Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Huisbaas wil vrouw op straat zetten vanwege Russisch paspoort

  •  
04-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
22512282232_004c201e4c_h
Een Russische vrouw in Amsterdam wordt door haar huisbaas uit haar woning gezet vanwege haar nationaliteit. Dat meldt AT5. De vrouw heeft een klacht ingediend bij stichting iWOON.
Volgens een woordvoerder van de stichting heeft de vrouw sinds 1 januari van dit jaar een huurcontract van een jaar. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen de Russische staat, heeft haar verhuurder besloten eenzijdig het contract met de vrouw op te zeggen. De kans dat ze werkelijk uit huis moet, is klein, omdat nationaliteit geen gegronde reden is voor een contractbreuk. Onbekend is om welke verhuurder het gaat, maar het zou om een ‘middelgrote speler’ met meerdere panden in de stad gaan.
De laatste dagen zijn er meer voorbeelden van sancties richting Russen die op de nodige kritiek kunnen rekenen. Zo besloot museum de Hermitage in Amsterdam de samenwerking met het gelijknamige museum in Sint-Petersburg te staken en daarmee een tentoonstelling van Russische kunst stop te zetten. De Nijmeegse Vierdaagse heeft laten weten dat Russen en Belarussen niet welkom zijn bij de start van de wandeltocht. Philharmonie Haarlem heeft een minifestival rond Tsjaikovski en Stravinsky geschrapt omdat ‘het niet goed voelde’. En in Nijmegen heeft een snackbar het patatje oorlog van het menu gehaald.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Déjà vu
Déjà vu5 mrt. 2022 - 22:29

Schandalig. De duistere tijden herleven.

Nina4
Nina45 mrt. 2022 - 18:18

Pieter Waterdrinker is een salon journalist. Veilig in Lviv (i.p.v. Kyiv) maakt hij zich zorgen over 'Poetins Pandabeertjes'.

HarrieV2
HarrieV25 mrt. 2022 - 13:55

Juiste moment om een 'patatje oorlog' voortaan een 'patatje vrede' te noemen. En natuurlijk in een blauw-geel gekleurd bakje.

Effie2
Effie25 mrt. 2022 - 11:08

De ingeboren neiging te generaliseren veroordeelt gewoonlijk ook mensen die niets verkeerds hebben gedaan. De overgrote meerderheid van de russen lijkt tegen de oorlog te zijn. Ook zij zijn slachtoffer van die plotselinge inval.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 mrt. 2022 - 14:30

Waar haal je die wijsheid vandaan? iIk krijg zelf sterk de indruk dat het deel van de bevolking dat zich verlaat op de staatsmedia het weliswaar spijt, maar het een gerechtvaardigde bevrijding vindt (al zijn ze wel bang voor de gevolgen). Vooral het deel van de bevolking met meer opleiding en veel contacten in het buitenland is tegen. Ik vind deze actie volkomen absurd, hou met te goede, maar of 'het volk' in Rusland massaal tegen de oorlog is, waag ik wel te betwijfelen

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis4 mrt. 2022 - 23:51

Dit is het enige wat ik erop heb te zeggen: https://www.eduardbekker.nl/opinie/2022/2022_02_24-inval-oekraine Vorige week protesteerden twee meiden bij de Russische ambassade tegen de inval: Een Russin en een Belarussische. En morgen nog veel meer op die plek. En zeker niet voor Poetin. Ik zal ze opzoeken.

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 mrt. 2022 - 17:34

Aleksandr Solzhenitzyn & Dmitri Shostakovich - er zou een ongeëvenaard toppunt van ironie (i.e. een ongeëvenaard cultureel dieptepunt) bereikt worden als deze twee ook al links- of rechtsom in de ban gedaan zouden worden. Dan kun je net zo goed Aleksej Navalny een trouw supporter van Vladimir Putin noemen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2022 - 6:52

Misschien hebben de buren wel geklaagd! Of was hij bang voor spionage? Ik bedoel; het aantal ontspoorden ( complotdenkers) in Nederland is niet meer te tellen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2022 - 6:53

Ik zou zeggen: Werk aan de winkel!

Uw Psychiator
Uw Psychiator5 mrt. 2022 - 16:30

@ Minoes - ha, ik kan je goed volgen. Misschien zong die vrouw wel een Russische volksliedjes, en de buren dachten dan dat ze daarom alleen al op de hand van Putin is. Haar huisbaas kan bang zijn geweest dat de dame in kwestie afgeluisterd werd door de FSB maar ook de CIA. En hij heeft hij de AIVD ingeschakeld. Niet zo snuggere medewerkers van deze laatste dienst concludeerden uit het geheel van data dat zij wel een topspionne van Putin zelf moet zijn - die incognito (natuurlijk) en van achter een burgerlijke façade aan het werk was om Rutte-IV ten val te brengen, en er een kabinet van Rusland-gezinde pionnen voor in de plaats te stellen. Ja, dit moet de waarheid zijn. Het kan niet anders.

Winterdepressie
Winterdepressie4 mrt. 2022 - 15:13

Huisjesbaasjes zijn altijd al een beetje simpel geweest volgens mij. Of ze het erkennen of niet, de meeste Russen zijn ook slachtoffer van Putin en zijn kliek. Die hebben even goed onze steun nodig.

1 Reactie
PVDB2
PVDB24 mrt. 2022 - 17:40

Of dit te maken heeft met simpelheid is maar de vraag. Hij/Zij kan ook gewoon de gelegenheid zien om iemand te lozen. Wat al waarschijnlijk langer van plan is geweest. Hij/Zij zal de eerste niet zijn die allerlei excuses gebruiken om mensen te lozen (vaak om pietluttigheden). Bij een nieuwe huurder kan de prijs omhoog. Het is eerder de slechtheid en inhaligheid, money first, people second. Zoals het op meerdere vlakken werkt. Arbeidsmarkt (het tegenovergestelde; geen contract, slechte werkomstandigheden, weinig rechten). We kunnen, net als een deel van de bevolking dat bij een ander klein deel van de bevolking dat doet zeggen dat, in dit geval Russen, er zijn die rijk zijn geworden dankzij Poetin en daar zij waarschijnlijk hetzelfde zal zijn. En hoe ze aan hun geld zijn gekomen. Net als we dus met andere in Nederland geboren mensen met buitenlandse roots dat doen. Waar het heel vaak om een fractie gaat van de hele groep. Wat belachelijk is natuurlijk. In het geval van de Russen het geheel rond de 30.000 personen is waarvan dus de overgrote meerderheid weinig aan kan doen en misschien ook wel hier is omdat men geen Poetin fan is. Dat deze vrouw weinig kan doen aan de oorlog is dan natuurlijk ook zeer waarschijnlijk. Ook al zou het een Poetin fan zijn dan is dat nog geen reden om iemand het huis uit te zetten. Aan het einde van een contract kan het wel een reden zijn. Een soort machtsmisbruik. Dat het "gewone" Russische volk er onder lijdt is zeker. Maar het kan ook juist te trigger zijn om meer in opstand te komen. Ook al kan dat gevolgen hebben met een despoot als Poetin aan de macht. Bang dat hij is dat het van een kleptocratie misschien wel eens naar een democratie zou kunnen gaan. De wat beter opgeleide zal meestal wel iets beter weten, maar de gemiddelde plattelandsbewoner misschien wat minder die nog naar Russia Today en consorten kijkt. En echt denkt dat Oekraïne (een deel van) zijn bevolking onderdrukt en het echt een neonazi regime is). Het probleem van propaganda, misinformatie en censuur.

Hank Nozemans
Hank Nozemans4 mrt. 2022 - 14:50

Sprak vandaag toevallig met een schoonmaakster van Russische origine. Ze heeft zich omschoold tot schoonheidsspecialiste en begon net als zzp'er. Maar de klanten lopen nu al weg omdat ze Russische is, dus ze gaat ook nog maar even door in de schoonmaak. Dat gaat echt nergens over.

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten5 mrt. 2022 - 14:32

Dat is wel heel sneu.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2022 - 14:37

Moet ik ook mijn exemplaar van "Anna Karenina" inleveren? Helaas viel Malevitsj buiten mijn budget, net als andere constructivisten. Gaat hij ook elders van de muren?

Dehnus
Dehnus4 mrt. 2022 - 14:14

Die huisjesmelker misbruikt de situatie waarschijnlijk als excuus. Dan kan hij lekker wat "puntjes gaan scoren" door wat minieme dingetjes aan het appartementje toe te voegen... en de huur omhoog smijten.

Erik20
Erik204 mrt. 2022 - 14:08

Het leger van Oekraïne heeft Neo-Nazi milities officieel in dienst. Daar veroordelen we de gemiddelde burger in Oekraïne ook niet voor. ("Grappig" trouwens hoe weinig aandacht daar voor is in de media, past blijkbaar niet in het verhaal)

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie4 mrt. 2022 - 18:17

Weinig aandacht? Dat narratief is een continue gegeven op social media, ongetwijfeld geboost door Ruslands trollenleger. Waar weinig aandacht voor is in de media, is het feit dat in Rusland ook een behoorlijke harde kern neo nazi's rondlopen waar van enkele actief zijn in de Wagner groep. Een prive leger van een Putin vriendje (die ook aardige nazistische trekjes lijkt te hebben). In heel Europa hebben we te maken met rechts nationalistische groepen die het fascisme lijken aan te hangen. In DL, NL, FR en ook in het oostblok. Dat is een probleem, maar momenteel niet het grootste probleem. Als er aan beide kanten vechtlustige neo nazi's tussen zitten die graag voor hun bizarre ideologie willen sneuvelen, dan zullen weinig mensen er een nacht minder om slapen. Uiteindelijk betekend dat grosso modo minder neo nazi's.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 mrt. 2022 - 13:07

Dit kinderachtig getreiter werkt contraproductief. Russen die hun staat vertegenwoordigen ongewenst verklaren valt onder het sanctiebeleid en is goed verdedigbaar. Maar Russische burgers die dat niet doen moet je juist welkom heten. Dan kun je ze juist informeren. Hopelijk blijft het interneren van Russen uit. L. de Jong schreef een interessant boek over het verschijnsel van de 'vijfde colonne' en waar die term vandaan komt.(https://www.dbnl.org/tekst/jong038duit01_01/jong038duit01_01_0002.php)

Frank327
Frank3274 mrt. 2022 - 13:01

Waarom willen we in dit land altijd overal bij betrokken zijn? Wees nou blij dat je geen speler bent in de oorlog, dat we hier nog vreedzaam met elkaar kunnen leven. Natuurlijk, als je direct betrokken bent bij het Russische regime moet je je even achter de oren krabben maar dit maakt niet van iedereen met Russische afkomst een oorlogscrimineel. Het maakt niet uit als je niks te maken hebt met grote ontwikkelingen in de wereld. Je hoeft je niet overal mee te bemoeien.

1 Reactie
Martin108
Martin1084 mrt. 2022 - 16:28

Als ik kijk naar de energie- en brandstofprijzen dan heeft dit conflict heel veel invloed op het leven in Nederland.

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 mrt. 2022 - 12:31

"Onbekend is om welke verhuurder het gaat, maar het zou om een ‘middelgrote speler’ met meerdere panden in de stad gaan." Ook al zo iets. Een 'middelgrote speler'. Als huisjesmelker. Een ongewenst fenomeen van en in deze tijd. Marketingjargon. Speler. Playing Field dat niet Level is. En ga zo maar door. Van Haga? Prins B.? Van Lienden? En dan ook nog om quasi-nobele redenen een Russische dame op straat zetten. Die hork van een huisbaas zal nu wel geloven dat hij ook 'in het verzet zit'. Die gast moet ter lering de petoet in. En als 'ongewenste vreemdeling' aangemerkt worden. Jozias? Kun jij hier iets betekenen in dienst van de samenleving; je schijnt ervoor gestudeerd te hebben.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mrt. 2022 - 6:32

Verzet? Die is gewoon bang dat zijn pand minder waard wordt. Dat is het enige denken dat zij meester zijn. Teveel Dagobert Duck gekeken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mrt. 2022 - 10:40

of gelezen!

Satya
Satya4 mrt. 2022 - 11:56

Russen zijn de nieuwe moslims.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa24 mrt. 2022 - 14:33

Zouden de Oekrainers er ook zo ever denken?

Satya
Satya4 mrt. 2022 - 20:21

Denk niet dat Ukraieners in Nederland dit nu meemaken.

JasDon
JasDon4 mrt. 2022 - 11:43

Huisbaas: idioot. Muziek niet meer spelen: Die componisten mensen zijn te dood om er een mening over te hebben. Beetje vreemd, wellicht wel moeilijk voor Orkest vanwege denken aan Oekraïne, kan ik in de verte begrijpen. Hermitage: Complex verhaal, ken de financiële en contractuele banden niet. Dat er hier en daar een Oekraïense artiest in de collectie zit is jammer, maar kan gebeuren. Zo zullen er ook best wel Oekraïense gastarbeiders in Rusland getroffen worden door sancties. Poetin haten, etc tweet: Ik denk dat het niet per se om haten gaat van de Rus of hun kunst en cultuur. Hoewel, de uitzondering op de regel (terug naar de huisbaas) is makkelijk te vinden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 mrt. 2022 - 11:38

We slaan door, onder de emoties van het moment wel verklaarbaar maar niet goed. Hoewel dat elitaire gedoe over kunst en cultuur vooral preken voor eigen parochie is. Kijk eens hoe wij cultureel wij begaan zijn met de dingen die ons interesseren. Die werken gaan niet weg, alleen een tijdje achter slot en grendel. Doe niet alsof de wereld vergaat, dat gebeurt in Oekraïne, niet in Amsterdam.

Hernandez
Hernandez4 mrt. 2022 - 11:05

Stop met dit McCarthyisme!

6 Reacties
Satya
Satya4 mrt. 2022 - 13:13

Nu wel? Bij de toeslagenaffaire was het toch zoiets als waar rook is is vuur? Ben het overigens helemaal met je eens op dit onderwerp. Dit is belachelijk, het verhaal van die winkel in Groningen is ook zo belachelijk. Kan dit soort tribalisme niet uitstaan.

Hernandez
Hernandez4 mrt. 2022 - 13:53

@Satya 'Bij de toeslagenaffaire was het toch zoiets als waar rook is is vuur?' Dat heb ik nooit geroepen, ik ben voor handhaven maar niet voor het 'vervolgen' mensen die niks gedaan hebben. Er was na de Bulgarenfraude immers genoeg aanleiding voor.

∆
4 mrt. 2022 - 16:57

@Hernandez [Er was na de Bulgarenfraude immers genoeg aanleiding voor.] Die hetze was een excuus voor de belastingdienst en haar ambtenaren om overijverig regels te overtreden en buiten het protocol te werken. Dat is geen handhaven Waarom werden er Hindoestanen vervolgd, terwijl Bulgaren de aanleiding waren? .

Satya
Satya4 mrt. 2022 - 17:15

"Er was na de Bulgarenfraude immers genoeg aanleiding voor." Bedoel je nu te zeggen dat er na de Bulgarenfraude redenen waren voor beoordeling op uiterlijk? Dan ben ik jou geen excuus verschuldigd.

Hernandez
Hernandez5 mrt. 2022 - 14:25

@Satya 'Bedoel je nu te zeggen dat er na de Bulgarenfraude redenen waren voor beoordeling op uiterlijk?' Natuurlijk niet.

Satya
Satya6 mrt. 2022 - 10:35

"Natuurlijk niet." Ok dan begreep ik jou niet goed. Excuses dan.

Cam Millo
Cam Millo4 mrt. 2022 - 11:01

ddddddd

1 Reactie
Cam Millo
Cam Millo4 mrt. 2022 - 11:20

Volgens mij ging er even iets niet goed met mijn browser. Maar wat ik schrijven wou is dat dit de waanzin ten top is. Gehandicapte russsisch sporters uitsluiten van de paralympics in China die de mensenrechten schenden. Vodka, die trouwens gewoon bij Bols wordt geproduceerd en allang niet meer in Rusland, Slagers die het russisch ei in de ban doen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Pak Putin aan waar je hem pijn kan doen. Dat is militair en financieel. Onschuldige russisch burgers pesten is dat zeker niet en zal in mijn optiek de vijandigheid van de russische bevolking t.o.v. het westen doen toenemen waardoor zij nog meer achter Putin gaan staan.

Joost Spits
Joost Spits4 mrt. 2022 - 10:41

Dit is buitenproportioneel, ongenuanceerd en sec discriminatie. Er zijn vele, vele Russische mensen waar niets aan mankeert; die zich zeer ongelukkig voelen met wat Putin doet en vredelievend zijn. Vergeet niet dat menig gezin in Rusland, maar ook in Ukraïne vaak gemengd is. Waarbij de moeder bijvoorbeeld Ukraïns is en de vader Russisch of omgekeerd. Wat moeten de kinderen uit die huwelijken voortkomen? Ik heb meerdere Russische vrienden die het ten zeerste afkeuren wat tiran Putin met zijn trawanten momenteel uitspookt. Laten we oog houden voor elk afzonderlijk mens!

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr4 mrt. 2022 - 14:22

Laten wij inzien, dat elk mens zo goed, slecht is als de sprookjes of nepnieuws waar men in gelooft. Vrije pers en objectieve nieuwsvoorziening is van het allergrootste belang!

∆
4 mrt. 2022 - 10:39

Fout en dom gehandeld. Het Poetin-regime is het probleem. Olga & Boris Drie-hoog-achter collectief straffen is verkeerd en contraproductief. Je bevestigt Poetin's slachtofferrol. 'Zie je wel. Die Westerlingen haten ons allemaal.'

lmgikke
lmgikke4 mrt. 2022 - 10:28

Ik schaam me diep voor de hetze die momenteel gevoerd wordt tegen individuele Russen. Als we enige verandering in Rusland willen, zal die moeten komen van de Russische burgers. Burgers die vaak het oneens zijn met Putin. De gemiddelde Rus is net zo goed een slachtoffer als de Oekraïne.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst4 mrt. 2022 - 10:26

Afdeling "kijk ons een principieel aan de goede kant staan"! Dit slaat dus nergens op, besluiten goedpraten door 'het voelt niet goed' als argument te noemen is pathetisch geleuter. De oorlog wordt gelukkig niet door de Russische cultuur gevoerd maar door een idioot met een stel poenige aanhangers. Pak die aan, stevig aan! Maar dit soort symbool-idioterie voedt alleen de tegenstanders van anti-Russische maatregelen en de corona-wappies, die nu opeens pro-Poetin zijn.

Hansje6
Hansje64 mrt. 2022 - 10:23

Ja dit is een goed voorbeeld van compleet doorslaan? Ook dat boycotten van Stravinsky is een hele "goede" - die vluchtte juist voor de terreur van de Sovjets - dus JUIST goed om dat festival te houden. Nog even een ook de grote schrijvers moeten het ontgelden (boekverbranding?) - die kwamen ook op tegen de macht cq onderdrukking... You have to know the past to understand the present. Carl Sagan

vdbemt
vdbemt4 mrt. 2022 - 10:10

Is dat van Haga misschien, die huisbaas?

Kuifje3
Kuifje34 mrt. 2022 - 10:08

Als signaal is dit wel een aardige actie van de pandjesbaas, maar het zal wel juridisch niet kunnen. Sterker nog denk ik dat de vrouw wel sterk staat als ze een aanklacht indient wegens discriminatie. In WO2 werden in de VS massaal Japanners vastgezet uit voorzorg. Ik verwacht niet dat wij nu Russen net zo zullen behandelen. De vrouw woont hier en vormt geen gevaar.

MG1968
MG19684 mrt. 2022 - 10:06

Daarmee laat deze man zien in niets te verschillen met betrekking tot hetgeen hij zegt tegen te zijn. Een constatering die wel vaker opgaat.

adamgmail
adamgmail4 mrt. 2022 - 10:06

Nu zal iedereen met een Russisch klinkende achternaam onnodig worden lastig gevallen. Hoe dom kun je zijn? Niet elke rus is pro Putin en niet elke naar welke eindigt op "ski" of "sky" is Russisch.