Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisdieren ernstig ziek door rauw, glutenvrij en vega

  •  
02-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
408 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-02-om-09.51.37
Dierenartsen maken zich zorgen om huisdieren die in toenemende mate het mode-dieet van hun baasjes opgedrongen krijgen. In de Volkskrant waarschuwen de dierenartsen ervoor dat de dieren hierdoor ernstig ziek kunnen worden, soms met de dood tot gevolg.
Het gebeurt steeds vaker dat huisdiereigenaren dierenvoeding uit de winkel links laten liggen. In plaats daarvan zadelen ze hun huisdier op met rauw vlees, botten of zelfs glutenvrij en vegetarisch. De eigenaren zijn er zo van overtuigd dat een dergelijk “ natuurlijk ” dieet beter is voor de gezondheid, dat ook hun huisdieren eraan moeten geloven.
‘Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt,’ dierenarts Tjerk Bosje.
Het is vooral het rauwe vlees en de botten die gevaarlijk zijn voor huisdieren, die door de dieetwensen van hun baasjes met allerhande gezondheidsproblemen te kampen krijgen. Maar ook de dieren tot een veganistisch of glutenvrij leven dwingen is verre van ongevaarlijk. De dieren lopen een scala aan broodnodige vitaminen en mineralen mis.
"Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien."
cc-foto: Petful
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.