Joop

Hugo de Jonge heeft geen enkel begrip voor ongevaccineerden

  •  
07-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1805 keer bekeken
  •  
Hugo de Jonge heeft geen enkel begrip voor mensen die het vaccin weigeren. Dat zei de vertrekkend minister van Volksgezondheid in het tv-programma Op1, waar aan de vooravond van de beëdiging van het nieuwe kabinet nog een keer werd teruggekeken op de pandemiejaren onder De Jonge.
De Jonge liet weten:
"We hebben in Nederland een kleine, uitvergrote minderheid die zich niet laat prikken. Ik snap überhaupt niet dat je onder het mom van de vrijheid zegt: ik weiger die prik, want de vrijheid. Ja, het is juist die prik die ons helpt die vrijheid weer te herwinnen op het virus. Het is niet de overheid die je vrijheid beperkt, het is het virus dat je vrijheid beperkt."
De demissionaire minister zei er direct bij niet zover te willen gaan als de Franse president Macron die deze week erkende ongevaccineerden zo veel mogelijk te willen dwarszitten , maar wel vindt hij dat er politiek nog te veel rekening wordt gehouden met deze luidruchtige minderheid. Slechts zo’n 11 procent van de volwassen bevolking in Nederland is ongevaccineerd. Ik vind dat de grote stille meerderheid op meer aandacht zou mogen rekenen, want hun vrijheden worden wel degelijk beperkt’, aldus De Jonge.
In het gesprek liet De Jonge ook weten wat zijn rol in de pandemiebestrijding betekende voor zijn privéleven. Zo zei hij dat er elke dag incidenten zijn, variërend van mensen aan de deur tot bedreigingen. Vorige maand stond de man die deze week Sigrid Kaag op haar huisadres bedreigde , bij De Jonge op de stoep. De incidenten hebben er inmiddels toe geleid dat er een politiepost voor het huis van de minister is geplaatst.
Gedurende de formatie is in huize De Jonge dan ook veelvuldig en intensief gesproken over het wel of niet voortzetten van het ministerschap, zo laat hij weten. De Jonge, wiens kinderen ook op het beleid van hun vader werden aangesproken, stonden niet direct te springen om een nieuwe termijn als gezondheidsminister. De Jonge zelf was graag doorgegaan, maar de uitkomst van de formatie was dat Volksgezondheid niet bij het CDA belandde.
Terugkijkend op de afgelopen twee jaar is De Jonge overwegend tevreden over zijn rol. Ook snapt hij dat veel woede zich op hem richt, als bliksemafleider van het kabinetsbeleid:
"Het virus kan je niet zien, ik ben de verpersoonlijking van alles wat mensen dwars zit in het leven. Van alle beperkingen, van het leed van het virus, maar zeker ook het leed van al die maatregelen die het virus met zich meebracht. Alle frustratie en het verdriet van het leven met corona wordt op mij geprojecteerd."
De Jonge geeft ook toe dat er fouten zijn gemaakt, zij het mondjesmaat en met zichtbare tegenzin. Zo noemt hij de beslissing om maatregelen regionaal te bepalen een misser, omdat dit achteraf ‘het recept voor te laat ingrijpen’ bleek. En ook ‘de discopiek van afgelopen zomer’, die de dansen-met-jansen-golf onder jongeren veroorzaakte was met de kennis van nu onverantwoord, aldus De Jonge. Maar, zo zegt hij: Tegelijkertijd denk ik dat dat inherent is aan zo’n crisis. Als je geen fouten wil maken, moet je langs de kant blijven staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Phil2
Phil210 jan. 2022 - 9:52

1. Zorgpremie omhoog van (medisch ongeindiceerde) ongevaccineerden 2. Last in line bij ziekenhuisopname in geval van covid

Geert6
Geert69 jan. 2022 - 12:51

Maar hoeveel begrijpt Hugo van Corona? Alleen datgene wat het OMT hem influistert. Een OMT dat geleid wordt door van Dissel, die zegt dat het vaccin Omikron niet herkend en dus de booster herkend Omikron ook niet. Maar wel allemaal in de rij voor de booster. Mijn boerenverstand zegt dan: kom met een vaccin wat helpt tegen het dominante virus en ik neem hem als eerste.

JanB2
JanB28 jan. 2022 - 21:39

Wat niet te begrijpen is moet je ook niet proberen te begrijpen. Anders drijf je af van de realiteit.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 12:13

dat is het verschil tussen hugo en mij ik begrijp die mensen wel en dat is ook het probleem met de politiek - ze begrijpen mensen niet

1 Reactie
MG1968
MG19688 jan. 2022 - 18:31

@Griezel "ze begrijpen mensen niet" Ik kwam er effe niet uit. Betoog je nou dat je iedereen begrijpt of dat je degene die je niet begrijpt niet als mensen ziet?

frankie48
frankie488 jan. 2022 - 9:07

Als je zijn uitspraak over ons aller vrijheid bij je nu weer gedwee laten vaccineren zou gaan vergelijken met alles wat zij ons belooft hebben als wij met hun neoliberale hervormingen zouden gaan instemmen, dan is misschien wel goed dat die onderworpenheid ten opzichten van dat liegende tuig verdwenen is!

1 Reactie
Duralex
Duralex9 jan. 2022 - 18:53

Hear hear!

DrsMA
DrsMA8 jan. 2022 - 8:07

Er mag m.i. vanuit de regering wat meer druk op de farmaceutische industrie komen om de patenten op de vaccins vrij te geven: https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10461684/kabinet-wil-patenten-van-coronavaccins-niet-vrijgeven. Hoe kunnen rijke landen voor zichzelf moreel verdedigen dat er boostercampagnes zijn, terwijl in de armste landen >90% geen eerste vaccinatie heeft gehad? Hebben die mensen minder recht op bescherming? Het Ministerie hoeft voor mij geen nieuwe shots in te kopen totdat de patenten zijn vrijgegeven. Ik doneer mijn boosters aan het Afrikaanse land met de laagste vaccinatiegraad.

3 Reacties
Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 10:39

De reden dat veel mensen nog geen vaccinatie hebben gehad komt niet door een beperkte productie.

J.janssen2
J.janssen28 jan. 2022 - 11:58

Ik ben het met je eens, onze regering mag wel eens wat meer druk uitoefenen op de farmaceutische industrie. Ook in eigen belang, zolang de hele wereldbevolking niet wordt gevaccineerd ontstaan er nieuwe covidvarianten en is het dweilen met de kraan open.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl8 jan. 2022 - 21:53

Als ik het goed heb gezien is Nederland de grootste tegenstander van de patenten vrijgeven. Ze zullen wel een mooi contract afgesloten hebben. Of een wurgcontract...

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl8 jan. 2022 - 1:26

Is heel jammer dat er een stevige prijs staat tegenover het zijn van een gezondheidsminister anno corona.

Tom Lucassen
Tom Lucassen7 jan. 2022 - 21:50

Ik ook niet. Als jouw vrijheid de beperking van de vrijheid van een ander is, ben je gewoon een boerenl*l. Simpel. Aanpakken die aso's.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 jan. 2022 - 17:12

En weer een mes in de rug van mensen die zich weloverwogen niet laten prikken. Moet je eens voorstellen hoe vernederend deze uitspraken zijn voor burgers die ook het juiste willen doen maar daarin een andere keuze maken. Dit is een minister onwaardig.

11 Reacties
Robert Follon
Robert Follon7 jan. 2022 - 18:49

Stel je niet zo aan

KM2
KM27 jan. 2022 - 19:16

"En weer een mes in de rug van mensen die zich weloverwogen niet laten prikken." Ik moest lachen, zijn ze uiteindelijk dus toch nog geprikt. Zit wil meer in je 3 zinnen waar ik om heb zitten grinniken. Veel beter dan de Jonge ga je trouwens niet krijgen, die geef ik je op een blaadje.

Tom Lucassen
Tom Lucassen7 jan. 2022 - 21:50

Pff, wat een zielige aanstellerij. Je verschuilen achter een zeer gering aantal mensen. Laf hoor.

De Vries3
De Vries37 jan. 2022 - 22:13

Die 11% staat aan de kant van het virus. Het virus gaat zich verspreiden, tenzij we iets hebben om verspreiding tegen te houden. Dat hebben we. Namelijk vaccins. Die 11% zijn het virus aan het helpen, waar 89% het virus aan het tegenhouden is. Als ik een zware kar een heuvel op duw, hoef ik geenbegrip te hebben voor mensen die de kar moedwillig tegenhouden.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jan. 2022 - 0:01

Hoi Ook een mening, Ik ben het met je eens. Ikzelf ben gevaccineerd en geboosterd, maar het recht op eigenbeschikking houd ik hoog in het vaandel. Het is inderdaad een minister onwaardig dat hij, die het beleid maakt, zich beroept op het virus dat de vrijheid beperkt terwijl hij dat tochvecht zelf doet. Welliswaar doet hij dat met de allerbeste bedoelingen, maar hij doet het wel. Ook vind ik de meeste maatregelen noodzakelijk. Hoewel ikzelf vele maatregelen onlogisch vind, denk ik dat er veel wel noodzakelijk zijn. Ook vind ik dat er een maatschappelijke 'plicht' is om je te vaccineren, vind ik ook heel erg dat je dat met weloverwogen argumenten ook mag weigeren. Daar is artikel 11 voor in onze grondwet. Het is jammer indien mensen zich niet willen vaccineren, maar dat is hun eigen weloverwogen keuze. Gelukkig heeft dit virus geen directe impact op hele jonge kinderen (zoals mazelen dat wel heeft), anders zou ik er mogelijk heel anders over denken. Maar dit virus heeft wel directe impact op volwassenen en jong volwassenen. Die kunnen en migen hierin hun eigen keuzes maken. Daar heeft de overheid niets over te zeggen. Het is jammer dat deze minister de boel aan het polariseren is (althans, naar mijn mening). Het is niet nodig en zoals je al aangeeft, een minister onwaardig.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 0:59

>En weer een mes in de rug van mensen die zich weloverwogen niet laten prikken Hoe krijg je het uit je strot? Je kunt overwegen wat je wilt maar er zijn geen weloverwogen redenen te bedenken om je niet te laten vaccineren. Je zit waarschijnlijk in een echoput van gestoorden.

JasDon
JasDon8 jan. 2022 - 8:19

Pak eens de definitie van weloverwogen er bij zou ik zeggen.

MG1968
MG19688 jan. 2022 - 13:18

Mensen die zich weloverwogen niet laten prikken weten ze dat ze extra en onnodig dood en verderf zaaien. Geen begrip hebben voor deze mensen zie jij als een mes in de rug... Zo wederkerig is het echter niet... geen begrip hebben voor moordenaars (want 'weloverwogen') dood deze immers niet.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jan. 2022 - 13:20

Uit Wiktionary "weloverwogen - Bijvoeglijk naamwoord 1. van iets: waar goed over is nagedacht, waar de voors en tegens tegen elkaar zijn afgewogen ♢ Na rijp beraad maakte de vrouw een weloverwogen besluit om toch maar bij haar man te blijven." Speciaal voor Jasdon.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 14:09

“ En weer een mes in de rug van mensen die zich weloverwogen niet laten prikken.” Het is juist niet weloverwogen. Dat ze dat zelf wel denken doet daar niets aan af.

Daslief
Daslief11 jan. 2022 - 14:12

@Mening en @Harba, goed te horen dat hier nog meer mensen zijn die polariseren minister onwaardig vinden.

Petra Privacy
Petra Privacy7 jan. 2022 - 17:08

Totaal geen sjoege meer met de realiteit. Als je als regering al meer dan 30 jaar tabak laat verkopen in supermarkten, met jaarlijks circa 20.000 mensen die overlijden door roken en meeroken, dan ben je volkomen mislukt als het om de gezondheid van de bevolking gaat. Ook de jeugd is al bezig om tabaksverslaafd te worden en als het kan dan ook te blijven. Longkanker en COPD zijn ook ernstige longziekten. Maar het preventie akkoord voor een rookvrije generatie, ligt ergens in de la, daar heeft ook meneer de Jonge 'niets' mee gedaan. Het volk is en blijft tabaksverslaafd. Dus verstandige mensen willen geen overheid die 'ons' dwingt tot het injecteren van gif, omdat het gezondheidsbeleid zo faalt. En die circa 20.000 mensen per jaar, daar gaat het bij de regering echt niet om. Dus meneer de Jonge, voor ons geen gif, maar vandaag nog alle tabak uit de supermarkt en via speciaalzaken verkopen. En de publieke ruimten volledig en overal rookvrij, dat had al lang geregeld moeten zijn.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 17:33

Maakt u zich niet druk dat zijn de plannen al van het nieuwe kabinet Zit u wel dwars hè dat er mensen zijn die willen roken? Ex-roker?

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2022 - 18:05

@ Petra Privacy Jij schrijft: Dus verstandige mensen willen geen overheid die ‘ons’ dwingt tot het injecteren van gif, omdat het gezondheidsbeleid zo faalt. Mensen die een vaccin weigeren omdat het gif is zijn niet verstandig. Dat zijn sukkels.

watcher3
watcher38 jan. 2022 - 1:00

>Dus meneer de Jonge, voor ons geen gif *zucht*

Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 8:54

@petra In welk land is roken in het geheel verboden en welke partij heeft een algeheel rookverbod en verbod van de verkoop van tabak in het verkiezingsprogramma? Komt nu over als een persoonlijke aversie waarbij de relatie met COVID of het vaccin ontbreekt. Overigens neemt het aantal rokers jaarlijks af en worden er wel degelijk maatregelen genomen.

Jacob2
Jacob27 jan. 2022 - 15:21

Hugo doet een Macronnetje.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 jan. 2022 - 15:20

5 miljard niet kunnen verantwoorden was ook een kleinigheid.

1 Reactie
watcher3
watcher37 jan. 2022 - 16:20

Daar gaat het hier niet over.

Norsemen
Norsemen7 jan. 2022 - 14:32

Ik snap de frustratie van De Jonge wel. Iedereen die 1 minuut met een niet-gevaccineerde praat gaat zich al rot irriteren.

15 Reacties
rvb2
rvb27 jan. 2022 - 14:57

Behalve natuurlijk met de niet-gevaccineerde die graag wil, maar om medische redenen wordt afgeraden. Ja, die mensen ken ik ook.. (nou ja... ik ken er 1)

lmgikke
lmgikke7 jan. 2022 - 15:03

rvb, de uitzondering bevestigd de regel. Dat weet jij net zo goed.

Jacob2
Jacob27 jan. 2022 - 15:23

Zegt veel over jou. Rvb draagt al een sub categorie aan.

Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 15:52

@rvb Er zijn maar heel erg weinig ongevaccineerden die dat echt vanwege medische redenen zijn. En ik weet zeker dat iedereen voor die enkeling alle begrip heeft.

Zandb
Zandb7 jan. 2022 - 15:58

Norsemen Generaliseren tot je een ons weegt. Is er nog gemakkelijker (en onzinniger) redeneren mogelijk?

Daslief
Daslief7 jan. 2022 - 19:30

@Jozias, jij weet zeker dat "iedereen" voor die enkeling alle begrip heeft? Nou, ik weet zeker dat uitgerekend Hugo de Jonge voor die enkeling totaal GEEN begrip heeft. Het volgende citaat is van 28 september, dus toen de coronapas al ingevoerd was. Hugo de Jonge antwoordt daarin op smeekbeden van ouders van een zwaar autistische jongen en van de Stichting Hartpatiënten: [In een reactie laat demissionair minister Hugo de Jonge weten dat het juist voor mensen met een medische indicatie extra belangrijk is om zich te laten vaccineren. "Als ze dat niet willen, kunnen zij zich altijd gratis laten testen voor een toegangsbewijs. Er is een heel kleine groep mensen die zich om medische redenen niet kan laten vaccineren én niet kan laten testen. Voor hen werkt het kabinet nu aan een oplossing.] https://eenvandaag.avrotros.nl/item/mensen-die-zich-om-medische-redenen-niet-kunnen-laten-vaccineren-willen-vrijstelling-van-coronapas/ Hebben we al iets van die "oplossing" gehoord?

Jozias2
Jozias28 jan. 2022 - 8:59

@daslief Ja op 21 nov in het coronadebat: “Er komt een uitzondering voor sommige mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Het gaat dan om mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten inenten tegen het coronavirus. Volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge kunnen zij binnenkort als alternatief een tijdelijk verstrekte QR-code krijgen. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Mensen met een medische reden om zich niet te laten vaccineren kunnen een aanvraag indienen voor de QR-code. Een arts en eventueel andere deskundigen beoordelen die dan. Het gaat naar schatting om enkele duizenden mensen. Zij kunnen nu buiten hun schuld niet deelnemen aan het openbare leven, zo brachten verschillende partijen naar voren tijdens het coronadebat.”

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:03

@Jozias Ik ben altijd van de getallen. Als je weet dat het maar om enkelingen gaat, kun je vast wel opgeven om hoeveel. Geef maar en cijfer. Kun je daarna bedenken of de kwantiteit boven de kwaliteit van de argumentatie gaat. Wanneer is het wel belangrijk, bij 10, of 100, of 1000?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 12:17

norseman ik heb wel eens een half uur met eentje gepraat vond ik geheel niet irritant baal er alleen van dat ik niet meer heb doorgevraagd over de motieven

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 14:16

Uiteraard bedoel ik niet de mensen die zich graag zouden laten vaccineren, maar die het vanwege medische redenen wordt afgeraden. Het lijkt me toch dat er niemand ter wereld is die het deze mensen kwalijk neemt dat ze niet gevaccineerd zijn. Dat dit überhaupt nodig is om toe te lichten vind ik al behoorlijk gênant.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 14:18

@Zandb “ Is er nog gemakkelijker (en onzinniger) redeneren mogelijk?” Ja hoor, de reacties die jij geeft.

Norsemen
Norsemen8 jan. 2022 - 14:23

@Griezel Als je het met ze over voetbal of zo gaat hebben, is een half uur misschien nog wel vol te houden ja.

Jozias2
Jozias29 jan. 2022 - 1:19

@Gimli Dart staat er toch. De Jonge heeft het over enkele duizenden. Dus op een bevolking van 17,5 miljoen en die kunnen dus gewoon een QR code krijgen. Het probleem is echter dat er een veel grotere groep is die meent een medische uitzondering te zijn maar dat niet zijn en met de juiste medische begeleiding wel gevaccineerd kan worden. En er is echt niemand die de echte medische uitzonderingen daar op aan kijkt.

Daslief
Daslief11 jan. 2022 - 14:09

Dus nu gaat het ineens om enkele duizenden? Afgelopen augustus ging het nog om 700.000... Maar goed, we weten inmiddels wel hoe De Jonge en Van Dissel met cijfers toveren.

Daslief
Daslief11 jan. 2022 - 15:03

Maar toch bedankt voor de info @Jozias! Het is al heel wat dat De Jonge er eindelijk toch iets aan wilde gaan doen.

Bert de Vries
Bert de Vries7 jan. 2022 - 14:14

Hugo de Jonge, de flaterkoning, werd gisteren alleen door Johan Derksen op waardige wijze bejegend. Derksen keek De Jonge recht in de ogen en zweeg als het graf toen De Jonge hem uitnodigde om zijn departement te bezoeken.

2 Reacties
watcher3
watcher37 jan. 2022 - 15:38

haha, die Derksen kan echt geen intelligente worden uit zijn mond krijgen. Zwijgen was het slimste wat hij kon doen. Dat we het op een forum als dit over Johan Derksen hebben geeft aan dat rechts toch echt een stroming gedegenereerde sukkels is.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:07

Tegen de tijd dat Derksen langs kan komen is de Jonge er al weg, dus het is een loze belofte en dat wist de Jonge en Derksen natuurlijk al. Je kunt allerlei straffe taal gebruiken en grove vergelijkingen maken, maar dat betekent niet dat het inhoud heeft. Het laat juist zien dat inhoudelijke argumenten ontbreken, vandaar het taalgebruik. Hoe grover, hoe minder inhoud en zeggenschap en hoe minder overtuigingskracht.

Sonic2
Sonic27 jan. 2022 - 13:57

Ik denk dat het kabinet zich beter had kunnen inzetten om mensen die WEL een vaccin willen en het echt nodig hadden eerder te boosteren. In plaats van door een muur van beton gaan en nul op het rekest krijgen. Je gaat ongevaccineerden never en nooit niet overtuigen. De moed zinkt je in de schoenen. Ongevaccineerden moeten niet in het ziekenhuis terecht komen. Stuur ze Vitamine D en Zink. Of promoot het. Benadruk voor hun het belang van basis regels. Het gaat niet zozeer dus om begrip. Het gaat er om dat je praktisch er mee dealt. Ook de booster bereidheid loopt terug. Focus het meer op mensen die het nodig hebben. Je moet geen vaccin moeheid hebben en die merk je overal. Sommige voelen zich een prik kussen. Het enige waar dit toe leidt is minder bereid tot die booster. Lijkt me geen goede route.

7 Reacties
Green boots
Green boots7 jan. 2022 - 16:17

Helemaal eens. Focus je nu verdorie eens op de risicogroepen in plaats van iedereen (inclusief kinderen) het vaccin op te dringen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 17:36

Nou Sonic Zo denk ik er ook over . Laat die antivaxxers lekker in hun sop gaarkoken. Accepteer nu eens dat je 20% niet aan de prik krijgt. Dat gebeurt in elk land en de meeste landen hebben zelfs slechtere percentages dan wij. ow ja - en stop met liedjes zingen over mondkapjes die je weg kunt gooien als er net een deltavariant aan zit te komen - dat soort zaken werken echt averechts

Daslief
Daslief7 jan. 2022 - 19:43

Helemaal eens. Focus inderdaad eindelijk eens op die risicogroepen. En vooral: zorg dat het vaccin tijdig en binnen een fatsoenlijke reistijd beschikbaar is voor de velen die het wèl willen. En voor die schoolkinderen: doe in vredesnaam eerst iets aan die schandalig slechte ventilatie in schoolgebouwen. Een kwart van alle schoolgebouwen is ondermaats geventileerd. Wisten jullie dat schoolbesturen maar 30 % van de kosten vergoed krijgen als ze de ventilatie willen verbeteren? De andere 70 % moeten ze zelf betalen. En als ze dat geld niet hebben... [De overheid trok weliswaar 360 miljoen euro uit voor ventilatie in scholen, maar scholen krijgen maximaal 30 procent van de kosten vergoed. De rest moeten scholen en gemeenten zelf betalen, wat ze vaak niet kunnen. Hierover trokken schoolbesturen en gemeenten vorig voorjaar al aan de bel.] https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2411697-scholen-willen-weer-open-maar-kwart-heeft-ventilatie-niet-op-orde Goed gedaan weer Hugo Rutte, dat schiet weer lekker op met de besmettingen, Pfizer kan tevreden zijn. Jammer alleen voor onze opa's en oma's en zorgmedewerkers, maar je moet iets over hebben voor een fatsoenlijke vaccinatiegraad.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jan. 2022 - 0:05

Hoi Sonic, ik ben het met je eens. Je hebt het goed verwoordt naar mijn mening.

gimli55
gimli558 jan. 2022 - 9:16

Als de kritiek zich terecht richt op de echte risicogroepen en het gebrek aan daadkracht om de fundamentele problemen op te lossen, wordt zichtbaar, dan kun je een verbetering verwachten. Nu blijft de aandacht gericht op de zondebok en de onwil van die zondebok, terwijl het zou moeten gaan om het achterstallige onderhoud van deze maatschappij. Het gaat om de incidenten en de intimiderende eenlingen en alle "goede" politici staan klaar om de schuld richting de usual suspects te schuiven. De oorzaak blijft ver weg en het politieke gehakketak gaat over ineffectieve maatregelen die de opportunistisch gekozen gevolgen proberen te verzachten. Wat door invoering van een verstikkende bureaucratie en ingedaald wantrouwen, weer een verloren zaak is. De hele gang van zaken is voorspelbaar en nu zal waarschijnlijk weer een aanhanger komen om 1 detail te belichten, voorbijgaand aan de fundamentele fouten in het systeem. Ik blijf het herhalen. Neoliberalisme is corrupt, destructief, repressief, en asociaal

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2022 - 12:20

@gimli en extremistisch

Duralex
Duralex9 jan. 2022 - 19:02

Eens. Focus ligt totaal verkeerd. Ongevaxte 50 minners vormen in het algemeen geen probleem voor de samenleving als geheel, maar krijgen extreem veel aandacht. Focus op de doelgroepen en ouderen. Dat helpt ook het draagvlak te vergroten.