Joop

Hulp Rode Kruis ingeroepen om op scholen honger onder arme leerlingen te bestrijden

  •    •  
29-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3636 keer bekeken
  •  
ANP-412062656

Een van de rijkste landen ter wereld komt met een nieuwe aanpak tegen honger in de eigen samenleving. Het kabinet heeft besloten de hulp van het Rode Kruis in te roepen om op scholen maaltijden te verdelen onder de circa 300.000 leerlingen die wegens geldgebrek kampen met voedseltekort. Dat heeft de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma (VVD) bekendgemaakt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat leerlingen die voldoende eten meer energie hebben dan kinderen die honger lijden.

De minister vindt wel dat het voedden van de hongerige leerlingen geen extra taak mag worden van de leerkrachten. Daarom worden hulporganisaties als het Rode Kruis ingeschakeld. "Het Rode Kruis heeft veel ervaring met voedselhulp en het uitdelen van boodschappenkaarten," verklaart de minister in het AD

Tot nu toe hielp het Rode Kruis al op kleine schaal mensen die zwaar in de problemen zitten maar niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dat gaat nu op veel grotere schaal gebeuren. De internationale hulporganisatie noemt het "heel bijzonder".

De schoolmaaltijden komen er op initiatief van fractieleiders Jan Paternotte (D66) en Laurens Dassen (Volt). Sinds oktober kregen 500 scholen al een gratis maaltijd aangeboden. Bij een eerste evaluatie zagen docenten op die scholen dat leerlingen meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren.

De scholen met hongerige leerlingen krijgen 9 euro per maag per week om daar gratis maaltijden mee te verstrekken. Ze moeten zich daarvoor melden op de speciale hongerbestrijdingswebsite schoolmaaltijden.nl. De scholen mogen ook kiezen met dat geld een cateraar in te schakelen. Het Rode Kruis geeft de voorkeur aan voedselbonnen.

Als scholen kiezen voor de boodschappenkaarten, kunnen zij gericht ouders benaderen die het moeilijk hebben. Met de kaart kunnen de ouders dan zelf boodschappen doen, in eerste instantie alleen bij Albert Heijn en Jumbo. Er wordt niet gecontroleerd hoe zij het tegoed van 11 euro besteden. ,,We gaan uit van vertrouwen”, zegt de Rode Kruis-woordvoerder, die benadrukt dat de boodschappenkaarten die zij nu al uitdelen ‘goed worden ingezet’.

Het Ad wil van Wiersma weten wat hij ervan vindt, dat hij de hulp van het Rode Kruis nodig hebt? De minister antwoordt: "Dat is een lastige vraag. (…) Nu de portemonnee van veel ouders onder druk staat, moet ik voorkomen dat leerlingen dat op school merken." 

Het kabinet trekt voor de binnenlandse hongerbestrijding 100 miljoen euro uit.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (124)

Déjà vu
Déjà vu31 mrt. 2023 - 1:19

Een ochtend ontbijt voor een kind: -twee plakjes brood, -twee maal beleg, - glas melk. Kosten €0,60/dag en op jaarbasis ca. €225 Indien je dat geld al niet kunt ophoesten, hoe moet dat dan in de verdere toekomst bij grotere uitgaven? Begrijp het volgende: kinderen zijn een uitgave post in géén inkomsten bron.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 8:55

@Deja vu "Indien je dat geld al niet kunt ophoesten, hoe moet dat dan in de verdere toekomst bij grotere uitgaven?" Want denk je zelf? En daar ben jij niet van plan wat aan te doen want jou oordeel is al klaar. Als je op jaarbasis die 225Euro niet kunt besteden komt dat omdat je kinderen als inkomsten bron ziet in plaats van een uitgave post. We zijn in Nederland in staat om voor iedereen een zinvol leven (mee) te financieren. Dat doen we niet. We houden mensen nog net in leven en doen alsof dat een sociaal vangnet is.

PVDB2
PVDB230 mrt. 2023 - 12:36

Mocht het nog niet onderzocht zijn: Misschien zou het eens een idee om kinderen behalve ontbijt ook gewoon een gezonde lunch te geven zoals in verschillenden andere Europese landen gebeurt. Natuurlijk, het kost wat, maar goed onderwijs, lager of middelbaar wordt wel eens onderschat. Het is een basis voor je toekomst, je werkzame leven, je inkomen. Met de vergrijzing zullen we ze nodig hebben. Natuurlijk zal er weerstand bestaan. Want ik bepaal zelf wat mijn kind eet. Suikerrijke drankjes, candybars, energiedrankjes. Dat terwijl 16%, 1 op de 6, kinderen op de leeftijd onder 17 al aan obesitas lijdt. Wat weer gevolgen heeft voor de je carrière en de arbeidsmarkt. Kortetermijndenken. Het lijkt wel het kwaaltje dat je vaker ziet: het kost geld, brengt geen omzet en winst... Het verschil kan zich later terugbetalen door een hogere belastinginning waardoor het indirect terugbetaald. Zij zullen het moeten doen de komende decennia en zijn een factor van betekenis die een grotere bijdrage kunnen leveren op de uitdagingen van vandaag en de nabije toekomst.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus30 mrt. 2023 - 16:15

Je vraagt nu om twee dingen tegelijk. Ontbijt en lunch. laten we nu met één beginnen dan lukt het misschien wel. Twee tegelijk is wel erg veel gevraagd. Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus als dat op orde is gaan we naar de lunch kijken en daarna eens naar het diner..

Bruce62
Bruce6230 mrt. 2023 - 11:16

Net als in Amerika zou een voedselpas een beter idee zijn voor mensen met een laag inkomen waar een uitkering ook onder valt. Financieel is dat voor de overheid goed te doen Ouders of ouder of verzorgende kunnen het dan zelf regelen dat is veel beter. Er kunnen dan afspraken gemaakt worden met supermarkten voor zo'n systeem waarbij zaken als alcohol, chips e.d. uitgesloten zijn. Komt het dan toch nog voor is er dus iets anders aan de hand en ligt de actie bij jeugdzorg of veilig thuis.

Gio Servas
Gio Servas30 mrt. 2023 - 6:02

Misschien dat als we de politici nu hetzelfde gaan betalen als de armste mensen in Nederland, dat ze dan meer motivatie hebben iets te doen aan de armoede?

1 Reactie
JoostdeF
JoostdeF30 mrt. 2023 - 13:00

Hoezo, de meerderheid van Nederland heeft voor deze politici gekozen. Of ze kiezen vergelijkbare personen zoals Plas, de nieuwste aanwinst voor Den Haag.

Pater
Pater30 mrt. 2023 - 3:20

Er zijn natuurlijk veel betere oplossingen, zoals een verhoging van het minimumloon en het verhogen van de laagste uitkeringen naar het bestaansminimum. Toch: beter dan niks. En: beter het Rode Kruis dan de leerkrachten.

11 Reacties
Jozias2
Jozias230 mrt. 2023 - 6:10

@pater Het minimumloon is net verhoogd.

DaanOuwens
DaanOuwens30 mrt. 2023 - 10:24

@ Jozias2 Jij schrijft: Het minimumloon is net verhoogd. De prijzen ook weer.

MG1968-2
MG1968-230 mrt. 2023 - 10:36

@Jozias "Het minimumloon is net verhoogd. " Net voldoende om de mensen in leven te houden. Een uitkering moet al op het niveau zijn dat daarvan een zinvol leven te financieren is, laat staan het minimum loon. Begrijp je nog steeds niet het verschil tussen verdeling van de armoede tov verdeling van de welvaart?

Jozias2
Jozias230 mrt. 2023 - 15:47

@mg Of het wel of niet voldoende is, staat los van het feit dat het minimumloon en diverse uitkeringen net verhoogd zijn. En blijf maar lekker met Daan in je eigen universum alsof er geen sprake is van herverdeling van welvaart. De rest van de wereld denkt daar anders over dus dat is een non discussie.

MG1968-2
MG1968-231 mrt. 2023 - 8:02

@Jozias Het is b.v. het verschil in benadering of je met je vangnet 'in leven wil houden' of er voor zorgen dat iedereen binnen Nederland 'een zinvol leven kan leiden'. Dat jij zo'n zaken een non-discussie vind weet ik. Het 'in leven houden' is voldoende en staat voor jou niet ter discussie. Ik weet overigens niet of 'de rest van de wereld' dit ook wel zo'n non-discussie vind.

Pater
Pater31 mrt. 2023 - 8:20

Verhoging minimumloon naar €14/u was nodig, daar ligt het nog steeds dik onder. En inderdaad: de inflatie ligt veel hoger dan de verhoging.

Jozias2
Jozias231 mrt. 2023 - 15:30

@pater Op dit moment niet meer.

DaanOuwens
DaanOuwens31 mrt. 2023 - 16:37

@ Jozias2 Jij schrijft: Op dit moment niet meer. Je schrijft een aperte onwaarheid. De lagere inflatie betekent slechts dat er nu ten opzichte van vorig jaar nog maar 4 % bij moet. Terwijl de 10 % eerder te weinig was.

Jozias2
Jozias231 mrt. 2023 - 20:47

@daan De bijstand is in 2023 met 10% verhoogd. Daarnaast zijn er nog diverse andere regeling die tot een betere koopkracht leiden. De inflatie is op dit momen 4,5% en de verwachting is dat deze over 2023 op 2% zal uitkomen. Dus de verhoging van het minimumloon over 2023 is hoger dan de verwachte inflatie over 2023 en in ieder geval hoger dan de inflatie op dit moment. Natuurlijk is inflatie altijd een momentopname en kan de inflatie in het verleden hoger zijn geweest. Daarom zeg ik ook ‘niet meer’.

Jozias2
Jozias231 mrt. 2023 - 20:54

@mg De hoogte van het minimumloon is geen non discussie. De stelling dat er in Nederland geen sprake is van herverdeling van welvaart is een non discussie. Als iemand 100.000 euro per jaar verdiend dan betaalt hij ongeveer 40.000 euro inkomsten belasting. Over de uitgaven van zijn netto loon nog eens 21% btw. Etc. Al dat geld gaat naar de staat en een deel van dat geld (opgebracht door de een) wordt door de staat verdeeld onder de mensen die het minder hebben. Bijvoorbeeld door middel van sociale voorzieningen. De hoogte van die voorzieningen is een aparte discussie. Het feit dat ze daar terecht komen door middel van herverdeling is een gegeven en daarom een non discussie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2023 - 10:00

Sommige discussies komen ook in diverse varianten weer terug. Zie bv uit 2017 https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/loonkostensubsidie-bijstand-minimumloon Volgens Woekie ligt het aan de wetenschap.

Sententia
Sententia29 mrt. 2023 - 19:04

Zolang niet duidelijk is waarom zoveel kinderen zonder eten naar school gaan, is die eerste zin pure stemmingmakerij. Maar dat komt ook omdat ik mijn kinderen nooit en te nimmer zonder eten naar school zou sturen, ook als ik een laag inkomen had.

4 Reacties
Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 mrt. 2023 - 20:29

Ik denk dat de meeste ouders zo denken en doen. Je bezuinigt op jezelf, niet op de voeding van je kind. Ik vrees dat er veel meer aan de hand is dan een laag inkomen. "In Nederland groeien ruim 577.000 kinderen onder de 18 jaar op met een ouder met psychische problemen en/of een verslaving. Dat is 1 op de 6 kinderen. Naast minderjarige KOPP/KOV (0-18 jaar), zijn er ook (jong)volwassenen met ouders die psychische problemen of verslavingsproblemen hebben. " (Trimbos) Dat neemt niet weg dat je al het nodige moet doen om te zorgen dat kinderen niet het slachtoffer worden.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 22:33

@sententia Volgens het nationaal school ontbijt ontbijt 96% van de kinderen wel en: “Het kleine groepje kinderen dat niet ontbijt, heeft simpelweg ’s ochtends geen honger, geen zin of geen tijd.“

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 6:46

@Jozias "@sententia Volgens het nationaal school ontbijt ontbijt 96% van de kinderen wel" Volgens diezelfde site: "De Ontbijtmonitor 2021 laat zien dat vier procent van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar niet dagelijks ontbijt. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om veel kinderen." "en: “Het kleine groepje kinderen dat niet ontbijt, heeft simpelweg ’s ochtends geen honger, geen zin of geen tijd.“" Dat komt niet van de ontbijtmonitor. Dat staat niet op die website. Dat komt van het 2 jaar oude AD artikel waarvan de bron nog steeds niet duidelijk is.

Jozias2
Jozias231 mrt. 2023 - 20:56

@volrin Die bron heb ik allang gegeven. Dat is stichting nationaal school ontbijt. Een stichting die juist opkomt voor deze doelgroep.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2023 - 18:05

Armoede is een hardnekkig probleem. In Noorwegen leeft zo'n 11% van de kinderen in een naar Noorse standaards arme familie. Dat komt neer op 115.000 kinderen onder de 18. Migranten- en eenoudergezinnen vormen het grootste risico.

onyxcumulus
onyxcumulus29 mrt. 2023 - 16:19

Terug naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Schoolmelk was gratis. Maaltijd in de middag niet. Kostte toen Hfl 0,10

2 Reacties
Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 14:39

Honger leidende kinderen hebben niks aan gratis schoolmelk (dat bovendien vooral bedoeld was om de NLse melkindustrie te steunen).

onyxcumulus
onyxcumulus30 mrt. 2023 - 16:18

@Volrin 30 mrt. 2023 - 16:39 Zeur, lees nu wat er staat. Sterk van jou is alles uit de context te halen en op één woordje te cherrypikken..lullo

west012
west01229 mrt. 2023 - 16:11

Het Rode Kruis om hulp vragen. Toppunt van bestuurlijke armoe

PVDB2
PVDB229 mrt. 2023 - 15:37

(Über) Kapitalisme: Een streven dat onze neoliberale vrienden en consorten graag na streven. Dat is onze achterban en dus doelgroep. We durven daar geen concessies aan te doen want dan volgt er een opstand. Een meer sociaal (democratisch) gerichte overheid waar iedereen naar vermogen aan bij draagt, en waar dat niet gaat (indirect) ondersteund wordt door bijdragen van personen die dat veel makkelijker kunnen. Veel kan, het gaat er om of men het wil, de balans weer meer in evenwicht komt. Veruit de meeste belanden in een situatie die ze niet gewild hebben, maar wel terecht zijn gekomen door beleid of omstandigheden. Maar ook knopen durven doorhakken, crisis en gevolgen van schandalen durven op te lossen, bedrijven durven aanpakken die (indirect) schade aanrichten. Minder populisme, meer uitvoeren. Zolang echter velen denken dat het allemaal prima is zal men de status quo proberen te houden. VVD de grootste worden. Je kan een proteststem uitbrengen. Maar weet wat je stemt en wat je mogelijk krijgt. Je kan op een populistische partij stemmen, een demagoog die als doelstelling de oppositie heeft en tegenvalt als het deel uit maakt van een coalitie of nog neoliberaler uitpakt dan de huidige partij/coalitie. Vaak de uitdagingen waar je voor staat nog langer uitstelt en later weer nog forser en grotere stappen moet nemen.

JoepJos
JoepJos29 mrt. 2023 - 14:02

Het lijkt me niet overbodig als er (schuld)hulpverleners aan dit project worden gekoppeld die o.a. mensen kunnen helpen met het checken of zij wel gebruik maken van alle financiele regelingen waar zij recht op hebben of dat zij wellicht vanwege schulden allerlei betalingsregelingen hebben lopen waardoor er niet genoeg geld overblijft voor voedsel etc.

1 Reactie
Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 14:40

Was vanochtend nog op de radio dat, door zwart/wit hokjes denken van ambtenaren en gebrekkige communicatie tussen instanties, veel mensen subsidies niet krijgen.

Break on through
Break on through29 mrt. 2023 - 13:47

Jawel (te) rechtse stemmer, dit is het gevolg van UW niet aflatende rechtse stem. Kindertjes die met een lege maag naar school moeten. En het Rode Kruis die haar taak in regelrechte rampgebieden neer moet leggen omdat onze VVD/CDA politici te beroerd zijn onze welvaart veel beter en rechtvaardiger te verdelen. Want zeg nou zelf. Met een veel en veel betere welvaartsverdeling in de vorm van hogere lonen en uitkeringen zodat mensen zelf hun eten kunnen betalen ipv aangewezen te zijn op voedselbanken e.d of zoals nu het Rode Kruis is veel rechtvaardiger en past veel beter bij een hoogwaardige, zichzelf respecterende samenleving als de onze nietwaar? Ohohohoh Gaaf Nederland!

Adaestuo
Adaestuo29 mrt. 2023 - 13:37

"Uit onderzoek is namelijk gebleken dat leerlingen die voldoende eten meer energie hebben dan kinderen die honger lijden." Hoe vaak moet daar nog herhaald onderzoek naar worden gedaan? Wat leven we overigens toch in een gaaf landje, dat besef je je toch maar weer als je ziet dat we hier voedselbanken, Kledingbanken en op scholen zelfs het Rode Kruis nodig hebben om de armen en hun kinderen onder ons van deze primaire levensbehoeften te voorzien... Het kan werkelijk absoluut geen toeval zijn dat kapitalisme en kanker de eerste twee letters met elkaar gemeen hebben.

Ivan61
Ivan6129 mrt. 2023 - 13:01

Zoals Daan Ouwens hier onder schrijft is dat een bewuste keuze van onze politiek. 10 jaar werk ik voor stichting Leergeld en zie aantalen toenemen. Steeds meer mensen doen beroep op ons. In 2015 zei Rutte: Crisis is voorbij. Niet zo lang geleden zei Samsom dat jongeren genoeg met minder moeten accepteren. Jette Klijnsma zei ooit dat zij trots op is op de voedselbanken. Dat kinderen met honger naar school gaan is dankzij zulke figuren die schaamteloos in limo stappen en ons uitlachen. Onze regering is een stelletje machteloze gelukszoekers die elkaar vast houden omdat zij bang zijn om gestraft te worden als nieuwe verkiezingen plaats vinden. En nieuwe linkse wolk blijft deze regering ondersteunen ten koste van het volk. Zo lang zij niet de juiste keuzes maken daar in Den Haag zullen de kinderen met lege maag naar school gaan. Tel jouw eigen verlies Nederland omdat wij onze toekomst laten honger lijden.

1 Reactie
Satya
Satya30 mrt. 2023 - 4:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 11:55

"Uit onderzoek is namelijk gebleken dat leerlingen die voldoende eten meer energie hebben dan kinderen die honger lijden." Daar was toch hopelijk dat nieuwe onderzoek niet voor nodig, dat besef?

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mrt. 2023 - 11:25

100 miljoen voor 300.000 kinderen. Dat is 1 euro per dag. Ik dacht even dat Christian Jongeneel weer aan het werk was.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2023 - 12:25

Dat check tegenwoordig bij alle artikelen even.

Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 12:38

@stockkickhuysen en DanielleDefoe Ibidem.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 10:42

Goede zaak dat het kabinet bij gaat dragen aan een gezondere voeding op scholen. Ik vraag me af of de oorzaak 1 op 1 is te vinden in de armoede. Eerdere onderzoeken duiden daar namelijk niet op. En heeft het ook te maken met eigen keuzes voor een ongezondere levensstijl. “ Bijna de helft van de achterstandskinderen eet het ontbijt zelfs dagelijks op de bank. En het leeuwendeel van deze groep zit tijdens het ochtendmaal dan voor de tv of kijkt op een telefoon of tablet. Het goede nieuws daarbij is dat bijna alle kinderen (96 procent) in Nederland dagelijks starten met een ontbijt. Het kleine groepje kinderen dat niet ontbijt, heeft simpelweg ’s ochtends geen honger, geen zin of geen tijd. Het kleine groepje kinderen dat niet ontbijt, heeft simpelweg ’s ochtends geen honger, geen zin of geen tijd. Het kleine groepje kinderen dat niet ontbijt, heeft simpelweg ’s ochtends geen honger, geen zin of geen tijd. Het kleine groepje kinderen dat niet ontbijt, heeft simpelweg ’s ochtends geen honger, geen zin of geen tijd.“ https://www.ad.nl/gezin/ontbijtgewoontes-achterstandskinderen-laten-te-wensen-over~ae46b626/?cb=84b947cce437a4d0730eb127c63b5cca&auth_rd=1 https://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/155651

19 Reacties
Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 11:56

"Goede zaak dat het kabinet bij gaat dragen aan een gezondere voeding op scholen. Ik vraag me af of de oorzaak 1 op 1 is te vinden in de armoede. Eerdere onderzoeken duiden daar namelijk niet op. En heeft het ook te maken met eigen keuzes voor een ongezondere levensstijl. " Misschien moet u het artikel nog een keer lezen. Het gaat niet om gezond eten, het gaat om eten überhaupt. Om kinderen die honger lijden. Citaat: "Het kabinet heeft besloten de hulp van het Rode Kruis in te roepen om op scholen maaltijden te verdelen onder de circa 300.000 leerlingen die wegens geldgebrek kampen met voedseltekort."

Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 11:59

Je citeert een onderzoek dat 12 jaar oud is (2010) een artikel van 2 jaar geleden. Dat bewijst niet dat er nu (bijna) geen gezinnen zijn waar er vanuit armoede geen eten voor de kinderen is. Dat artikel van het AD zit ook achter een betaalmuur, dus ik heb geen idee waar zij hun cijfers vandaan halen.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 12:36

@volrin Bijvoorbeeld hier: https://www.schoolontbijt.nl/over-schoolontbijt/feiten-en-cijfers/ Er worden een aantal verbanden gelegd in de reacties die je niet zo kunt stellen. Er leven 300.000 kinderen rond de armoedegrens. Maar het is niet zo dat alle 300.000 zonder ontbijt naar school gaan. Dat zijn er volgens de voedselbanken zo’n 30.000. Daarnaast is de groep die niet ontbijt niet alleen mensen die het niet kunnen betalen. Er worden ook andere redenen genoemd zoals: geen trek, langer blijven slapen. Maar er is een veel groter deel wat ongezond eet (qua voedingstoffen en gedrag (voor de tv). Het lijkt me goed om te stimuleren dat kinderen gezond eten zeker daar waar dat vanuit huis niet gestimuleerd wordt of niet gestimuleerd kan worden. Maar stellen dat al die kinderen niet ontbijten omdat ze het niet kunnen betalen is veel te ongenuanceerd.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 13:02

@vokrin Je kunt wel een opinie site citeren naar dat maakt het niet altijd waar of volledig waar. De voedselbanken heeft het weer over zo’n 30.000 kinderen die gesteund moeten worden. Het feit dat je in relatieve armoede opgroeit (die 300.000) is niet hetzelfde als een voedseltekort hebben.

Karingin
Karingin29 mrt. 2023 - 14:46

Waar Jo ook aan voorbij gaat is dat mensen met te weinig geld altijd gestresst zijn, daardoor minder rationeel denken, dat ongezonde troep vaak goedkoper is én dat die rotzooi in de supermarkt constant gepromoot wordt

LaBou
LaBou 29 mrt. 2023 - 16:25

Er zijn dus kinderen die zonder eten naar school gaan omdat er geen geld is voor voor een ontbijt. En dan kom onze vaste regelneuker eikelen over aantallen die volgens hem niet kloppen en over definities die niet juist zijn volgens hem. Als dát de mentaliteit bij de overheid is is het logisch dat er iets aan gebeurt. Gelukkig zijn er ook nog mensen die het anders zien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mrt. 2023 - 16:48

Als 4% met honger gelijk is aan 300.000 kinderen, dan is 1% 75.000 kinderen, en 100% 7.500.000. Ergens sluiten de aantallen niet op elkaar aan.

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 17:06

@karin Er zijn tig wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het verschil in eetpatroon tussen sociale klassen. Ik had al een link bijgevoegd. U stelt het te eenzijdig voor. Het ligt vele malen genuanceerder. Een gezondere keuze is niet perse duurder.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 17:51

@ Jozias2 Jij schrijft: Ik vraag me af of de oorzaak 1 op 1 is te vinden in de armoede. Gezien het beschikbare budget dat mensen met een laag inkomen hebben is de oorzaak 1 op 1 te vinden in de armoede. En: Maar stellen dat al die kinderen niet ontbijten omdat ze het niet kunnen betalen is veel te ongenuanceerd. Dat is niet ongenuanceerd want als het probleem niet zo wordt gedefinieerd volgen er ook geen maatregelen. Want dan is er geen probleem. Jij probeert hier het probleem weg te redeneren. En: Het feit dat je in relatieve armoede opgroeit (die 300.000) is niet hetzelfde als een voedseltekort hebben. Mensen die leven van het minimum hebben een voedsel tekort omdat gezonde voeding buiten hun financiële bereik ligt. Met deze tekstjes illustreer je een extreem rechtse visie op de samenleving. Feit is dat overgewicht samenhangt met een laag inkomen omdat ongezonde voeding minder geld kost. Jij hebt in jouw tekstjes nu ongezond eten gelijk gesteld aan foute keuzes van mensen zelf terwijl die keuzes het gevolg zijn van een gebrek aan geld. Op die manier probeer jij een serieus maatschappelijk probleem te ontkennen en de schuldvraag bij mensen zelf neer te leggen. Zo bouw je dus een asociale samenleving.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2023 - 17:55

In de jeugd opgedane ongezonde eetgewoonten zijn ook in het latere leeftijd moeilijk af te leren, met alle negatieve gevolgen vandien

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 18:10

@daan Lees de onderzoeken er gerust nog eens op na. Het liefst voordat je op basis van je onderbuik dingen roept zonder enige onderbouwing. De lagere sociale klassen hebben inderdaad een ongezonder leefpatroon. Belangrijk element daarbij is ook het eten voor de tv of tablet. Daarbij speelt inkomen geen rol lijkt mij. Ook wordt gesteld dat bij kinderen die zonder ontbijt naar school gaan: ‘geen honger, geen zin of geen tijd’een rol speelt. Dus niet het gebrek aan geld. Uit het onderzoek blijkt ook dat: - er veel minder belang wordt gehecht aan gezonde voeding ook vanuit korte termijn denken; - dat men denkt dat gezonde voeding duurder is terwijl dat niet perse zo is. - dat onduidelijk is in hoeverre de perceptie van de prijs een rol speelt. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn waarbij dat wel een rol speelt maar dit suggereren als enige en of belangrijkste oorzaak is te kort door de bocht.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 19:39

@ Jozias2 Jij schrijft: U stelt het te eenzijdig voor. Het ligt vele malen genuanceerder. Een gezondere keuze is niet perse duurder. Het is heel eenzijdig: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/lage-inkomens-het-meest-de-dupe-van-stijgende-voedselprijzen-hoogleraar-is-bang-dat-zij-ongezonder-gaan-eten/

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 22:19

@daan Dat is wel weer heel simplistisch. Dat producten relatief harder in prijs zijn gestegen betekent niet dat een gezond eetpatroon perse veel duurder is. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor seizoensgroenten dan beperk je het effect van gestegen energie kosten. Minder vlees eten. En zo is bij ah een halfje volkorenbrood net zo duur als een halfje wit. https://www.fit.nl/voeding/gezond-eten-duurder

DaanOuwens
DaanOuwens30 mrt. 2023 - 6:11

@ Jozias2 Jij schrijft: Dat is wel weer heel simplistisch Wat simplistisch is, is komen met een linkje naar lifestyle coach Erik Huizinga die de producten van de Jumbo heeft vergeleken op prijs. Dat geeft blijkt van de intentie problemen te ontkennen en te zoeken op internet naar mogelijkheden onzin te verspreiden. Blijkbaar leg jij jezelf geen enkele beperking op bij het bagatelliseren van de problemen van de meest kwetsbare Nederlanders. Het illustreert jouw extreme politieke opvattingen.

Jozias2
Jozias230 mrt. 2023 - 6:16

@stock Dat klopt. Die 300.000 zijn niet allemaal kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Deze maatregel wordt toegepast bij basisscholen waar 30% of meer rond de armoedegrens leven. Dat zijn de 300.000 kinderen. Op zo’n school zitten dus tot 70% van de kinderen die boven de armoedegrens leven die worden ook meegerekend. Van dat deel van de kinderen is er een deel wat niet ontbijt, een groot deel ontbijt wel ondanks het feit dat ze onder de armoedegrens leven. Van de kinderen die zonder ontbijt naar school gaan is er een deel die dat vanwege financiële redenen doet, een ander deel ontbijt niet of ongezond vanwege andere redenen. Overigens is er ook een deel van de mensen die meer inkomen hebben waar de kinderen niet ontbijten vanwege andere redenen. Elk kind wat naar school gaat zonder ontbijt en zeker vanwege financiële redenen is er 1 teveel. Tegelijkertijd ontbreekt elke nuance in de feiten die worden gebracht.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 6:50

@Jozias "@volrin Bijvoorbeeld hier: https://www.schoolontbijt.nl/over-schoolontbijt/feiten-en-cijfers/" Die site stelt zelf dit: "De Ontbijtmonitor 2021 laat zien dat vier procent van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 12 jaar niet dagelijks ontbijt. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om veel kinderen." "Er worden een aantal verbanden gelegd in de reacties die je niet zo kunt stellen. " Dat stelt u, maar zal u moeten aantonen. "Er leven 300.000 kinderen rond de armoedegrens. Maar het is niet zo dat alle 300.000 zonder ontbijt naar school gaan. Dat zijn er volgens de voedselbanken zo’n 30.000. " Dat zijn er nog steeds 30.000 teveel, zeker in een welvarend land als Nederland. "Daarnaast is de groep die niet ontbijt niet alleen mensen die het niet kunnen betalen." Dat wordt ook nergens door mij, of dit artikel gesteld en is dus een stropop. " Er worden ook andere redenen genoemd zoals: geen trek, langer blijven slapen. Maar er is een veel groter deel wat ongezond eet (qua voedingstoffen en gedrag (voor de tv)." Nogmaals dit artikel gaat helemaal niet over gezond eten. Dat is iets wat u er telkens bijsleept. En nergens in het artikel van ontbijtmonitor staat dat kinderen niet ontbijten omdat ze uit willen slapen of geen trek hebben. Tenslotte blijven er teveel kinderen die niet ontbijten omdat de ouders te arm zijn.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 6:52

@Jozias " Het lijkt me goed om te stimuleren dat kinderen gezond eten zeker daar waar dat vanuit huis niet gestimuleerd wordt of niet gestimuleerd kan worden. " Zucht, het gaat niet om gezond eten. "Maar stellen dat al die kinderen niet ontbijten omdat ze het niet kunnen betalen is veel te ongenuanceerd. " Dat zegt uw onderbuik. Denkt u echt dat het ministerie, dat zowel financieel als politiek een sterk motief heeft om dit aantal zo klein mogelijk te houden, dit zou doen als er geen kinderen zijn die door armoede geen ontbijt kunnen krijgen?

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 6:54

@Jozias " @karin Er zijn tig wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het verschil in eetpatroon tussen sociale klassen. Ik had al een link bijgevoegd. " De enige wetenschappelijke link die u gedeeld heeft is van een 10 jaar oud onderzoek, dat dus onmogelijk kon weten hoe de feitelijke situatie nu is.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 6:55

@Jozias "Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor seizoensgroenten dan beperk je het effect van gestegen energie kosten. Minder vlees eten. En zo is bij ah een halfje volkorenbrood net zo duur als een halfje wit. https://www.fit.nl/voeding/gezond-eten-duurder" En dan beschuldigd u anderen van simplistisch denken.....

Brutus de tweede
Brutus de tweede29 mrt. 2023 - 10:08

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
weereenmening
weereenmening29 mrt. 2023 - 10:47

Ik denk dat Kaag dit dossier prima zelf kan oplossen. Ze is immers bijzonder ervaren als het gaat om financiële zaken. Om Rutte lastig te vallen met een inlegvelletje lijkt me een overreactie. Rutte heeft immers een zeer sterk team van ervaren ministers om zich heen verzameld. Juist om bij dit soort immens complexe dossiers, zoals armoede in Nederland, doortastend te werk te kunnen gaan. En Kaag heeft zeer goede relaties met NGO's, dus die kunnen mooi de maaltijden verzorgen op scholen (met uiteraard een mooie bonus voor de directie). Na de fantastische evacuatie van het personeel in Afghanistan kan ze nu ook in Nederland de financiën op rolletjes laten lopen. Nederland gaat een fantastisch land worden, met fantastische voedselbanken, fanatische hulpgoederen voor scholen en lachende ministers. Ik geniet er nu al van.

Olav Meijer
Olav Meijer29 mrt. 2023 - 15:52

@ alweereenmening: Nou, geniet dan maar fijn van je fantasietjes! De ernst van het onderhavige probleem gaat intussen geheel aan jou voorbij.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans329 mrt. 2023 - 9:27

Het kabinet trekt voor 'binnenlandse hongerbestrijding' honderd miljoen uit om 300000 kinderen met voedseltekort te helpen. Er bestaan dus duizenden ouders die hun kinderen op een lege maag naar school laten gaan. Ik denk dat het Rode Kruis dat probleem niet kan verhelpen.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood29 mrt. 2023 - 13:23

Ik heb niet het gevoel dat jij ook maar een jota begrijpt van het probleem.

weereenmening
weereenmening29 mrt. 2023 - 9:25

En ondertussen is het kabinet bezig te verzinnen hoe ze de tegenstem moeten interpreteren. Iets met toeslagen ouders en gaswinning ofzo. En ook iets met stikstof. Het is schandalig dat door inflatie, de belasting op de armen, mensen honger lijden. De problemen in Nederland zijn structureel en blijven zich maar opstapelen. Het is tijd dat dit kabinet opstapt.

1 Reactie
Ivan61
Ivan6129 mrt. 2023 - 17:22

Weereenmening, Helemaal eens met uw reactie

Lonneke3
Lonneke329 mrt. 2023 - 9:25

Armoedebestrijding lijkt urgenter dan ooit in dit welvarende land.

Martin108
Martin10829 mrt. 2023 - 9:24

Laten we vooral doorgaan met symptoombestrijding. Daadwerkelijk bekijken waarom mensen geen geld hebben om hun kinderen te voeden is zo ongemakkelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 8:49

Dit is een politiek probleem. De consequentie van gemaakte beleidskeuzes. Er is een aanzienlijke groep Nederlanders die frequent door de vangnetten heen valt. En de oorzaak daarvan is de liberale beleidsvisie die uit gaat van een onrealistische zelfredzaamheid van de zwakste groepen. En dan krijg je kinderen die met honger op school komen. Daarmee is het dus een politieke keuze om kinderen met honger op school te laten komen.

36 Reacties
Mathijsco
Mathijsco29 mrt. 2023 - 10:01

De oorzaak is het doelbewust trachten 'uitroeien' en rechteloos maken van de middenklasse, het mkb, en alles wat zich daar onder begeeft. Een columnist schreef het hier gisteren al. Even vrij vertaald: '(..) Fijn dat het goed gaat, maar machteloos met je rug tegen de muur vol slapeloze nachten heb je daar niks aan.' De verkiezingsuitslag sprak boekdelen. Fijne dag nog he!

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2023 - 10:04

Er zullen ook dysfunctionerende gezinnen zijn waarbij ouders helemaal geen prijsstellen op bemoeienis. Dan zijn schoolmaaltijden de enige oplossing. In veel landen zijn schoolmaaltijden normaal maar dan gaat het om lunches. Nederlandse scholen zijn er niet op ingericht.

badgast
badgast29 mrt. 2023 - 11:13

@Daan: een goede samenvatting van wat er aan de hand is. Maar wat mij ontgaat ijs waarom mensen ondanks Groningen, kinderarmoede, toeslagen enz. blijven stemmen op VVD, CDA, PVV en al die haatzaaiende rechtse clubjes die, als je naar het stemgedrag in de kamer kijkt, gewoon het afbraak beleid van VVD cs steunen.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 11:25

@ Mathijsco Jij schrijft: De oorzaak is het doelbewust trachten 'uitroeien' en rechteloos maken van de middenklasse, het mkb, en alles wat zich daar onder begeeft. De kindertjes uit de middenklasse gaan gewoon met een gevulde buik en een trommeltje met boterhammen en fruit naar school.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2023 - 11:25

DaanOuwens Inderdaad, dacht eerst dat het een grap was, satire, maar nee.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 11:33

@ DanielleDefoe Het is inderdaad wel raar dat de Nederlandse scholen niet standaard maaltijden verstrekken. Hoewel wel veel scholen een lunch organiseren. Maar ik denk dat de beide werkende ouders dat noodzakelijk maken, niet het gebrek aan geld. Ik denk dat het vooral een sociaal economisch probleem is. Dysfunctionerende gezinnen zijn er, maar die kunnen hun kinderen ook bij school afzetten in een nagel nieuwe Mercedes. Ik denk echt dat veel mensen het financieel niet redden nu. De politieke beleidsmakers doen wel wat aan reactief brandjes blussen. Het handelsmerk van Rutte. Maar er is 0,0 aan visie en vooruit denken. Het is volgens mij vooral strategische domheid waar de meest kwetsbare groepen het slachtoffer van worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2023 - 12:22

DaanOuwens Dat er wel meer aan de hand is dan alleen geldgebrek/armoede geloof ik ook wel. De scholen, maar zij niet alleen, zijn nog niet helemaal gewend aan werkende ouders. In mijn ervaring was ook buitenschoolse opvang een rampgebied.

JoostdeF
JoostdeF29 mrt. 2023 - 12:48

Was het maar een politiek probleem. Het probleem zit diep in de samenleving. Er bestaat te veel angst, afgunst en wantrouwen. Uit alle rechts conservatieve reacties hier komt vooral een groot gebrek aan solidariteit naar voren. Dit is te danken aan partijen die veel baat hebben gehad bij het vergroten van angst en benadrukken van maatschappelijke tegenstellingen. De BBB is hier geen uitzondering op. Het zijn de Nederlanders zelf die jaar in jaar uit voor de afbraak van voorzieningen hebben gekozen.

MG1968-2
MG1968-229 mrt. 2023 - 13:44

@Badgast Ze blijven niet stemmen op vvd,cda en pvv. Een aanzienlijk deel van het electoraat rent rondjes bij de populisten. Nu weer BBB. Gl/PvdA/D66 zijn partijen die de noden van de groep die op de populisten stemt ziet en onderkend maar er niets mee kan omdat de populisten er voorwaardes aan hangen als 'je mag mij wel helpen, maar alleen als je de asielzoeker niet helpt', waar de drie genoemde partijen geen donder mee kunnen en er dus nooit een meerderheid ontstaat voor al die mensen die echt wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. En dan heb ik het er nog niet eens over dat tot natuurlijke vijand van die populisten juist gl/pvda en d66 zijn gebombardeerd. Kortom @badgast: de stemmen op vvd en cda zijn niet het probleem. Het stemmen op 'alles moet naar bassie' resulteert logischerwijs in 'niks voor bassie' en niet eens afrekening maar gewoon omdat de stemverhoudingen daar voor zorgen. En dat zou geen probleem zijn (wederkerigheid) ware het niet dat er mensen zijn die wel zelf solidair zijn en te weinig ontvangen. En die groep wordt ook niet geholpen zo. Maar voor de 'ik ben boos dus ik stem extreem (rechts) stemmers': Esdb! Want natuurlijk wordt ook gezien dat je het zo niet rooit. Maar wijs dan niemand aan die het van jou ook niet hoeft te rooien. Want dan... tja... karma.

MG1968-2
MG1968-229 mrt. 2023 - 13:52

@Joost "Uit alle rechts conservatieve reacties hier komt vooral een groot gebrek aan solidariteit naar voren." Ja. En dus ben ik het met je eens: Het probleem zit diep in de samenleving. Maar het was dan ook geen politiek probleem geweest als het geen probleem was dat diep in de samenleving verankerd ligt. Het is 'ikkeikkeikke' gecombineerd met 'enjijniet'. En dan ook nog verbaasd zijn dat het ikkeikkeikke niets wordt. Esdb.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 14:43

@ badgast Mooi vraag. Ik denk dat wat mensen werkelijk zien voor een groot deel wordt bepaald door de politieke bril die ze ophebben. VVD-ers willen kinderen niet per definitie laten verhongeren, maar ze vinden wel dat een krap inkomen aan de onderkant van de samenleving die manier is om mensen te activeren om aan de slag te gaan. En het toetsen van je eigen visie aan de werkelijkheid en jezelf afvragen of je wel gelijk hebt doen maar weinig mensen. En bij de VVD is dat vermogen sowieso niet al te groot. Dat is mijn inschatting. Wat denk jij?

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 14:47

@ MG1968-2 Ook dat is waar natuurlijk: Een aanzienlijk deel van het electoraat rent rondjes bij de populisten. Hoewel ook VVD en CDA kiezers zijn over gestapt naar BBB. Ook die hele grote stad / platteland discussie speelt een rol. Dat zie je ook in veel reacties hier. Zoals; De stadsmens moet uitgelegd krijgen hoe het werkt op het platteland en dan gaan ze wel inzien hoe goed de boeren voor Nederland zijn. Dat gedachtegoed.

Mathijsco
Mathijsco29 mrt. 2023 - 15:16

@Daanouwens. Jij zegt: "De kindertjes uit de middenklasse gaan gewoon met een gevulde buik en een trommeltje met boterhammen en fruit naar school.." Wat er nog over is van de gedecimeerde middenklasse ja. Verborgen armoede laat ik nog even ongenoemd. Hou toch op.

Ivan61
Ivan6129 mrt. 2023 - 17:33

MG1968-2 Jij kan alles over BBB zeggen maar zij zijn niet extreemrecht. De echte extremisten zijn door jou genoemde partijen. Zij bepalen jaren lang alles in Nederland en dat is de reden dat BBB nu de grootste is.

MG1968-2
MG1968-229 mrt. 2023 - 18:19

@ivan61 En over vier jaar is bij de provinciale statenverkiezing alweer een andere populistische partij de grootste. Vooral die circel niet doorbreken. Toppie.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 19:25

@ Mathijsco Jij schrijft: Verborgen armoede laat ik nog even ongenoemd. Hou toch op. Armoede kan je niet verbergen. Dan heb je 50 euro per week per persoon in het gezin om eten te kopen. Dat overkomt mensen niet met een netto middenklasse inkomen van meer dan 2000 euro per maand. Armoede is een uitkering of minimumloon met een netto maandinkomen zonder de toeslagen van 1000 netto per maand.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 19:28

@ Ivan61 Jij schrijft: Jij kan alles over BBB zeggen maar zij zijn niet extreemrecht. Dat kan best. BBB zit inmiddels in alle provincies met VVD en CDA aam tafel. Dat zijn toch de echte architecten van het huidige beleid. Dat wordt dus gewoon voortgezet met wat mooie kadootjes voor de boeren. En anders gaat BBB wel met Ja 21, de PVV en FvD in zee.

Satya
Satya29 mrt. 2023 - 19:31

"Het is 'ikkeikkeikke' gecombineerd met 'enjijniet'. En dan ook nog verbaasd zijn dat het ikkeikkeikke niets wordt. Esdb." Volgens mij beschrijf je Ouwens en Defoe. Heel hypocriet tekst ook van Ouwens gezien zijn andere reacties. Of zij morgen te vreten hebben interesseert mij iig geen drol. Dit zijn de mensen die solidariteit afbreken laat dat duidelijk zijn.

Mathijsco
Mathijsco29 mrt. 2023 - 19:41

@Daanouwens. Jij roept: 'Verborgen armoede bestaat niet.' Dan ben je toch gewoon klaar?

MG1968-2
MG1968-229 mrt. 2023 - 20:21

@Satya "Volgens mij beschrijf je Ouwens en Defoe. " Nee zeker niet. En ook niet gezien de reacties op andere onderwerpen. Accentverschillen zijn er altijd wel maar heb beide zich nergens centraal zien stellen. Ook het onderwerp 'Afrika' waar jij op doelt spreken beide zich uit voor het belang van 'Afrika' (en globale herverdeling). Dat de analyses een andere als de jouwe zijn en soms ook anders dan de mijne zijn wil niet zeggen dat we op dat onderwerp allemaal hetzelfde primaire doel hebben en niet vanuit onze eigenbelang naar de wereld kijken. Soms is het lastig om de medestanders te herkennen en niet weg te duwen. Het is een onderwerp wat ik vandaag vaker aangeroerd heb maar dan in het kader van de ontevreden stemmer die vlucht naar de populistische partijen waardoor die partijen die wat betreft nogal wat punten aan dezelfde kant als die ontevreden stemmer staan ineens tot 'de vijand' wordt gebombardeerd. Daan en Defoe zijn niet je ideologische tegenhangers, juist niet. Ze geven wel tegengas wat betreft jou analyses, mijn analyses. Zoals iedereen hier en blij toe.

Ivan61
Ivan6129 mrt. 2023 - 20:21

@ Daan Ouwens, Met wie BBB gaat samenwerken hebben jij en niks over te zeggen tenzij jij op BBB gestemd. Ik heb voor SP gestemd trouwens. Persoonlijk zou ik niet verkeerd vinden als wij rechte regering zouden krijgen. Dan zou afgelopen zijn met polderen en zouden GL en D66 het gezicht moeten laten zien en meevechten voor de alle Nederlanders. Nog 1 ding Daan. Verborgen armoede kent te veel gezichten kan ik je uit ervaring vertellen. In afgelopen 15 jaar ben ik meerere mensen tegengekomen die ondanks prima inkomen , soms 4000 per maand helemaal naar de klote zijn dankzij het systeem. Een verkeerde stap en is zo goed afgelopen met de toekomst.

Ivan61
Ivan6129 mrt. 2023 - 20:26

MG1968-2, Jaren lang zelfde liedje van zogenaamde linkse zoals jij. Rutte in de zadel houden en meelopen en dan klagen dat BBB groot geworden is. Ik stem altijd op SP of PvdD en beide partijen zijn vooral tegen Rutte persoonlijk en huidige beleid. Waar stem jij op?

DaanOuwens
DaanOuwens30 mrt. 2023 - 6:14

@ Ivan61 Jij schrijft: Met wie BBB gaat samenwerken hebben jij en niks over te zeggen tenzij jij op BBB gestemd. Natuurlijk heb ik daar wel wat over te zeggen. En BBB kiest voor samenwerking met twee partijen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van vrijwel alle problemen. En mocht dat niet lukken dan kiezen ze voor extreem rechts.

DaanOuwens
DaanOuwens30 mrt. 2023 - 6:15

@ Ivan61 En met 4000 netto kan je niet naar de klote door het systeem. Dan ga je naar de klote door je eigen foute keuzes.

MG1968-2
MG1968-230 mrt. 2023 - 7:50

@Ivan "Ik stem altijd op SP of PvdD en beide partijen zijn vooral tegen Rutte persoonlijk en huidige beleid. Waar stem jij op?" Ik stem altijd op partijen die nimmer in zee zullen gaan met partijen die solidariteit eisen maar zelf niet solidair zijn. Die solidariteit alleen kunnen bezien vanuit de ontvangende kant als het ikkeikkeikke waar alle solidariteit naar toe moet vloeien en partijen die het nog minder getroffen hebben aanwijzen waar solidariteit niet naar toe mag gaan. Ik stem dus op partijen die wel met jou willen delen behalve als je voor dat delen als voorwaarde stelt dat er groepen zijn waar 'mijn partijen' niet mee mogen delen omdat je een afkeer hebt aan die groepen of omdat je bang bent dat er dan minder jou kant op komt. "zogenaamde linkse zoals jij" Kijk vooral niet in de spiegel. "Rutte in de zadel houden en meelopen en dan klagen dat BBB groot geworden is." Niet van harte. Het alternatief is dat Rutte over rechts gaat. Of via de populisten. De uitkomsten van een dusdanig beleid zijn voorspelbaar nog slechter. Overigens. Daar waar ik 'je' schrijf bedoel ik de kiezer op klein rechts (waaronder in mijn ogen de bbb) én een deel van de kiezers van de SP. De SP staat hier dubbel in en accommodeert die kiezer 'in dat vierde kwadrant'. De PvdD heeft hierin een heel eigen positie. Ik zie de partijen waar ik op stem wel met deze partij samen werken. Deze partij wijst geen groepen aan waar het eigen geluk van ten koste mag gaan.

Satya
Satya30 mrt. 2023 - 8:02

"Daan en Defoe zijn niet je ideologische tegenhangers, juist niet. Ze geven wel tegengas wat betreft jou analyses, mijn analyses." Daar denken wij dus verschillend over. Mooi dat jij er blij mee bent. Ik ben niet blij als ik lees dat ik eigenlijk geen waarde heb voor jullie.

Satya
Satya30 mrt. 2023 - 10:18

Ivan We hebben een rechtse regering. Ik hoop dat de extreemrechtse regering die jij nastreeft dan begint met jouw deportatie. Zo'n schurft aan asielzoekers die dit soort gedachtengoed aanhangen. Jij hebt wat je wilt en gaat anderen dat ontzeggen.

MG1968-2
MG1968-230 mrt. 2023 - 10:38

@Satya "Mooi dat jij er blij mee bent. Ik ben niet blij als ik lees dat ik eigenlijk geen waarde heb voor jullie. " Dat kun je nergens op baseren want is gewoon niet waar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2023 - 12:15

MG1968 Over het algemeen lijkt het mij ook niet zinvol om te speculeren over de persoonlijkheid van de reageerders.

Ivan61
Ivan6130 mrt. 2023 - 12:31

MG1968-2 Jij gebruikt te veel woorden om niks te zeggen en durf je niet te zeggen op wie jij stemt. Rutte gaat misschien naar recht om door te regeren. Graag zelfs dan hoop ik dat eindelijk de Nederlandse bevolking gaat protesteren en desnoods hele land lamleggen tot dat de regering iets gaat doen.

Ivan61
Ivan6130 mrt. 2023 - 12:33

Satya, Bijna 25 jaar geleden heb ik Nederlandse paspoort gekregen. Voor de rest barst jouw reactie van domheid.

MG1968-2
MG1968-230 mrt. 2023 - 13:06

@Danielle Dat is dan ook weer waar. Point taken.

EricDonkaew
EricDonkaew30 mrt. 2023 - 14:23

@Ivan61: Voor de rest barst jouw reactie van domheid. ------------------------------ Mee eens. Als Satya wil dat een vluchteling die al 25 jaar een Nederlands paspoort heeft, wil deporteren, dan zegt mij dat genoeg. Zelfs Wilders, pardon, Janmaat, pardon Glimmerveen zou van een dergelijke vreemdelingenhaat nog rooie oren krijgen.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 14:47

@Satya " Daar denken wij dus verschillend over. Mooi dat jij er blij mee bent. Ik ben niet blij als ik lees dat ik eigenlijk geen waarde heb voor jullie. " Waar lees je dat dan?

Satya
Satya30 mrt. 2023 - 17:38

Ivan Op je pik getrapt? Terecht. Jij hebt je prijs en nu mag er gedeporteerd worden en mensen in zee gegooid. Dat is wat jij nu nastreeft. Letterlijk wat pvv fvd en ja21 willen. Volrin Niet migratieredenen moeten bestreden worden maar mensen, mijn neef op dit moment bv. Mg Jij schrijft dat dit mijn medestanders zijn, dat is niet zo. Ouwens ontkent keihard de bewezen wijze waarop Europa kapitaalvlucht creëert uit Afrika. Je weet wat Sankara zei hoop ik. Defoe heeft meer met kippen. Nee MG dit zijn niet mijn medestanders. Mijn medestanders ontkennen geen bewezen feiten.

badgast
badgast31 mrt. 2023 - 21:29

@иван61: ook als je op BBB hebt gestemd, ga je er nog steeds niet over met wie de BBB-ers gaan samenwerken. Zonder last of ruggespraak, weet je wel!

Belle Christelle
Belle Christelle29 mrt. 2023 - 8:47

"Arme leerlingen" De leerlingen zijn niet arm. Bij de Nederlandse ouder(s) is dat ook relatief zeker als het gaat om de groep die niet voor de voedselbank in aanmerking komt. Nederlandse burgers hebben, zelfs in vergelijking met die in de meeste andere rijke landen, het meest te besteden waarbij de spreiding van rijkdom, ook al in vergelijking met de meeste andere rijke landen, zeer laag is. Dat betekent dat ook degenen met de laagste inkomens in vergelijking met andere rijke landen algemeen meer te besteden hebben. Dat betekent nog niet dat er niet bijzondere gevallen zijn, toenemend zelfs, die tussen wal en schip vallen door omstandigheden. Het betekent ook dat het terecht is dat er voor hen aandacht is en regelingen worden getroffen. Aanleiding tot de voor sommigen gewoonlijke zelfkastijding is er beslist niet.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 mrt. 2023 - 11:24

Ook de prijzen zijn in de meeste landen anders.

Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 11:51

""Arme leerlingen" De leerlingen zijn niet arm. Bij de Nederlandse ouder(s) is dat ook relatief zeker als het gaat om de groep die niet voor de voedselbank in aanmerking komt." Armoede wordt niet gedefinieerd op basis van of je naar de voedselbank moet of niet. "Nederlandse burgers hebben, zelfs in vergelijking met die in de meeste andere rijke landen," Dat is niet relevant. Als je in Nederland niet rond kan komen maakt het niks uit dat je het in een ander land nog erger zou hebben. Dat is een drogredenatie. "waarbij de spreiding van rijkdom, ook al in vergelijking met de meeste andere rijke landen, zeer laag is." Wederom dezelfde relativeringsdrogredenatie en ook nog enorm misleidend is. https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/146858-de-kloof-tussen-rijk-en-arm-in-nederland.html 10% van de NL-ers bezit 61% van al het vermogen. "Aanleiding tot de voor sommigen gewoonlijke zelfkastijding is er beslist niet." Omdat jij alles kapot relativeert? Zo werkt het niet.

Belle Christelle
Belle Christelle29 mrt. 2023 - 15:22

@Minoes + Volrin Als ik het heb over besteedbaar inkomen is dat gecorrigeerd naar prijzen. Nederlanders zijn dat vermogender dan anderen, ook de minst vermogenden vanwege de bijzonder lage spreiding van inkomens, oftewel verschil tussen rijk en arm. De zogenaamde gini-coëfficiënt die dit aangeeft is hier in vergelijking met andere landen, ook de rijke westerse Europese, zeer laag.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 7:00

@Belle Christelle " @Minoes + Volrin Als ik het heb over besteedbaar inkomen is dat gecorrigeerd naar prijzen." Dat maakt niet uit voor mensen die niet rond kunnen komen. " Nederlanders zijn dat vermogender dan anderen, ook de minst vermogenden vanwege de bijzonder lage spreiding van inkomens, oftewel verschil tussen rijk en arm." Ik heb u hier al op gecorrigeerd. Nogmaals 10% van de NL-ers bezit 61% van het vermogen. Dat dat in andere landen een nog groter verschil is, maakt het hier niet minder erg. "De zogenaamde gini-coëfficiënt die dit aangeeft is hier in vergelijking met andere landen, ook de rijke westerse Europese, zeer laag." U kunt dezelfde relativeringsdrogredenatie zo vaak herhalen als u wil, het zal altijd een onlogisch blijven.

Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 8:34

Werkelijk beschamend.

7 Reacties
Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 9:37

@volrin U vind het beschamend dat er 100 miljoen wordt uitgetrokken om kinderen te helpen en van gezonde voeding te voorzien?

Bert van der Neut
Bert van der Neut29 mrt. 2023 - 10:38

Jozias, zelfs ik denk dat Volrin dat niet bedoelt.

Volrin
Volrin29 mrt. 2023 - 11:29

@Jozias2 Begrijpt u nu werkelijk niet dat ik bedoel dat het beschamend is dat we de situatie zover hebben laten komen dat we de hulp van het Rode Kruis nodig hebben om dit op te lossen?

Jozias2
Jozias229 mrt. 2023 - 13:52

@volrin -Het minimumloon stijgt met 10% -uitkeringen stijgen mee. Het gaat onder andere om de Participatiewetuitkeringen (bijstand), IOW, IOAW, IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, Ziektewet en Toeslagenwet. Hierdoor heeft de minimumloonsverhoging ook positieve gevolgen voor het inkomen van uitkeringsgerechtigden en AOW’ers. -Ouders krijgen hogere vergoedingen als bijdrage in de kosten voor kinderen. Het gaat om het kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. - Het kindgebonden budget gaat in 2023 extra omhoog. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen voor het eerste kind, tweede kind en het extra bedrag voor alleenstaande ouders wordt verhoogd met € 356 per jaar. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen vanaf het derde kind wordt verhoogd met € 468 per jaar. - de kinderopvang wordt gratis - In 2023 hebben huishoudens met een laag inkomen opnieuw recht op een energietoeslag van € 1.300. - Huishoudens met schulden die te maken hebben met een langlopend beslag op hun inkomen, mogen vanaf 1 januari 2023 langer doen over het aanpassen van hun woonkosten aan hun lagere inkomen. - Jongeren die inwonen bij hun ouders of andere huisgenoten tellen vanaf 1 januari pas mee als kostendelende medebewoner als ze 27 jaar worden. Dat betekent dat het inwonen van jongeren tot 27 jaar geen invloed heeft op de bijstandsuitkering. En daarnaast wordt er 100 mln beschikbaar gesteld. Een deel van de kinderen die niet ontbijten omdat een deel dat om andere redenen doet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen29 mrt. 2023 - 16:55

Ik hoop dat het Rode Kruis een fikse rekening neerlegt bij de overheid. Ze wordt hier gewoon gebruikt als cheap labor.

DaanOuwens
DaanOuwens29 mrt. 2023 - 19:35

@ Jozias2 Jij schrijft: -Het minimumloon stijgt met 10% ........ Allemaal pleisters plakken omdat de armste mensen in Nederland als gevolg van het rechtse beleid in kunnen leven. Je opsomming laat het falen van je eigen ideologie zien. En het is nog steeds onvoldoende.

Volrin
Volrin30 mrt. 2023 - 7:02

@Jozias U noemt een hele rits dingen die er niks aan veranderd dat we in een situatie zitten waarin het Rode Kruis gezinnen moet gaan helpen met het verkrijgen van een ontbijt voor hun kinderen.

Grijs gebied
Grijs gebied29 mrt. 2023 - 8:30

Vraag me af om welke kinderen het gaat. Niet dat het uitmaakt voor de kinderen zelf, maar maatwerk lijkt me hier op zijn plaats. Gaat het bijvoorbeeld hoofdzakelijk om kinderen van vluchtelingen? Gaat het om kinderen van gescheiden ouders? Om kinderen van ouders met een verslaving? Om kinderen van tweeverdieners? Een oplossing bieden voor dit probleem moet. Maar zou ook graag de oorzaak zien. Anders schiet je met hagel(slag) in de lucht.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr29 mrt. 2023 - 11:49

Met uw vraag geeft u aan, dat vluchtelingenkinderen zich concentreren in een beperkte hoeveelheid scholen….. Dat is dan het werkelijke probleem!

BrotherV
BrotherV29 mrt. 2023 - 8:25

rechts rotland!

5 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied29 mrt. 2023 - 10:51

Hele gekke conclusie om direct als impuls te roepen dat het de schuld is van rechts, terwijl u helemaal niet weet wat de oorzaak is.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk29 mrt. 2023 - 11:11

"rechts rotland" Twee tegenovergestelde termen.

BrotherV
BrotherV29 mrt. 2023 - 15:40

Voor extreem rechts is de VVD ook links natuurlijk.

BrotherV
BrotherV29 mrt. 2023 - 15:41

ihag: nee hoor, het zijn synoniemen. Zoek maar op wat dat betekent.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2023 - 16:32

""rechts rotland" Twee tegenovergestelde termen" Nee hoor. Het één volgt logischerwijs uit het ander.