Kabinet wil Zorgverzekeringswet wijzigen ... Gevolg: patiënten kunnen straks niet langer zelf bepalen van welke huisarts of zorginstelling ze gebruik willen maken
Woensdagmiddag leggen huisartsen in heel Nederland tijdelijk hun werk neer uit protest tegen een dreigende aanpassing van de Zorgverzekeringswet. De vrije artsenkeuze dreigt te verdwijnen, als het kabinet zorgverzekeraars niet langer verplicht om zorg te vergoeden van een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft. Ook tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen en apothekers gaan vermoedelijk staken.
Het kabinet is van plan om zorgverzekeraars niet langer te verplichten om zorg te vergoeden van zorgverleners waar de verzekeraars geen contract mee hebben. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars dan selectiever zorg kunnen inkopen, wat ten goede zou moeten komen aan een minder snelle stijging van de zorgpremie. Het gevolg is echter wel dat patiënten in de toekomst lang niet altijd zelf kunnen uitmaken bij welke arts ze terecht willen.
De huisartsen leggen woensdag gedurende een uur het werk neer. Het doel van de staking is volgens de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) vooral het voorlichten van patiënten; die hebben volgens VHP niet in de gaten dat door deze verandering ze straks niet overal meer terecht kunnen, of behandelingen zelf helemaal moeten gaan betalen. Hoeveel artsen meedoen met de staking is nog niet bekend, maar VHP roept ook tandartsen, fysiotherapeuten en specialisten in ziekenhuizen op om het werk neer te leggen.
Op 5 juni gaat de Tweede Kamer met minister Schippers in debat over het voorstel zorgverzekeraars voortaan vrij te laten