardig te zien. En dat vind je geen probleem...nah ja, was te verwachten

RaymondenJoop
RaymondenJoop18 sep. 2022 - 20:22

@Karingin Maar dan andersom

GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 20:37

@Karingin Ha, die ken ik. En het is een hele vileine (leuk woord) manier om kritiek op woke weg te wuiven, want 'wie is er nou tegen méér gelijkheid?' Zag je tijdens het hoogtepunt van Corona ook, mensen die lockdowns en QR-codes verdedigden, want 'wie is er nou tegen méér veiligheid?'

Sachs
Sachs18 sep. 2022 - 21:06

U had in het koloniale tijdperk hoge ogen gegooid.

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna18 sep. 2022 - 22:08

@GeenProbleem, 18 sep. 2022 - 15:26 "...het gaat er natuurlijk HOE die ze 'gelijkheid' willen 'afdwingen'." - Het zal weer niet die irritante bloedhond van een 'GeenProbleem' wezen. Er wordt helemaal niets afgedwongen, 'shit for brains!' Er wordt hier iets heel simpels duidelijk gemaakt van o.a., blije gekleurde kinderen, die zichzelf herkennen in een tekenfilmfiguur en dat er niets mis is met 'deugen'. Kruip nu maar terug onder je steen en blijf daar, in godsnaam! Ik ben hier zo ontzettend klaar mee! Met al die ongenuanceerde rechtse azijnzeikers!

Mohawk2
Mohawk218 sep. 2022 - 23:50

Deze reactie is verwijderd

Mohawk2
Mohawk219 sep. 2022 - 0:26

Deze reactie is verwijderd

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 4:19

@toussaintx 'Ik ben hier zo ontzettend klaar mee! ' Wat doe je hier dan nog? Dan ga je toch lekker weg?

Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 5:57

Geen Probleem Wat een negatieve framing: "gelijkheid afdwingen". Alsof, wanneer je voor ongelijkheid bent, je dat dan niet (of anders?) zou "afdwingen".

Mirzas
Mirzas19 sep. 2022 - 6:08

Wie zijn ze precies? En hoe zouden 'ze' het dan moeten aanpakken zodat het jou niet in het verkeerde keelgat schiet?

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 9:52

@Toussaintx 'Kruip nu maar terug onder je steen en blijf daar, in godsnaam! Ik ben hier zo ontzettend klaar mee! Met al die ongenuanceerde rechtse azijnzeikers!' Schelden is overigens een teken van zwakte, het laat zien dat je geen argumenten hebt.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 9:56

@Mirzas 'Wie zijn ze precies? ' Lui zoals Toussaintx en Mohawk bijvoorbeeld, en de manier waarop ze reageren.

Satya
Satya19 sep. 2022 - 10:29

"Dat is een open deur natuurlijk, het gaat er natuurlijk HOE die ze 'gelijkheid' willen 'afdwingen'." Dat het alleen al afgedwongen moet worden zou je te denken moeten geven in Nederland 2022. Ik ervaar stappen terug. Peter Tosh zong het al in zijn nummer equal right. Dit is geen donker blank gebeuren maar onderdrukten en onderdrukkers. "But ain't gonna be no peace 'Till men get the equal rights Equal rights and justice Equal rights Equal rights and justice We need equal rights Equal rights and justice Equal rights, equal rights and justice" https://youtu.be/Fp8E5TSl_V0

Toussaint de la Serna
Toussaint de la Serna19 sep. 2022 - 10:44

@GeenProbleem, 19 sep. 2022 - 6:19 "Wat doe je hier dan nog? Dan ga je toch lekker weg?" - Ik ben hier thuis op dit forum. omdat de VARA en later BNNVARA een 'rood', of liever gezegd 'progressief' forum is (was) waar men met genuanceerde meningen onderwerpen kunnen bespreken en dat men het niet met elkaar eens, is een ding, maar dit forum wordt steeds meer gekaapt door FvD-adepten. Ze sproeien hun verbale gif alle kanten op en zijn altijd het slachtoffer van woke. Types die schouderophalend reageren als ik een bericht plaats over hele families, die kapot bedreigd worden, waarschijnlijk omdat het dezelfde 'keyboard-rambo's' zijn die op (a)sociale media wetenschappers en politici geen leven gunnen. Niet één keer heb ik ze betrapt op iets positiefs en zelfs kinderzieltjes zijn niet meer veilig voor deze horken! Zijn zelfs niet bereidt vrolijke, blije kinderen de voordeel van de twijfel te gunnen of om zelfs maar een klein beetje te willen deugen. De Jan (onder de gordel-)Roos-types met penisnijd van het 'volkse gedachtengoed!'

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 12:01

@toussaintx 'keyboard-rambo's' zijn die op (a)sociale media wetenschappers en politici geen leven gunnen. ' Jij hebt helemaal geen recht van spreken over dit onderwerp als je scheldwoorden moet gebruiken bij een gebrek aan argumenten. 'Niet één keer heb ik ze betrapt op iets positiefs en zelfs kinderzieltjes zijn niet meer veilig voor deze horken! ' Zoals in de Zwarte Pieten discussie???

Oki Doki
Oki Doki19 sep. 2022 - 12:53

Ze willen in dit geval gelijkheid afdwingen door een gekleurd persoon De Kleine Zeemeermin te laten spelen. Is daar iets mis mee? Het zijn in dit geval de conservatieven die door middel van intimidatie op sociale media een pure witte wereld willen bewerkstelligen, mensen van kleur passen niet in deze pure witte wereld. Het doet mij heel veel denken aan de ideologie van Adolf Hitler.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 13:56

Geenprobleem, waarom loop jij zo te zuigen en te treiteren?

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 14:34

@oki doki 'Ze willen in dit geval gelijkheid afdwingen door een gekleurd persoon De Kleine Zeemeermin te laten spelen. Is daar iets mis mee?' Nee daar is helemaal niks mis mee, mijn eerste reactie ging dan ook niet over dat gehele zeemeermin verhaal maar over woke in het algemeen; dat had ik er misschien bij moeten zetten. Zeemeerminnen zijn fictief, ze bestaan niet; of ze nou door iemand gespeeld worden door iemand die wit, zwart of paars is.. ik kan me daar niet druk over maken. Sowieso is onderscheid maken op de kleur van iemands huid infantiel.