© ILLUSTRATIEF - Een verwarmingsradiator. ANP / HOLLANDSE HOOGTE / ALEXANDER SCHIPPERS
en dan gaan ouderen met alleen een AOW er sowieso al niet op vooruit, hopelijk wordt in het debat vandaag iets rechtgetrokken daarin
Misschien als een zoethoudertje maar voorlopig is Wilders veel belangrijker voor links.
Tot wel 200 euro op achteruit? Helaas zijn er legio die meer per maand inleveren, gezien de 'aanbiedingen' van de energiebedrijven.
200 euro per maand is 2400 euro per jaar. De meeste mensen schieten al flink in de stress als ze tussen 50 en 100 euro per maand meer voor hun energie moeten gaan betalen. Als je 200 euro meer voor gas en stroom moet gaan betalen kun je waarschijnlijk zonder veel moeite een hoop besparen ...
Eirda Ja, je kunt in de kou gaan zitten en op een houtje bijten. Voor het isoleren van je woning hebben helaas heel veel mensen geen geld. En veel verhuurders hebben het er niet voor over, zonder een dito huurstijging. Want ondanks die subsidies is dat isoleren of zonnepanelen plaatsen of van het gas af niet te betalen. Daarbij is er grote onzekerheid over de toekomst. Er zijn heel veel mensen die zo'n 200 euro aan gas en elektrisch betalen en straks het dubbele of meer moeten betalen.
De reflex is altijd simpel om belasting voor de rijken te verhogen om de "armen" te ontzien. Vermogensbelasting is ook niet eenvoudig want voor mij zou het betekenen dat ik me bedrijf moet verkopen en alle werknemers de deur moet wijzen als ik ineens 10% (voorstel dat rond gaat tegenwoordig ipv 1.2%) op vermogen moet aftikken per jaar. Ik weet niet of de maatschappij er beter van wordt als we dat doen :) Nu kunnen 250 mensen elke maand goed eten. Als ik me bedrijf moet verkopen voor vermogensbelasting houdt het op. Vermogen is fluïde en niet erg tastbaar (er is geen cash flow) en belasting erop heffen niet eenvoudig. De praktijk wijst echter uit dat hogere belasting tarieven niet per se tot hogere opbrengst leiden. Nederland heeft het gas uit Groningen opgegeten (uitgegeven aan welvaartsstaat en niks blijven opgebouwd. Er is een Noorwegen een Museum waar Nederland as voorbeeld wordt genomen hoe je niet met geld uit natuurlijke hulpbronnen moet omgaan). Men mag erover blijven klagen maar het wordt nooit meer als vroeger :) De koek is op
Je hebt de keuze tussen vermogensbelasting of op de vervuiling die de opbouw van jou vermogen mogelijk maakt. Zeg dan:ik vervuil niet, belast Tata maar extra.
Lekker Slim Appel, Belast tata dan maar extra, en die berekenen gewoon alles door in hun staalprijzen. Je weet wel, dat staal dat zo veel gebruikt wordt in de bouw van bijvoorbeeld huizen of constructies voor zonneparken. Lekker makkelijk om alles bij bedrijven neer te leggen, die rekenen alles weer door aan de consument.
@Pversus Een bedrijf betaalt volgens mij winstbelasting. De box 3 belasting is geen 1,2% maar 31 %, gerekend over de winst op je vermogen, met een ondergrens van het vermogen van ruim 50.000. Van mij mag die 31% best 50% (over de winst) zijn bij een vermogen groter dan een miljoen.
@Pater Probeer niet slim te zijn. Ik betaal belasting als bedrijf en als persoon. De 1.2% refereert naar de belasting die ik als persoon moet betalen wegens bezit van dit bedrijf. De vennootschapsbelasting staat hier buiten kijf. Dat betaal ik over de winst/verliesrekening van het boekjaar en heeft niks met vermogensbelasting te maken.
Leer maar hier hoe het werkt. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/grondslag_sparen_en_beleggen/berekening-2022/berekening-belasting-over-inkomen-uit-vermogen-over-2022 1.2% is ~ belasting tarief x fictief rendement
Vermogensbelasting is tricky. Dan liever transactiebelasting. Een soort BTW, maar dan niet te verrekenen: gewoon over elke factuur belasting betalen. Dan doen particulieren ook.
Haal het geld waar het zit! Bij de rijken! Nederland is een lan van sukkels, voor het grootste deel op de VVD stemmen en er dan achter komen dat je bestolen wordt. Hoe kan dat nou? Belasting op kapitaal en inkomen, geen belasting meer op arbeid!
Dus als bijvoorbeeld de PvdA nu de grootste was geweest dan hadden we nu lagere accijnzen op energie gehad, of was de mondiale gasprijs lager? "Belasting op kapitaal en inkomen, geen belasting meer op arbeid!" zegt helemaal niets over de energieprijzen die we nu hebben.
Lagere belasting op arbeid, okee, met name voor midden- en lage inkomens. Boven bijv. de 100.000 mag die juist best omhoog. En natuurlijk ook hogere vermogensbelasting.
Het lijkt wel of de reageerders voor mij opeens doorhebben hoe de huidige door midden en linkse partijen gepropageerde klimaatmaatregelen vooral inefficiënt en onbetaalbaar zijn voor de gemiddelde burger als ze niet zwaar gesubsidieerd worden (wat we uiteindelijk ook samen moeten ophoesten) en dat ze vooral de “groene” bedrijven spekken. Beter laat dan nooit, zal ik maar zeggen.
En ons. Wij betalen door goed isolatie, zonnepanelen, vaste contracten en redelijke weerstand tegen kou maar €22 per maand aan stookkosten. Nu krijgen we naast de cashback van onze leverancier ook nog een paar honderd euro extra terug van de overheid.
Nope. Die hebben echt wel door dat rechts al jarenlang de lakens uitdeelt. Voor de rest best wel lachwekkend om de verrechtsing in bijna de hele wereld, en natuurlijk daaruit voortvloeiend de inmense macht van de grote bedrijven, en geholpen door wat rechtse autocraten, Rat Poetin voorop, de zaken naar de hebben klote hebben geholpen. Vraag en aanbod zonder voldoende correctiemidellen zijn we nu de dupe van.
BobDobb. Als dat aanbod van Vattenfall klopt gaan wij er ook op vooruit. Betaal nu 22 euro per maand minder. Overigens kan ook een infrarood panel flink in de kosten schelen. Tipje voor reageerders hier. Verwarmt vooral een klein heel effectief en sommige panelen kosten niet zo veel. Kun je in lekkere temperatuur toch genieten van de warmte op Joop.
Sam V wat een geld, ik woon in een jaren 90 appartement zonder extra isolatie, wel een vast contract wat nog 18 maanden loopt, winddelen, maar nog steeds wel een VR ketel. Totale kosten (wat hoog door het vele thuiswerken) EUR 17 in de maand.
Daar komt bij dat we in Nederland meer betalen voor gas en brandstoffen dan bijvoorbeeld onze zuiderburen. Er zit hier veel meer belasting op. De achterliggende gedachte zal zijn dat je gewoon van het gas af gedwongen wordt. Leuker kunnen we het niet maken. Wel veel duurder.
Die belastingverlagingen voor de middenklasse en villawijken moeten ergens door gecompenseerd worden. Te veel voorkomend trekje aan de rechtse kant, maken er een rotzooi van en proberen de schuld daarvoor bij anderen te leggen.
In België telt het geloof ik ook nog mee in de jaarlijkse kern-inflatiecijfers wat in je loon en uitkering automatisch gecompenseerd wordt.
De grootste inkomensachteruitgang? Dat is een inkoppertje, de laagste inkomens natuurlijk!
Het doet me denken aan Marie Antoinette "Let them eat cake". Ze kunnen toch gewoon een Tesla kopen en hun Energie bij bv Eteck inslaan : Even mijn situatie : Verplicht je warmte afnemen bij bij de "groene energieleverancier" Eteck, "samen voor een beter milieu". Mijn appartement in A'dam centrum natuurlijk door de kongsi van het gemeentebestuur en de groene subsidieslurpers opgezadeld met Eteck : Kosten per maand : 100 euro "Huur" installatie waar niemand om gevraagd heeft, 40 euro per maand voor een lauw pisstraaltje water en dan nog even een aparte rekening van van Nuon voor alle stroom. alle bij elkaar opgeteld 200 euro per maand energiekosten voor mijn appartementje van 55 m2. En elke maand een nieuwsbrief van Eteck dat we met elkaar zo lekker het klimaat aan het redden zijn.
Stadsverwarming van Ennatuurlijk. Jarenlang propaganda dat dat het groene alternatief is om van het gas af te gaan. Nu absurde prijsverhoging door hogere gasprijs. Blijkt dat ze gewoon gas stoken als ze warmte te kort komen. Zelfs zo erg, dat bij een grote warmtevraag, de temperatuur in de leidingen daalt. Net wanneer men het nodig heeft omdat het koud is.
IR-panelen misschien een optie. Hebben relatief laag Wattage, verwarmen lokaal (bank, zithoekje, onder je bureau, onder eettafel, etc. Vergelijkbaar met wat een warmtekruik in je bed doet. Je moet die dingen alleen wel behandelen als een lichtknopje. Als je de kamer uitgaat: niet vergeten uit te doen :)
@Imgikke ' Jarenlang propaganda dat dat het groene alternatief is om van het gas af te gaan.' Joh. Huizen verduurzamen is ook niet rendabel.
Stadverwarming is ook enorme diefstal. Ooit gehad in een appartement in Utrecht. Blij dat ik toen een nieuwe woning kreeg met een eigen CV, waardoor besparen lonend werd. Met de stadsverwarming waren de vaste kosten dusdanig hoog, dat verbruik weinig impact meer had. En nieuwbouwhuis.....wordt ik verplicht om stadsverwarming te nemen. Zelf wil ik dit laten vallen en voor een warmtepomp gaan, maar kan niet en mag niet. Woningen in die regio moeten op het warmtenet.
Als het je eigen woning is mag je een warmtepomp installeren en van de stadsverwarming af. De rechter heeft al uitspraak gedaan en hierbij is het bindend. De netbeheerder mag je geen geld vragen als die op eigen initiatief de aansluiting wil verwijderen. Als jij opdracht geeft tot verwijdering kost het je 600 euro. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2020:2734
Toch raar dat de aardgasprijzen voor de huishoudens zo hoog zijn terwijl volgens bijvoorbeeld Plus500 (een van de grootste fintech bedrijven ter wereld) de aardgasprijzen helemaal niet zo hoog zijn (nu 4,286) Bijvoorbeeld in 2005/2006 was het nog (15,000) en in 2008/2009 (12,500). Ook is het een feit dat de aardgasprijzen sinds november 2021 van 6,000 naar gemiddeld 4,000 zijn gedaald. Nu zijn dit de cijfers van een internetbroker die in CFD's handeld maar ik vind het op zijn minst opmerkelijk.
Die plus500 zal wel uitgaan van de kale prijs maar je betaalt ook nog een heleboel accijns, opslag duurzame energie (ODE) en BTW (hoog tarief uiteraard) over het geheel. En dan wordt het een aardig prijskaartje voor een kuub gas.
Geen idee waar Plus500 zijn prijzen vandaan haalt, maar de termijncontracten van aardgas zijn daadwerkelijk wel opmerkelijk hard gestegen. Ik kan ze zo ff niet vinden, maar heb er pas nog naar gekeken. Dat is de methode hoe de maatschappijen het inkopen.
Op plus500 zie je futures CFD contracten. Dit is niet de werkelijke markt maar een derivaat. De werkelijke markt van commodity futures zijn niet toegankelijk voor paupers. De spotmarkt is gestegen. De future met de kortste looptijd zal dichtbij komen bij de spot. Kijk je wel naar de juiste prijzen ? Op mijn scherm gingen ze als een hockey stok omhoog. De onderliggende spotmarkt en Futures zijn niet toegankelijk voor paupers (op plus500 bijvoorbeeld) omdat de broker teveel tegenpartij risico neemt als jij 500 miljoen kub gas koopt maar niet komt opdagen om het te innen. Dan heb jij en je broker een rechtszaak aan je broek die jij en je broker financieel zal vernietigen.
Ook weer grappig. Ga je als brave burger over op een lucht lucht warmtepomp die veel energiezuiniger is dan een CV ketel krijg je geen subsidie. Waarom niet? Omdat er ook een airco functie in zit en dat vinden onze bestuurders luxe.
Als het veel energiezuiniger is, betaalt het zich vanzelf terug. Is subsidie niet nodig
Zuur hoor, mij huis wordt verwarmd d.m.v restwarmte en het verbranden van afval. Maar omdat er een administratieve koppeling is met de gas prijs gaat mijn warmte tarief alsnog vreselijk fors omhoog. Daar sta je dan met je goede gedrag en "van het gas af" installatie. Dit is toch niet uit te leggen ?
Gek toch, he? Eerst moesten we vooral solidair zijn met Z-Europa, waardoor de ECB de rente niet verhoogd; en in NL denken alle klimaatpausen dat een hogere fossiele energieprijs juist zo mooi helpt bij de transitie. En nu niet zeuren, want dat noemde men toch altijd 'visie' en 'perspectief', de altijd geroemde competenties van progressief NL.
Dus gaat de brave burger aan de warmtepomp, splitairco, koken op elektra, zonnepanelen. Om maar van het gas af te komen want dat is te duur. Kunnen onze netbeheerders al die stroom niet kwijt die we met zonnepanelen opwekken. En klagen ze steen en been.
De mensen die de zonneparken (en wind-turbines) bouwen moeten ook betaald krijgen. En dat is een fijn salaris kan ik je zeggen.
De brave burger moet ook een thuis-accu kopen. Electrische auto's zijn (meestal nog) niet geschikt om stroom terug te leveren aan het net.
@Eid, Voor mij (ons) geen probleem zo een accu, al willen we er 10. Niet iedereen kan het betalen.
'tot' klopt niet. Mijn energierekening gaat van 260 naar 520. Per maand.