Joop

Hugo de Jonge probeert eigen app-berichten uit coronaperiode angstvallig geheim te houden

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6161 keer bekeken
  •  
ANP-464546334

Minister Hugo de Jonge (CDA) wil dat zijn sms- en appberichten uit de coronaperiode geheim blijven. Dat meldt de Volkskrant, De Jonge – tegenwoordig minister van Volkshuisvesting – heeft er bij zijn oude ministerie van Volksgezondheid op aangedrongen het openbaarmaken van de berichten tegen te houden.

De krant heeft een brief van De Jonge in handen die hij op 10 november 2022 aan het ministerie van Volksgezondheid (VWS) stuurde. Daarin schreef hij dat VWS naar zijn mening veel te ruimhartig was met het voornemen om whatsappberichten van tijdens de coronacrisis openbaar te maken. Volgens De Jonge is er geen noodzaak dat de inhoud van zijn berichten aan andere kabinetsleden of aan Kamerleden bekend wordt. De krant had via een beroep op de Wet open overheid (Woo, eerder Wob) om het berichtenverkeer gevraagd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) had eind augustus al een waarschuwing afgegeven aan VWS dat correspondentie tussen bewindspersonen niet openbaar gemaakt mocht worden. VWS leek dat in eerste instantie wel van plan te zijn, maar draaide na de brief van De Jonge – bijgestaan door zijn topambtenaar – dat besluit alsnog terug. Volgens het ministerie zou met het openbaren “de eenheid van kabinetsbeleid” in gevaar zijn. Ook de geplande openbaarmaking van het berichtenverkeer tussen De Jonges politiek assistent en Kamerleden werd teruggedraaid.

Toen het huidige kabinet-Rutte aantrad, werd een nieuwe bestuurscultuur beloofd, waarin de bewindspersonen meer inzage zouden geven in hun werkwijze. Dat veranderde toen bleek dat premier Rutte zelf maling had aan het bewaren van zijn berichten en deze naar eigen inzicht wiste. Nadat de Volkskrant vervolgens probeerde om via andere bewindspersonen alsnog inzage te krijgen in de berichten van Rutte, was het Hugo de Jonge die als eerste verklaarde dat “voortaan al het chatverkeer tussen ministers geheim was”.

Volgens hoogleraar staatsrecht Wim Voermans is het kabinetsbeleid om de onderlinge communicatie strikt geheim te houden, onhoudbaar. Eerder al noemde hij het verborgen houden van de berichten ‘in strijd met zowat alle openbaarheids- en archiefregels die we hebben.’ Ook de topambtenaar van De Jonge erkent dat het verbod op openbaarmaking kan sneuvelen bij de rechter, zo blijkt uit een memo. De Jonge gaf eerder zelf wel inzicht in berichten nadat bleek dat hij een rol had gespeeld in de mondkapjesdeal met pandemieprofiteur Sywert van Lienden, nadat hij daar eerst over had gelogen. Het alsnog vrijgeven van een deel van zijn berichten, was volgens De Jonge “een uitzondering”.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

onyxcumulus
onyxcumulus11 mrt. 2023 - 8:47

Nu maakt men mij wel nieuwsgierig en zou ik willen weten wat we allemaal niet mogen weten van Hugo

D.Meijer
D.Meijer10 mrt. 2023 - 15:17

Gewoon open aat maken! Wat heeft onze Hugo te verbergen? De Wob moet toch gewoon worden nagekomen! Wij moeten ons toch ook aan de wet houden!! Anders,wegwezen!!!

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 mrt. 2023 - 20:18

We zouden hiertegen kunnen demonstreren en eisen dat de WOB nagekomen word. Al zullen we dan vast 'radicaal' zijn en door de politie in de gaten gehouden worden

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa10 mrt. 2023 - 12:14

‘in strijd met zowat alle openbaarheids- en archiefregels die we hebben.’ Iemand die stelselmatig de wet overtreed, is dat een crimineel? En deze dwaas gaat zogenaamd de woningcrisis oplossen?

Farmer2
Farmer210 mrt. 2023 - 6:14

Hij had bij vandaag weer vele woorden nodig om niets te zeggen ! ( gisteren bij Vandaag Inside ) Zucht ! Woningen er bij wordt ook niks !

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 mrt. 2023 - 19:08

De Jong heeft een probleem en Rutte krijgt er steeds meer. Rutte wil geen boeren, toeslagenouders of Groningers in publiek bij Vandaag Inside! Dan wordt zijn ouwe jongens krentenbrood gebazel het podium ontnomen, hij kan niet met gefundeerd wantrouwen overweg. Kaag is qua populariteit ook aardig onderweg. En sinds september wil de meerderheid nieuwe verkiezingen. https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/vernietigend-rapportcijfer-van-33-voor-kabinet-meerderheid-wil-liever-nieuwe-verkiezingen/

Joop  den Uil
Joop den Uil9 mrt. 2023 - 17:19

De Volkskrant brengt het bericht ... 3 dagen voor de verkiezingen. De Jonge praat zichzelf er wel weer uit maar zijn positie -op huizen- zal geen stevige basis meer hebben, en -hopelijk- ervoor mede zorgen dat er eind 2023 2e K verkiezingen zullen zijn. Ik had de VK hoog zitten maar afgelopen maand zijn ze wel z-e-e-r op de hand van een zekere partij (die het niet verdient bestaansrecht van enige waarde te hebben).

1 Reactie
PVDB2
PVDB210 mrt. 2023 - 10:45

3 dagen voor de verkiezingen is niet goed natuurlijk, want je licht de lezers in. 3 dagen na de verkiezingen heb je de mensen onthouden van informatie. Ook niet goed. Je kan het beter er beter voor zeggen. Is overigens geldig voor elke krant. Alleen is de ene krant er meer mee bezig als de andere.

Pera71
Pera719 mrt. 2023 - 17:11

Het is wenselijk dat de overheid hier, net als bij alle andere gebieden, oprnheid van zaken geeft. Wappies zullen er wel een draai aan geven door twijfel te zaaien over de achterliggende wetenschap van het coronabeleid. Zo wordt in Groot-Brittanie de regering beschuldigd van ‘angstzaaien’ over de alfa-variant. Dat was echter hard nodig, want ondanks de strenge maatregelen vielen er spoedig bijna 2000 doden per dag in Groot-Brittanie; de vaccinatiecampagne was net begonnen. De kans is groot dat uit de appjes mede blijkt dat de regering te weinig heeft gedaan, oa te weinig mondkapjes in het begin, het niet doorvoeren van FFP2, en te laat boisteren eind 2021. Het dou fijn zijn dat er meer in de openbaarheid komt.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 mrt. 2023 - 19:20

Inmiddels is uit en te na bewezen dat mondkapjes niet werken. Hou er over op. 2000 doden per dag op 68 miljoen inwoners, is omgerekend 210 per dag voor Nederland 17 miljoen inwoners. Volgens het CBS overlijden er zonder covid standaard 2900 mensen per week, dat is 414 per dag. Dat is dan 4000 per dag standaard in Groot Britannie zonder covid. Goochelen met absolute (dramatische) getallen is misleidend aangaande de ernst van een crisis, gebruik percentages voor een helder beeld.

Gerygrr
Gerygrr10 mrt. 2023 - 12:16

Doomsday, Kijk naar de cijfers ziekteverzuim, die blijven stijgen…. Post corona is wellicht nog schadelijker dan sterftecijfers.