Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Humanitaire ramp in Jemen wordt nóg groter

  •  
17-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25422292964_97409b5feb_k
De nu al enorme humanitaire ramp in Jemen dreigt nog groter te worden. De situatie in het door oorlog verscheurde land is ondraaglijk, dat zegt het Rode Kruis. Nadat begin deze maand vanuit Jemen een raken werd afgevuurd op de Saoedische hoofdstad Riyad, heeft Saudi-Arabië belangrijke verkeersaders en de luchthaven afgesloten. Als gevolg van een ernstig voedsel- en brandstoftekort staat Jemen op de rand van een grote cholera-uitbraak.
Zowel de grens als alle lucht- en zeehavens zijn nu door de Saoedi’s afgesloten. Hulporganisaties hebben daardoor geen enkele manier meer om de 27,5 miljoen inwoners van Jemen te kunnen bereiken. Zeven miljoen mensen zijn op dit moment afhankelijk van voedselhulp, maar nu het aanwezige voedsel steeds schaarser wordt zal dat aantal snel toenemen. Ook is het nauwelijks nog mogelijk om voedsel te vervoeren nu er amper nog brandstof verkrijgbaar is.
Het gebrek aan diesel brengt nog een andere ramp met zich mee: zowel de drinkwater- als de rioolzuiveringssystemen in de steden draaien op diesel. Die liggen nu stil, waardoor nu al bijna een miljoen mensen geen toegang meer heeft tot schoon water. Gevreesd wordt dat dat aantal zal verdrievoudigen. Afgelopen zomer kreeg Jemen te maken met wat de Verenigde Naties ‘ de ergste cholera-uitbraak van de wereld ’ noemden. Het risico dat de dodelijke ziekte opnieuw uitbreekt is groot.
De oorlog in Jemen is inmiddels bijna drie jaar aan de gang. Nadat sjiitische Houthi-rebellen de soennitische regering van Jemen verdreven en grote delen van het land bezetten, voert Saoedi-Arabië – gesteund door een soennitische coalitie – onophoudelijk zware bombardementen uit op Houthi-doelen. Daarbij zijn al ruim tienduizend burgers gedood. Volgens Saoedi-Arabië is de recente raketaanval op Riyad bewijs dat de Houthi’s gesteund worden door het eveneens sjiitische Iran.
Bron: NOS / cc-foto: Julien Harneis

Meer over:

oorlog, jemen, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.