Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hulp aan Haïti loopt vast

  •  
15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
haitimeisje_300.jpg
Vliegveld overvol … Haven verwoest ... Hulp komt niet verder dan hoofdstad … Boze inwoners bouwen 'barricades van lijken' … Water wordt betalingsmiddel … Nederlandse hulpvlucht vertrok te laat 
De hulp aan Haïti loopt vast omdat de toch al zwakke inffrastructuur van het land volledig is verwoest. Het vliegveld is verstopt, de wegen onbegaanbaar en de haven is onbruikbaar door de verwoestingen. Overlevenden sterven op grote schaal.
Het Nederlandse hulpvliegtuig met aan boord gespecialiseerde reddingsteams vertrok gisteren wegens vertraging met vergunnngen te laat vanaf Eindhoven en is uitgeweken naar Curaçao omdat het vliegveld van Port-au-Prince gesloten werd. Hoe de reddingswerkers het land nu moeten bereiken is nog onduidelijk.
De correspondent van de BBC doet verslag  (video) van de complete chaos en hemeltergende nood. Lijken in de straten worden geruimd met bulldozers, slachtoffers zijn ten einde raad. ‘Geld is niets meer waard, water is nu het betalingsmiddel’, meldt een hulpverlener. Water is door de ramp amper voorhanden. Een fotograaf van Time meldt dat boze Haïtianen in de hoofdstad barricades van lijken hebben opgeworpen. Het deels door bendes beheerste Haïti kent een zeer gewelddadige geschiedenis. In Trouw vergelijkt een Amerikaanse expert het land met Somalië ‘maar dan zonder piraten’. De piraten ontbreken omdat het land zelfs voor hen de faciliteiten ontbeert.
RTEmagicC_haiti_un.jpg
De Nederlandse journalist Jean Mentens, correspondent van de Volkskrant , heeft de ramp ternauwernood overleefd. Het hotel waar hij in verbleef stortte in. Lees hier zijn ooggetuigeverslag uit het rampgebied.
Op het hulpnummer Giro 555 is inmiddels 900.000 euro binnengekomen.
Beelden uit het gebied:  The Big Picture, 48 uur later
Global Voices biedt een overzicht van twitteraars die in Haïti aanwezig zijn en live verslag doen.
cc-foto’s: Verenigde Naties

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

BosHout2
BosHout215 jan. 2010 - 8:24

Beter te veel dan te weinig hulp die kant op. Ik bedoel, als je onverrichter zake terug zou moeten keren heb je geprobeerd wat je kan. Dat lijkt me ieders plicht. En met vergunningen moet je in dit soort extreme gevallen de bips mee afvegen.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet15 jan. 2010 - 8:24

Ja Peter Verkenst, natuurlijk gebruik ik de stijlfiguur van de overdrijving. Maar gisteravond zag ik op de publieke omroep toch echt binnen twintig minuten twee verschillende verslaggevers in verschillende programma's allebei vanaf het vliegveld van Port-au-Prince verslag doen. Ik denk dat de ene in het journaal was, en de andere in Netwerk, maar dat weet ik niet meer 100% zeker. Dat moet toch efficienter kunnen?

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2010 - 8:24

Er wordt hier heftig gediscussieerd en hoog van de toren geblazen, inderdaad door mensen die net als ik achter hun computer zitten, ik ook nog met de radio aan, de radio uit het New York van de toekomst, heel gezellig allemaal. Luister mee: http://www.laxestereo.com/ Om toch enigszins een beeld te krijgen te krijgen van wat er in Port-Au-Prince gebeurt teneinde daarover met al die gezelligheid en al die lekkere warmte een oordeel uit te spreken, is de Miami Herald een aanbevelenswaardige bron. Dat is een krant die dicht in de buurt van het rampgebied wordt gemaakt en bovendien Haitiaanse lezers uit de emigratie heeft. ga maar naar hun site: http://www.miamiherald.com/

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2010 - 8:24

In vervolg op mijn vorige mail nog wat links. De eerste gaat naar Radio Soleil, een Haitiaans station voor migranten in Massachusetts, De andere twee links brengen je naar verzamellijsten van Haitiaanse radiostations in het land zelf en in het buitenland. Het viel mij op dat sites van stations in het binnenland nog draaien, maar je stelt dan bijvoorbeeld vast, dat de laatste e-mail op dinsdag is binnengekomen. Die zenders gebruiken Creools, Frans en in mindere mate Engels. http://www.radiosoleilinternational.com/ http://radiostationworld.com/locations/haiti/radio_websites.asp http://anselme.homestead.com/radiohaiti.html

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet15 jan. 2010 - 8:24

Maar gelukkig zijn de correspondenten en cameraploegen van Nova, Netwerk, Zembla, het journaal, de Telegraaf, AD, NRC, Volksrant, Elsevier, HP/de Tijd en Vrij Nederland wel allemaal gearriveerd....

1 Reactie
peterverkenst
peterverkenst15 jan. 2010 - 8:24

Kinkt alsof je maar wat papegaait van een populistische website die altijd een 'originele' draai aan het nieuws moet geven. Je opsomming klopt niet, beetje sneu om in een noodsituatie de feiten bewust te gaan lopen verdraaien. Natuurlijk zijn er media aanwezig. Anders zou je niet weten dat er wat aan de hand is.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2010 - 8:24

Het meest verschrikkelijk vind ik als ik lees, dat er mensen zijn die ondanks alle ellende en wanhoop en leed en verdriet de overgebleven restanten van winkels plunderen om een televisie of iets dergelijks te roven. Een zak rijst kan ik me nog wel voorstellen, maar dan ook gelijk een kooktoestel erbij... http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1338301.ece/Haiuml_tianen_boos_wegens_trage_hulpverlening Dat is iets wat ik dan weer helemaal niet snap. Nooit, waar dan ook. Ga een gewonde of overlevende uitgraven, sta ze bij in hun angst en sterven, troost een huilend kind, ruim de puinhopen op, verzamel de dode lichamen, dan doe je tenminste iets voor je medemens/buur/landgenoot. Maar onverlaten en slampampers zijn er blijkbaar ook terwijl een land in de hoogste nood verkeert. Het gaat mijn begrip te boven.

1 Reactie
WilliamP
WilliamP15 jan. 2010 - 8:24

Met alle respect Nelma, maar ik denk dat dit de enige juiste reactie is die deze mensen kunnen hebben. Je moet eerst voor jezelf zorgen, een ander doet het niet. Dit zijn dus geen slampampers of klaplopers, maar overlevers. Neem van mij aan, dit is van alle tijde en zal ook nooit veranderen, de mens zit nu eenmaal zo in elkaar. En de mensen die hier reageren dat dit allemaal zo erg is, hou op, alleen maar egoisme ten aanzien van je eigen schuldgevoel. Als we dit nl. allemaal zo erg zouden vinden hadden we allang wat aan de omstandigheden in dit soort landen gedaan. Versta me goed, ik zeg niet dat we nu niets moeten doen, dat is wat anders, maar hou op met dat gezeur over hoe vreselijk het is, want daar hoorde je vorige week ook niemand over. Is het erg wat er is gebeurd, ja, maar alleen voor de overlevenden van deze ramp.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2010 - 8:24

De VN zou alles coördineren voor zover mogelijk.Dat begreep ik althans. OP het eiland zelf. Het is onvermijdelijk wat er gebeurt; Stel je voor; Haiti is een eiland; de pier en de toegangsweg is beschadigd, kapot.Geen materieel om te repareren Vliegveld hetzelfde verhaal; toegangswegen kapot. Geen materieel om te repareren. Dat wat er nu gebeurt, het ergste dat er kan gebeuren, zag ik aankomen. Vreselijk.

1 Reactie
paulvr2
paulvr215 jan. 2010 - 8:24

En toch kan ik me niet onttrekken aan de gedachte dat er wonderlijk weinig wordt geimproviseerd. Dorst is een kwellend probleem, water is goedkoop en heel gemakkelijk in flessen op grotere pellets uit de nabijgelegen VS leverbaar. Wat houdt hen tegen om in grote netten o.i.d. per helicopter vanuit de luchthaven zulke pellets op strategische plekken in de stad weg te zetten? Ze hoeven er niet eens voor te landen. Ja, er zal door de stoere jongens wel wat van gestolen worden maar als je het maar talrijk genoeg wegzet dan bereikt het toch iedereen. Wat kost nou een beetje verspild water als je er uiteindelijk iedereen mee redt van het verdorsten? En van mij part droppings met broden zoals ons land dat in 1945 meemaakte door de geallieerden? Waar een wil is, is een weg. Maar die wil moet wel dringend genoeg aanwezig zijn. PS: eerdere berichten meldden dat de luchthaven midden in de stad lag, zou het dan niet logisch zijn om hen die er te voet heen kunnen gaan daar al aan voedsel te helpen?

[verwijderd]
[verwijderd]15 jan. 2010 - 8:24

Ik lees hier verontwaardiging over aanwezige hulpverleners en journalisten die wel overal zijn en verslag uitbrengen. Om te beginnen horen hulpverleners overal aanwezig te zijn want dat is hun werk. Daarom zijn ze daar. Ze zijn bezig met een onmenselijk zware operatie. Journalisten zijn er uiteraard ook..anders zou de wereld nauwelijks een overzicht krijgen over wat er gaande is. Veel verder dan het vliegveld komen ook zij niet, behalve sommigen. Maar dat is hun werk; verslag doen van wat er gebeurt. Wat is daar nu verkeerd aan?

1 Reactie
paulvr2
paulvr215 jan. 2010 - 8:24

Mijn frustratie is meer dat de "human interest story" het weer totaal heeft overgenomen van de objectieve berichtgeving Een paar Haïtianen in Nederland die eigenlijk niet meer kunnen melden dan dat ze hun familieleden niet telefonisch kunnen bereiken en daarom het ergste vrezen (niemand die hen kennelijk vertelt dat het hele mobiele netwerk op Haïti nagenoeg ingestort is) maar niemand die de moeite neemt om een landkaartje met daarop het middelpunt van de aardbeving en de belangrijkste plaatsen eromheen te tonen. En zou niet een enkele van die helikopters boven het gebied hebben gevlogen en er wat foto's of films van hebben gemaakt? Nee, scenes van agressiviteit, woede en hulpeloosheid die het beeld bepalen. Ik wil niet weten of de familie van Tante Mien het er levend vanaf gebracht heeft maar wel zoveel mogelijk informatie hoe het met het land als geheel gaat. Of de politiediensten nog enigszins functioneren bijvoorbeeld, al was het maar om de veiligheid van de hulpverleners te garanderen. Of waarom de mensen met honden nog steeds op de luchthaven staan terwijl de mensen die gered moeten worden bij bosjes overlijden. Of met die zoekhonden ook zwaar materieel wordt meegestuurd zodat ze levenden die ze nog vinden ook daadwerkelijk uit het puin kunnen halen. Goed, misschien is niet al die info voorhanden. maar maak de ramp dan niet tot een goedkoop voyeursverhaal waarbij je je primair bezighoudt met een paar mensen hier die daar familie hebben.