Het aantal verkeersongevallen in Nederland is het afgelopen jaar forst gestegen. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van verzekeraars. Een trendbreuk, aangezien tot twee jaar geleden de verkeersveiligheid juist elk jaar toenam. Een van de hoofdoorzaken van de nu gestegen onveiligheid: “huftergedrag”.
Het aantal particulieren dat vorig jaar een schadeclaim na een aanrijding indiende was 502.000. Een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Wanneer ook aanrijdingen met vrachtauto’s, bestelbusjes en leaseauto’s worden meegerekend, dan is de toename 6,5 procent.
‘Schokkend,’ noemt directeur van het Verbond van Verzekeraars Richard Weurding de ontwikkeling. Volgens hem zijn er drie oorzaken voor de toename:
’Er is steeds meer afleiding tijdens het rijden, zoals smartphones. Daarnaast is er een enorme diversiteit aan verkeersdeelnemers, met veel verschillende snelheden. Onze infrastructuur blijft daarbij achter. De derde oorzaak is het tekort aan handhaving. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende gecontroleerd of automobilisten zich aan de maximumsnelheid houden in 30-kilometerzones, terwijl daar veel ongelukken gebeuren. En onzorgvuldig gedrag wordt te weinig bestreden. Huftergedrag dus.’
Volgens de verzekeraars moet ten eerste de infrastructuur worden verbeterd, maar moet daarnaast ook het aanpakken van dat “huftergedrag” meer prioriteit krijgen. Iets waar eerder deze maand ook het Openbaar Ministerie en de ANWB zich al over uitspraken.
Daarnaast moet het gebruik van smartphones in het verkeer nu eens grondig onderzocht worden, zo vinden de verzekeraars. ‘Echt harde cijfers over slingerende fietsers en onoplettende bestuurders zijn er niet,’ aldus Weurding, die niet vertelt over de toename van het aantal ongevallen nu ook leidt tot hogere premies. ‘Dat bepalen de maatschappijen zelf.’