Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hugo de Jonge heeft met deze baan duidelijk te hoog gegrepen

  •  
13-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
48766065342_9bfc723d5d_c

© cc-foto: Gerard Stolk

Zouden ze bij de regering cynisch genoeg zijn te denken: laat de tijd zijn werk doen? Als het over een paar maanden ontslagen regent, zijn ze blij met deze fooi
Als wethouder van Rotterdam was Hugo de Jonge al een grijze muis, zijn huidige positie is duidelijk te hoog gegrepen. Dat bleek overduidelijk uit de Kamerdebatten van woensdag. Daar verschool hij zich achter het Outbreak Management Team (OMT) toen een politieke donderbui uitbrak over zijn onberaden plan om onder strafbedreiging burgers te dwingen in quarantaine te gaan.
Hij zal van een koude kermis thuis komen als deze raad van experts tenminste ruggengraat heeft en de leden beseffen dat het niet hun opdracht is bewindslieden uit de wind te houden. Het OMT doet op wetenschappelijk bewijsmateriaal gegronde uitspraken over wat er moet gebeuren en op welke schaal. Niet hoe.
Zolang er tegen het coronavirus geen kruid gewassen is, kunnen we als samenleving alleen maar proberen besmetting tegen te gaan. Daarvoor gebruiken wij methodes die al in de middeleeuwen zijn ontwikkeld: quarantaines, lockdowns, afstand houden. De vormgeving van dit alles is een zaak van politiek en bestuur. Hugo de Jonge en het kabinet moeten bij zichzelf te rade gaan. Daar zijn ze voor. Zij moeten de keuze maken tussen overreding en strafbedreiging, niet de experts.
Diezelfde woensdag werd duidelijk wat tot dit voorstel had geleid: het was een paniekmaatregel. Na de persconferentie van verleden week was meteen gebleken dat de GGD en de hele gezondheidszorg bij lange na nog niet klaar zijn voor een tweede coronagolf , terwijl de politiek had besloten na zoveel vermoeienissen eens lekker te gaan uitblazen op de camping. Van het tot hielen likken geneigde gedeelte van het journaille kreeg Hugo de Jonge nog complimenten omdat hij de hele tijd “vanuit zijn voortent” met een videoverbinding had zitten regeren.
De gevolgen daarvan zijn inmiddels duidelijk: in de ziekenhuizen is men nog steeds niet bekomen van de eerste coronagolf. Geen mens weet hoe men straks de boel overeind houdt als corona opnieuw toeslaat: of de pogingen daartoe wéér ten koste gaan van andersoortige zorg en de behandeling van levensbedreigende ziekten. En of dan bij gebrek aan voldoende IC-bedden je moet dobbelen voor je leven.
Behalve applaus en de eretitel “zorghelden” heeft het personeel in de gezondheidszorg en de oudeliedengestichten geen bal gekregen. Zelfs een eenmalige bonus wist men in Den Haag niet voor elkaar te krijgen, laat staan de reeds jaren noodzakelijke salarisverhoging.
Het argument “geen geld” gaat niet op. Daarvoor staat er een te grote blauw geschilderde Boeing in de kamer. Dit leidde woensdagavond tot een gênante farce. Een groot aantal kamerleden van de regeringspartijen verliet ijlings het Kamergebouw toen een motie in stemming dreigde te komen over een onmiddellijke en structurele salarisverbetering. Liever dan bij hand opsteken tégen te stemmen, namen zij de vlucht. Bij Op1 liet Diederik Gommers tussen de regels door weten dat men van mensen die zó behandeld worden, geen wonderen kan verwachten.
Was dat het? De regering blijkt ook nog eens op het verkeerde been te zijn gezet door de leiding van de GGD. Deze dienst heeft maandenlang volgehouden in staat te zijn om de bevolking massaal op corona te testen terwijl de leiding wist dat het tegendeel het geval was. Dat blijkt uit interne stukken in handen van het NOS Journaal. De dag na Ruttes persconferentie kwam de aap uit de mouw toen bleek dat het in Amsterdam en Rotterdam uit de hand liep met het contactonderzoek. De GGD kreeg dat niet meer voor elkaar en riep daarom de geteste burgers op dat massaal rondbellen en adviseren tot quarantaine dan zelf maar ter hand te nemen. Detail: men zoekt voor de nabel-teams personen met een hbo denk- en werkniveau. Beloning voor dit tijdelijke werk: 11 euro bruto per uur. Misschien moeten er bij de GGD eens wat ontslagen vallen of, zoals ze het aan de top meestal doen, enkele suggesties aan specifieke dames en heren uitgaan om de eer aan zichzelf te houden. Daar zal het evenwel niet van komen want je wordt er niet zo snel uitgerot op dit soort functieniveaus.
Zouden ze bij de regering cynisch genoeg zijn te denken: laat de tijd zijn werk doen? Als het over een paar maanden ontslagen regent, zijn ze blij met deze fooi? En dan bedenkt het zorgpersoneel zich wel drie keer voor het wegloopt van een vaste baan. Laat die loonsverhoging nog maar even wachten.
Het publiek kijkt met toenemende verbijstering toe. Inmiddels is niet langer Hugo de Jonge de ster aan het fundament maar de 94-jarige Jan Hoek die de jeugd met een beroep op zijn miserabele jeugd vol oorlog en geweld tot voorzichtigheid maant.
Hij kreeg onmiddellijk applaus van de bewindsman. Zo worden de jongeren tot zondebok gemaakt en er zijn natuurlijk  altijd wel wat verwaten tieners te vinden die voor de draaiende camera domme opmerkingen willen maken. Dat zou met boomers op het leugenbankje net zo goed lukken maar zij ontspringen de dans. Datzelfde geldt voor de honderdduizenden die met dit mooie weer elke dag bij elkaar kruipen op het stand.
Natuurlijk: er worden wel voorbeelden gesteld: een klein supermarktmannetje (en niet Albert Heijn) moet veertien dagen dicht omdat hij te veel klanten tegelijk tussen de schappen had lopen. Café’s gaan op slot omdat de kasteleins de coronaregels onvoldoende gehandhaafd hebben. Het is al jaren zo dat de overheid haar centrale taak, wetshandhaving op deelgebieden aan burgers uitbesteedt en vervolgens sancties oplegt als deze amateurs er te weinig van bakken.
Zo blijft er van het vertrouwen in de overheid weinig over.
Het is alles bij elkaar een trieste vertoning. De vlucht van zoveel politici toen kleur bekend moest worden en consequenties getrokken, was maatgevend voor de stand van het land.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

OlavM
OlavM17 aug. 2020 - 0:19

Ook ik heb er geen enkele behoefte aan voor Hugo de Jonge in het krijt te treden, maar ik denk echt dat het ook voor elke andere minister -van welke partij dan ook- praktisch ondoenlijk is het goed te doen in de huidige corona-omstandigheden. Het is een totaal nieuw virus, dat heel bijzondere -en wisselende- eigenschappen blijkt te hebben. Het organiseren van "lockdowns" -van welk kaliber dan ook- is een enorme klus. Het voortdurend positie kiezen tussen de min of meer tegengestelde belangen van enerzijds de volksgezondheid en anderzijds ondernemers (i.v.m. verliezen en faillissementen) en werknemers (i.v.m. ontslagen en werkloosheid) is uiterst ingewikkeld, al zullen de eerste uteindelijk het zwaarst moeten wegen, als het erop aankomt. Het test- en contactopsporingsbeleid is niet eenvoudig effectief op te zetten en uit te voeren. Het inschatten van de zich ontwikkelende gevolgen van het vieren van de touwen is een kwestie van zoeken en tasten. Enz. enz. M.a..w.: ik heb het bruine vermoeden dat een andere minister het niet zo veel beter had kunnen doen. Al is het onder strafbedreiging burgers, die contact hebben gehad met besmette personen, willen dwingen in quarantaine te gaan, ook al hebben die zelf geen klachten, inderdaad een nogal domme, en m.i. rechtens onhaalbare zet. Intussen weet Rutte, die zo glad is als een aal, zelf nog steeds de minste kleerscheuren over te houden van dit alles, lijkt het. . Een andere kwestie vind ik het wegrennen uit de Tweede Kamer van volksvertegnwoordigers om niet hoofdelijk te hoeven stemmen. Inderdaad een niet minder dan beschamende vertoning. De werkers in de zorg hebben recht op een reële inkomstenverbetering, zo veel is duidelijk. De in het begin als mogelijk ingeschatte 90 miljard euro die maximaal voor de corona-crisis zou kunnen worden ingezet, is nog lang niet bereikt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2020 - 10:18

De GGD is uitgegaan van de cijfers zoals die waren gedurende de lock-down?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2020 - 10:01

De heer de Jonge doet volgens mij gewoon wat CDA en VVD willen dat hij doet. De veiligheidsregio waren zeer teleurgesteld overigens dat hij werd teruggefloten m.b.t. die strafbaarheid al vonden zij normale boetes wel genoeg. Je kunt iemand die geen instrumenten heeft niet verantwoordelijk maken en dat is wat nu wel gebeurt. Zo heeft zo dadelijk niemand meer verantwoordelijkheid. Misschien is dat wel wat de politieke partijen willen en zeker de coalitiepartijen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2020 - 8:39

Ja maar Han, ze waren op vakantie! En dan het beschamende gedrag van de kamerleden van de coalitie. Maar ook op gemeentelijk niveau laat men het afweten door al die vrijblijvendheid. De ene gemeente zegt; Ik moet de Belgen uit een rood gebied kunnen weren als vakantieganger, de andere zegt; Nee hoor ze zijn hier van harte welkom. Dit terwijl de aantallen besmettingen juist daar stijgen. En dit terwijl veel besmettingen vanuit het buitenland juist uit België komen, dat is op de RIVM site al weken te zien. Al moet je met zo'n GGD je bij alles afvragen natuurlijk of het het klopt, de RIVM registreert immers vanuit hun contactonderzoek. Dat heb je bij gebrek aan centrale regie en doortastend optreden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2020 - 8:26

De GGD heeft ze inderdaad voor de gek gehouden en blijkbaar informeert de Jonge nergens naar, hij heeft immers vakantie. Maar dan dit weer wel; https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/13/vws-miste-alarmerende-informatie-in-memo-van-ggd-a4008776 Misschien zit daar op dat ministerie ook wel iets helemaal mis. Ik weet niet of ze iets aan de Jonge hebben doorgegeven hieromtrent of op eigen houtje hebben gehandeld, wat ambtenaren, zo weten we inmiddels, niet geheel vreemd is. Soms lijkt het wel of zij degenen zijn die de politiek sturen ( politiek bedrijven) i.p.v. andersom.

1 Reactie
GHS
GHS14 aug. 2020 - 12:40

Minous: De termijn voor een minister is ( als het goed gaat) 4 jaar. Een ambtenaar zit......jaren en weet dan ook veel meer dan de Minister. De ministers zijn volkomen afhankelijk van de kennis van hun ambtenaren. ( er wordt dan ook wel gesproken over de 4e macht. (Zij kunnen een minister/staatssecretaris ondersteunen of breken). Maar even over het testen door de GGD. Om mij heen vragen mensen zich af, wat heeft testen voor zin. Je laat je testen, een dag later hoor je de uitkomst. Als het negatief is: hoera, maaaaaar een half uur later kun je besmet zijn ( loop maar eens 's middags in een supermarkt). En bovendien, als men besmet is, dan willen degenen met wie die persoon contact heeft gehad, zich niet melden ( zie het artikel in de Volkskrant, bang om in quarantaine te moeten.)

[verwijderd]
[verwijderd]14 aug. 2020 - 6:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2020 - 8:29

Dit bleek toch al vanaf het begin. Maar desondanks trek ik het graag nog wat breder nl. naar het kabinet als geheel. Ik denk dat ze daar allemaal boter op het hoofd hebben of nog steeds denken in termen van immuniteit veroorzaken t.k.v. mensenlevens. Nog niet eens wetende of dat wel houdbaar is, die immuniteit. Ze zijn m.i. enkel maar bezig met alles zo goedkoop mogelijk houden, we zien wel als iets zich aandient, en de economie.

Bouwman2
Bouwman214 aug. 2020 - 6:06

Ik vind dit een merkwaardige reactie, menner De Jonge voldoet niet, die is niet sterk genoeg in zijn optreden. Maar als De Jonge te licht is, wie is er dan zwaar genoeg. Tussen de regels door kun je lezen dat er om een sterke man gevraagd wordt, Laat ik es wat anders zeggen dan het gebruikelijke wijzen naar Victor Orbán onder vele anderen. Ik bespeur hier een magische ondertoon,. Het lijkt op kunst: het magisch realisme. In de literatuur is dat een doodlopende straat gebleken en Willink associeer ik met Dirk Scheringa, Het is niet realistisch, want De Jonge zit op zijn post en wie gaat er nu met de gedachte spelen dat als er nood iis aan verbondenheid en eenheid een appèl te doen op het tegendeel? In dat geval ge

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman214 aug. 2020 - 6:08

---ldt dat je beter kunt zwijgen en je kruis in stilte dragen.

Ejoth
Ejoth14 aug. 2020 - 5:59

Goed stuk Han, dank hiervoor. Tenenkrommend die coalitieleden die wegrennen al moet ik zeggen dat Wilders spel ook niet helemaal zuiver was. Maar toch bekruipt mij het gevoel dat de zorg op de tweede, nee tiende plaats komt bij dit kabinet. Dat gaat ze stemmen kosten en dat vind ik meer dan terecht. Eerst bejubeld nu verfoeit om het handelen tijdens de crisis. Die De Jonge is geen knip voor de neus waard zeg.

steelbutterfly
steelbutterfly13 aug. 2020 - 23:05

Goed geschreven en wat gaan we nu verder doen tegen deze bende? Ik heb wel wat gedachtes hier over, wil jij ze verwoorden?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin13 aug. 2020 - 21:32

Ik ben gaan kijken wat zorgverleners tegenwoordig zoal verdienen, ik had de indruk dat het redelijk zou zijn, als ik hiernaar kijk valt het tegen, https://www.floorzorgt.nl/floor-onderzoekt/wat-verdien-je-eigenlijk-de-zorg-alle-salarissen-op-een-rij nou heb ik begrepen dat ze er 3,8% bij hebben gekregen, de bonus van €1000,00 kan in oktober worden uitgekeerd, politie voor een karig loon dag en nacht in de vuurlinie, dit alles brengt volgens mij een fundamenteel politieke keuze aan het licht, willen we een terugtredende overheid, de publieke sector ontmantelen, beleggers onze landgenoten tot slaaf van hun harteloos systeem laten maken, als je dat zo aan de gemiddelde nederlander voorlegt, vooral het soort dat van de wieg tot het graf zekerheid verlangt verschiet die van kleur en toch kiezen ze voor Rutte, 42%, een Rutte die één ding voor ogen heeft, dit land omvormen naar dogma’s van de republikeinse VS. Aan het begin van de verantwoordingsdebat heeft Rutte een handige indeling gemaakt, verantwoordelijkheden naar m.n. Hugo de Jonge gedelegeerd terwijl hij eindverantwoordelijke is, nou is Hugo een kleurloze cda ér die een gadget als rare schoenen nodig heeft om op te vallen m.i., dat neemt niet weg dat hij zich heeft te committeren aan de plannen van Rutte, het regeerakkoord en in verband met de corona gokken op economie boven volksgezondheid, als je daarbij de bevolking losjes betrekt in corona bulletins, omdat je geen dictator wilt zijn dan is de grondhouding van Rutte m.i. niet veel anders dan die van Trump, economie boven volksgezondheid, daar zit de angel.

2 Reacties
GHS
GHS14 aug. 2020 - 15:13

Raymond B. Ik denk, dat Hr. Wilders heus wel weet, dat het moeilijk is om de motie te steunen. Dan moet er geld uitgetrokken worden. En niet te vergeten, dat dan ook andere "partijen" die het ook moeilijk hebben ook wel graag iets meer verdienen. Maar ik vermoed, dat het kabinet tegen verkiezingstijd toch wel met "iets" was gekomen en dat zou dan mooi kunnen helpen bij het kiezen van een partij. Dat is nu niet meer mogelijk. ( dus een politiek spelletje geweest).

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 aug. 2020 - 20:41

GHS, het gaat niet alleen om Wilders al heeft hij zich duidelijk geprofileerd, op wat uitzonderingen na heb ik zelden de oppositie zo eensgezind gezien, waar ze elkaar steunden, zonder elkaar vliegen af te vangen; en zeker ook de politie (leraren, al weet ik niet wat ze verdienen) willen meer verdienen, natuurlijk is dat een afweging voor de regering, wat m.i. belangrijk is dat de coalitie gevlucht is om een democratisch proces te frustreren i.p.v. te staan waar ze voor willen staan.

Kuifje3
Kuifje313 aug. 2020 - 20:39

Hoezo heeft de Jonge te hoog gegrepen? Ze hebben bij het CDA gewoon nou eenmaal niets beters in huis.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2020 - 8:42

Maar hij had wel mooie schoenen. Dat stond de jeugd wel aan!

Kuifje3
Kuifje323 aug. 2020 - 11:16

Jeugd bij het CDA ????

Daniel Blank
Daniel Blank13 aug. 2020 - 17:56

Han, goed stuk. Ieder land krijgt de regering die het verdiend. De heer De Jonge was binnen het huidige kabinet geen hoogvlieger en met een uitstraling probeert hij de schijn op te houden.

korheiden2
korheiden213 aug. 2020 - 17:21

Ik weet niet of iemand anders het beter gedaan zou hebben, maar erg vertrouwenwekkend is het allemaal niet. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die 18 miljoen inwoners heeft en ongeveer even groot is al Nederland, had zeker vier keer zo weinig dodelijke slachtoffers. Nederland test te weinig en kan nu dus blijkbaar maar moeilijk quarantaine afdwingen, ook omdat dit juridisch moeilijk ligt. In ons land de verdeling van ministersposten een partijpolitieke zaak en al vaak genoeg is gebleken dat een minister niet eens deskundig hoeft te zijn, zolang hij/zij maar 'grote bestuurlijke kwaliteiten' heeft en vooral goed ligt bij zijn/haar partij. Verder is het in Nederland moeilijk, zo niet onmogelijk, voor bewindslieden om toe te geven dat men fouten maakt. De woorden van Willem van Oranje (of hij het echt gezegd heeft is niet zeker) zijn van toepassing : '“Mijn God, mijn God … heb medelijden met mij en met dit arme volk.” .

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman214 aug. 2020 - 6:41

Nou, die geciteerde uitspraak is een legende, net als ballistisch onderzoek heeft uitgewezen dat het kogelgat in het Princenhof niet van een kogel afkomstig was. Je hebt hier te maken met een heldenstatus voor de erfprins van Oranje. die opportunisme niet vreemd was. Maar intussen komt u tóch met die bekende uitspraak aan. U voelt dus wel voor een beetje manipulatie, zag ik u laatst niet in Hoorn, bij het beeld van J.P. Coen, meneer Korheiden? De ontmythologisering lijkt me nu echt een werkje voor een historicus.

korheiden2
korheiden214 aug. 2020 - 13:01

@Bouwman : Het gaat me om de uitspraak, niet om de vraag of Willem dit werkelijk gezegd heeft. We zullen het in ons land helaas moeten doen met de huidige zwakke leiding. Humor trouwens, het zal toch zeker 30 jaar geleden zijn dat ik nog eens in Hoorn was.

Pensionada2
Pensionada213 aug. 2020 - 16:40

Een minister die het verschil niet weet tussen lineaire en exponentiële groei. Geeft het nivo van een minister wel aan. En dan een Tamara van Ark die staat te beweren dat Nederland in een crisis zit en dus echt geen geld voor de zorgmedewerkers heeft terwijl er net een cheque van 21 miljard euro voor giften naar Zuid-Europese landen is getekend door Rutte. Ze heeft gelijk dat Nederland in een crisis zit maar blijkbaar is er nog geld voldoende.

Martinel
Martinel13 aug. 2020 - 15:14

Hoe kan je sowieso veronderstellen dat een de Jonge een goede Volksgezondheidsminister zou kunnen zijn. Die man is zo dom om onder een Rutte een minister te willen zijn, want geofferd word je. Rutte gaat heen als lachende derde, dus wegstemmen die lachende clown. En wat de Jonge betreft er is een lerarentekort. Laat hij zich daar nuttig maken. Zullen zijn schoenen en zonnebankimago beter van pas komen.

Gerygrr
Gerygrr13 aug. 2020 - 13:43

Vertrouwen in de overheid? Een overheid, die bezuinigt door alles af te stoten wat van belang is? Een overheid, die vervolgens allerlei richtlijnen en voorschriften uit laat gaan naar de nieuwe verantwoordelijken? Een overheid, die daarbij structureel onderbetaalt? Een overheid, die meent, dat burgers te dom zijn om iets te snappen. Een overheid, die vertrouwt op scholing en managers die alles gaan klaren. Een overheid, die deze managers vraagt hoe ze hun werk doen. De managers voelen zich dan geroepen hun rooskleurige op papier gezette niet realistische bevindingen door te geven. De managers moeten hun eigen succes bewijzen. Zij willen ook een carrière opbouwen. Een overheid, die doof is voor kritiek en wijst naar de burger, die niet doet wat de overheid heeft bedacht. Een overheid, die nu niets beter weet dan te dreigen met straffen........ Gezondheidszorg, Onderwijs, Woningbouw, Politie en justitie, Jeugdzorg, Defensie, Belastingdienst Tja, waar gaat het wél goed?

1 Reactie
Martinel
Martinel13 aug. 2020 - 15:06

Nergens! Afbraakbeleid is aan de orde van de dag. Het wordt tijd dat de verantwoordelijken hun biezen pakken.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden13 aug. 2020 - 12:57

Ik heb net een reactie gegeven van dezelfde strekking bij : "Diederik Gommers: Tweede coronagolf mogelijk al in september, IC’s niet klaar." Ik ben het met andere woorden dus 100% met Han eens.

Tampert
Tampert13 aug. 2020 - 12:55

Ach Han, ik troost mij met de gedachte dat een ander het niet veel beter zou hebben gedaan, de ministers worden immers gekozen op basis van hun pikorde bij de coalitiepartijen en niet op hun merites in het desbetreffende werkveld.

Sonic2
Sonic213 aug. 2020 - 12:30

De CDA leden hebben ook een hele grote fout gemaakt door de Jonge te verkiezen. De Jonge is verantwoordelijk voor de Coronawet. Voor de verpleegtehuizen en de vreselijke toestanden daar en dus nu voor die quarantaine plicht. Goed stuk van Han dus. Hier zal het uiteindelijk op uit draaien.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 aug. 2020 - 12:02

Dank, Han.

1 Reactie
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg13 aug. 2020 - 12:04

Overigens: het verhaal in de Groene over de GGD'en (en vooral de totáál uitblijvende communicatie vanuit Den Haag naar deze dienst - meestal moesten ze nieuwe proefbalonnen via de persconferenties van het kabinet horen) maakt óók duidelijk hoe ongelooflijk schofterig de politiek omgaat met de mensen in de vuurlinie.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 aug. 2020 - 11:14

Maar meneer van der Horst, ik vind de Jonge voornamelijk zielig, net zo zielig als een leraar die voor een klas van 17 miljoen klierende leerlingen staat en alles al geprobeerd heeft om er nog een beetje orde in te krijgen. Even had hij nog de hoop dat de oudere leerlingen hem zouden helpen, maar nu blijkt zijn dat gewoon de ergste rotzooimakers. Als bulldozers gaan ze door de klas, roepend dat de jongeren afstand moeten houden en in quarantaine moesten gaan. In uiterste wanhoop sloeg de Jonge nog een paar keer met de lineaal op tafel, maar werd meteen teruggefloten door de rector, geen straf op deze school maar belonen, een plaatsje op de IC voor iedereen. Hoe moest hij dat nu weer regelen.

Marcel Vossestein
Marcel Vossestein13 aug. 2020 - 10:58

Zodra overheid en de bestuurders denken het virus dat ons enkele maanden overviel, denken te kunnen "controleren" is duidelijk dat men aan zelfoverschatting ten onder gaat. Dagelijks komen nog totaal nieuwe onverwachte eigenschappen op tafel!

Willem D2
Willem D213 aug. 2020 - 10:50

Ik hoorde enkele weken geleden uit bronnen (veiligheids regio s) rondom de Jonge dat hij weinig ruggengraat heeft. Heeft het CDA zichzelf mooi mee in de voet geschoten

DaanOuwens
DaanOuwens13 aug. 2020 - 10:49

Ik heb De Jonge van nabij meegemaakt in Rotterdam en ik vond hem inderdaad geen sterk bestuurder. Het was verantwoordelijk voor oliedomme besluiten die de samenleving grote schade toebrachten. Zijn beleid om jongeren weer naar school te sturen leidde tot enorme studieschulden van honderden jongeren bij DUO en zijn Rotterdamse zorgpolis zat vol met voor arme mensen nutteloze vergoedingen waardoor de polis met een premie van 170 euro per maand voor de meeste arme Rotterdammers onbetaalbaar was. Nou vind ik de corona crises wel echt van buiten categorie en ook meer bekwame ministers zouden fouten maken. Maar De Jonge gaat duidelijk door het ijs. Het is alleen zo dat het moeilijk is een dergelijk oordeel te objectiveren is. De hele discussie is immers zwaar gepolitiseerd. En de CDA achterban zal gewoon achter deze knoeier blijven staan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet13 aug. 2020 - 10:43

Lachende derde is Rutte. Die heeft de Jonge gebruikt als afweerschild en laat hem dadelijk net zo hard weer vallen. Als er iemand blij was met de verkiezing van de Jonge als lijsttrekker is het Rutte wel...

chwiedijk
chwiedijk13 aug. 2020 - 10:02

Hugo kan zich beter met zijn schoenen bemoeien.

Tukker3
Tukker313 aug. 2020 - 9:35

Goed opgemerkt, Han. Het kabinet, of anders de Tweede Kamer, zou deze Pipo minister met zijn flapschoenen en zijn grenzenloze ijdeltuiterij, direct moeten vervangen door een vent of een flinke vrouw met een grotere intellectuele bagage dan deze ex basischool meester, waarmee ik deze leerkrachten beslist niet wil declasseren.