Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hulporganisaties vrezen humanitaire gevolgen EU-Turkije deal

  •  
17-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Roette
Nederlandse hulporganisaties maken zich zorgen over de overeenkomst die Nederland met Turkije gaat sluiten. Onder andere Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling en Dokters van de Wereld schrijven een brief naar premier Rutte waarin zij hem oproepen om ‘politieke moed’ te tonen en voor humanitaire oplossingen te gaan, in plaats van eigen politiek gewin. Deze oproep wordt gedaan naar aanleiding van de top over de vluchtelingenkwestie die donderdag en vrijdag in Brussel plaatsvindt.
De hulporganisaties vrezen dat de maatregelen die getroffen worden vooral gericht zullen zijn op het zoveel mogelijk weren van mensen in nood, in plaats van het helpen. Daarmee zou Europa de ‘eigen politieke crisis bezweren en afstand nemen van Europese kernwaarden’.
"De vooruitzichten van de zogenaamde EU-Turkije deal zijn zeer alarmerend. Europa tracht de eigen internationaalrechtelijke verplichtingen ten opzichte van mensen in nood uit te besteden in een beschamende stoelendans met mensenlevens. Europa schuift haar verplichtingen af op landen die al veel meer vluchtelingen hebben opgevangen en die de middelen en capaciteit niet hebben om te voorzien in de basisbehoeften als opleiding, medische zorg en werk. Bovendien kan Turkije vooralsnog niet aangemerkt worden als veilig derde land volgens de UNHCR richtlijnen."
Vorige week heeft Nederland een intentieverklaring getekend over hoe de vluchtelingenstroom in te dammen. Turkije zal de migranten terugnemen en erkende vluchtelingen kunnen via een luchtbrug naar Europa komen. Het land krijgt miljarden euro’s om de vluchtelingenkampen te verbeteren en mensen te laten oversteken. Volgens de hulporganisaties worden daarmee de taken afgeschoven op een ander land.
"De vooruitzichten van de zogenaamde EU-Turkije deal zijn zeer alarmerend. Europa tracht de eigen internationaalrechtelijke verplichtingen ten opzichte van mensen in nood uit te besteden in een beschamende stoelendans met mensenlevens. Europa schuift haar verplichtingen af op landen die al veel meer vluchtelingen hebben opgevangen en die de middelen en capaciteit niet hebben om te voorzien in de basisbehoeften als opleiding, medische zorg en werk. Bovendien kan Turkije vooralsnog niet aangemerkt worden als veilig derde land volgens de UNHCR richtlijnen. De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat een repressief migratiebeleid niet werkt, het leidt er niet toe dat mensen niet meer komen, maar slechts dat het hen veel meer kost – soms zelfs hun leven – om de tocht te ondernemen. Europa kan de huidige vluchtelingenstromen humaan en effectief managen en de fundamentele rechten van vluchtelingen en migranten beschermen. Maar daar is wel politieke moed en wil voor nodig. Wij roepen minister president Rutte op om die politieke moed te tonen en de doodlopende weg,waarbij de EU steeds meer van haar kernwaarden dreigt te verloochenen, te verlaten. Het is tijd dat Europa mensenrechten weer centraal stelt en zorgt voor veilige en legale routes zodat mensen in nood hun leven niet meer hoeven wagen om veilig te kunnen zijn."
Europa schuift haar verplichtingen af op landen die al veel meer vluchtelingen hebben opgevangen en die de middelen en capaciteit niet hebben om te voorzien in de basisbehoeften als opleiding, medische zorg en werk. Bovendien kan Turkije vooralsnog niet aangemerkt worden als veilig derde land volgens de UNHCR richtlijnen.
De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat een repressief migratiebeleid niet werkt, het leidt er niet toe dat mensen niet meer komen, maar slechts dat het hen veel meer kost – soms zelfs hun leven – om de tocht te ondernemen. Europa kan de huidige vluchtelingenstromen humaan en effectief managen en de fundamentele rechten van vluchtelingen en migranten beschermen. Maar daar is wel politieke moed en wil voor nodig.
Wij roepen minister president Rutte op om die politieke moed te tonen en de doodlopende weg,waarbij de EU steeds meer van haar kernwaarden dreigt te verloochenen, te verlaten. Het is tijd dat Europa mensenrechten weer centraal stelt en zorgt voor veilige en legale routes zodat mensen in nood hun leven niet meer hoeven wagen om veilig te kunnen zijn.
De hele brief is hier te lezen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.