" Huizenmarkt blijft kaartenhuis" En dat blijft het ook zolang de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. Er is geen financiële buffer op te bouwen die nodig is om een huis te willen en kunnen kopen. De drang tot hervorming, gedicteerd vanuit het Neo Liberale denken, is de push 'alle' dominostenen omver te werpen tot ook daadwerkelijk alles plat ligt :-( Kwestie van tijd. Want ondanks de fragiele opleving elders in Europa dan ons land, leven we in een afglijdende schaal dat tot veel meer economisch verlies zal leiden. De afnemende consumentenbesteding zal uiteindelijk een afnemende vraag aan exportproducten tot gevolg hebben. We leven in een negatieve spiraal tussen vraag en aanbod.
Wat een lap tekst voor iets dat in twee zinnen of minder verteld had kunnen worden. Overigens, het inhoudelijke argument was door diverse media al eerder geopperd.
"als je goed naar de grafiek kijkt moet je helaas tot de conclusie komen dat dit jaar tot nu toe nog minder huizen verkocht zijn dan in de jaren ervoor" Opmerkelijk dat je dan niet opvalt dat met name de eerste maanden van dit jaar de verkoop historisch laag was. En dat de verklaring daarvoor alweer voor de hand ligt: eind vorig jaar was er een hausse in de verkoop (de banken konden ondanks extra personeel de hypotheekaanvragen niet eens aan) omdat de hypotheekregels per 1-1 van dit jaar verslechterd zijn. Dat afgelopen kwartaal de huizenverkoop is gestegen heeft overigens amper te maken met consumentenvertrouwen. De oorzaak moet aan de andere kant van de markt gezocht worden: steeds meer huiseigenaren zijn bereid hun verlies te nemen en een reële prijs voor hun huis te vragen.
" Dat afgelopen kwartaal de huizenverkoop is gestegen heeft overigens amper te maken met consumentenvertrouwen. De oorzaak moet aan de andere kant van de markt gezocht worden: steeds meer huiseigenaren zijn bereid hun verlies te nemen en een reële prijs voor hun huis te vragen."' Niet zozeer vrijwillig, maar veelal gedwongen. Waarmee jouw daaraan verbonden conclusie, dat de ligt gestegen huizenverkoop niets te maken heeft met consumentenvertrouwen, niet een algemeen feitelijke is.
Buy on the dip. En betaal je blauw aan rente als die gaat stijgen en dan ook noodgedwongen de renteaftrek een weinig wordt geminderd. Bijvoorbeeld aftrek maximaal 42%, of de renteaftrek mag niet meer zijn dan 25 miljard euro per jaar. Gaan we er wel even van uit dat er niet bijgestort hoeft te worden omdat onverhoopt de waarde van woningen nog verder daalt. Dat is ook het probleem op de beurs, wanneer zit je op de bodem?
Wat is er de afgelopen 10, 15 jaar gebeurd in NL? Hypotheken zonder aflossing met variabele rente zijn de norm geworden? Wat ís dat toch voor flauwekul?
Opvallend is wel dat de prijs van een huis alsmaar op de korrel wordt genomen. En met name mbt. het mantra dat er zo´n grote luchtbel in zit. Maar als je na gaat dat een huis bestaat uit schroeven, leidingen, vloeren, pannen, stenen, balken ( en zo kan je eindeloos door gaan) grondstoffen en onderhoud, vervoer en arbeidsloon ed . dan zou een huis misschien nog wel veel meer waard moeten zijn dan waar we het altijd over hebben. Bovendien zie je in vergelijking met bijvoorbeeld andere artikelen zoals de broodprijsontwikkeling dat een brood relatief veel duurder is geworden dan een huis. Wellicht is er iets aan de hand dat een huis een mooi dankbaar object is waar veel geld in om gaat en dus voor ´kapers´ een mooi ´prooi´.
En waarom zou een huis dan meer waard moeten zijn? Ja, er zitten schroeven, bouten, beugels, grondstoffen enz in een huis, dat zit toch in de prijs van een huis verwerkt? In een auto zitten ook schroefjes, als je een auto koopt betaal je toch ook voor de schroefjes, de banden, de rubberen slangetjes enz, waarom zou dat voor een huis anders zijn? Je koopt een huis. Geen pallet bakstenen, een doosje schroeven, bouten en moeren en een zak cement.
roher de prijs van een huis wordt maar ten dele bepaald door de stenen. Een heel groot deel van de prijs zit in de grond. Grondprijzen van 400 euro de vierkante meter zijn geen uitzondering. Grond die voor nog geen 5 euro gekocht zijn. Maar verder: voor een ton of twee zet je een prachthuis neer met een marktwaarde van meer dan het dubbele. Er is dus wel degelijk een flinke luchtbel. (Een honderd jaar oud grachtenpandje heeft echt geen herbouwwaarde van acht ton.)