Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huizenmarkt blijft kaartenhuis

  •  
16-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Opleving van de huizenverkoop? Check de statistieken eens goed
Hebben jullie het al gehoord? Herstel van de huizenmarkt is aanstaande!
Ten aanzien van vorig jaar juli is de huizenverkoop met bijna 30 procent gestegen. Veel mensen hebben dit aangegrepen om verheugd, doch voorzichtig, te reageren dat dit wellicht eindelijk een lichtpunt was in de duistere woningmarkt. Maar.. is dat ook echt zo?
Allereerst zou je jezelf de vraag moeten stellen of er dit jaar of dit kwartaal iets veranderd is, waardoor mensen positief zijn geworden over de huizenmarkt. Het kan immers zijn dat het consumentenvertrouwen gegroeid is, waardoor we nu weer geld uit durven te geven. Maar zoals jullie allemaal ook wel weten, houden we, net als onze regering, de hand op onze knip. En – helaas – daalde in juli 2013 het consumentenvertrouwen weer ten opzichte van juni.
Okee, dus dat is het niet. Is er wellicht sprake van een trend en zijn er in de maanden vóór juli ook meer huizen verkocht? Even kijken, ehm, nee, niet bepaald. Maar wat hierbij wel opvalt is dat er wel een heel sterke daling is ten opzichte van juni het jaar ervoor. The plot thickens… Zou er dan iets opvallends gebeurd zijn in juni en juli 2012, waardoor de cijfers nu een vertekend beeld geven?
De vraag stellen is hem beantwoorden. Op 15 juni 2011 werd de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent om de huizenmarkt aan te jagen. Juni 2012 zou de laatste maand zijn waarin de overdrachtsbelasting 2 procent was, waarna deze weer zou worden verhoogd naar het oude niveau. Vandaar dat koopjesjagers nog snel een nieuw huis kochten in juni 2012, waardoor de huizenverkoop kort piekte in juni en in juli tranentrekkend laag was.
Het kan natuurlijk zijn dat de maand juli in andere jaren nog slechter was. De site van het Kadaster biedt daarvoor uitkomst. Kijkend naar de grafiek onder ‘Aantal geregistreerde woningen’, die teruggaat tot 2005, kun je maar één ding concluderen: dit jaar was het het op één na slechtste jaar sinds het begin van de meting. Zelfs aan het begin van de crisis in 2008 werden er nog bijna 18.000 woningen verkocht.
Nee, als je goed naar de grafiek kijkt moet je helaas tot de conclusie komen dat dit jaar tot nu toe nog minder huizen verkocht zijn dan in de jaren ervoor, waardoor dit jaar wel eens het slechtste tot nu toe kan zijn.
Als het niet slechter kan gaan geldt er normaliter nog maar één beurswijsheid: buy on the dip. Op dit moment hebben echter veel potentiële kopers angst om geld uit te geven, of kunnen ze dit niet omdat hun hypotheken onder water staan. Het sentiment is dan ook negatief. Dus om nu al te spreken van een lichtpuntje op de huizenmarkt lijkt mij nog wat aan de vroege kant.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

toshiba
toshiba16 aug. 2013 - 20:10

goed gezien

MarjoleinS2
MarjoleinS216 aug. 2013 - 20:10

" Huizenmarkt blijft kaartenhuis" En dat blijft het ook zolang de arbeidsmarkt steeds flexibeler wordt. Er is geen financiële buffer op te bouwen die nodig is om een huis te willen en kunnen kopen. De drang tot hervorming, gedicteerd vanuit het Neo Liberale denken, is de push 'alle' dominostenen omver te werpen tot ook daadwerkelijk alles plat ligt :-( Kwestie van tijd. Want ondanks de fragiele opleving elders in Europa dan ons land, leven we in een afglijdende schaal dat tot veel meer economisch verlies zal leiden. De afnemende consumentenbesteding zal uiteindelijk een afnemende vraag aan exportproducten tot gevolg hebben. We leven in een negatieve spiraal tussen vraag en aanbod.

itsme3
itsme316 aug. 2013 - 20:10

Wat een lap tekst voor iets dat in twee zinnen of minder verteld had kunnen worden. Overigens, het inhoudelijke argument was door diverse media al eerder geopperd.

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2013 - 20:10

"als je goed naar de grafiek kijkt moet je helaas tot de conclusie komen dat dit jaar tot nu toe nog minder huizen verkocht zijn dan in de jaren ervoor" Opmerkelijk dat je dan niet opvalt dat met name de eerste maanden van dit jaar de verkoop historisch laag was. En dat de verklaring daarvoor alweer voor de hand ligt: eind vorig jaar was er een hausse in de verkoop (de banken konden ondanks extra personeel de hypotheekaanvragen niet eens aan) omdat de hypotheekregels per 1-1 van dit jaar verslechterd zijn. Dat afgelopen kwartaal de huizenverkoop is gestegen heeft overigens amper te maken met consumentenvertrouwen. De oorzaak moet aan de andere kant van de markt gezocht worden: steeds meer huiseigenaren zijn bereid hun verlies te nemen en een reële prijs voor hun huis te vragen.

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS216 aug. 2013 - 20:10

" Dat afgelopen kwartaal de huizenverkoop is gestegen heeft overigens amper te maken met consumentenvertrouwen. De oorzaak moet aan de andere kant van de markt gezocht worden: steeds meer huiseigenaren zijn bereid hun verlies te nemen en een reële prijs voor hun huis te vragen."' Niet zozeer vrijwillig, maar veelal gedwongen. Waarmee jouw daaraan verbonden conclusie, dat de ligt gestegen huizenverkoop niets te maken heeft met consumentenvertrouwen, niet een algemeen feitelijke is.

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2013 - 20:10

Buy on the dip. En betaal je blauw aan rente als die gaat stijgen en dan ook noodgedwongen de renteaftrek een weinig wordt geminderd. Bijvoorbeeld aftrek maximaal 42%, of de renteaftrek mag niet meer zijn dan 25 miljard euro per jaar. Gaan we er wel even van uit dat er niet bijgestort hoeft te worden omdat onverhoopt de waarde van woningen nog verder daalt. Dat is ook het probleem op de beurs, wanneer zit je op de bodem?

1 Reactie
Timotheus2
Timotheus216 aug. 2013 - 20:10

Wat is er de afgelopen 10, 15 jaar gebeurd in NL? Hypotheken zonder aflossing met variabele rente zijn de norm geworden? Wat ís dat toch voor flauwekul?

roher
roher16 aug. 2013 - 20:10

Opvallend is wel dat de prijs van een huis alsmaar op de korrel wordt genomen. En met name mbt. het mantra dat er zo´n grote luchtbel in zit. Maar als je na gaat dat een huis bestaat uit schroeven, leidingen, vloeren, pannen, stenen, balken ( en zo kan je eindeloos door gaan) grondstoffen en onderhoud, vervoer en arbeidsloon ed . dan zou een huis misschien nog wel veel meer waard moeten zijn dan waar we het altijd over hebben. Bovendien zie je in vergelijking met bijvoorbeeld andere artikelen zoals de broodprijsontwikkeling dat een brood relatief veel duurder is geworden dan een huis. Wellicht is er iets aan de hand dat een huis een mooi dankbaar object is waar veel geld in om gaat en dus voor ´kapers´ een mooi ´prooi´.

2 Reacties
opgeheven
opgeheven16 aug. 2013 - 20:10

En waarom zou een huis dan meer waard moeten zijn? Ja, er zitten schroeven, bouten, beugels, grondstoffen enz in een huis, dat zit toch in de prijs van een huis verwerkt? In een auto zitten ook schroefjes, als je een auto koopt betaal je toch ook voor de schroefjes, de banden, de rubberen slangetjes enz, waarom zou dat voor een huis anders zijn? Je koopt een huis. Geen pallet bakstenen, een doosje schroeven, bouten en moeren en een zak cement.

adriek
adriek16 aug. 2013 - 20:10

roher de prijs van een huis wordt maar ten dele bepaald door de stenen. Een heel groot deel van de prijs zit in de grond. Grondprijzen van 400 euro de vierkante meter zijn geen uitzondering. Grond die voor nog geen 5 euro gekocht zijn. Maar verder: voor een ton of twee zet je een prachthuis neer met een marktwaarde van meer dan het dubbele. Er is dus wel degelijk een flinke luchtbel. (Een honderd jaar oud grachtenpandje heeft echt geen herbouwwaarde van acht ton.)