Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Hulporganisaties in Griekenland moeten in dialoog met vluchtelingen

  •  
11-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vluchtelingenlesbos
De programma’s van de non-profit organisaties in Griekenland zijn vaak een bron van frustratie voor de bewoners van het kamp.
Yusuf zit al bijna een jaar vast op Lesbos. Voor de brand in Moria woonde hij in een zelfgebouwde schuilplaats net buiten de hekken van het oude kamp, in de “jungle”. Nu zit hij op zijn gloednieuwe vloer gemaakt van pallets in zijn UNHCR-tent en schept hij drie volle lepels suiker in zijn thee. Yusuf vertelt me dat de pallets warmte vasthouden en tijdens regenval de modderstromen tegenhouden. “Maar daar blijft het niet bij. Sommige vrienden vonden slangen in hun tent, of werden wakker met een schorpioen in hun bed. Ik hoop dat de pallets ook daar bescherming tegen bieden.”
Op mijn weg vanaf Yusufs tent terug naar de ingang blijf ik plots als aan de grond genageld staan. Ik kijk toe hoe de vrijwilligers in het kamp de laatste dozen vol luiers uit de truck sjouwen en vang onbedoeld een deel van hun woordenwisseling op. Na de laatste doos keert een lange jongen zich puffend om naar zijn leidinggevende. “Wat doen we met de pallets?” Er valt een stilte. “Geen idee eigenlijk”, antwoordt de coördinator. “Ik zag een houtbewerker een stuk terug bij de stad, misschien kunnen zij er iets mee. Dan worden ze in elk geval gerecycled.”
Juist, recyclen. Hoe is het mogelijk, dat een non-profit organisatie bezig met het verstrekken van eerste hulp niet in staat is om iets waardevols als een pallet af te leveren op de juiste plek? Zijn ze bespottelijk slecht geïnformeerd of komt het door meedogenloze regels van bovenaf?
Het is doodstil in het debat over de effectiviteit van non-profit organisaties in het veld. Bestaande kritiek beperkt zich te vaak tot het salaris van de topman en de toenemende commercialisering in de sector. Ondanks de duidelijke relevantie hiervan zegt het weinig over de mate waarin het mandaat aansluiting vindt in de praktijk. Tijdens de hevige regenval van de afgelopen tijd op het eiland deelden vrijwilligers dweilen uit. Een lachwekkende oplossing, aldus de bewoners; een toepasselijker voorbeeld van dweilen met de kraan open is moeilijk voor te stellen.
Goede intenties zijn niet genoeg. Het gebrek aan samenwerking met de residenten zelf maakt niet alleen dat de programma’s niet effectief zijn, maar creëert ook wantrouwen jegens non-profit organisaties. Sterker nog: de enigen die iets kunnen zeggen over in welke mate programma’s in hun doel slagen zijn de residenten zelf. Toch gebeurt dit amper.
Op het moment dat mensen aankomen in Europa en hun paspoort wordt afgenomen vervangt de term ‘vluchteling’ iedere andere vorm van identificatie. Hoewel deze transformatie puur terminologisch is, verandert de bril waarop de wereld naar ieder individu kijkt. Plots kennen we vluchtelingen geen enkele autonomie meer toe, of zien we hen niet langer als volwaardige handelsbekwame mensen. Als er één sector zou zijn die dit mechanisme zou moeten verwerpen zou het de non-profit sector moeten te zijn. Desalniettemin laat een echt dialoog met de de residenten van het kamp op zich wachten en belandt hulp via een top-down benadering terecht op de grond. Als non-profit organisaties niet naar de wensen van residenten luisteren, in wiens belang handelen ze dan eigenlijk?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 15:25

De term dom rechts wordt hier weer uitgebreid gedemonstreerd. Satya heeft gewoon gelijk, het westen rooft erop los en bepaalt al decennia lang hoe armere landen hun land moeten besturen

MaxMax2
MaxMax212 nov. 2020 - 12:05

@Satya 'Ik vind het erg goedkoop om dan met dat soort taal te komen.' Sorry hoor Satya, maar ik kom Congo ook niet binnen zonder paspoort..

MaxMax2
MaxMax212 nov. 2020 - 12:04

@RVB 'stel dat je mensen vrijheid zou gunnen. Dat zou toch rampzalig zijn.' Heeft u sloten op de deuren van uw huis zitten?

Visionair NL
Visionair NL12 nov. 2020 - 11:27

President Bashar al-Assad heeft Syrische vluchtelingen reeds opgeroepen om terug te keren naar hun land. O wacht, de meeste "vluchtelingen" in Moria zijn helemaal geen Syriërs, maar Pakistanen en Afghanen, die vanuit de veilige vakantiebestemming Turkije illegaal de Griekse grens over zijn gestoken. Laten we ons liever druk maken om Libanon, dat nu aan het instorten is.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus17 nov. 2020 - 8:26

Ja de man die zakjes met overblijfselen van zij slachtoffers had... Zo veilig daar, helemaal voor mensen die zich negatief over hem uit hebben gelaten. Echt de Nederlander blijft een hork.

Visionair NL
Visionair NL20 nov. 2020 - 14:08

Nogmaals: slechts een minderheid van Moria komt uit Syrië. De meerderheid komt uit landen als Afghanistan, Pakistan en Bangladesh die uit het veilige land Turkije illegaal de grens zijn overgestoken. Je houding, die deze asielprofiteurs voortrekt op echte vluchtelingen in Libanon is zowel volkomen harteloos als inconsequent.

michellekepen
michellekepen11 nov. 2020 - 23:49

Satya, "Terreur aanvallen op Afghanistan"? - je bent waarschijnlijk in de war met de vanuit Afghanistan georkestreerde terreuraanvallen? Iets met met 9/11, terreur, duizenden doden? Georganiseerd vanuit Afghanistan, door het toenmalige regime de hand volledig boven het hoofd gehouden etc.! Terreur aanvallen Libië? - Libië en terreur. Ben je niet in de war met terreur, vanuit Libië? Iets met Khadaffi, regime, sponsor van wereldwijde terreur, jarenlang. Het begrip staatsterreur ongeveer uitgevonden. Eén van de weing landen die voor terrorisme veroordeeld zijn (Lockerbie is slechts het bekendste voorbeeld uit een lange reeks). Overigens is de huidige terreur in deze landen, én in de andere door jou genoemde landen, nagenoeg allemaal islamitisch geïnspireerd. Hetgeen haar oorsprong dus niet in het westen vindt. Hoewel er inderdaad wel mensen die dit soort terreur maar wat graag naar Europa zouden willen halen. En halen. Of bedoel je alle uitreizigers uit de hele wereld, tienduizenden, afgereisd naar heilstaat Daesh (IS). Waarvan een flink deel afkomstig uit het westen. Dat zou je inderdaad met wat fantasie (en de achtergrond weglatend) als terreur uit het westen kunnen benoemen. Schaduwoorlogen in Afrika? Welke bedoel je precies? En wat is het verband met terreurorganisaties, waar je het over had? En waar ik op reageerde! Dus niet over IS, Boko Haram, stammenstrijd etc. beginnen. Want je had het specifiek over WESTERSE terreur.

Paulus3
Paulus311 nov. 2020 - 23:19

Ik twijfel niet dat het niet leuk is om in zo'n kamp te zitten en dat NGOs niet alles kunnen of doen. Maar een beetje klagen met wat anecdotes kan ik niet veel mee. Doe eens een studie of zo, en houd de conclusies eens bij diegene die wetenshappelijk verantwoord zijn.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 nov. 2020 - 11:42

Paulus loopt langs het kanaal. "HEEELP , IK VERDRINK!!" hoort hij schreeuwen. Een vrouw ligt in het water en kan amper haar hoofd boven water houden. Paulus loopt naar het kanaal en zegt "ik zou eerst graag een peer-reviewed studie willen zien die bewijst dat u daadwerkelijk aan het verdrinken bent"

Satya
Satya11 nov. 2020 - 20:28

"Ja stel je eens voor, dat een soeverein land zelf gaat bepalen wie wel en niet het land binnen komt." Iets wat natuurlijk alleen voorbehouden is aan Wrsterse landen. Libië mocht niet zelf beslissen wat het met zijn rijkdommen deed. Zodra Congolese zeggen dit is ons land en we geven de spullen niet weg stuurt men een 'vredesmissie'. Hypocrisie ten top. Het westen dat denkt nog recht te hebben op grenzen maar nog nooit een ander volk zijn grens heeft gerespecteerd. Ik vind het erg goedkoop om dan met dat soort taal te komen.

Satya
Satya11 nov. 2020 - 20:21

Michel Over de terreur aanvallen op Afghanistan, Iraq, Libië en Syrië. De schaduw oorlogen in Afrika. Of is het gebruik van geweld alleen slecht als moslims het plegen?

rvb2
rvb211 nov. 2020 - 18:23

@maxmax: stel dat je mensen vrijheid zou gunnen. Dat zou toch rampzalig zijn.

MaxMax2
MaxMax211 nov. 2020 - 17:33

@RVB 'Weer is een overschot aan nationalisme groot deel van het probleem.' Ja stel je eens voor, dat een soeverein land zelf gaat bepalen wie wel en niet het land binnen komt.

michellekepen
michellekepen11 nov. 2020 - 17:22

Satya, "De meeste landen hebben te maken gehad met de inmenging van terreur organisaties uit het westen in de afgelopen 20 jaar" Terreurorganisaties uit het westen. Als je alle door islam geïnspireerde terreur dus kennelijk buiten beschouwing laat, over welke terreuorganisaties heb je het dan precies? Van de afgelopen 20 jaar.

Satya
Satya11 nov. 2020 - 16:39

Het grootste gedeelte komt uit landen die zeer gronstofrijk zijn. De meeste landen hebben te maken gehad met de inmenging van terreur organisaties uit het westen in de afgelopen 20 jaar. De enigen die iets uit te leggen hebben zijn extreemrechtse propagandisten die tegenwoordig de titel journalist krijgen en in onze media hun haat vrij mogen verspreiden en van politieke partijen die helpen deze leugens te normaliseren. Die shit die jij hier napraat zonder op de hoogte te zijn.

rvb2
rvb211 nov. 2020 - 15:30

Tegenover alle asielzoekers heeft de EU heel wat uit te leggen, maar nog meer hebben de afzonderlijke landen van de EU wat uit te leggen. Immigratiebeleid is jammer genoeg nationaal geregeld, niet via de EU. Als de hulporganisaties de regie hadden gehad waren er ongetwijfeld een stuk minder problemen. Weer is een overschot aan nationalisme groot deel van het probleem.

Zwerfstein
Zwerfstein11 nov. 2020 - 14:49

Je hebt organisaties als 100 Weeks waaraan je kunt doneren en die maken het geld rechtstreeks over naar vrouwen in Afrika. Die krijgen het geld op hun eigen rekening gestort en gaan dan handel drijven. Ik neem aan dat de vluchtelingen op Lesbos geen eigen bankrekening meer hebben. Het zou een idee zijn om ze een bankrekening te geven en donaties rechtstreeks aan personen mogelijk te maken.

1 Reactie
Karingin
Karingin12 nov. 2020 - 15:27

Nee want het beleid is afschrikking, dus de omstandigheden moeten zo bar mogelijk blijven