Joop

‘Hugo de Jonge minister van Volkshuisvesting maken is een nare streek’

  •  
03-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1187 keer bekeken
  •  
ellendeckwitz
Het lijkt misschien niet zo gek om Hugo de Jonge minister van Wonen te maken, zegt Druktemaker Ellen Deckwitz bij De Nieuws BV. Na de eerste lockdown had half Nederland immers een verhuiswens. Maar: “Hugo de Jonge is geen planoloog. Hij is een korte-termijndenker die op een lange-termijndossier werd gezet. Een uitgeputte man die terechtkwam op een positie zonder eigen ambtenaren met amper eigen budget.”
“Het zou toch fijn zijn als hij ergens werd geplaatst waar hij verstand van heeft. Hem minister van Volkshuisvesting maken is gewoon een nare streek. Want weer komt De Jonge op een plek terecht waar de protesten welig tieren, waar de nood hoog is, en weer heeft hij amper middelen.”
“Aangezien Rutte, er getuige al die extra bewindspersonen, geen moeite mee heeft om nieuwe ministersposten in het leven te roepen, vraag ik me af waarom hij De Jonge niet gewoon minister van Metaforen heeft gemaakt. Of van schoeisel. Of desnoods van zondebokken. In ieder geval van iets waar hij wel ervaring mee heeft.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

EenMening
EenMening4 jan. 2022 - 13:58

Capabele mensen werken vaak in he bedrijfsleven. Daar moet je presteren anders gaat de tent failliet. De meeste van deze mensen hebben geen trek in de politiek. Dat kan zijn omdat ze veel meer verdienen dan een minister of dat ze geen zin hebben in de stroperigheid van de politiek. Daarom moet je zuinig zijn op degenen die daartoe wel bereid zijn, zoals Micky Adriaansens, tot voor kort directeur van TwynstraGudde en lid van de Eerste Kamer voor de VVD. In zo iemand heb ik meer vertrouwen dan in De Jonge of Kaag. Iemand die niet uit het bedrijfsleven komt, maar wel een bijzondere carrière heeft doorlopen, is de 35-jarige Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Wiersma, zoon van een snackbareigenaar, is een zogenoemde stapelaar. Zijn ouders vonden de mavo goed genoeg, maar na de havo en een hbo-studie schreef Wiersma zich in een studie sociologie. Wiersma had wel een voordeel, van zijn vader heeft hij ongetwijfeld hard leren werken.. Maar voor het overige heeft hij waarschijnlijk alles alleen moeten doen. Hij zou bij uitstek moeten weten hoe je kansarme leerlingen moet stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. https://nos.nl/index.php/collectie/13886/artikel/2411774-stapelaar-dennis-wiersma-vvd-wil-zich-inzetten-voor-latere-generaties

Cam Millo
Cam Millo4 jan. 2022 - 10:52

“Het zou toch fijn zijn als hij ergens werd geplaatst waar hij verstand van heeft Zoals?

Déjà vu
Déjà vu3 jan. 2022 - 21:14

Maak de Jonge minister van kerk-restauratie. Dan treft zijn competentie alleen degenen die op hem gestemd hebben. Is dat ministerie er niet: creëer het dan.

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jan. 2022 - 7:56

Goed idee! Dan kunnen ze voor volkshuisvestiging misschien een echte stedenbouwkundige of een goede planoloog zoeken. Die zijn er zat in dit land. Probleem is alleen dat mensen die echt wat kunnen meestal geen zin hebben in de domheid en het onbenul wat kenmerkend is voor de politiek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jan. 2022 - 11:03

Onder stedebouwkundigen resp planologen heerst geen consensus. Er zijn er genoeg die naar mijn mening niet de vrije hand zouden moeten krijgen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jan. 2022 - 11:58

'Onder stedebouwkundigen resp planologen heerst geen consensus.' Onder politici wel? Je hebt zeker een punt wat betreft dat ontbreken van consensus, de vraag is of je die altijd nodig hebt. Wat het beste ontwerp is, is in die vakgebieden altijd subjectief. Echter, de kans dat je iets goeds krijgt is wel aanzienlijk groter met toppers op die vakgebieden dan met een omhoog gevallen ex-directeur van een basisschool.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jan. 2022 - 12:20

[Onder politici wel? ] Ook niet uiteraard. Wat De Jonge speciaal geschikt zou maken voor deze post zou ik ook niet weten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jan. 2022 - 12:26

PS Ook de Nederlandse monumenten verdienen meer aandacht (en geld).

chwiedijk
chwiedijk3 jan. 2022 - 19:53

Volkshuisvesting is een groot probleem. Daar heb je een grote geest voor nodig. Heeft De Jonge die?

Joop den Uil2
Joop den Uil23 jan. 2022 - 18:58

woningbouw ? oeps: veiligheidsschoenen dus .. zijn lichtblauwe stappertjes met sterren kunnen de kast in... had ie aan gedacht anders was hij wel in Defensie gestapt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2022 - 17:46

Hugo heeft gewoon veel schoenen, daar kun je dan ook veel inschuiven. Als je kijkt wat er uit Rutte zijn hoofd allemaal verdwenen is, dan kan daar weer heel veel bij. En ach Wopke. die draagt nu nog een grotere koffer!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2022 - 19:12

die draag nu een nog grotere koffer!

Thuiszitter
Thuiszitter3 jan. 2022 - 15:19

Het zou toch fijn zijn als hij ergens werd geplaatst waar hij verstand van heeft. —- Havo klantje met leraren basisschool opleiding waar zal zo’n iemand nu goed in moeten zijn op niveau van de tweede kamer ? Deze man wordt te hoog ingeschat , naar mijn idee.

2 Reacties
JoepJos
JoepJos3 jan. 2022 - 18:55

Maar het was toch zo belangrijk dat ook mensen zonder universitaire opleiding, net als vroeger, in de regering en tweede kamer kwamen? Zodat alle lagen zich vertegenwoordigt zien? Of geldt dat voor iedereen behalve HBO'er Hugo de Jonge?

Thuiszitter
Thuiszitter3 jan. 2022 - 19:53

Je valt in herhaling .

Vladimir_Bukanin
Vladimir_Bukanin3 jan. 2022 - 14:37

Beetje flauw om over Hugo's schoenen te beginnen maar goed, niemand heeft De Jonge een pistool op zijn hoofd gezet en hem gedwongen minister van Volkshuisvesting te maken. Er was vast nog wel een leuke provincieplaats te vinden waar hij burgemeester kon worden. Dat is met Buma ook gelukt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jan. 2022 - 14:32

Weet u - ik lees hier niets over zijn afscheidkadootje aan het Noorden van het land [Als het aan De Jonge ligt, mag UMCG over twee jaar geen hartoperaties meer uitvoeren bij kinderen met een hartafwijking. Ook complexe hartoperaties bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking mogen dan niet meer worden uitgevoerd door het Groningse ziekenhuis. “Een onbegrijpelijk besluit”, vertelt Van Der Zee aan de Groningse regionale omroep. De UMCG-bestuurder stelt dat De Jonge ’totaal voorbij gaat aan het belang van kinderhartzorg in het UMCG voor Noord-Nederland’ en dat zijn beslissing ‘getuigt van een Randstedelijke en Haagse visie op de zorg.’] https://www.oogtv.nl/2021/12/umcg-denkt-na-over-juridische-stappen-als-den-haag-kinderhartchirurgie-niet-in-groningen-laat-blijven/ Nog even demissionair zoiets belangrijks kapot maken - dan hebben we hier toch echt te maken met een beroepssloper - geef die man een post elders waar ie geen kwaad kan . Visboer lijkt me wel iets voor m .

3 Reacties
gimli55
gimli553 jan. 2022 - 15:19

@Griezel in post-gezellig Nederland Was het maar alleen het Noorden, Zijn voorstel is om van de 5 kinderhart chirurgie plekken er 3 te sluiten en alles in Rotterdam, wat toevallig zijn woonplaats is en Leiden. Er is nu al een wachtlijst voor de operaties en je kunt je wel voorstellen wat dat voor de zorg gaat betekenen. Ik verwacht niet dat die chirurgen en ander gespecialiseerd personeel simpelweg gaan verhuizen naar de overgebleven centra. A'dam en Leiden raken naast Groningen hun centrum ook kwijt. Aan de patiëntjes en hun familie is helemaal niet gedacht bij dit plan, of aan de al opgedane ervaring van de centra. De smoes van centralisatie met de garantie van genoeg ervaring is ook uitgevoerd bij het ontmantelen van ons ziekenhuis in Hoogeveen. Er is geen kinder, kraam, IC en EHBO meer. Afgelopen week is een kennis van mij bevallen in Zwolle, hier 35 minuten rijden vandaan. Assen zat vol, Emmen ook, en de enige plek was 35 min via de snelweg weeën opvangen en hopen dat je op tijd komt. Alles is goed gegaan, maar dat kan ook anders. Ons ziekenhuis met kraamafdeling was 5 minuten rijden, ooit hoorde het bij de beste 10 ziekenhuizen van Nederland. Vakkundig afgebroken door fusie drift en marktwerking. Ook onder de verantwoordelijkheid van de regeringspartijen van weleer. De slopers van de maatschappij en ze gaan gewoon door op een ander departement.

JoepJos
JoepJos3 jan. 2022 - 18:56

Maar het was toch zo belangrijk dat ook mensen zonder universitaire opleiding, net als vroeger, in de regering en tweede kamer kwamen? Zodat alle lagen zich vertegenwoordigt zien? Of geldt dat voor iedereen behalve HBO'er Hugo de Jonge?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jan. 2022 - 12:41

Erg jammer dat de positie van een academisch ziekenhuis zoals het UMCG verzwakt wordt. De afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde van het Scheper Ziekenhuis Emmen sloten in 2017 omdat er geen kinderartsen te vinden waren. Als specialisten niet in Emmen willen/kunnen gaan werken kun je ze niet dwingen. Dat geldt helaas ook voor andere ziekenhuizen in de periferie.

Jonas Cohen
Jonas Cohen3 jan. 2022 - 14:19

The people get the leaders they deserve...

1 Reactie
Zandb
Zandb3 jan. 2022 - 16:38

Jonas In het Engels is dat net zo'n nietszeggende vaststelling als in het Nederlands.

Waarmaarraar
Waarmaarraar3 jan. 2022 - 14:04

"Want weer komt De Jonge op een plek terecht waar de protesten welig tieren, waar de nood hoog is, en weer heeft hij amper middelen.'' Die heeft hij ook niet nodig. Minister de Jonge zou bijvoorbeeld de commerciële woningcorporaties die sociale huurwoningen met dikke winst verhuren kunnen opdragen om met geleend geld heel veel nieuwe huurwoningen te gaan bouwen. Met lage huur ook nog want de financieringskosten zijn laag, woningcorporaties kunnen immers poen lenen voor zeg 30 jaar lang tegen zeer lage rente. Verder zou minister De Jonge kunnen eisen dat commerciële woningcorporaties niet langer dikke winst maken op bestaande huurwoningen door de huren te verlagen. Commerciële woningcorporaties zeggen die hoge huren te moeten eisen van huurders omdat ze de winst nodig hebben nieuwe woningen te kunnen bouwen. Lariekoek natuurlijk, iedere vastgoed speculant/woningeigenaar leent zich het apezuur en dat is echt niet voor niks. Waarom zou je sociale huurders dat voordeel van lage rente misgunnen als minister. En dan hebben we het nog maar niet over de reden die helemaal uit het ongerijmde komt. Door de mega stijgende woningprijzen maken woningcorporaties niet alleen dikke winst op de verhuur maar ook op het onroerend goed zelf. Gevolg, woningcorporaties moeten miljarden winstbelasting afdragen aan de schatkist (Kaag). Daardoor zouden er liquiditeitsproblemen ontstaan. En dat niet alleen ook weer minder woningen gebouwd kunnen worden. Dus moeten er wel steeds hogere huren worden opgehoest door sociale huurders. Ook daar ligt de oplossing voor minister De Jong voor de hand zonder dat hij daar poen voor nodig heeft. Simpel eisen dat de winst op prijsstijging van onroerend goed wordt uitgekeerd aan huurders (huurverlaging). Dan hoeft er immers ook geen winstbelasting te worden betaald. Rutte c.s. heeft verzonnen dat de jaarlijkse verhuurbelasting die alleen sociale huurders elk jaar uit de mond moeten sparen (en door woningcorporaties afgedragen aan de schatkist) wordt verminderd. Maar niet heus. Sociale huurders moeten elk jaar weer 2 miljard blijven ophoesten alleen hoeven de commerciële woningcorporaties die strak niet meer af te dragen aan de schatkist. Gevolg, de winst en daarmee de winstbelasting die moet afgedragen aan de schatkist gaat weer omhoog De oplossing voor minister De Jonge ligt ook hier weer voor de hand. Schaf de verhuurbelasting echt af en laat met eenzelfde bedrag de huren verlagen. En als de minister van financiën het daarmee niet eens is waarom dan voor de verandering niet 1 keer een villabelasting invoeren? Of subsidie afschaffen. Kappen met hypotheekrente aftrek. Kappen met vrij van vermogensbelasting sparen (overwaarde) in de villa. Niet over een paar jaar maar nu kappen met €100.000 schenken aan de eigen kinderen (en die van de buren e.d.) voor de villa, vrij van schenkbelasting. Kappen met sterk verlaagde overdrachtsbelasting etc. Kappen met klimaatsubsidie, laat staan verhogen voor villa isolatie, warmtepomp etc. zoals nu het plan is.

3 Reacties
LaBou
LaBou 3 jan. 2022 - 17:28

Hoeveel accounts houdt je er eigenlijk op na, kees?

Karingin
Karingin3 jan. 2022 - 18:43

Maar verder gaat het wel goed met je?

Cam Millo
Cam Millo4 jan. 2022 - 10:54

@LaBou 3 januari 2022 at 18:28 Hoeveel accounts houdt je er eigenlijk op na, kees? Nieuw jaar nieuw begin met dezelfde kolderieke onzin...

lmgikke
lmgikke3 jan. 2022 - 13:36

Hofnar is een belangrijke functie. Onderschat dat niet.

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2022 - 13:29

Niet alleen de Jonge krijgt een post die hij vrij zeker niet aan zal kunnen. Ook Kaag komt op een bijzonder moeilijke plek zonder enige affiniteit met financiën. Wat te denken van Ollongren op defensie? Hoekstra op Buza en die dame op justitie… allemaal totaal onlogische benoemingen van lieden die de betreffende post niet aan zullen kunnen. De ergste van allemaal is de MP. Daarvan weten we uit ervaring dat hij niet op die plek hoort.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jan. 2022 - 14:35

Je begrijpt niet wat hun functie is . Ze komen om te slopen, niet om te besturen. En iedereen kan slopen.

Winterdepressie
Winterdepressie3 jan. 2022 - 14:54

De Jonge is het schoolvoorbeeld van een complete nitwit die de politiek is ingesukkeld omdat hij zelf niet geschikt was om zijn fopleiding christenschoolmanager uit te oefenen. In de politiek is hij vervolgens omhoog ge-peter-principled om keer op keer op functies uit te komen waar hij niets te zoeken heeft. Het is dus een type 2 politicus. De politiek in omdat je niets kan. Niet veel beter dan de type 1 variant die politiek slechts als middel ziet om zichzelf te verrijken.

Poeh, poeh
Poeh, poeh3 jan. 2022 - 15:23

Als we Kaag een beetje buitenland er bij laten doen en Hoekstra wat financiën, dan kunnen de grootste blunders op die beide ministeries voorkomen worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 jan. 2022 - 15:33

@winterpret het is toch ook een beetje zo tegenwoordig dat als je wat kunt je in het bedrijfsleven gaat werken en dat de kneusjes voor ze in de politiek de boel mogen verstieren?

JoepJos
JoepJos4 jan. 2022 - 8:17

@Poeh. Hoekstra is net zomin econoom (want rechten- en geschiedenisstudie) als Kaag. Hoe de eerste het gaat doen als minister van Buitenlandse zaken zonder enige opleiding of werkervaring op dit gebied is erg interessant.