Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Mijn dochter van -toen- drie noemde blote benen 'dikke pootjes'. Dat vonden wij best lollig. Op een middag zat zij op het paaltje naast het hekje van de voortuin. Door de straat liep een mevrouw die qua lengte 'een uitdaging' had. En de rest van haar lichaam verhield zich daar dan weer mee. Zij droeg een korte broek en daaronder blote benen. 'Dikke pootjes' kirde mijn dochter. Inderdaad, geen kousen. Maar deze mevrouw was niet op de hoogte van de betekenis van de mededeling en werd ziedend, krijste om verontschuldigingen en nam met mijn uitleg geen genoegen. Ook wel begrijpelijk, haar leven zou wel eens op meer gebieden niet echt een pretje kunnen zijn. Niettemin werd met 'dikke pootjes' niets bedoeld wat niet door de beugel kan, maar bedoelingen tellen niet. Pas toen ze ook mijn spillebenen dikke pootjes noemde brak enig begrip door. Ik vrees dat een groot deel van de Zwarte Piet discussie, los van de oorsprong van het fenomeen en wat daar 'vroeger' mee werd bedoeld, wordt gevoerd over wat wordt begrepen, gedacht of gevoeld. Niet over wat nu wordt bedoeld.
Kinderen nemen op die leeftijd enorm veel over van hun directe omgeving, vaak onbewust. Misschien is het tijd om eens naar Uw eigen houding en omgeving te kijken als Uw kind deze associaties heeft.
Zat met wat Indische en Chinese kinderen in de klas toen ik een jaar of 5 was. Nooit maar één moment gedacht dat er iemand vies was. Je kon nml. als kind ZIEN dat er verschillende tinten bestonden. Maar misschien gaat dat niet voor elk kind op als dit verhaal waar is. Zou het aan de manier van kijken kunnen liggen, wat van kind tot kind misschien verschilt? Dessalnietemin hoeft niet meteen bij een misintepretatie van de werkelijkheid een link gelegd worden naar de tint, want dat is nou waar een kind het niet om gaat.
U bent zelf toch ook opgegroeid met zwarte piet? En bent u daardoor racistisch geworden? Of vindt u een zwarte huid vies? Ik denk het niet als ik het zo lees. Dus uw aanname is niet juist.
Het klopt dat Zwarte Piet vies is; dat is al eeuwen bekend. De Zwitserse vorm van Zwarte Piet ontleent aan dat vies zijn zelfs zijn naam: Schmutzli. En ook is van het archetype, waarvan zowel Zwarte Piet als Schmutzli (als vele anderen) uitingen zijn, bekend dat het vuil er niet af te wassen is. En wat kunnen we daaruit afleiden: dat het archetype stamt uit een tijd waarin een gepigmenteerde huid zo zwart als roet / pek destijds in Europa totaal onbekend was; dat is een tijd die aanzienlijk langer geleden is dan slechts een paar eeuwen. Schmutzli schijnt te stammen uit een tijd van voor de geboorte van de bisschop van Myra. Verder weten we van Zwarte Piet dat hij het goed meent. Een kind (en een volwassene) zal Zwarte Piet dus associëren met 'goed'. (Maar ook met een steenkool, roet, de schoorsteen, een zakje zout, de zak, de stoomboot, en de roe en de gard.) Het zakje zout is voor mij het grote mysterie van Zwarte Piet. Waarom een zakje zout?
"Het zakje zout is voor mij het grote mysterie van Zwarte Piet. Waarom een zakje zout?" Dat zout is om in de wonden te strooien van mensen die Zwarte Piet zien voor wie die is: een negerkarikatuur. Soms wordt het zout ook vervangen door zand, dit om de voorstanders zand in de ogen te strooien zodat zij niet in kunnen zien dat de Zwarte Piet geen onschuldig onderdeel van een kinderfeestje is.