Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huiselijk geweld eindelijk strafbaar in Saoedi-Arabië

  •  
29-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
domesticviolence.jpg
Mijlpaal in Saoedische wetgeving: fysiek, psychisch en seksueel misbruik achter de voordeur is voortaan strafbaar
Huiselijk geweld, zowel psychisch als fysiek, of seksueel geweld dat achter de voordeur plaatsvindt, werd in Saoedi-Arabië tot voor kort als een privé kwestie beschouwd. Het Saoedische kabinet maakt daar nu eindelijk een einde aan met een wet die huiselijk geweld strafbaar maakt.
Wie veroordeeld wordt wegens enige vorm van huiselijk geweld riskeert een gevangenisstraf van minimaal 1 maand tot 1 jaar en/of een geldboete van 5.000 tot 50.000 Saoedi Rial (tussen de 1.000 en 10.000 euro).
Huiselijk geweld is jarenlang een taboe geweest in Saoedi-Arabië. Vorig jaar ging dan ook een opmerkelijk heftige campagne van start die de bevolking bewuster moest maken van huiselijk geweld en de onwenselijkheid ervan. Een vrouw, gehuld in een niqaab waardoor alleen haar -blauwe- ogen zichtbaar zijn, met als begeleidende tekst ‘sommige dingen kun je niet verbergen’.
De wet beschermt vrouwen en kinderen voortaan niet alleen thuis, maar dient ook geweld en misbruik op de werkvloer te voorkomen. In een verklaring laat het Saoedische kabinet weten: “Alle ambtenaren of militaire werknemers en alle overige werknemers in de particuliere sector die op de hoogte raken van een geval van misbruik – op grond van hun werk – zullen de zaak moeten rapporteren aan hun werkgevers, zodra ze ervan op de hoogte zijn.”
Hoewel de nieuwe wet een grote stap vooruit lijkt te zijn, is er toch een kanttekening te plaatsen. Zo zegt Suhaila Zain Abideen Al Hammad van de National Society for Human Rights tegenover de Saudi Gazette dat vrouwen die aangifte willen doen dit nog steeds in bijzijn van een mannelijke voogd moeten doen. Dit terwijl de voogd misschien wel de misbruiker kan zijn.
Foto: The King Khalid Foundation

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

JAWEH
JAWEH29 aug. 2013 - 14:42

Een mooi begin en misschien wel iets wat echt de term 'Arabische lente' verdient.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa29 aug. 2013 - 14:42

De wetten is Saoudi Arabie zijn alleen voor de armen, de koning, de rijken, halve koningen of prinssen mogen zij doen wat zij graag willen. Een feit. Wie daar een appel stelt wordt zijn hand meteen eraf gehakt, maar ik zag nooit en nooit een rijke, prins of familie lid van de koning daar zonder arm rondes loopt. Ik leef gelukkig hier waar de wetten voor allen burgers tellen.

GingerTed
GingerTed29 aug. 2013 - 14:42

Om nu het recht te kunnen doen gelden moet een vrouw dus wel meer dan een tipje van de sluier op lichten. Dat zal in de praktijk, en in ieder geval in verreweg de meeste gevallen, niet gebeuren, en ook niet op afzienbare tijd. De weinige uitzonderingen waar een beroep op deze wet gedaan zullen worden kunnen alleen maar uitzonderingen zijn die de regel blijven bevestigen dat vrouwen in dit soort orthodox islamitische landen niets anders dan slaven of vogelvrij zijn. Over slaven gesproken. Er is een hele sterke vergelijking te trekken van deze wet die de rechten van vrouwen lijkt te bevorderen in Saudi-Arabië met het wettelijk verbod slavernij in landen als Tsjaad, Niger, Mali, Soedan, en Mauretanië (als laatste in 1981). Tot op de dag van vandaag is massale slavernij in deze landen gemeengoed gebleven en zijn het juist de slaven die proberen een beroep te doen op deze wettelijke bescherming die dan te pakken genomen worden. Niet in de laatste plaats door de rechters zelf die ook nog steeds slaven houden. In Saudi-Arabië zal er, net als in meer dergelijke omgevingen, niets aan de scanduleuze omgang met vrouwen behandeld als beest en slaaf veranderen. Dit soort wetten dienen slechts de schone schijn voor op het wereldtoneel van de VN en de politiek.

1thing
1thing29 aug. 2013 - 14:42

Nou, die wet zal 'achter de voordeur' ook meteen verandering teweegbrengen...

MichelReiziger
MichelReiziger29 aug. 2013 - 14:42

Wat vooral het probleem is in SA, is het huiselijk geweld tegen en misbruik van vooral buitenlandse bediendes, huishoudelijke hulpen en au pairs. Verkrachting, mishandeling. En zoals Daan aangeeft, ook vaak mannelijke slachtoffers. Deze doen niet of nauwelijks aangifte, bang om hun inkomsten te verliezen.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2013 - 14:42

Rare verandering van wetgeving, de vrouw was toch al strafbaar in geval van verkrachting?

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 aug. 2013 - 14:42

Als dat raar is, zullen we dan in Nederland ook maar de bepalingen afschaffen die zeggen dat je je vrouw niet mag meppen?

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2013 - 14:42

Nou Nederland nog... Tijdens mijn jeugd was mijn moeder de voortdurende geweldpleegster in ons gezin. Jegens ons als kinderen maar ook met enige regelmaat jegens pa. Daar heeft jammer genoeg nooit een haan naar gekraaid.

1 Reactie
Hanspuntnl
Hanspuntnl29 aug. 2013 - 14:42

Waarom niet, is er geen aangifte gedaan ? Dat kan hier gewoon hoor.