Patiënten worden op kosten gejaagd omdat minister het voor huisartsen goedkoper maakt door te verwijzen
Omdat huisartsen spiraaltjes goedkoper kunnen zetten dan gynaecologen in het ziekenhuis, werden zij door zorgverzekeraars jarenlang aangemoedigd de ingreep zelf uit te voeren. Daarvoor kreeg een huisarts dit jaar nog 55 euro, maar vanaf 2015 wordt dat 18 euro. Dat dekt de kosten niet, zeggen ze. Dokters dreigen patiënten nu naar het ziekenhuis te verwijzen, waar dezelfde behandeling 500 euro kost.
Vicevoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Bram Bakker in De Volkskrant :
Dit is zo’n omgekeerde prikkel. Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Ook goedwillende huisartsen zullen straks zeggen: ja, ik ben gekke henkie niet. Wij hebben veel huisartsen die nu zeggen: dan doe ik het niet meer.
De maatregel van minister Schippers van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars komt voort uit het idee dat je artsen niet voor aparte verrichtingen moet betalen, omdat dit hen zou aanzetten steeds meer ingrepen te doen. In plaats daarvan wordt nu vaker de uitkomst van de verrichting betaald, wat zich in dit geval vertaald naar de tijd die deze ingreep volgens hen in beslag neemt: een dubbel consult van 18,08 euro. Maar dat is te weinig. Hans Gimbel van de huisartsengroep Heerhugowaard:
Die 18 euro, dat is een lachertje. Zoiets duurt al snel een halfuur, je moet het samen met een assistente doen, je moet alle instrumenten steriliseren, en je moet regelmatig trainingen volgen. Er is geen enkele prikkel om het te doen voor dit bedrag. Integendeel.
Kosten voor patiënten
Maar het zal niet alleen de huisarts meer geld kosten. Uiteindelijk is het in veel gevallen ook de patiënt die na een doorverwijzing opeens voor een duurdere behandeling moet betalen. De kosten van het plaatsen van een spiraaltje verschillen en zijn afhankelijk van het soort spiraaltje en de vergoeding van de zorgverzekeraar. Maar wanneer een verzekeraar niet alle kosten dekt voor de patiënt, is zij met de goedkoopste variant van het spiraaltje -zo’n 20 euro- en een huisartsbehandeling al snel goedkoper uit dan wanneer ze hem in het ziekenhuis moet laten plaatsen.
Het ministerie rekent de ingreep nu tot de basiszorg en vindt het onnodig patiënten hiervoor naar ‘de tweede lijn’ te verwijzen.