Joop

Huidige cultuur van mannelijkheid is verantwoordelijk voor geweld tegen vrouwen

  •  
30-06-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
951 keer bekeken
  •  
geweldvrouwen

© cc-foto: Nino Carè

Ben je het niet zat om die eendimensionale karikatuur te zijn van een man die de wereld ons vertelt te zijn?
Een op de vijf jonge mannen tussen de 16 en 35 jaar oud vindt het een ‘verzachtende omstandigheid voor verkrachting’ als een vrouw níet nadrukkelijk ‘nee’ zegt. Bijna twintig procent van de jonge vrouwen zegt ooit te hebben meegemaakt dat iemand zonder toestemming seks met hen had. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Amnesty International.
Jongens, ik ben moe. Ben jij moe? Ben je het niet zat om die eendimensionale karikatuur te zijn van een man die de wereld ons vertelt te zijn? Het soort dat snel zijn vuisten gebruikt, zich vast en bang voelt maar dit niet kan laten zien. Het soort dat stoer en sterk is, dat geen zwakte toont, altijd in controle is. Ik ben het zat dat we elkaar, onszelf en vrouwen pijn doen.
Omdat dat hetgeen is wat de mannelijkheidscultuur die we hebben geërfd ons laat doen. Het doet ons pijn. Geweld tegen vrouwen is de meest voorkomende schending van de mensenrechten ter wereld. Het overstijgt leeftijd, ras, religie, nationaliteit en klasse. In Nederland heeft 41 procent, dus bijna de helft van de vrouwen, sinds haar vijftiende ooit een vorm van fysiek of seksueel geweld meegemaakt. Besef, het gaat om bijna tweeënhalf miljoen vrouwen. Is 22 procent van alle vrouwen, meer dan een op de vijf, het slachtoffer van fysiek geweld door haar partner of ex-partner, het gaat om meer dan een miljoen vrouwen. Heeft 10 procent van de vrouwen een verkrachting meegemaakt. Heeft bijna driekwart van de vrouwen seksuele intimidatie meegemaakt. Beste mannen besef even, dat zijn meer dan vier miljoen vrouwen.
Misschien ben jij of ik niet aan het slaan of lastigvallen, maar jongens, wij zijn nog steeds verantwoordelijk. De plegers van dit geweld zijn vaker mannen dan vrouwen. Hoe veel vaker? Negen op de tien plegers van fysiek of seksueel geweld tegen vrouwen is een man. We zijn verantwoordelijk omdat we behoren tot de huidige cultuur van mannelijkheid die dit toestaat – een cultuur die zegt dat we geen angst kunnen tonen, we kunnen ons niet vergissen en we hebben recht op macht over anderen, vooral vrouwen. Maar die cultuur is verkeerd. En tenzij we er actief aan werken om het te veranderen, blijven vrouwen gewond raken.
Een cultuur die ons vertelt dat we niet bang mogen zijn, is een cultuur die onze eigen menselijkheid ontkent. En als we geen mens mogen zijn, dan worden we iets anders.
En waar zijn we bang voor? We zijn bang voor onze vaders, onze broers, onze vrienden, ons potentieel om ons meest volledige, beste, meest authentieke zelf te zijn. We zijn bang dat we het niet goed zullen doen, dat iemand ons niet mag, dat we er zwak uit zullen zien. We zijn bang om te zeggen: “Ik hou van je”, of “Het spijt me”, of “Ik kan het niet”, of gewoon, “Gast, kan je alsjeblieft stoppen met willekeurige vrouwen op straat na te roepen?”.
Onze acties hoeven niet te voldoen aan verouderde opvattingen over ridderlijkheid. We hoeven niet in te grijpen om vrouwen te beschermen. We moeten ingrijpen om elkaar te controleren – om andere mannen te stoppen.
Om ons een duw in de goede richting te geven heb ik alvast een aantal acties op een rijtje gezet:
 1. Spreek je uit en wees geen stille omstander. Zie je iets gebeuren spreek de persoon die fout zit aan. Onthoud dat onze stilte een bevestiging is. Als we ervoor kiezen om ons niet tegen het geweld van mannen uit te spreken, ondersteunen we het.
 2. Erken en begrijp hoe seksisme, mannelijke dominantie en mannelijke privileges de basis vormen voor alle vormen van geweld tegen vrouwen.
 3. Doorbreek de “man box” – daag traditionele beelden van mannelijkheid uit die ons ervan weerhouden actief op te komen om een einde te maken aan geweld tegen vrouwen.
 4. Daag mannen uit die seksistische taalgebruik gebruiken en grappen maken over vrouwen.
 5. Vraag een vrouw hoe de dreiging van geweld haar leven beïnvloedt, wat de cijfers die ik net benoemde betekenen, wat hún ervaringen zijn; hoe zij graag gehoord en gezien zouden willen worden, geholpen. Want al het huiselijk geweld en het cybergeweld van mannen tegen vrouwen stopt niet als het verhaal bij statistieken blijft. Maak van feiten verhalen in jouw omgeving.
 6. Denk na over hoe onze houding en taal bijdragen aan de problemen van vrouwenmisbruik.
 7. Erken dat huiselijk geweld de verantwoordelijkheid van elke man is. Bel 112. Huiselijk geweld is geen privékwestie – het is een misdrijf.
 8. Erken dat vernederende vrouwenbeelden in de media verband houden met geweld tegen vrouwen.
 9. Spreek je uit tegen artiesten, die in hun video’s en muziek geweld tegen vrouwen bevorderen.
 10. Praat met en leer jongens en jonge mannen over gezonde relaties. Loop het gesprek en wees een goed rolmodel.
 11. Accepteer en neem onze verantwoordelijkheid dat geweld tegen vrouwen niet zal eindigen totdat mannen deel uitmaken van de oplossing om het te beëindigen. We moeten een actieve rol spelen bij het creëren van een culturele en sociale verandering die niet langer geweld tegen vrouwen tolereert.
 12. Stop met het ondersteunen van het idee dat mannelijk geweld tegen vrouwen te wijten is aan psychische aandoeningen, gebrek aan vaardigheden voor woedebeheersing, chemische afhankelijkheid, stress, enz. Geweld tegen vrouwen is geworteld in de historische onderdrukking van vrouwen en de uitgroei van de socialisatie van mannen.
 13. Sluit je aan bij andere betrokken mannen en vrouwen om gendergeweld aan te pakken via groepen zoals EMANCIPATOR.
Het begint met het onderbreken en veranderen van de manier waarop we ons binden als mannen, het creëren van een nieuwe cultuur van broederschap.
Door mannelijke conformiteit uit te dagen leggen we de verantwoordelijkheid om het geweld tegen vrouwen te beëindigen waar het hoort – bij de mannen die het plegen. De oplossing is niet alleen om op te komen voor vrouwen, maar ook om mannen verantwoordelijk te houden. We kunnen dat elk moment tegelijk doen – op de openbare weg, in de metro, aan de eettafel, bij de wedstrijd, in de bus, aan de bar, met onszelf.
Dus ja, beste jongens en mannen. Wil je iets beginnen? Laten we een beweging beginnen – een beweging van mannen die niet bang zijn om geweld tegen vrouwen te stoppen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

Greendutch
Greendutch9 jul. 2020 - 10:36

dank je wel, gr. p.s. het is niet alleen naar vrouwen maar meer algemeen 'de zwakke' dus ook kinderen, de LHBT gemeenschap en zelfs kinderporno en misbruik heeft te maken met het feit dat een deel van de mannen zich gedraagt vanuit niet begrijpen hoe het werkt, dat het allemaal heeft te maken met wie men 'wil 'zijn, met keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen, (of niet)

HJ2
HJ29 jul. 2020 - 8:36

Ik kan alleen maar constateren dat meneer Saiah in een andere cultuur verkeert dan ik. Ook de zin dat 41% van de vrouwen in Nederland ooit fysiek of seksueel geweld heeft meegemaakt is zonder context op zijn minst mistig te noemen en laat ruimte voor foute interpretatie. Ik denk eigenlijk dat alle jongens, 99.9%, wel eens fysiek geweld hebben meegemaakt vanaf hun vijftiende; iedereen heeft wel eens ruzie gehad op het voetbalveld of heeft in de disco avances gemaakt naar het verkeerde meisje en heeft een knal voor z'n kop gehad. Zonder context wordt deze 41% gekoppeld aan hijgerige sexuele opdringerigheid die iedere man zich persoonlijk aan moet trekken volgens meneer Saiah. Ik weiger daaraan mee te doen. Ik houd gewoon de deur open voor een vrouw en heb mijn echtgenote nog nooit geslagen. Lijkt me vrij normaal. Ik zie wel, waarschijnlijk net als meneer Saiah, dat er subculturen zijn waar de omgang met vrouwen wat afwijkend is en waar ik de inhoud van zijn betoog beter kan plaatsen. Maar wees dan een man en benoem dat.

muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing9 jul. 2020 - 7:50

Bij mij thuis heeft mijn vrouw de broek aan, heb niet zoveel te vertellen maar vind dat prima! Zij heeft een hele goedbetaalde baan, ik doe het huishouden en de financiën en voel me daar goed bij. In onze relatie zou je kunnen zeggen dat zij de dominante persoon is alhoewel ik fysiek haar makkelijk aankan. Ik voel me dan ook niet aangesproken door deze meneer, wellicht ben ik al een volkomen geslaagde wereldverbeteraar!

OlavM
OlavM5 jul. 2020 - 0:34

Eigenlijk verbazingwekkend dat dit anno nu nog geschreven moet worden. Ook al eind jaren zestig en in de jaren zeventig en tachtig werden dergelijke verhalen geschreven. Veranderingen gaan kennelijk soms heel traag. Het is natuurlijk een generaliserend, grootste gemene delerverhaal. Daardoor ook stereotyperend en wat karikaturaal. In de jaren tachtig kwam een "mannenbeweging" op, als reactie op de vrouwenbeweging. Korte tijd heb ik daaraan meegedaan, maar ik ervoer die als te slachtofferachtig. Ik voel(de) mij in geen enkel opzicht slachtoffer. Terwijl ik wel met de vrouwenbeweging sympathiseer(de) en aan sommige acties daarvan heb meegedaan, omdat vrouwen wel degelijk in hun algemeenheid achtergesteld werden en soms nog worden. Als een man zich over dit artikel boos maakt, denk ik: dan voel je je kennelijk toch wel aangesproken. Als je vindt dat je zelf niet aan het stereotype beeld voldoet, ga je gewoon verder en denk je: jammer dat zo'n verhaal blijkbaar nog nodig is. Naar mijn ervaring zijn de jongeren van tegenwoordig gemiddeld genomen wel veel verder dan vroeger, en hebben zij de raadgevingen van de schrijver niet (meer) echt nodig. Ik hoop dat ik hierover niet te optimistisch ben.

Leontrotsky
Leontrotsky3 jul. 2020 - 13:32

De mannelijkheidscultuur komt voort uit het Christendom, in het christendom en in de bijbel wordt steevast verteld dat de man het hoofd is van het gezin en dat de vrouw onderdanig moet zijn aan de man. Dit is vanuit de calvinistische cultuur in het DNA van de mannen gekomen als het ware en vormt nu nog steeds een probleem in met name Het Westen. Daarom hebben vrouwen nog steeds vaak moeilijk en worden ze nog steeds vaak als onderliggende partij behandeld door witte mannen, dit wordt wel langzaam beter maar het verbetert veel te langzaam. Gelukkig verdwijnt het Christendom langzaam maar de gewoonten en het calvinisme hebben meer tijd om te verdwijnen, we moeten hopen dat het over 1 of 2 generaties verdwenen is zodat witte mannen normaal met vrouwen om zullen gaan.

3 Reacties
Jansen7
Jansen73 jul. 2020 - 15:13

Veel mensen, met hetzelfde werk- en denkniveau als jij, zullen het met je eens zijn omdat het kritiek is op het christendom. Maar ik vraag me bij deze kwesties af hoeveel mensen zich de volgende controle-vraag hebben gesteld: 1) komen er in andere culturen ook mannelijksheidsculturen voor? 1a) komt het ook voor in 'pre-christelijke' culturen? Daar bedoel ik in dit geval alle culturen mee die ontstaan zijn voor onze jaartelling). Mochten er andere culturen zijn met een mannelijksheidscultuur waren er daar dan ook verklaringen voor (die niet perse denigrerend zijn)?

Marcus A.2
Marcus A.26 jul. 2020 - 17:21

Als het klopt wat je zegt zouden christelijke landen onderaan staan waar het de positie van de vrouw aangaat. Maar als je wat verder kijkt dan je neus, zie je ineens dat juist de landen waar het christendom de dominante religie is, vrouwen de meeste rechten hebben en er meer gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Gek genoeg staat dat haaks op wat jij beweert! Oftewel de onderzoekers zitten er volledig naast, of jijzelf. Wat denk je?

Smits3
Smits38 jul. 2020 - 16:18

als dat zo is hoe verklaar dit dan in niet Christelijke culturen? China, Japan, Je verward cultuur met waarschijnlijkheid, zou het niet kunnen zijn dat mannen gemiddeld genomen gewelddadiger zijn en dat hierdoor de kans op dit soort gedrag toeneemt. Is dus niet cultuur maar natuur. Dat verklaart ook dat het overgrote deel van de manner hier helemaal geen last van hebben en dit gedrag niet vertonen. Dit is bv ook de reden dat er veel meer mannen in de gevangenis zitten.

Ryan2
Ryan21 jul. 2020 - 17:52

Tja, allemaal leuk en aardig, maar vergeet het juridische aspect niet. Geweld gaat ook tussen twee mensen. Wat als er geen verdere getuigen zijn? Of, als er wel getuigen zijn, maar die willen niets zeggen? Politieonderzoek? Gaat met allerlei schijnbewegingen gepaard. En denk nou niet, dat alleen vrouwen er de dupe van zijn. Mannen net zo goed. Maar een man mag niet huilen.. Een man moet net doen of zijn neus bloed. Vrouwen hebben daarentegen een enorm netwerk. Kijk, vroeger op een dorp. Een bullebak van een echtgenoot? Het kwam voor dat alle vrouwen uit de buurt er op uit trokken om zo'n vent voor de kar te spannen. En dan voor straf door het dorp te laten trekken. Met alle vrouwen er achter aan. Tevreden?

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker1 jul. 2020 - 12:30

Beste meneer Saiah, In antwoord op uw vraag. Nee ik ben niet moe ik BEN het moe. Ik ben HET moe om te worden aangesproken op ‘eendimensionale karikatuur’ van wat het ‘man zijn’ waarin ik me totaal niet herken. Ik ben HET moe dat mij wordt verweten dat ‘we elkaar, onszelf en vrouwen pijn doen’. Ik ben HET moe om via als een klein kind de les gelezen te worden via ‘dertien acties’ die ik kan ondernemen. Tips als: “Accepteer en neem onze verantwoordelijkheid dat geweld tegen vrouwen niet zal eindigen totdat mannen deel uitmaken van de oplossing om het te beëindigen. We moeten een actieve rol spelen bij het creëren van een culturele en sociale verandering die niet langer geweld tegen vrouwen tolereert.” Geweld tegen een ander man, vrouw of kind wordt niet getolereerd. Het is bij wet verboden. En tips als: “Stop met het ondersteunen van het idee dat mannelijk geweld tegen vrouwen te wijten is aan psychische aandoeningen, gebrek aan vaardigheden voor woedebeheersing, chemische afhankelijkheid, stress, enz. Geweld tegen vrouwen is geworteld in de historische onderdrukking van vrouwen en de uitgroei van de socialisatie van mannen.” Als geweld werkelijk alleen wordt veroorzaakt door de ‘socialisatie van mannen’, dan gaat er toch veel mis. Een flinke meerderheid van de mannen gebruikt immers geen geweld. Ik ben HET moe dat ik steeds weer verantwoordelijk wordt gesteld en gehouden voor daden van anderen. Dat ik een blanke man ben, daar kan ik niets aan doen. Zo ben ik geboren. Dat blanken mensen (net zoals trouwens mensen met een andere huidskleur) er soms een puinhoop van maken, dat: “Negen op de tien plegers van fysiek of seksueel geweld tegen vrouwen (…)een man,” is, maakt mij daar niet voor verantwoordelijk. Daarvoor zijn de daders van dat geweld verantwoordelijk. Die dienen daarop te worden aangesproken. Er is geen: “huidige cultuur van mannelijkheid die dit toestaat.” Er zijn wetten die dit verbieden. Die wetten zijn de gestaalde kaders van onze cultuur. Dat is onze ‘cultuur’ en niet alleen van mannelijkheid. Ik ben HET moe om door anderen in een groep te worden geduwd waar ik niet bij wil horen en niet bij hoor. JA, ik ben een man. Maar NEE, ik ben niet: “ bang dat (ik) het niet goed (zal) doen, dat iemand (mij) niet mag, dat (ik) er zwak uit zie.” Ik ben niet: “bang om te zeggen: “Ik hou van je”, of “Het spijt me”, of “Ik kan het niet”, of gewoon, “Gast, kan je alsjeblieft stoppen met willekeurige vrouwen op straat na te roepen?” En NEE ik ga me niet aansluiten bij: “een beweging van mannen die niet bang zijn om geweld tegen vrouwen te stoppen.” Ik BEN het moe om met een grove bezem op een hoop te worden geveegd zoals Petra Meese in haar artikel bij Joop (https://joop.bnnvara.nl/opinies/heerlen-zwarte-docent-ontslagen-vanwege-agenderen-racisme): “Waarom zijn Limburgers zo? Diep in mijn hart zeg ik, dat het met name door de onwetendheid komt dat men zo denkt. Dus de oplossing hiervan is: beter onderwijs, betere voorlichting.” Kortom ik BEN het moe om te worden ‘geprofileerd’ en ‘gekarikatureerd’. Ik wil worden gezien als de mens en individu. Niet als een ‘kruispunt’ van kenmerken als huidskleur, sekse, gender et cetera volgens de ‘intersectionaliteitstheorie’. Een ‘kruispunt’ waaraan vervolgens allerlei vooroordelen worden gehangen. Toch bijzonder strijders tegen raciale vooroordelen niet de mens en het individu willen zien, maar een verzameling van vooroordelen. https://ballonnendoorprikker.nl/2020/07/01/op-de-man-spelen-maar-dan-anders/

[verwijderd]
[verwijderd]1 jul. 2020 - 8:36

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jul. 2020 - 10:13

Monogamie is het probleem niet denk ik, eerder het idee dat een "echte" man dominant moet zijn. Zodra vrouwen dan van hun zelfbeschikkingsrecht gebruik maken om relaties te beginnen of te beeindigen raken veel mannen in de war.

Vriend van Elf
Vriend van Elf1 jul. 2020 - 14:26

geen religie onder de 18! Dit is opgenomen onder punt 12 maar wellicht voor verduidelijking kan het een eigen actiepunt krijgen.

muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing30 jun. 2020 - 19:29

Hallo Mohammed, wat een schitterend stuk proza!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 jun. 2020 - 18:11

Het woord cultuur komt vaak voor in het artikel en dat past ook in de activistische kringen. Het woord biologie of hormonen komt echter niet voor en is net zo belangrijk. Mannen en vrouwen zijn biologisch net iets anders. We zullen daarom nooit helemaal hetzelfde zijn. Er zal daarom altijd meer geweld gepleegd worden door mannen. Dit is al sinds het bestaan van de mensheid. Tuurlijk kunnen we zo goed mogelijk aanleren en ons gedrag beïnvloeden, toch is het een beetje de aard van het beestje. Ook is het natuurlijk allemaal niet zo zwart en wit. De relatie tussen mannen en vrouwen is een uiterst gecompliceert spel van het opzoeken van grenzen. Tussen zwart en wit zitten nog vijftig grijstinten. Natuurlijk zijn sommigen handelingen (als verkrachting) zo diepzwart dat iedereen dat meteen begrijpt. Maar om zelf een voorbeeld te geven: tijdens het uitgaan kwam een meid bij mij en legde en ging met haar hand overal onder mijn t-shirt en raakte alles op mijn bovenlichaam aan. - ik had haar nog niet aangeraakt. Vervolgens ging ik ook onder haar shirt maar nam ze snel een stap terug waarna ik uiteraard stopte. De vraag is, hoe zwart of wit is dit? Heel vaak is het helemaal niet zo duidelijk wie er fout is en wat er fout is. Tevens willen en verwachten de meeste vrouwen nog altijd dat mannen de eerste stap nemen. Een wereld zonder ongewenste handelingen lijkt me daarom nogal een utopie. Het is makkelijk om alles bij de man te leggen en wellicht ligt daar het meeste ook bij. Toch kan deze discussie niet zonder vrouwen gevoerd worden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jul. 2020 - 8:08

Met verwijzen naar "hormonen" is niets verklaard. Voor zover er al een relatie is tussen hormonen en gedrag is hij gecompliceerd.

Phantom3
Phantom330 jun. 2020 - 17:06

"Ben je het niet zat om die eendimensionale karikatuur te zijn van een man die de wereld ons vertelt te zijn?" Ik herken me hier totaal niet in. En voel me geen onderdeel van een cultuur onder mannen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag.

1 Reactie
poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 18:04

@Phantom Hij is het zelf net gestart met het zijn van een karikatuur van een kritisch persoon; groepsdenkertje 2.0

Berend5
Berend530 jun. 2020 - 16:18

“De “huidige” cultuur van mannelijkheid... “ impliceert dat het vroeger dus beter was. Ik meen toch echt dat het geweld tegen vrouwen vroeger een stuk erger was en dat we dus nog steeds de goede kant op gaan. Maar ik was er niet bij hoor “vroeger” dus wie weet heb ik het bij het verkeerde eind.

1 Reactie
Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer30 jun. 2020 - 19:37

Definieer vroeger.. en als dat, pak 'm beet, 50 jaar geleden was in Nederland, dan zit je er ver naast.

Wat?
Wat?30 jun. 2020 - 14:25

Wat ik zo schrijnend vind is dat we het nooit over geweld onder mannen zelf hebben. Het is ook heel makkelijk om te zeggen dat je er tegen in moet gaan. Dus als ik op een feestje ben moet ik maar de dominee zijn die iedereen op laakbaar gedrag aanspreekt? Zorgt er wel voor dat ik nooit meer in zulke situaties beland. Aangezien ikzelf dan word buitengesloten. En het spijt me. Ik voel mij niet verantwoordelijk voor het gedrag van andere mannen en ben dat zeer zeker niet van plan. Maar ok, terug naar het eerste. Met wat voor trauma's denk je dat mannen rondlopen? Weet niet of je ooit in elkaar bent geslagen, maat het blijft je echt wel bij. Mannen worden vaker het slachtoffer van geweld dan vrouwen, maar daarover hebben we het niet. Moeten alle mannen die op hun tenen tussen andere mannen moeten lopen nu maar hun verantwoordelijkheid nemen. Ik vind het denken van nu echt veel te simplistisch. Op deze manier gaan we geen oude problemen oplossen, maar nieuwe creëren. Dezelfde mannen die vrouwen het bed in treiteren zullen de eerste zijn die de moraalstok pakken om nogmaals het alfa mannetje te zijn. Je bied geen oplossingen, maar vervolging. En uiteindelijk bereik je via beleid duizend keer meer dan met persoonlijke verantwoordelijkheid. Hebben we 30 jaar lang met groen leven geprobeerd. Uiteindelijk worden we groener omdat gewoon op overheidsniveau is besloten dat wegwerpplastic niet meer kan. Dus leg de verantwoordelijkheid niet bij het individu, maar bij de samenleving. Dit is gewoon deugden en zonden prediken. Werkte in de middeleeuwen niet, gaat nu ook niet lukken. Wetten, regels en afspraken hebben we nodig. Geen ridders in de orde van moraal. Of het nou Youp van 't Hek is of dit gezwets, het is allebei moralistisch en gedoemd te falen.

JJP2
JJP230 jun. 2020 - 14:06

"jongens, wij zijn nog steeds verantwoordelijk" Hoezo verantwoordelijk? Alhoewel 'ze' me soms het bloed onder de nagels vandaan halen, heb ik nog nooit in mijn leven de behoefte gehad om geweld tegen vrouwen te gebruiken (nou ja, een uitschieter op de kleuterschool daargelaten) dan wel het op enige manier te promoten binnen mijn gezin of onder kennissen of vrienden. Nee, ik voel me niet verantwoordelijk en ik ben niet mijn broeders hoeder.

Jozias2
Jozias230 jun. 2020 - 13:56

“Een op de vijf jonge mannen tussen de 16 en 35 jaar oud vindt het een ‘verzachtende omstandigheid voor verkrachting’ als een vrouw níet nadrukkelijk ‘nee’ zegt.” Deze stelling klopt niet. Verkrachting is verkrachting en dan is er sprake van geweld of dwang. Daarnaast is er een wetsvoorstel voor sex tegen de wil. Dit artikel kent een lagere strafmaat. Er is dus geen sprake van een ‘verzachtende omstandigheid’ dat is het frame van de mensen die het nieuwe wetsartikel onder het artikel voor verkrachting willen scharen. Lijkt mij een persoonlijk een lastig artikel. Niet zozeer als er 1 gedrogeerd is maar als twee personen die sex met elkaar hebben zonder dat ze expliciet ja of nee zeggen. Wie van de twee maakt zich dan schuldig? Daarnaast kom je in een grijs gebied van percepties.

3 Reacties
Zandb
Zandb30 jun. 2020 - 15:25

Jozias Geweld en dwang kunnen vele vormen hebben. Wanneer de 'dader' op subtiele wijze niet mis te verstane signalen geeft, er sprake van een hele ongemakkelijke afhankelijkheidsrelatie is of wanneer je - al dan niet vrijwillig - onder invloed bent..... Dan kan er wel degelijk sprake zijn van verkrachting. Dat er vaak een 'grijs gebied' zou zijn, doet niet ter zake; op een gegeven moment bepaalt het 'aangevoerde bewijs'. Ook al is vaak lastig te bepalen voor buitenstaanders wat er werkelijk gebeurd is, er is wel werkelijk wat gebeurd.

4Vier!
4Vier!30 jun. 2020 - 15:36

Jozias 30 juni 2020 at 15:56 Long long time ago, I can still remember... Ik herinner me mijn shock nog toen tijdens onze les maatschappijleer de film "The Accused" werd besproken. Waar ik een film over een brute verkrachting had gezien, hoorde ik jongens in mijn klas spreken over "uitlokking" door de bruut verkrachte vrouw. In WELK universum wil iemand die aan het flirten is met één iemand, misschien nog ff zoenen, ook door diegene in een bar, onder toejuichen van omstanders, tegen haar wil, onder fysieke dwang, verkracht worden door de man waar ze mee flirtte en nog wat omstanders die menen dat ze er recht op hebben. Iets zegt me dat nog steeds veel jongens en mannen een dergelijk beeld hebben.

Wat?
Wat?30 jun. 2020 - 16:59

Voortaan moet je ook eerst langs de notaris voordat je overgaat op fysiek contact. Ik vind het ook echt krom. Ten eerste heb ik vaak zat meegemaakt dat mensen op laakbaar gedrag worden aangesproken. Ten tweede kan het niet zo zijn dat we van de ontzuiling weer terug gaan naar sociale controle. Weet je wat ook kan werken in het geval van een foute grap of opmerking. "Ik begrijp het niet. Kan je het misschien uitleggen?". Hoef je niet moralistisch voorwaarts, en de betrokkene moet nu uitleggen wat het precies betekend. Kunnen mensen aan de hand daarvan zelf bepalen of ze het ok vinden of niet, en hoef jij niet de sfeer te verpesten. Ik wil ook wel is weten wie "zij" zijn. Ben in A'dam Noord opgegroeid en ben door heel NL in alle strata geweest, en ik kan niet zeggen dat ik vaak seksisme of racisme heb ervaren. Vaak denkbeelden gehoord die er mee flirten (bewust of onbewust), maar mensen zijn echt wel slim genoeg om daar hun eigen mening over te vormen. We doen vandaag alsof 95% van de mens een schaap is die door de herders geleid moet worden. Nee, mensen zijn echt niet zo dom als we onszelf vandaag de dag afschilderen. Weet je wat het echte probleem is vandaag. Mensenhaat. We haten onszelf en vinden dat we omwille van de natuur of whatever moeten sterven. Mannen moeten sterven omdat psychopaten vrouwen verkrachten (wat dus door jou en mij komt. Wist ik niet, maar zoveel sorry). Misschien moeten we stoppen onszelf als de duivel af te schilderen die het leidende licht van de heiligen moeten zien en volgen. Weet je. Ik vind ons een best tof diersoortje. Welk ander diersoort geeft zoveel om elkaar dat we medicijnen ontwikkelen, huizen bouwen en zichzelf haat omdat je een man/vrouw/mens bent die niet goed genoeg is? Zie ik een ffing Koala allemaal niet doen hoor. Nee, die hangt halfstoned in een boom niks te doen. Maar denk er is over na. Hoe een negatief beeld hebben wij als diersoort (wil ras zeggen, maar dan denken mensen dat ik dat bedoel) van onszelf? Alles is zelfhaat en verachting voor onszelf. Nee, Trump en Poetin zijn niet de norm. En nee, mannen hebben echt niet de intentie om een rape culture in de hand te werken of te behouden. Wolverines en dolfijnen wel. Vraag mij wel is af hoe luguber de wereld zou zijn als het niet ons verdwaalde mensapen, maar mensleeuwen of mensdolfijnen zouden zijn die het intelligente diersoort waren. Kan je jezelf intelligente katten voorstellen? Let's chill out and actually hate ourselves less! Humans #1

I am Legion
I am Legion30 jun. 2020 - 13:54

Ik ben allang gewoon me treffend uit te spreken als man tegen domme mannelijke chauvinistische uitingen of gedrag maar wacht ik, als er ook vrouwelijk gezelschap is, altijd even op deze daartoe zelf de kans te geven passend in mijn meer algemene houding vrouwen niet rechten en kansen te ontnemen. Mijn ervaring, en dat van de meeste mannen en vrouwen in mijn brede sociale omgeving, is wel dat ik ons (mannen en vrouwen) niet of nauwelijks herken in deze waslijst hierboven en dat is niet omdat ik er blind of doof voor ben. De weinige mannen die ik daarin wel eens meemaak zijn niet lang deel van die sociale omgeving of worden stevig op hun plaats gezet. Ik denk dat het m.b.t. die sociale omgevingen dan ook vaak met cultuur te maken heeft, en dan om je voor te zijn, zowel verschillende blanke, autochtone sociale omgevingen, als die met een niet westerse achtergrond. Ik overdrijf echter niet dat in geval van die laatste er nog wel wat meer te winnen valt. Dat heeft niets met huidskleur, etniciteit, afkomst, of afstamming te maken, maar met sociaal-culturele en daaraan verbonden ook religieuze preoccupaties t.a.v. de vrouw. Die had je eerder in sterkere mate in de christelijke kringen ook sterker en in sommige orthodoxe delen nog steeds. Fidan Ekiz, die zondagavond ook al heldhaftig onverschrokken naam maakte in andere context, deed dat waar het hier om gaat ook al eerder zo moedig maar werd daar ook in afgestraft. Kijk maar: https://www.youtube.com/watch?v=Ph-DgW8ZMJM Ik ben ervan overtuigd dat Mohammed Saiah haar en haar tafelgenoten hier ook volmondig bij steunt juist omdat ze behalve uit eigen kringen ook nog zo schandalig aangevallen worden door genoemde anderen.

Sam V
Sam V30 jun. 2020 - 13:24

Ik herken het beeld van de schrijver niet in mijn eigen omgeving nu en in het verleden. Misschien zit/zat hij in een andere culturele omgeving dan ik. Ik ga er gewoon vanuit dat je dit niet doet en je je bewust bent van je eigen handelen. Als iedereen dat zou doen, zijn we er al. Daarbij ga ik mij niet elk onrecht op de wereld aantrekken. Op de eerste plaats komt datgene waar ik zelf verantwoordelijk voor ben en wil veranderen of die mijn naasten betreffen. Daarna wat ik zelf zie en mensen op kan corrigeren/aanspreken. Daarbuiten kies ik mijn gevechten. Een “beweging“ van mannen die niet bang is geweld tegen vrouwen te stoppen, is er niet één die ik kies. Vooral omdat ik niet geloof in veralgemenisering van oorzaken. Er spelen specifieke problemen bij specifieke groepen die vragen om specifieke maatregelen. Zolang je dat niet adresseert, is elke actie zinloos.

tempest
tempest30 jun. 2020 - 13:02

Huiselijk geweld is zeker een heel groot probleem, maar de rest van dit artikel is me veel te veel generaliserend hokjesdenken. Ga mensen eens als individu bekijken en promoot vanuit die gedachte goed gedrag. Het intersectionele gewouwel over privilege en "toxic masculinity” is volgens mij helemaal niet behulpzaam. Bevorder dialoog en maak concreet welk gedrag je van elkaar niet goed vindt. ”Mannelijkheid” is geen concreet iets en iedereen verstaat er weer wat anders onder. Bovendien is de term veel te veel met de identiteit van mensen verweven en dus met emotie. Emotie is leuk om aandacht in artikeltjes te genereren, maar niet handig als je mensen wilt laten nadenken over goed en fout gedrag.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen30 jun. 2020 - 12:59

Beste Mohammed, De vrouw als slachtoffer, de man als dader. Dit verhaal is volkomen generalistisch is ingestoken. Alle mannen moeten veranderen; alweer en telkens herhaald. Ik zal heel eerlijk met je zijn Mohammed; ik word er een beetje moe van om te moeten horen wat er allemaal aan mij scheelt. Blank, man, middelbare leeftijd. Kennelijk ben ik de drager van een erfzonde die afgewassen moet worden. En dat gaat ook gelden voor mijn zoons, zo lijkt het er op. Dit land is opgebouwd op de gebroken ruggen van vele generaties mannen voor mij. Zij werkten zich dood in de fabrieken, in de mijnen, op de bouwplaats, op de akker of verzopen op zee. Ik neem daar geen credits voor, zo goedkoop ben ik niet. Maar ik beschouw mijzelf wel als opvolger; aan mij (en alle mannen) de taak om het goede werk voort te zetten. Niet voor mijzelf of voor onszelf, maar voor degenen die naast ons staan: onze vrouwen, en degenen die ná ons komen: onze kinderen. Mannen zijn mannen en doen mannendingen. Goed én fout. Geldt even zozeer voor vrouwen. Het consequent presenteren van mannen als daders en vrouwen als slachtoffer is een gotspe. Er zijn vele tinten grijs en ik weiger mee te gaan in het door jou geschetste frame. Ik probeer geen klootzak te zijn en mij beschaafd te gedragen. Lukt niet altijd, zoals wanneer ik met de maten in de kroeg sta en er een paar pilsjes in zitten. Soit, jammer dan. Volgende keer beter. Geldt ook voor menig vrouw. Meer is het niet en meer moeten we er ook niet van maken.

5 Reacties
4Vier!
4Vier!30 jun. 2020 - 15:59

Tweekeerbellen 30 juni 2020 at 14:59 "ik word er een beetje moe van om te moeten horen wat er allemaal aan mij scheelt. Blank, man, middelbare leeftijd. Kennelijk ben ik de drager van een erfzonde die afgewassen moet worden." Join the club. Dat denkt een vrouw nu ook als ze voor de miljardste keer grappen over autorijden of parkeren hoort terwijl ze 'm zo keurig in het parkeervak zet. Denkt ze ook als ze wilt stemmen op een vrouw omdat er simpel weg nog NOOIT een vrouw MP is geweest in dit land, maar dan te horen krijgt dat we wel op "kwaliteit" moeten stemmen, om dus eigenlijk te suggereren dat vrouwen niet competent zouden zijn. Er wordt immer NOOIT gezegd bij het stemmen op een man dat we wel op "kwaliteit" moeten stemmen. Net zo als het rete-irritant is dat de eerste vrouwelijke ministers zich moesten verantwoorden voor het hebben en de zorg van hun kinderen. Je zou bijna denken dat AL die ministers voor hen geen kinderen hadden, maar kennelijk scheelt er aan hen niets als ze die verantwoordelijkheid over de schutting naar de partner gooien, maar scheelt er wel wat aan de betreffende vrouwen. Daar word ik nou zoooo moe van. Kennelijk ben ik de drager van een prehistorisch religieus beeld dat afgewassen moet worden. En ja, dan word ik ook al weer zooooo moe van de grap die je daar ongetwijfeld over wilt maken.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen30 jun. 2020 - 20:56

Hallo 4, Ik verwijs naar de tekst die ik onder mijn verzuchting heb geschreven en die neerkomt op: 'ik ben mijn eigen persoon en ik heb lak aan wat anderen zeggen wat ik moet doen en laten puur op basis van mijn geslacht'. Vrijblijvende tip om door deze bril naar de wereld te kijken.

Paul250371
Paul2503711 jul. 2020 - 10:23

Het consequent presenteren van mannen als daders en vrouwen als slachtoffer is een gotspe. Ik geloof je pas als er miljoenen mannen door vrouwen worden aangerand, verkracht, betast, uitgescholden en / of in elkaar gehengst. Het hoofd niet op jou te slaan maar je kan toch niet ontkennen dat de cijfers schrikbarend zijn.

noMan2
noMan21 jul. 2020 - 15:40

Weet je wel hoeveel vrouwen er alleen al gestorven zijn bij het baren van al die mannen die gestorven zijn om deze materiële wereld op te bouwen? Nee hè? Mannen staan er nooit bij stil hoe het voor vrouwen is/was! En als we het jullie proberen te vertellen, dan krijgen we steevast dezelfde reactie: niet zeiken en opdonderen! Vrouwen overdrijven. Vrouwen houden van drama. Vrouwen zijn incompetent, te emotioneel, dus niet de moeite waard om naar te luisteren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2020 - 10:41

NoMan mijn grootmoeder van moederszijde is in het kraambed gestorven. In veel landen zoals oa Afghanistan is de moedersterfte nog steeds aanzienlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2020 - 12:36

Geweld neemt vele vormen aan en sommige zijn dodelijk. De Noorse krant VG houdt een lijst bij van partnerdodingen sinds 2000 met een korte beschrijving van de partners de zaak en een aantal verzamelstatistieken over oa. inkomen, leeftijd, afkomst en strafmaat . De teller staat op 154 vrouwelijke en 18 mannelijke slachtoffers cumulatief. Het goede nieuws is dat het aantal vrouwelijk slachtoffers over de tijd afneemt. Enige kennis van het Noors is handig maar de hoofdlijnen zijn zo ook wel duidelijk. https://www.vg.no/spesial/2016/partnerdrapene/overview/stats

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot30 jun. 2020 - 12:57

Ja en dan zie je een uiterst schokkend beeld en dat is dus het slechte nieuws: 14 procent van de Noorse bevolking is immigrant (2019), terwijl 49 procent van de partnermoorden door immigranten gepleegd worden. Helaas keiharde feiten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2020 - 14:50

Daarmee is echter nog niets gezegd over de oorzaken.

tempest
tempest30 jun. 2020 - 22:02

"Daarmee is echter nog niets gezegd over de oorzaken." Dit artikel schrijft de oorzaak toe aan "mannelijkheid", dus er wordt hier zeker over de oorzaak gediscussieerd. Op rechtste sites zal vast als oorzaak hun "achterlijke cultuur" worden genoemd om een zekere P. Fortuyn te citeren. Geeft aan hoe iedereen lekker met statistiek aan de haal gaat. Ik vind het juist een reden om op te roepen te stoppen met hokjesdenken en identiteitspolitiek. Maak huiselijk geweld bespreekbaar, behandel mensen als individu en stop met generaliseren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jul. 2020 - 10:35

"Partnerdrap rammer de svakeste i samfunnet. Marginaliserte grupper, som arbeidsløse og asylsøkere, er mer utsatt som gjerningsperson og offer." Partnerdoding treft de zwaksten in de samenleving. Gemarginaliseerde groepen zoals werkelozen en asielzoekers lopen meer risico om dader of slachtoffer te worden. Het artikel toont aan dat de daders vnm man zijn maar zegt niets over "mannelijkheid". Wat bezielde deze mannen om hun "problemen" op te lossen door een partner om te brengen. Waarom greep de omgeving niet tijdig in? Vragen, vragen....

Fredje3
Fredje330 jun. 2020 - 12:34

Alhoewel ik walg van geweld en al helemaal tegen vrouwen ben ik na een deel gestopt met lezen. [Misschien ben jij of ik niet aan het slaan of lastigvallen, maar jongens, wij zijn nog steeds verantwoordelijk.] Dit is zo achterlijk. Ongeveer hetzelfde alsdat je tegen een Moslim zou zeggen. Misschien ben jij wel niet terroristische aanslagen aan het plegen, maar je bent nog steeds verantwoordelijk. Je kan iemand op basis van geloof, geslacht, afkomst of wat dan ook niet verantwoordelijk houden voor het gedrag van anderen van datzelfde geloof, geslacht, afkomst of wat dan ook Verder is er een enorm verschil in hoe vrouwen iets ervaren. De ene keer dat je de deur open houdt voor een vrouw ben je een sexist en de andere keer als je de deur niet open houdt voor een vrouw ben je een hork. Ook het spel "Hard to get" is tegenwoordig een zeer gevaarlijk spel en je moet tegenwoordig ook erg oppassen als vrouwen tegen je aan schurken als je geld of macht hebt, want als je daar "verkeerd" op reageert of soms zelfs niet, dan kun je ook al in de problemen komen. Er zijn al genoeg zaken te vinden over "wraak aangiftes" waarbij er mannen zijn die jaren lang onschuldig vast hebben gezeten. Dit natuurlijk naast zaken die heel duidelijk over de scheef gaan. Ik vind dit een veel te gevaarlijk iets om zomaar aan te geven dat wij mannen hier allemaal verantwoordelijk voor zijn.

2 Reacties
Karingin
Karingin30 jun. 2020 - 18:41

Het gaat om cultuur, en peer pressure. Daar zou je je gewoon tegen uit moeten spreken als je het constateert. Dat zou een moslim ook jegens een andere moslim moeten doen in jouw voorbeeld. En ik ben ervan overtuigd dat dat ook gebeurt.

Fredje3
Fredje31 jul. 2020 - 7:31

@Karingin, dit heeft dan ook niets met verantwoordelijkheid te maken maar met goed fatsoen. In mijn cultuur ben ik namelijk opgevoed met respect voor vrouwen. Ik begrijp dat ik mij uit dien te spreken tegen onrecht wat mensen aangedaan wordt door anderen en doe dat ook regelmatig echter ben en voel ik mij niet verantwoordelijk voor wat anderen (in dit geval achterlijken) wensen te doen.

Break on through
Break on through30 jun. 2020 - 12:29

Geweld tegen vrouwen is altijd fout. Maar pas op dat je niet dezelfde watjes en toestand krijgt als in de 80's tot '10. Toen verzuchte menig vrouw dat mannen geen mannen meer waren.

1 Reactie
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen30 jun. 2020 - 14:59

Nou, dan staat de dames de komende 10 jaar een onaangename verassing te wachten....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jun. 2020 - 12:26

U vergeet hierbij te vermelden dat geweld tegen mannen ook meestal door mannen gepleegd wordt. Ik zet hierbij dus sterke vraagtekens bij uw bewering dat het niet chemisch etc etc etc is maar historisch. Mannen zijn nu eenmaal fysiek gewelddadiger - dat dat onwenselijk is ben ik het met u eens - ik zie het gebruik van geweld zelfs als een zwakte. Maar ik denk dat je er niet omheen kunt dat er iets met de hormonen is dat bij mannen het gebruik van geweld stimuleert . Kijk bijvoorbeeld eens naar katten. Het zijn de katers die vechten, tot hun ballen eraf zijn. Is dat historisch gegroeid bij die katten?

4 Reacties
Karingin
Karingin30 jun. 2020 - 18:40

Het heeft wel degelijk voor een groot deel met opvoeding, en dus met cultuur te maken. En mannen zijn in tegenstelling tot katten niet veroordeeld tot het volgen van hun instincten.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer30 jun. 2020 - 19:46

Mooie biologische duiding @griezel,jammer dat andere mensen schijnen te denken dat dierlijke eigenschappen ons totaal vreemd zijn.

Ch0k3r
Ch0k3r1 jul. 2020 - 8:19

@Karingin En ook zeker zijn mannen wel veroordeeld tot het volgen van hun instinct, net zoals vrouwen dat zijn. De meeste mensen ontwikkelen echter ook een rem op dat instinct. Dat gaat vaak, bijna altijd, goed. Maar als die rem om wat voor reden dan ook minder wordt (alcohol, stress, etc) dan gaat het fout. Mensen zijn dieren en zullen in extreme situaties sowieso instinctief handelen. Man of vrouw maakt daarin niet uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jul. 2020 - 12:42

Straat- en boerderijkatten leven in matriarchale groepen, vrouwelijke katten houden hun dochters en kleindochters bij zich. De matriarch wordt gerespecteerd. De katers hanger er wat om heen. Voor katten werkt dat prima. Er is een fascinerend boek over van de bioloog Roger Tabor "The wild life of the domestic cat". Voor het verklaren van menselijk gedrag heb je er niets aan.

noMan2
noMan230 jun. 2020 - 12:10

Waren er maar meer mannen zoals jij!

2 Reacties
Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 jun. 2020 - 15:25

Die zijn er genoeg hoor. Helaas zijn er ook eenhele hoop vrouwen dat geweld pleegt tegenover de man. Wordt daar ook wel eens onderzoek naar gedaan? Ik heb hier het idee dat het bijna alleen maar gaat om (fysiek) geweld (dat bekend is bij de politie). Mannen doen minder snel aangifte bij geweld. Ik geloof zeker wel dat mannen fysiek meer geweld plegen of in ieder geval zwaarder. Bij verbaal geweld zou dit wel eens andersom kunnnen zijn dus dat voruwen heftiger reageren. Zou daar een onderzoek naar gedaan zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 jun. 2020 - 16:01

Tamar Atlantas kan daar ook zelf achteraan gaan. Dan kan zij/hij de bewering "Helaas zijn er ook een hele hoop vrouwen dat geweld pleegt tegenover de man." empirisch proberen te onderbouwen.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer30 jun. 2020 - 12:09

Met de emancipatie van de vrouw is tegelijkertijd de positie en met name het zelfbeeld van de man onder druk komen te staan. Naar mijn mening is er juist te veel mannelijkheid verloren gegaan. Men is vergeten hoe een heer te zijn, hoe je sterk en emotioneel stabiel moet zijn, een beschermer zonder dat een vrouw financieel van je afhankelijk is. Met het streven naar gelijkwaardigheid, zijn ook nobele eigenschappen verloren gegaan en is er in veel mannen een bepaalde onmacht geslopen waar ze niet goed mee om kunnen gaan.

3 Reacties
Fredje3
Fredje330 jun. 2020 - 12:37

Je mag ook vaak geen heer meer zijn, dan ben je sexistisch. We moeten allemaal androgyn zijn.

4Vier!
4Vier!30 jun. 2020 - 15:44

Lood om oud IJzer 30 juni 2020 at 14:09 "Met de emancipatie van de vrouw is tegelijkertijd de positie en met name het zelfbeeld van de man onder druk komen te staan. Naar mijn mening is er juist te veel mannelijkheid verloren gegaan." Wellicht is het probleem dat sommige mannen zich alleen mannelijk voelen door wat ze doen en hoe ze zich gedragen, i.p.v. door wat ze zijn: man.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer30 jun. 2020 - 17:34

Die gedragingen waar jij op doelt vind ik dus niet mannelijk @4Vier!. Dat is juist het punt.

X4
X430 jun. 2020 - 11:55

Er is ook geweld van vrouwen tegen mannen. Meestal niet fysiek. Het gebeurt totaal anders maar het is er net zoveel. En het gebeurt al met jongetjes op de kleuterschool. Geweld is geweld en het kent vele gezichten.

8 Reacties
noMan2
noMan230 jun. 2020 - 12:04

Spuug die rode pil eens uit, idioot, het zit vol met gif en leugens!

Miss Piggy
Miss Piggy30 jun. 2020 - 12:15

Rode pil? Er is wel degelijk geweld van vrouwen tegen mannen. Zelf een keer voor m'n huis gezien dat een vrouw haar partner een paar harde klappen gaf. Arme kerel bleef rustig. Wat betreft dit onderwerp, 20% is geen kleine minderheid. Dit is vrij zorgwekkend en zal aangepakt moeten worden, door goede voorlichting, van zowel jongens, hun vaders ook en eigenlijk ook vrouwen en meisjes.

GoudenBergen
GoudenBergen30 jun. 2020 - 12:20

@X Er is veel te veel geweld tegen vrouwen en meisjes. Daar moet zeker iets aan gedaan worden. Het is de taak van de overheid om een schild te zijn voor de zwakken. Daarom moet geweld tegen vrouwen zwaar gestrafd worden.

Grundle
Grundle30 jun. 2020 - 12:26

@noMan Hierbij de cijfers van de rijksoverheid over huiselijk geweld tegen mannen. https://www.huiselijkgeweld.nl/vormen/huiselijk-geweld-tegen-mannen Heeft dus niet met een rode pil te maken dus het zou je sieren beleefder te zijn tegen de mensen met een andere mening.

Fredje3
Fredje330 jun. 2020 - 12:40

@NoMan, beetje vreemde opmerking. Hier, lees dit maar eens: https://www.huiselijkgeweld.nl/vormen/huiselijk-geweld-tegen-mannen . Dit is een site van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kostte zeker 0,45 seconden zoekwerk, maar het blijkt dat dit voor sommige mensen teveel is om een beetje factcheck te doen.

GoudenBergen
GoudenBergen30 jun. 2020 - 12:48

@Miss Piggy Je wordt als man geacht niet terug te slaan. Je mag wel haar polsen vastpakken.

poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 12:54

@Gouden Bergen Hoezo moet specifiek geweld tegen vrouwen extra aangepakt/bestraft worden? Toont, hoe vervelend het is om op te schrijven, niet enig teken van emancipatie maar van het omgekeerde! Verkrachting/misbruik/mishandeling zowel in psychische als fysieke geuite vorm veel harder bestraffen. Onderscheid maken in slachtoffers, en vooral hun persoonlijk leed veralgemeniseren is zo ontzettend not done, zo vies; een afglijdende schaal.

Miss Piggy
Miss Piggy30 jun. 2020 - 13:36

@GoudenBergen geacht door wie? Wetgeving voor zelfverdediging is niet anders voor vrouwen of mannen

marcelhermus
marcelhermus30 jun. 2020 - 11:50

Ik vraag me dan altijd weer af waar die cultuur precies verankerd is. Ik ken al deze dingen die hier benoemd worden namelijk niet. Maar goed ik zal wel geen typische man zijn.

5 Reacties
noMan2
noMan230 jun. 2020 - 12:09

Ja hoor, gewoon ontkennen; Geen probleem? Dan hoeft het ook niet opgelost te worden. Weigeren verantwoordelijkheid te nemen door te doen alsof het niet bestaat. Of je bent zo ontzettend NIET zelf- en omgevingsbewust, dat je het probleem echt niet ziet. Dat laatste heet indoctrinatie. Daar heeft deze columnist het juist over!

marcelhermus
marcelhermus30 jun. 2020 - 12:52

Misschien is mijn omgeving te positief. Mensen waar ik mee omga, zijn over het algemeen vrij bewust van hun handelen etc. Dan kom ik nog in andere omgevingen waar ik mijn best doe om kinderen op een goede manier met elkaar om te laten gaan. Ongeacht geslacht, kleur of wat dan ook.

poeslief
poeslief30 jun. 2020 - 13:01

@noMan Wat wordt er dan ontkent? Er wordt een vraag gesteld. Jij gaat helemaal los. Omdat er een vraag wordt gesteld terwijl jij verwacht, eist dat alle reacties zondermeer foei zeggen, en verder niets dan dat. En als uitsmijter begin jij over indoctrinatie.......hahahaha. Eng 1 meningen opdring mensje

Jozias2
Jozias230 jun. 2020 - 13:49

@noman Dat is natuurlijk een rare redenering. Je moet toch kunnen aangeven of je de problematiek ervaart of niet zonder deze ter discussie te stellen? Als je jouw redenering volgt dan kan iedereen alles beweren en kan niemand ooit aangeven andere ervaringen te hebben omdat je daarmee stelt dat het probleem niet bestaat, dan is alles wat geroepen wordt dus per definitie waar.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas30 jun. 2020 - 15:35

Ben het in uw eerste stuk wel met u eens noMan maar de manier waarop u mensen aanvalt geeft mij het idee dat u zelf iets hebt meegemaakt met geweld. Ik ben even uw volledige naam gaan opzoeken en ik kwam uit op "Miss noMan". Bent u een beetje anti-man of mist u geen man? Doet er eigenlijk ook niet aan toe. Uw reacties zijn best wel verbitterd. Misschien heeft u wel een bittere pil geslikt zou dat kunnen? Denkt u dat geweld zich alleen maar uit in daden en niet in woorden? Iemand negeren, denigrerende opmerkingen maken zijn ook vormen van geweld. https://www.minervacounseling.nl/index.php/blog2/56-9-kenmerken-van-psychische-of-emotionele-mishandeling