Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisartsen: ‘Niet-geteste patiënten ontbreken in corona-sterftecijfer RIVM’

  •  
26-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
PRNG faces COVID-19

© cc-foto :Sgt. Carlos Chabert & Spc. Melanie Colondres https://flic.kr/p/2iHjuFM

Verschillende huisartsen uit Brabant laten aan onderzoeksprogramma Zembla weten, dat ze bij de GGD alleen de overlijdensgevallen moeten melden van wie bewezen is, dat ze COVID-19 hebben gehad. Huisarts Eduard Graat uit Uden, een van de grootste brandhaarden van corona:
"“Lang niet iedereen is getest, omdat er een terughoudend testbeleid is. Dus van alle patiënten die overlijden, staat niet altijd vast dat ze COVID-19 hebben gehad. Maar we hebben wel heel sterke vermoedens als huisarts, dat deze mensen daaraan zijn overleden.” "
De huisartsen stellen, dat deze mensen niet worden meegenomen in de dagelijkse sterftecijfers over corona.
Huisarts Ellen Oonincx, ook uit Uden:
"“Eergisteren hadden we in deze praktijk drie patiënten die thuis zijn overleden. Ze hadden alle drie de symptomen van corona, maar slechts één van de drie is er daadwerkelijk op getest. Alleen die ene telt dus mee in de statistiek over de corona sterftecijfers, de andere twee niet. Zo blijven de cijfers wel laag natuurlijk.”"
De artsen concluderen hieruit dat het werkelijk aantal sterfgevallen hoger is dan wat de cijfers vertellen. Het baart ze zorgen dat ze die gevallen, waarbij ze een ernstig vermoeden hebben dat het om corona gaat, nergens kunnen melden. Ook huisartsen uit andere plaatsen in Brabant herkennen dit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.