Joop

Huizenprijzen rijzen de pan uit

  •  
14-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
StijgendeHuizenPrijzen+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

mordicant
mordicant14 jan. 2022 - 21:08

Ik hoor nu al jaaaaren dat de EU uit elkaar zal spatten, de Euro in elkaar dondert en we allemaal kapot zullen gaan door de inflation from hell.. Voorlopig bevalt me dit EU experiment best prima eigenlijk en ik vermoed dat we het samenwerkingsverband van de EU in de toekomst harder nodig zullen hebben dan ooit.

3 Reacties
mordicant
mordicant14 jan. 2022 - 21:08

Bovenstaand was eigenlijk voor Jim de Boer >.<

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jan. 2022 - 14:44

De EU bevalt mij op zich ook wel. Het ECB beleid is alleen dramatisch voor grote groepen mensen. Regelrechte verarming

Jansen7
Jansen716 jan. 2022 - 17:30

@mordicant: Het is niet voor niets dat landen als Italië en Spanje de Lire en de Peseta hadden en die munt ondermijnden hetzij met een falende begroting hetzij met geldpersen: want iedereen met schulden wordt dan in de watten gelegd: dus de overheden zelf, en ook bedrijven met vreemd vermogen en bankleningen maar ook de mensen met hypotheek- of studieschulden, de bovenste helft van de bevolking dus. die spinnen tevreden bij dit beleid, net zoals jij. Mensen die zo stom zijn om te huren of om te sparen of om met pensioen te gaan betalen de rekening.

Jim De boer
Jim De boer14 jan. 2022 - 11:46

Het woning proberen wordt uitgelegd dat er te weinig woningen zijn. Bizar dat je huis nog onder water kwam ongeveer 10 jaar geleden en raakte men de woning niet aan de straatstenen kwijt. Je zou toch kunnen concluderen dat het probleem ergens anders ligt. Zuid Europa devalueerde steevast de eigen munt om schuldenlasten te verlichten. Na de komst van de Euro kon dit niet meer, kijk maar wat een problemen dit opleverde voor Griekenland. Europese leiders onder de ECB brachten de rente in stappen naar 0%. Vervelend voor mensen met spaargeld maar men kon “gratis” geld lenen. Hierdoor konden verkopers hogere prijzen gaan vragen, de koper leende gewoon meer en betaalde absurde bedragen. Mensen die al een huis bezitten kwamen vast te zitten want ergens houdt het op met het verhogen van de maandelijkste lasten. Starters kunnen de absurde bedragen voor een pijpenlaatje niet meer financieren. Dit alles heeft een hoger/duurder segment onbereikbaar gemaakt voor groepen uit een lager segment woning. Dit maakt schaarste en dus drijft het de prijs nog verder op. We gaan een mega (hyper) inflatie tegemoet waarvan de eerste tekenen zich al laten zien waarvan de gevolgen uiteraard zich niet zullen beperken tot de woningmarkt. Europa is een gedrocht, teveel culturen en landen mixen klinkt leuk en “inclusief” maar, heeft ook negatieve kanten.

4 Reacties
Dehnus
Dehnus14 jan. 2022 - 19:37

Sorry hoor maar dat is niet een "Europa gedrocht" ik weet dat je dit graag denkt omdat het een leuk zondebokje is voor bepaalde mensen; maar dit is gewoon echt iets wat je wereldwijd ziet bij overheden die alles in vastgoed hebben zitten (vooral in Nederland dus). In de VS kan je nog wel goedkoper als je ergens woont waar niemand wil wonen, dat kan in Nederland niet want: Dan gaat de vastgoed magnaatjes er op achteruit. De VVD en het CDA hebben constant deze beschermt. De huizenprijs mag namelijk niet instorten. Voorbeeldje: De huizenprijzen stagneren, dan zou je denken: Ideaal zo'n kans voor starters. NOPE want dat was tijdens de laatste crisis, en toen moest ineens alle hypotheek regels strenger. Nu zijn ze dus zo streng dat starters gewoon geen hypotheek meer kunnen krijgen die de prijs dekt. Hierdoor konden de vastgoedmagnaten gewoon vastgoed opkopen om later kamertjes van te maken, maar werd het voor starters ineens een stuk moeilijker. Maar goed, veel plezier met je "Europa daan! BUITENLANDIE DAAN!"speel je precies in de vingers van de vastgoed industrie. Want ik geef maar een paar warrige paragrafen tekst, maar er zijn hele thesis over geschreven over precies dit probleem. Inclusief waarom de overheid een vinger in de woningbouwverenigingen wou hebben, en hoe ze die ten gronde hebben gericht. Ik zou zeggen: Lees je eens echt in, en niet naar wat Gerrit Ezel zegt. Want dat zelfde excusesje van "In het zuiden devalueerden ze gewoon!" werkt gewoon niet omdat Nederland al geen EIGEN munt had. De "TROTSE FLORIJN" was gewoon aan de Deutschmark gelinkt. Net als vele anderen. Die kan je dan ook niet zo maar gaan herevalueren zonder grote gevolgen voor de economie.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout14 jan. 2022 - 20:28

Ehh ...In Duitsland en België kan men een huis kopen van dezelfde kwaliteit voor soms minder dan de helft van de prijs van een huis in Nederland. In Nederland staan 400000 huizen leeg of.worden nauwelijks bewoond als tweede huis en pied-à-terres, of is speculatieve leegstand. Door de decennialange fiscale begunstiging van eigenwoningbezit en het dereguleren van financiering en huurprijzen is een gefinancialiseerd monster gegroeid waardoor Nederland bijna de grootste vermogensongelijkheid ter wereld kent. En nog een stuk of vijf andere minpunten in het regeerakkoord. Zie ''Het kabinet-Rutte IV vergroot de problemen met wonen'' https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/13/het-kabinet-rutte-iv-vergroot-de-problemen-met-wonen-a4078960 (13 januari)

Berend22
Berend2215 jan. 2022 - 10:31

Gezeur over de EU ook altijd. Of wij (uit de provincie) nu door Den Haag bedonderd worden of door Brussel maakt niet zo heel veel uit. Wel Leuk als die lui uit de Randstad eens in een wingewest wonen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9315 jan. 2022 - 14:50

Het beleid van de ECB is een van de factoren voor de dramatische staat van de Nederlandse woningmarkt. De rente is veel te laag voor landen als Nederland. Inflatie giert omhoog, spaargeld devalueert en huizenprijzen knallen omhoog mede omdat er door de lage renten veel kapitaal ngaat naar de woningmarkt. Totaal kansloos voor jongeren, waar ik zelf bij hoor. Een gemiddelde woning stijgt met meer dan 300 euro waarde per dag. Daar is niet tegenop te werken en sparen. Andere factoren zijn: hoge millieu en klimaat eisen, stikstof, hoge immigratie (sorry maar de natuurlijke aanwas is nou eenmaal klein in Nederland), trage bouw na kredietcrisis, gebrek aan bouwgrond, gebrek aan goede doostromingsmogelijkheden voor senioren. Het is één grote clusterf*ck

Effie2
Effie214 jan. 2022 - 11:06

Gebrek aan aanbod drijft de prijs op. Dat heet marktwerking. ‘Wat een gek ervoor geeft’. Een van de peilers waarop het op egoïsme gebaseerde neoliberalisme rust. …Wat als de hypotheekrente weer gaat stijgen? Nog meer mensen naar de voedselbank? Nog meer huisuitzettingen? Nog meer schuldsaneringen?

1 Reactie
Jansen7
Jansen714 jan. 2022 - 16:51

Een teveel aan vraag ook: CDA, D66, en de VVD achter de schermen, zullen altijd benadrukken dat er te weinig arbeidskrachten zijn. Dus stel u maar voor wat de huizenprijzen doen als we richting de 18 miljoen mensen gaan, of 19 miljoen.