Joop

NAM compenseert alle huiseigenaren voor waardedaling

  •    •  
24-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8456970956_0f7e101c6c_z
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) legt zich neer bij een uitspraak van de rechter over waardedaling van huizen in Groningen en compenseert alle huiseigenaren. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigde eerder al een uitspraak dat het bedrijf waardedaling aan huizen door aardbevingen altijd moet compenseren. Dit geldt dus altijd en niet alleen wanneer een huis wordt verkocht, zoals de NAM graag had gezien. Het bedrijf, een joint venture van Shell en ExxonMobil, zegt nu niet in hoger beroep te gaan tegen die uitspraak.
In een plan van VVD-Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), om tot een uniforme regeling te komen om gemakkelijker een waardedaling van een huis te kunnen vast stellen, kan de NAM zich goed vinden. Op die manier hoeft niet ieder Gronings huis dat getroffen is door een aardbeving te worden getaxeerd. Dit zou een enorme werkdruk met zich mee brengen, waar het bedrijf zich altijd tegen verzet heeft.
Volgens berekeningen van de Rijksuniversiteit Groningen zou het totale schadebedrag aan naar schatting 100.000 Groningse woningen zo’n 1 miljard euro bedragen.
Bron: NRC
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Joop den Uil
Joop den Uil24 apr. 2018 - 15:51

Indien de waardedaling vanaf nu geindexeerd wordt, is er weinig aan de hand en kan er eventueel enige tijd gewacht worden..... wedden dat de indexatie niet ter sprake zal komen ? Tijd dus voor een commissie met aan het hoofd een ex-bewindsman/vrouw, wrsch van VVD oorsprong en per uur betaald

Hiltermann
Hiltermann24 apr. 2018 - 12:03

Maar voorlopig is er nog geen cent betaald. Ongelooflijk dat overheid en NAM de afwikkeling zo lang kunnen traineren. De aansprakelijkheid staat vast, de schade in veel gevallen ook maar betalen wordt op de lnge aan geschoven. Eerst weer wachten op een protocol. Nu dat er is gebeurt er nog niets. Zijn er geen deurwaarders meer in Groningen?

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann24 apr. 2018 - 12:03

lange baan

Cliff Clavin
Cliff Clavin24 apr. 2018 - 13:19

@ Hiltermann - Meneer Rutte zal eerst nog zijn volle vertrouwen in de NAM uitspreken. Dan komt er een gedegen integriteitsonderzoek naar deze maatschappij. Daarna komt dat protocol. Omdat de richtlijnen en voorwaarden zo nauw luisteren, wordt bij het opstellen daarvan niet over één nacht ijs gegaan. Ik schat zo dat rond 2050 de onderhandelingen over de uitbetaling van de schadevergoedingen kunnen beginnen; en het is mooi dat precies dan ook de door mevrouw van Ark toegezegde droombanen voor mensen met beperkingen gerealiseerd zijn, wel 39 in getal. Het is jammer dat wanneer de onderhandelingen over die uitbetalingen afgerond zullen zijn, dat dan ook alle Groningse bevingbenadeelden uiteindelijk ter aarde besteld zijn, na een door rampspoed en bedrog geteisterd, maar voltooid leven.

Cliff Clavin
Cliff Clavin24 apr. 2018 - 16:03

@ A3 - ...is de juiste en enig mogelijke aanvulling. Iets van: "...en kunnen niet overgaan op de volgende generatie; de voorgenomen uitbetalingen zullen in geval van overlijden dan stante pede doorvloeien naar het Speciale Noodfonds Redding Nederlandse Systeembanken Inzake Wereldcrisis 2049".