Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Huisartsen negeren richtlijn medicijnen

  •  
31-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
medicijnen.jpg
Middel met hoger risico op bijwerkingen steeds vaker voorgeschreven … Oorzaak: Marketing farmaceutische industrie en wensen patiënt
Een medicijn dat minder veilig is dan een ander voorschrijven? Nederlandse artsen doen het vaak. Volgens de richtlijnen zouden artsen de medicijnen met de minst mogelijke kans op bijwerkingen moeten voorschrijven, maar de realiteit is anders. Deels door de marketing van farmaceutische bedrijven, en deels omdat de huisarts luistert naar de wensen van zijn patiënten. Dat meldt NOS.
NOS schrijft:
Artsen moeten, waar dat kan, volgens de richtlijnen het middel voorschrijven met de laagste risico’s. Maar die richtlijnen worden onder meer door de marketing van farmaceutische bedrijven niet altijd nageleefd, zegt apotheker Julius van Dam. De bedrijven zetten volgens Van Dam huisartsen ertoe aan hun product voor te schrijven.
Soms komt het ook voor dat een patiënt in zijn omgeving goede verhalen heeft gehoord over een bepaald medicijn en daarom graag dat middel wil hebben. In zo’n geval wijkt de huisarts ook nogal eens af van de richtlijn.
Een voorbeeld van een middel waarbij de huisarts niet altijd de minst gevaarlijke voorschrijft is de anticonceptiepil. Meer dan een kwart van de gebruiksters slikt een pil van de derde of vierde generatie. Die geven een twee keer zo hoog risico op ernstige bijwerkingen als de pillen van de eerste generatie.
Epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC denkt dat ook meespeelt dat de risico’s van het medicijngebruik zo klein zijn:
Veel huisartsen zien bijwerkingen zoals trombose niet, omdat ze maar zelden voorkomen. Maar op landelijk niveau gaat het om 100.000 patiënten.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

anjojans
anjojans31 mrt. 2013 - 18:03

Ach de Farma Maffia en je huisdokter: die kan alleen maar voorschrijven voor commissies of leuke vakanties etc.

MrOoijer
MrOoijer31 mrt. 2013 - 18:03

Het gaat niet om een onderzoek voor zover ik kan vinden, maar om de mening van een paar geïnterviewden: een apotheker en een wetenschapper die ze even hebben gebeld. Dit stelt dus helemaal niets voor. Tenzij iemand natuurlijk een link naar het betreffende onderzoek kan produceren, de NOS heeft die niet en noemt ook geen onderzoek.

JoopSchouten
JoopSchouten31 mrt. 2013 - 18:03

Pak de farmaceutische industrie en verzekeraars aan en verbied de marktwerking.

1 Reactie
bruces
bruces31 mrt. 2013 - 18:03

Joop het blijft een wazige wereld. Marktwerking is niet altijd slecht. Maar vergeet niet dat de apothekers in het verleden goud hebben verdiend en nu tevreden moeten zijn met brons. Apotheker Julius van Dam preekt ook voor de eigen parochie en knip. Van elk medicijn kun je op internet alles nazoeken. Ook je eigen risico. Past het niet ? Terug naar de apotheker via je arts. Laten merken dat je mondig bent.

JongLinks
JongLinks31 mrt. 2013 - 18:03

In dit verhaal wordt een belangrijk aspect vergeten : KOSTEN. Aan artsen wordt steeds vaker gevraagd naar de prijs te kijken, prijzen worden nu zelfs vermeldt in medici handboeken. Daarom zijn artsen vaker geneigd voor goedkopere medicijnen te kiezen, dit vooral als de patient het zelf moet betalen zoals bij de anticonceptiepil. Dit wordt in het hele onderzoek niet mee genomen en dat doet af aan de relevantie.

2 Reacties
Emery
Emery31 mrt. 2013 - 18:03

Dat klopt niet helemaal wat je zegt. Beluister de Argos uitzending van een paar weken geleden maar eens. http://weblogs.vpro.nl/argos/2013/03/15/16-maart-2013-de-pil-marketing-versus-gezondheid-2/

Diantha2
Diantha231 mrt. 2013 - 18:03

Ik merk in mijn directe omgeving dat levensstijl en gemak voor de patiënt (en arts!) ook meespelen bij de keuze van een medicijn. De Nuvaring en een aantal anti-conceptie pleisters zijn enorm populair omdat deze betrouwbaarder en gemakkelijker zijn dan pillenstrips, omdat je er maar 1 of 2x per maand aan hoeft te denken. Ook zijn die pillen niet voor iedereen geschikt. Als je de reclames en foldertjes bij de huisarts mag geloven heeft elke vrouw wel een ontlastingsprobleem, en dat beïnvloed de betrouwbaarheid van een pil, maar dat is stukken minder bij een Nuvaring of pleister. Ik weet ook dat bij vitamine B12 sommige patienten injecties prefereren over pillen of andersom. Dat heeft veelal met levensstijl te maken, valt mij op. (elke dag aan een pil denken of maandelijks bij de huisarts geïnjecteerd worden, danwel een stabiele dagelijkse dosis of sneller doorhebben dat de dosis niet optimaal is omdat de vermoeidheid in korte golven komt elke maand) Tot dusver kom ik bijvoorbeeld veel huisartsen tegen die maar willekeurig vitamine pillen voorschrijven zonder te kijken of dit verantwoord is wat betreft de opname van de patiënt, omdat injecties veel inhouse personeeluren kost. Het zou verstandiger zijn als er per medicijn bekeken werd wat de daadwerkelijke oorzaak is. Misschien is het niet eens de commercie die zo'n invloed heeft, danwel de diepgewortelde gemakzucht onder sommige artsen (iets waar ik zelf ook vaak tegenaan loop).

DBC123
DBC12331 mrt. 2013 - 18:03

Aannemende dat mijn collega's geen "Gekke Gerritjes" zijn: Als zo vaak wordt afgeweken: wat zegt dat dan over de richtlijn?

2 Reacties
Zjenny
Zjenny31 mrt. 2013 - 18:03

Dat de richtlijn net zo rot is als het hele geprivatiseerde ziektekostenvergoedingssysteem en hun uitzuiger; big pharma?

bEngel2
bEngel231 mrt. 2013 - 18:03

Wat zegt u over / tegen al die farma colporteurs die u een leuk extra zakcentje, uitje of vakantie beloven wanneer u zijn pillen en smeersels slijt aan de patiënt?

rbakels
rbakels31 mrt. 2013 - 18:03

Wat daar nog bij komt is dat volslagen overbodige medicijnen worden voorgeschreven. Voor een reis van twee weken door Laos en Cambodja werden mij (door een verpleegkundige nota bene) voor € 75 malariapillen voorgeschreven. Onderweg ontmoette ik een malaria-expert (epidemioloog) die mij vertelde dat het in het betreffende gebied volslagen overbodig is van die pillen te eten (tenzij je gaat houthakken in het oerwoud). Maar ja, de kaartjes waar de risico-gebieden op staan worden door de industrie geleverd. Vroeger hadden de medische faculteiten een onafhankelijke mening. Maar door zware bezuinigingen zijn die helemaal in de armen van de industrie gedreven. Goedkoop is duurkoop!

1 Reactie
JongLinks
JongLinks31 mrt. 2013 - 18:03

U vergeet de andere kant van het verhaal. Ik denk dat u uw route niet precies kon vertellen en ook niet geheel duidelijk kon maken wat u wel en niet ging doen. Als u daar dan met iemand spreekt kan die voor de plek waar u bent natuurlijk een veel preciezere inschatting maken. Daarnaast is het nemen van malariapillen een advies en kunt u makkelijk kiezen deze niet te kopen.

[verwijderd]
[verwijderd]31 mrt. 2013 - 18:03

Anja, huisartsen zijn geen geneesheren meer , maar medicijnmannen. Over zulke artikelen hoor je de anti kwakclub nooit. Maar als iemand er tussen uitgepiept is, door homeopatische middelen staan ze op derlui achterste bienen.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny31 mrt. 2013 - 18:03

Er is nog nooit iemand overleden door het slikken van homeopathische middelen.