In Uitgesproken VARA Joop-redacteur Hasna El Maroudi over haar terugtrekken uit de Gaza-flotilla
Hasna El Maroudi zat bijna op het hulpkonvooi dat deze week richting Gaza vaart. Zij wilde per boot de Israëlische blokkade van Gaza doorbreken, om de Palestijnse bevolking te voorzien van hulpgoederen en bouwmaterialen. Vlak vóór vertrek haakte ze af…
Hasna El Maroudi, de activiste/redacteur van de opiniesite Joop had vóór de afvaart een paar harde voorwaarden gesteld. Ze wilde weten met wie ze zou gaan varen.
Op een gegeven moment voelde ik me niet meer veilig. Eén dag voor vertrek kwamen er nog nieuwe mensen aan boord. En we zouden onderweg op volle zee nog een paar Italianen oppikken. Dat wilde ik niet. Je moet een goed gevoel hebben over je medepassagiers.
Ze besloot niet meer mee te varen.
Provocatie
Ze is begaan met het lot van de Palestijnen. Hasna El Maroudi wil de mensen in Gaza een hart onder de riem steken.
Anderhalf miljoen Palestijnen hebben geen vrij leven door de blokkade van Israël. Het Westen kijkt erna, maar doet niks. De mensen in de bezette gebieden hebben geen toegang tot hun eigen water, ze kunnen geen wegen bouwen of economie opbouwen.
Ook wilde de activiste/journaliste onderzoeken wat er in mei 2011 misgegaan is tijdens de eerste Gazavloot. Toen werd het hulpkonvooi op volle zee bestormd door Israëlische commando’s. Negen Turkse actievoerders werden doodgeschoten en tientallen mensen raakten gewond.
Israël recht op verdediging Ook vóór vertrek van dit hulpkonvooi sloeg Ron Prosor, de Israëlische gezant bij de Verenigde Naties dreigende taal uit tegen de deelnemers aan de tweede Gazavloot. Israël is vastberaden om een pro-Palestijnse vloot tot stoppen te dwingen als deze te dicht in de buurt van de geblokkeerde Gazastrook komt. “Israël heeft het recht zichzelf te verdedigen'”, aldus Prosor, die de geplande vaartocht een provocatie noemt. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is net zoals minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken – tegen de missie. De regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartner PVV, de ChristenUnie en de SGP hebben de Gazavloot vorige maand een “pure” en “dwaze” provocatie genoemd.
Niet militant De activiste/journaliste reageert verbaasd op deze harde woorden. Het Nederlandse gezelschap bestaat niet uit militante actievoerders. Ze somt een paar mensen op: Nordin El Ouali, een Rotterdams gemeenteraadslid voor GroenLinks, Chris Verweij, een politiek bevlogen student uit Wageningen, Max van Lingen, voorzitter van de Internationale Socialisten en Rafiq Fris, een geestelijk verzorger varen mee.
Het zijn allemaal goede, lieve mensen, die begaan zijn met lot van inwoners van Gaza. In de media is er een volkomen verkeerd beeld van de vloot en de opvarenden. Toen ik mijn opiniestukken naar de Joop-site stuurde, kreeg ik ook allerlei scheldberichten: ik was een antisemiet. En toen ik zei te stoppen met mijn deelname, kreeg ik steunbetuigingen. Wat goed dat je ze ontmaskerd hebt. Maar ik heb niks ontmaskerd.”
Geld van terroristen Toch is er veel kritiek op het initiatief. De Telegraaf schreef dat de Nederlandse boot Open Gaza – die inmiddels onder druk van de Griekse autoriteiten is omgedoopt tot Vittorio Arrigoni – gefinancierd zou zijn met geld van terroristen. Hasna El Maroudi zegt: “Het is nooit bewezen of de boot gefinancierd is met geld van terroristen of de Hamas. Ik weet het echt niet. Het gaat om veel geld. Als er geld van Hamas inzit – is dat nog steeds een democratisch gekozen partij. Je kunt het niet eens zijn met hun opvattingen.” Ik vind: “Gaza heeft recht op zelfbeschikking. Ik keur alle geweld af.”
Morele steun
Toch blijft de activiste achter de Gazavloot staan.
Buiten de goederen die de inwoners van Gaza krijgen – schoolspullen, bouwmaterialen en medicijnen – is het vooral morele steun. In het Midden Oosten gebeurt er veel na de Arabische lente. In Gaza worden anderhalf miljoen mensen gegijzeld door Israël. Niemand keurt het openlijk af of oefent druk uit om de situatie op te heffen. Wij willen laten zien dat de wereld de Palestijnen niet vergeet.”
Vaart uit
Het is de bedoeling dat het schip, dat momenteel bij Korfoe voor anker ligt, zondag met de andere schepen naar de Gazastrook vertrekt. Het konvooi met humanitaire goederen had eerder deze week willen vertrekken. Maar dit plan liep vertraging op doordat de voorbereidingen voor een aantal boten langer duurden dan gepland. De bedoeling is dat de negen schepen die zeker tot de vloot behoren, volgende week dinsdag of woensdag de Gazastrook bereiken. Op het Nederlandse schip varen naar verwachting 52 activisten mee van verschillende nationaliteiten. Waaronder het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook