Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hulpverleners Oxfam misdroegen zich op Haïti met seksfeesten

  •  
09-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
4525407135_ace44b0b1c_b

© Water bladder with banner 'Drink treated water so as not to catch diseases' at the new resettlement camp at Coraille (part of the Government's rainy season evacuation plan). Oxfam is providin

De Britse krant The Times schrijft dat medewerkers van Oxfam zich op Haïti flink hebben misdragen. Ze zouden zich hebben “overgegeven” aan seksfeesten met prostituees, die mogelijk ook minderjarige waren. De feesten werden gehouden in woningen die door de hulporganisatie werden betaald en vonden plaats na de allesverwoestende aardbeving van 2010. Bij die aardbeving kwamen zo’n 220.000 mensen om het leven, meer dan een miljoen mensen raakten alles kwijt en werden dakloos.
In 2011 opende Oxfam zelf reeds een intern onderzoek naar de zaak. In dat onderzoek wordt geconcludeerd dat er een “cultuur van straffeloosheid” zou zijn. Ook sluit het rapport niet uit dat er mogelijk “minderjarigen onder de prostituees waren”. Vier medewerkers werden naar aanleiding van de conclusies in het rapport ontslagen. Ook kregen drie anderen de mogelijkheid om ontslag te nemen zonder disciplinaire sancties. Waarom dit gebeurde maakte Oxfam destijds niet openbaar. De organisatie meldde alleen dat het om “wangedrag” zou gaan. Toch beweert Oxfam dat er geen sprake zou zijn van een doofpot, ook al heeft de organisatie geen melding gemaakt bij de autoriteiten van Haïti. Prostitutie en seks met minderjarigen is er verboden, maar de hulporganisatie was van mening dat het geen melding hoefde te maken omdat de autoriteiten er toch niets mee zouden doen.
The Times bracht vandaag een stuk over vreselijk gedrag en gebeurtenissen op Haiti in 2010/11, waarbij mensen van Oxfam-Engeland aldaar betrokken zijn geweest. Ik heb, net als al degenen die er vandaag op hoge toon reageren, geen idee wat er echt gebeurd is, maar vind wat ik lees walgelijk en vreselijk. Omdat ik in Nederland al meer dan 15 jaar ambassadeur ben van (Oxfam-)Novib, schrijf ik er iets over. Alles dat het werk van Oxfam en OxfamNovib in diskrediet brengt en moeilijker maakt, maakt mij verdrietig en boos. Verdrietig, omdat het soort gedrag waarover geschreven wordt lijnrecht staat tegenover hoe ik vind dat je met elkaar omgaat, hoe je je gedraagt, hoe je verantwoordelijk bent voor je gedrag, en de gevolgen daarvan voor anderen. En boos, omdat het werk van Oxfam en Oxfam-Novib zo fokking belangrijk en nodig is: armoedebestrijding, vrouwen- en kinderrechten, tegengaan van klimaatverandering, oplossingen voor vluchtelingenproblematiek wereldwijd, eerlijke handel, een rechtvaardiger wereld. En tegen alles wat dat moeilijker maakt – en al helemaal het seksueel wangedrag van een aantal mensen – verzet ik me. Juist ook omdat de toon in media en op social media, als het gaat over ontwikkelingssamenwerking, hulporganisaties etc, al vaak zo hard is, omdat we leven in een tijd dat Nederlandse politieke partijen/bewegingen pogingen doen wat er nog over is van internationale hulp te snoeien, een tijd dat een grote Britse krant pleit voor het helemaal stopzetten van internationale hulp. Ik veroordeel het wangedrag waar het hierboven over gaat, en zet me met alles wat ik heb in als ambassadeur van Oxfam-Novib.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.