Joop

Hulpverleners Oxfam misdroegen zich op Haïti met seksfeesten

  •    •  
09-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
4525407135_ace44b0b1c_b

© Water bladder with banner 'Drink treated water so as not to catch diseases' at the new resettlement camp at Coraille (part of the Government's rainy season evacuation plan). Oxfam is providin

De Britse krant The Times schrijft dat medewerkers van Oxfam zich op Haïti flink hebben misdragen. Ze zouden zich hebben “overgegeven” aan seksfeesten met prostituees, die mogelijk ook minderjarige waren. De feesten werden gehouden in woningen die door de hulporganisatie werden betaald en vonden plaats na de allesverwoestende aardbeving van 2010. Bij die aardbeving kwamen zo’n 220.000 mensen om het leven, meer dan een miljoen mensen raakten alles kwijt en werden dakloos.
In 2011 opende Oxfam zelf reeds een intern onderzoek naar de zaak. In dat onderzoek wordt geconcludeerd dat er een “cultuur van straffeloosheid” zou zijn. Ook sluit het rapport niet uit dat er mogelijk “minderjarigen onder de prostituees waren”. Vier medewerkers werden naar aanleiding van de conclusies in het rapport ontslagen. Ook kregen drie anderen de mogelijkheid om ontslag te nemen zonder disciplinaire sancties. Waarom dit gebeurde maakte Oxfam destijds niet openbaar. De organisatie meldde alleen dat het om “wangedrag” zou gaan. Toch beweert Oxfam dat er geen sprake zou zijn van een doofpot, ook al heeft de organisatie geen melding gemaakt bij de autoriteiten van Haïti. Prostitutie en seks met minderjarigen is er verboden, maar de hulporganisatie was van mening dat het geen melding hoefde te maken omdat de autoriteiten er toch niets mee zouden doen.
The Times bracht vandaag een stuk over vreselijk gedrag en gebeurtenissen op Haiti in 2010/11, waarbij mensen van Oxfam-Engeland aldaar betrokken zijn geweest. Ik heb, net als al degenen die er vandaag op hoge toon reageren, geen idee wat er echt gebeurd is, maar vind wat ik lees walgelijk en vreselijk. Omdat ik in Nederland al meer dan 15 jaar ambassadeur ben van (Oxfam-)Novib, schrijf ik er iets over. Alles dat het werk van Oxfam en OxfamNovib in diskrediet brengt en moeilijker maakt, maakt mij verdrietig en boos. Verdrietig, omdat het soort gedrag waarover geschreven wordt lijnrecht staat tegenover hoe ik vind dat je met elkaar omgaat, hoe je je gedraagt, hoe je verantwoordelijk bent voor je gedrag, en de gevolgen daarvan voor anderen. En boos, omdat het werk van Oxfam en Oxfam-Novib zo fokking belangrijk en nodig is: armoedebestrijding, vrouwen- en kinderrechten, tegengaan van klimaatverandering, oplossingen voor vluchtelingenproblematiek wereldwijd, eerlijke handel, een rechtvaardiger wereld. En tegen alles wat dat moeilijker maakt – en al helemaal het seksueel wangedrag van een aantal mensen – verzet ik me. Juist ook omdat de toon in media en op social media, als het gaat over ontwikkelingssamenwerking, hulporganisaties etc, al vaak zo hard is, omdat we leven in een tijd dat Nederlandse politieke partijen/bewegingen pogingen doen wat er nog over is van internationale hulp te snoeien, een tijd dat een grote Britse krant pleit voor het helemaal stopzetten van internationale hulp. Ik veroordeel het wangedrag waar het hierboven over gaat, en zet me met alles wat ik heb in als ambassadeur van Oxfam-Novib.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

johanhendrik81
johanhendrik8111 feb. 2018 - 19:56

Valt mij tegen dat het boek "de Crisiskaravaan" van Linda Polman hier nog niet is genoemd https://www.bol.com/nl/f/de-crisiskaravaan/9200000079750622/ "De humanitaire hulpverlening is een industrie geworden, waarin organisaties met elkaar strijden om een zo groot mogelijk aandeel. Miljarden euro's per jaar gaan erin om. Van duizend organisaties per crisis kijken we niet meer op. En ze gaan door met helpen, ook als strijdende partijen hun geld en goederen rechtstreeks laten verdwijnen in de oorlogskassen. Waarom krijgen sommige landen hulp met bakken tegelijk, terwijl andere het moeten doen met de restjes? Waarom zijn de resultaten vaak zo schamel? Waarom worden de hulporganisaties maar zo zelden ter verantwoording geroepen? Waar houden humanitaire beginselen op ethisch te zijn? In De crisiskaravaan analyseert Linda Polman op even trefzekere als onthutsende wijze de zin en de moraal van de internationale humanitaire hulpverlening."

JohnVKR
JohnVKR11 feb. 2018 - 16:23

Mensen zijn mensen, of ze nu voor 'goede doelen' werken, voor politieke partijen, in de filmindustrie, christen, moslim, jood, hindoe of boeddhist zijn. Ik wil beslist niemand valselijk beschuldigen. De meeste mensen doen waarschijnlijk helemaal niemand kwaad. Maar de idee dat werknemers van Oxfam Novib, Unicef, Rode Kruis of welke hulporganisatie ook, in hun reizen naar het buitenland nooit prostituees in hun hotels laten langskomen, maar zakenmensen, sporters, politici en andere wereldreizigers wel, lijkt me net zo onwaarschijnlijk als dat de aarde plat is.

4 Reacties
punt2
punt211 feb. 2018 - 17:22

Ach een prostitué langs laten komen...... op zakenreis.. Hier gaat het om seksfeestjes met waarschijnlijk minderjarige jongedames in een rampgebied waar ze zijn om hulp te bieden!! Niet om een feestje te bouwen bovenop de resten van samenleving met enorme niet te bevatten aantal slachtoffers en enorme schade ...

DeRedeMist
DeRedeMist11 feb. 2018 - 21:33

Maar zakenmensen, sporters, politici en andere wereldreizigers betalen het normaal gesproken zelf.

Haastig
Haastig12 feb. 2018 - 16:31

DeRedeMist 11 februari 2018 at 22:33 "Maar zakenmensen, sporters, politici en andere wereldreizigers betalen het normaal gesproken zelf." Heb je enige aanleiding te denken dat ze het hier niet zelf betaald hebben?

Haastig
Haastig12 feb. 2018 - 16:50

JohnVKR 11 februari 2018 at 17:23 "Maar de idee dat werknemers van Oxfam Novib, Unicef, Rode Kruis of welke hulporganisatie ook, in hun reizen naar het buitenland nooit prostituees in hun hotels laten langskomen, maar zakenmensen, sporters, politici en andere wereldreizigers wel, lijkt me net zo onwaarschijnlijk als dat de aarde plat is." Dat denk ik ook. Hulpverleners hebben geen gelofte van celibaat afgelegd en het feit is dat velen langdurig werken in het buitenland, in gevaarlijke omgevingen, waar relaties bijna altijd precair/ongelijk zijn -de keus is namelijk niet zo ruim. Ik ben ook van mening dat een feestje op z'n tijd moet kunnen, omdat het ervoor zorgt dat je beter kan functioneren als je ook kan ontspannen. Maarrrrrr, wat natuurlijk niet kan, noch wettelijk, noch moreel, is het bouwen van seksfeestjes -waar mogelijk minderjarigen deel uit maken. Daarnaast moet elke zweem/beeld van misbruik vd situatie worden voorkomen. Het moet absoluut duidelijk zijn dat de vrouwen volledig vrijwillig, zonder enige (ervaren) druk hebben deelgenomen, en dat is haast niet mogelijk om dat te bewijzen, waardoor een vieze smaak overblijft.

punt2
punt211 feb. 2018 - 8:50

Dolf Jansen Quote : "ik heb, net als al degenen die er vandaag op hoge toon reageren, geen idee wat er echt gebeurd is" oftewel : op hoge toon reageren keur ik af, want niemand heeft een "echt"idee wat er gebeurt is....... Dat noemt men schadebeperking door gedeeltelijke ontkenning. Quote : "waarbij mensen van Oxfam-Engeland aldaar betrokken zijn " Niet van Oxfam, maar van Oxfam Engeland om de schade voor Nederland te beperken. Oxfam is Oxfam, en Oxfam zat daar ook met Nederlands geld..... schadebeperking en ontkenning van een Nederlandse betrokkenheid. Quote : Juist ook omdat de toon in media en op social media, als het gaat over ontwikkelingssamenwerking, hulporganisaties etc, al vaak zo hard is, omdat we leven in een tijd dat Nederlandse politieke partijen/bewegingen pogingen doen wat er nog over is van internationale hulp te snoeien, een tijd dat een grote Britse krant pleit voor het helemaal stopzetten van internationale hulp. En de onvermijdelijk slachtofferrol..... ze hebben al zo moeilijk (dat vieren ze met wilde sexfeesten met "vermoedelijk" minderjarigen) en iedereen is tegen ze... en dat komt door de Pers en Politiek. DE werkelijke slachtoffers zijn de meisjes en vrouwen die vreselijk zijn uitgebuit door de medewerkers van Oxfam, wat in een doofpot is verdwenen uit geldelijk belang. En een werkelijke "ambassadeur"protesteert daartegen omdat het niet om de organisatie dient te gaan maar om het doel. Dolf beschermt de organisatie!

Rechtse   Bal
Rechtse Bal10 feb. 2018 - 11:59

mijn maag draait om als ik dit lees. plots zie ik overeenkomsten met politiefeesten, de parties van de Europese bank en dan vermoed ik dat er heel grote doofpotten zijn bij poltieke organisaties, VN, Eeuroparlement etc.. En wat gaat er allemaal om in het zgn Olympisch Dorp met een gesubsidieerde kroeg en gratis bier ? Het evenement is wel erg in trek bij de (vnl mannelijke) bobo's.

2 Reacties
punt2
punt211 feb. 2018 - 8:40

Overeenkomsten zoeken om dit schandaal te bagatalliseren, maar er zijn geen overeenkomsten voor dit misselijkmakende gedrag. Oxfam medewerkers zaten zo verschrikkelijk fout maar Oxfam nog veel erger want bang voor de gevolgen, minder inkomsten, hielden ze het stil. Dus richt je woede op Oxfam in plaats verzachtende omstandigheden aanvoeren als"zij deden het ook"

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 feb. 2018 - 18:06

Als de bobo's zich vergrijpen aan de athleten krijgen we dat hoogstwaarschijnlijk wél te horen.

Vega !
Vega !10 feb. 2018 - 11:17

Ik ben niet naief en wist uiteraard wel dat voor elke euro ik doneerde ((giro of in de bus), er 20 cnt gaat naar salaris directie, 20 cnt administratie, 20 cnt reis/verblijfkosten, 20 cnt personeel. Maar nu ik weet dat de rest gaat naar plezierfeesten, kan ik dus net zo goed niets geven. Voor mij een economische afweging boven een humanitaire.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2018 - 10:39

Zoals bekend is prostitutie op Haïti gewoon verboden. Het minste wat je kunt doen is je aan de wet houden. Sri Lanka haalde in 2007 108 militairen terug uit Haïti. Onderzoek had uitgewezen dat zij prostituees hadden bezocht, van wie er enkele mogelijk minderjarig waren. De VN trad dus wel op.

2 Reacties
Haastig
Haastig10 feb. 2018 - 12:02

DanielleDefoe 10 februari 2018 at 11:39 "De VN trad dus wel op." In dit geval wel. Of trad Sri Lanka op? Daarbij werden de betrokken militairen teruggehaald en dus vermoedelijk, net zo min als de Oxfam-medewerkers aangegeven bij de politie. Oxfam ontsloeg na onderzoek 4 medewerkers en 3 konden ontslag nemen, dus ook daar gelukkig nog wel wat consequenties.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2018 - 21:08

Haastig ik kan me voorstellen dat naar de locale politie gaan inderdaad niet zinvol is als het hele land plat ligt wegens een hurricane of een aardbeving.

Absconditus
Absconditus10 feb. 2018 - 10:21

Dit is geen nieuws, maar geschiedenis en mij al jarenlang bekend via andere media dan de MSM. Dit soort wantoestanden zijn endemisch voor NGO's en komen bepaald niet alleen maar voor bij Oxfam. Het is ook de reden waarom ik al een hele tijd geleden besloten heb om niets meer aan dergelijke NGO's te doneren. En in plaats daarvan bij te dragen aan kleinschalige en doelgerichte projecten, die langs diaconale en kerkelijke kanalen worden opgezet.

Druïde
Druïde10 feb. 2018 - 9:40

De hele ontwikkelingssamenwerking is een perverse bedrijfstak. De hulp werkt al niet sinds de jaren '50 en de hele branche dient vooral de hulpverleners met hun hypotheken en hoofdkantoren en excuses voor vakanties. Sowieso moet je die landen zichzelf laten ontwikkelen, en niet ons sociaal-economisch systeem opdringen als hun enige mogelijkheid. De weerstand tegen betweterige witte studentjes die de mensen daar even komen uitleggen hoe het hoort is al jaren enorm. Men neemt die luitjes continu bij de neus en steekt zoveel mogelijk hulpgelden in eigen zakken. Ontrwikkelingssamenwerking is witte arrogantie & zelfvoldaanheid & zelfgratificatie. Stoppen is de enige goede keuze.

Grooteman2
Grooteman29 feb. 2018 - 22:48

Ik zie het probleem niet (met uitzondering van minderjarig maar gezien de vage tekst "mogelijk" is het bewijs hiervoor blijkbaar vaag). Voor de rest: consenting adults. Ze zijn naar de hoeren geweest: nou en. Ook een vorm van hulp want de meisjes zullen het niet voor niets gedaan hebben.

3 Reacties
Haastig
Haastig10 feb. 2018 - 10:44

@Grooteman Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Wat wel speelt is dat dit weer een “Oudkerkje” is: iemand die voor zijn eigen seksuele gratificatie gebruik maakt van de allerarmste, meest hulpbehoevenden. Ik weet ook niet in welke mate deze vrouwen zich ge #metoo-d voelen: waren het gewoon vrouwen opgepikt van straat? Of waren dit vrouwen in een opvangkamp en hing er ook de zweem van “geen hulpgoederen voor jou/je kids als je jezelf niet ter beschikking stelt voor mij”. Los daarvan was/is het strafbaar in Haïti. Dat wij er milder over denken omdat het bij ons niet strafbaar is, doet er niets aan af dat het daar wel strafbaar is. Ik kan me echter ook voorstellen dat Oxfam hen niet heeft aangegeven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2018 - 12:58

In de meeste gevallen zal het toch neerkomen op geen sex met de locale bevolking omdat gegeven de situatie machtsmisbruik niet valt uit te sluiten. Oxfam had ze naar huis kunnen sturen vanwege onprofessioneel gedrag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2018 - 13:13

Er zijn wel koppen gerold volgens de Guardian. De baas van Oxfam in Haiti, Roland van Hauwermeiren, werd op verzoek van zijn taak ontheven, maar zonder verdere disciplinaire actie en een aantal medewerkers werden ontslagen. Maar de indruk dat Oxfam het drukker heeft met "damage control" dan met het bestrijden van wangedrag zou kunnen kloppen.

maggy2
maggy29 feb. 2018 - 21:21

Er worden hulptroepen naar landen gestuurd, waar men totaal geen empathie mee heeft. In Centraal Africa zijn door de VN blauwhelmen schandalige dingen gedaan zoals misbruik tav minderjarige kinderen.( Unicef gaat hierin ook niet echt vrijuit) Nu dit weer in Haïti.. ook mensen en kinderen die slachtoffer waren van een van de meest grote natuurrampen aldaar. Wat bezielt mensen om daar misbruik van te maken? Kan men de warmte niet aan daar of komt het door het feit dat men denkt dat in warme landen mensen minder zijn dan waar zij vandaan komen. Geen respect en inlevingsvermogen ? Steeds weer die vernederingen moeten slikken omdat je op dat moment hulpbehoevend bent. Wat een vreselijk vorm om via noodhulp weer onderdrukt te moeten worden. Het is pure machtsmisbruik. Je wordt zgn geholpen en tegelijkertijd misbruikt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2018 - 21:12

Toch beweert Oxfam dat er geen sprake zou zijn van een doofpot, ook al heeft de organisatie geen melding gemaakt bij de autoriteiten van Haïti. 'In denial' heet dat. Natuurlijk zou dit nieuws wereldkundig maken een hoop geld kosten aan Oxfam, maar dat kan niet relevant zijn in een afweging.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat9 feb. 2018 - 19:54

Ik heb net de site van Oxfam Novib bezocht. De Nederlandse uiteraard. Geen enkele mededeling omtrent deze zaak. Dat valt me zwaar tegen. Ambassadeur van Oxfam Dolf Jansen heeft wel een reactie gegeven. Oxfam Novib Nederland zwijgt vooralsnog in alle talen. Onbegrijpelijk.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat9 feb. 2018 - 17:36

maar de hulporganisatie was van mening dat het geen melding hoefde te maken omdat de autoriteiten er toch niets mee zouden doen. Zwak argument natuurlijk. Men had ook aangifte kunnen doen bij Justitie in het VK of België. Ik ruik wel degelijk een doofpot en vrees dat we wellicht ook nog maar een topje van de ijsberg zien.

Joop den Uil
Joop den Uil9 feb. 2018 - 17:22

Dergelijke feesten zijn ontoelaatbaar; ernstig erbovenop is dat er minderjarige kinderen bij betrokken waren en dar er het geld voor gebruikt werd dat bijeengesprokkeld is in collectebussen. Niet te vergeten dat Haiti het armste land ter wereld is en afgelopen jaren getroffen is door rampen. En dan zegt een ambassadeur doodleuk : ''Ik veroordeel het wangedrag '' ,en dan gewoon doorgaan ??? Linkse tolerantie waarschijnlijk. Ik schaar dergelijke clubs op 1 lijn met een Satadurah. Misdadig, aanklacht, opheffen met schadevergoeding aan alle getroffenen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2018 - 21:15

Joop Wat vind je van alle mensen die nog op VVD stemmen na alle schandalen, met als summum de voorzitter die een NGO van minimaal 12 miljoen besteelt? Rechtse tolerantie? Waarom kom jij iedere keer met 'links' op de proppen? Open your eyes (en dat is meervoud)

Zandb
Zandb10 feb. 2018 - 7:24

Joop Hoe komt u erbij dat dit veroordelen betekent, dat je "gewoon doorgaat"? Hij schrijft, dat hij niet alleen veroordeelt maar zich er ook tegen verzet en daarom, zeg ik dan maar, ambassadeur blijft: Omdat hij boos wordt om ALLES wat zo'n organisatie in diskrediet brengt. Als dat links is, dan kan ik er wel meeleven. (Zie de reactie van Kick.) Verder; als u elke organisatie waar iets misgaat wilt vergelijken met een misdadige organisatie, dan hebben we nog heel wat te verbieden, te beginnen met de VVD. (Zie de reactie van Kick.)

Martinel
Martinel9 feb. 2018 - 16:54

Nou, ook daar maar geen geld meer aan schenken. Iedere dag een nieuw schandaal, dus voorlopig maar de hand op de knip houden. Walgelijke praktijken. En vraag mij af wat die zgn ambassadeurs eigenlijk voor functie hebben behalve geld uit de zakken van donateurs kloppen. Misschien wat bekendheid voor die vreselijke BN-ers? Wie volgt? Morgen weer een nieuw item hoor in de kranten....als men alle 'geschokte' BN-ers een podium moeten geven zijn we nog wel even bezig.

punt2
punt29 feb. 2018 - 16:24

Het is nu 2018, een rapport uit 2011..... maar geen doofpot. Niet uitgesloten kan worden dat er minderjarigen bij betrokken zijn geweest. E.e.a. zou zich hebben afgespeeld in de door Oxfam afhuurde villa, getuigen spreken van meisjes in t-shirts van Oxfam. Enigszins misselijk zou men worden van dit bericht. De verantwoordelijken zouden al niet meer werken voor Oxfam, en enig moreel besef om dit te melden was ook afwezig, vooral uit angst voor negativiteit rond Oxfam. Denk dat er even geen spotjes op de Tv zullen zijn te zien, en dat alle P.R. zich zal gaan richten op damage control (wat veel zal gaan kosten.....) Misschien was het wel een bijzonder doel om de plaatselijk prostitutie van hulp te voorzien, ze hadden het natuurlijk erg moeilijk in die tijd. Cynisme knop uit.

1 Reactie
Zandb
Zandb10 feb. 2018 - 7:27

Rob Dit beoordeel ik ook als een doofpot. Ik hoop dat men dan wel onderzoekt of er sindsdien dan verbetering is opgetreden en of de schuldigen alsnog veroordeeld kunnen/moeten worden.

OlavM
OlavM9 feb. 2018 - 16:19

[Toch beweert Oxfam dat er geen sprake zou zijn van een doofpot, ook al heeft de organisatie geen melding gemaakt bij de autoriteiten van Haïti. Prostitutie en seks met minderjarigen is er verboden, maar de hulporganisatie was van mening dat het geen melding hoefde te maken omdat de autoriteiten er toch niets mee zouden doen.] Een hoogst merkwaardige, hypocriete opvatting van Oxfam natuurlijk! In de eerst plaats zijn de betrokken Oxfam-medewerkers natuurlijk zelf verantwoordelijk, maar de organisatie had niet alleen alle betrokkenen op staande voet moeten ontslaan, maar ook snel opening van zaken moeten geven. Omdat de kwestie nu pas via The Times in de openbaarheid komt kan niet anders worden geconcludeerd dan dat de organisatie de hele zaak wel degelijk in een doofpot had willen laten zitten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 feb. 2018 - 10:47

Staande voet ontslag wegens onprofessioneel gedrag. Hulpverleners mogen geen gebruik/misbruik maken van de locale bevolking. Machtsmisbruik ligt altijd op de loer.