Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Huidhonger

  •  
23-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huidhongerzonnebrand

© cc-foto: chezbeate

Het eufemisme 'huidhonger' bevalt mij niet. De politiekcorrecte behoefte aan newspeak is naar mijn stellige overtuiging zinloos.
‘Huidhonger’. Kent u die uitdrukking?
Ik vind het een beetje een vies woord. Maar dat ligt misschien aan mij.
Vies vooral omdat het eufemisme, de ingebakken nieuw-modernistische preutsheid mij niet bevalt.
Zeg: ‘aanrakingsverlangen’, en ik ga met u mee. Maar ga ervanuit dat u dan ook letterlijk dat bedoelt.
Zeg: ‘Ik ben geil’, en we hebben een gesprek.
Jazeker, ook ik, alleenstaand, ‘honger’ nu en dan naar de aanraking en de intimiteit, ben wel eens ongericht geil. Maar om maatschappelijke redenen enige terughoudendheid betrachten is een klein offer voor de gezondheid van de vele naasten in risicogroepen, die mij te lief zijn om te verliezen. Dat gesprek, die discussie over verlangen, behoefte en ‘burgerzin’ – een onbegrijpelijke term soms – voer ik graag. Een intimiteit die verder gaat dan louter reppen van het verlangen zelf.
Het eufemisme ‘huidhonger’ bevalt mij niet. De politiekcorrecte behoefte aan newspeak is naar mijn stellige overtuiging zinloos: het benoemen van wat bedoeld wordt is essentieel in een democratische maatschappij. Het uitschakelen of verbieden van de ongewenste mening is zinloos en contraproductief. Discussie is van levensbelang, meer misschien nog dan seks. En daartoe is het duiden van wat bedoeld wordt, ook het aanduiden van onderscheid van belang.
Belangrijker is evengoed de legitimatie die het eufemisme beoogt: uit geilheid burgerlijk ongehoorzaam zijn is moeilijk te legitimeren. Een eufemistische term, een wetenschappelijk klinkende verklaring voor slachtofferschap, ‘honger’, wie kan ‘honger’ te lang weerstaan? Hoeveel offer kan men vragen? Verhongeren niet, toch?
Die waarde van het woordgebruik, de ontkenning van het werkelijke dilemma: mijn behoeften tegenover het maatschappelijk belang van beheersing, het onmaatschappelijk belang de eigen behoefte te laten prevaleren en te legitimeren door het dilemma te ontkennen, is in alles afkeurenswaardig.
Wie zijn of haar seksuele behoeften voorrang geeft, gun ik die vrijheid. Ook dat hoort bij de democratische maatschappij. Ook ik sluit niet uit dat ik, zo lang als de crisis duren zal, een keer zal ‘zondigen’. Via apps en websites die volledig functioneel blijven, maar vroom melden dat zij niet bedoeld zijn waarvoor zij bedoeld zijn, door een toevallige ontmoeting, binnen de zeldzaamheid van toevallige ontmoetingen dezer dagen, of op de vele andere wijzen waarop seks in onze tijd dichterbij is dan ooit tevoren en tezelfdertijd verder af.
Maar ik zal eerlijk zijn in mijn verantwoording.
Eufemismen onnodig. Een zwak excuus dat ik niet gebruiken wil.
Ik ben het niet van plan. Zonder mij tot priester te bekeren, plan ik op abstinentie. Het is een klein offer om tijdelijk te brengen.
En voor wie de huidhonger toch te hoog wordt? Wellicht dat vleesvervangers verlichting kunnen brengen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

4Vier!
4Vier!26 apr. 2020 - 23:06

Volgens mij heeft huidhonger niet direct een seksuele lading, maar gaat het om gewoon fysiek contact. Die knuffel met je bejaarde moeder, de hallo-kus op de wang van een vriendin, het klopje op je rug. Een eerste levensbehoefte.

jantje
jantje24 apr. 2020 - 22:50

Huidhonger, het woord op zich heeft niet veel met seks te maken. Wat dan? Stel, je hebt een partner die ernstig ziek is. Door medicijnen op verschillende fronten uitgeschakeld is, en er niet bij stil staat / geen idee heeft dat zijn of haar partner wel eens behoefte heeft aan een arm om de schouder. Een knuffel of in bed lekker tegen elkaar aan liggen. En dat al meer dan 25 jaar. Dat gebeurd niet. En dan deze extra opgelegde beperking van mensen ontmoeten, even een babbeltje in een trein, tram of zomaar in het park. Dat is dan een extra gemis. Voor mensen waarvan hun partner is overleden is het heel erg. Maar zij Weten dat ze alleen zijn. Iemand in bovengenoemde situatie is in feite nog veel meer alleen want die kan geen kant op.

tinus1969
tinus196924 apr. 2020 - 8:55

Huidhonger is geen nieuw woord; ik kwam het meer dan 10 jaar geleden al tegen. Verder snapt Angad-Gaur niet wat er met dit woord wordt bedoeld. het gaat bij huidhonger juist _niet_ om sex ('geil'), maar om aanraken, met name knuffelen en masseren. Juist die behoefte kun je _niet_ vervangen met 'vleesvervangers'. Masturbatie verlost je misschien van je geilheid, maar niet van je huidhonger.

Folkert2
Folkert223 apr. 2020 - 19:21

Kent u die uitdrukking? Nee, en het is ook voor het eerst dat ik die term hoor. Dus wellicht ligt het ook aan bepaalde bubbels waarin newspeak naar voren komt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot23 apr. 2020 - 18:13

'de ingebakken nieuw-modernistische preutsheid mij niet bevalt.' Het woord had ook prima in een boek van Wolkers gepast.

Henri Zwols
Henri Zwols23 apr. 2020 - 17:10

Zou het kunnen zijn dat 'huidhonger' veel breder is dan geilheid en je ook gewoon eens behoefte kunt hebben aan een knuffel?

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker23 apr. 2020 - 19:19

@Henri Zwols: eens. He hele stuk komt daarom op mij neer als ongepast een stokpaardje erbij halen. Zelf heb ik ook iets tegen moderne preutsheid. Maar om een woord op de korrel te nemen dat er nauwelijks wat mee te maken heeft: nee.

Ellen Schoof
Ellen Schoof23 apr. 2020 - 16:52

Allereerst mijn oprechte medeleven met mensen die deze tijd alleen doorbrengen. Dat moet verschrikkelijk zijn. Voor mij is liefde niet hetzelfde als hitsigheid. Je kunt het wat mij betreft allebei huidhonger noemen en ik versta onder dat plastische woord, waar ik zelf geen moeite mee heb, liefde in alle betekenissen. Omdat ik huid een nogal groot orgaan vond, heb ik het woord al eerder geminimaliseerd tot het woord 'poriehonger': https://ellenschoof.nl/?p=773 Zeker in deze tijd kun je iemand verschrikkelijk missen zonder dat er een spoor van hitsigheid te bekennen is. Bijvoorbeeld zo: https://ellenschoof.nl/?p=1767 Maar goed, je kunt ook een geliefde missen, maar ook dan is hitsigheid maar een aspect van het gemis en veelal is de trigger toch de emotie die je voelt voor de ander: https://ellenschoof.nl/?p=1697 Uiteraard kan ieder hier een eigen beleving in hebben en misschien is het boeiend als mensen die ook delen, naast hun mening over het woord.

7 Reacties
Ellen Schoof
Ellen Schoof23 apr. 2020 - 18:42

Drie keer hetzelfde woord in een reactie is niet bepaald fraai voor een dichter. Maar ik had even geen zin om een ander woord te gebruiken.

Baron von Kleef
Baron von Kleef23 apr. 2020 - 20:30

De teller staat nu op vijf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2020 - 8:10

Dank voor uw medeleven. Mijn naasten wonen 1200 km verderop en mijn vrienden ook niet om de hoek. Voorlopig valt het uit te houden.

Ellen Schoof
Ellen Schoof24 apr. 2020 - 15:42

@Baron, tot het meest minimalistische detail naspitten van woorden en zinnen is het mooiste dat er is! Zeker met andere mensen samen.

Ellen Schoof
Ellen Schoof24 apr. 2020 - 15:43

@Danielle, goed te horen. Noorwegen lijkt er tot nu toe goed doorheen te komen, is het niet?

Baron von Kleef
Baron von Kleef24 apr. 2020 - 17:14

Word. (US)

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2020 - 22:14

Ellen Schoof 24 april 2020 at 17:43 Noord Noorwegen kwam als eerste in de problemen en dat patroon is nog goed te zien.

Baron von Kleef
Baron von Kleef23 apr. 2020 - 15:17

"Wellicht dat vleesvervangers verlichting kunnen brengen." Vleesvervanger als in opblaaspop? Die dingen zijn niet goedkoop... heb ik mij laten vertellen.

6 Reacties
OlavM
OlavM23 apr. 2020 - 19:13

Kan ook een lapje vlees uit de koelkast zijn, zoals Philip Roth ooit beschreef.

OlavM
OlavM23 apr. 2020 - 19:15

In "Portnoy's Complaint", als ik me niet vergis.

Baron von Kleef
Baron von Kleef23 apr. 2020 - 19:35

OlavM Ik verkies dan toch de opblaaspop boven een grote homp paarsachtige, rauwe lever uit de koelkast. Opgewarmd daarentegen...moeilijke keuze.

Baron von Kleef
Baron von Kleef23 apr. 2020 - 19:39

"Well, where is this right mind on that afternoon I came home from school to find my mother out of the house, and our refrigerator stocked with a big purplish piece of raw liver? I believe that I have already confessed to the piece of liver that I bought in a butcher shop and banged behind a billboard on the way to a bar mitzvah lesson. Well, I wish to make a clean breast of it, Your Holiness. That—she—it—wasn't my first piece. My first piece I had in the privacy of my own home, rolled around my cock in the bathroom at three-thirty-and then had again on the end of a fork, at five thirty, along with the other members of that poor innocent family of mine. "So. Now you know the worst thing I have ever done. I fucked my own family's dinner."

Baron von Kleef
Baron von Kleef23 apr. 2020 - 19:41

@OlavM :-) Thanx!

OlavM
OlavM24 apr. 2020 - 21:07

@ Baron von Kleef: Dat heb je snel gevonden, die tekst! :)

Freek3
Freek323 apr. 2020 - 15:16

[Wellicht dat vleesvervangers verlichting kunnen brengen.] Of natuurlijk echt huid eten, van koe, varken of kip, er valt zeker iets lekkers van te maken!

2 Reacties
MountEverest
MountEverest23 apr. 2020 - 15:48

@Freek Dat doet me denken aan uitgebakken spek met het zwoerd er nog aan. Ik vraag me af of dit nog steeds gegeten wordt, ik moet er niet aan denken. Er zijn trouwens heel veel gerechten met buikspek, met of zonder zwoerd.

Freek3
Freek324 apr. 2020 - 12:45

Ik eet met enige regelmaat koeienhuid. Je moet weten hoe je het moet klaarmaken, maar dat kun je aan mijn Indonesiche vrouw wel overlaten... Dat zou voor zwoerd ook gelden, maar varkens zijn uit den boze voor haar.