Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Human Rights Watch slaat alarm over Fallujah: 'Mensen worden uitgehongerd'

  •  
08-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
410361996_e04a722b75_z
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) slaat alarm over de humanitaire situatie in de Iraakse stad Fallujah. De stad is een van de laatste IS-bolwerken in Irak en wordt door het regeringsleger belegerd. Niets of niemand komt de stad nog uit, maar ook niet ín. En dat houdt ook in: geen voedsel en geen medicijnen. ‘De mensen hebben er amper nog eten of drinken, ze worden uitgehongerd,’ aldus HRW.
Fallujah, gelegen in de provincie Al Anbar en op zo’n 70 kilometer van hoofdstad Bagdad, is samen met Mosul de laatste grote stad die nog in handen is van terreurorganisatie IS. Naar schatting zijn van de oorspronkelijke 300 duizend inwoners nog zo’n 10 duizend mensen in de stad aanwezig. Sinds eind december heeft het regeringsleger het grootste gedeelte van Al Anbar heroverd op IS en sinds vorige maand is ook de woestijn ten noorden van Fallujah in handen van het leger. Sindsdien worden alle toegangswegen naar de stad geblokkeerd.
Human Rights Watch luidt nu de noodklok over de ontstane situatie in de belegerde stad. HRW is zelf ook niet in staat Fallujah binnen te gaan, maar heeft wel contact weten te leggen met inwoners. ‘De situatie is er dramatisch,’ zegt Joe Stork, vicedirecteur Midden-Oosten van HRW. ‘De mensen worden er uitgehongerd.’
Volgens Iraakse activisten die in nauw contact staan met gezinnen in Fallujah, zijn de mensen aangewezen op het eten van soep gemaakt van gras en brood dat wordt gemaakt van vermalen dadelzaden. Verder is er nog nauwelijks voedsel te vinden. Het voedsel dat nog aanwezig is in de stad, wordt tegen torenhoge prijzen verkocht. Zo kost een zak met vijftig kilo bloem inmiddels 660 euro. Ter vergelijking: in het vrije Bagdad is dat 13 euro.
Volgens bronnen in het ziekenhuis worden daar dagelijks uitgehongerde kinderen binnengebracht. De afgelopen weken zouden al meer dan honderd mensen zijn omgekomen door het gebrek aan voedsel en medicijnen. Vertrekken uit Fallujah is voor de meeste mensen geen optie. IS zou mensen die worden betrapt op een vluchtpoging direct executeren.
HRW wijst er nu op dat het belegeren van een stad weliswaar niet verboden is, maar dat het uithongeren van een bevolking als dwangmiddel wel een oorlogsmisdaad is. ‘De mensen zitten er vast. Ze worden belegerd door de regeringstroepen en gegijzeld door IS. De strijdende partijen zouden erop moeten toezien dat de nodige hulp tot bij de bevolking kan geraken,’ aldus Stork.
Bron: VRT cc-foto: Wardolino
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.