Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Vluchtelingen valselijk beschuldigd van verkrachting'

  •  
31-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  
polizei
De redactie van de Duitse Huffington Post heeft naar aanleiding van eigen onderzoek ontdekt dat veel meldingen van verkrachting door vluchtelingen van de afgelopen maanden vals zijn. Het medium heeft diverse politierapporten in verschillende steden onderzocht en met politie en justitie gesproken.
In het artikel over de valse aanklachten noemt de site een aantal specifieke zaken. Zoals het dertienjarig meisje uit Berlijn-Marzahn dat door een aantal mannen met een ‘Arabisch uiterlijk’ ontvoerd en herhaaldelijk verkracht zou zijn. De ouders betrokken de politie erbij die na een dag erachter kwam dat het meisje bij een vriendje was. Helaas ging dit bericht viral op sociale media zonder rectificatie.
Of het geval van een 15-jarige uit Mönchengladbach . Het meisje werd naar verluidt  in het centrum van de stad door een man met een ‘migrantenachtergrond’ verkracht. Dat verhaal bleek ook verzonnen.
Volgens de Keulse officier van justitie zou ten minste één van de gerapporteerde seksuele aanvallen op nieuwjaar verzonnen zijn. In één geval heeft de politie geconstateerd dat de misdaad helemaal niet heeft plaatsgevonden. Details over de zaak heeft de werden niet genoemd. Of andere misdaden van die nacht ook fictief zijn, is niet bekend.
Een woordvoerder van de Duitse politievakbond zegt dat het ‘niet verwonderlijk’ is dat na de gebeurtenissen in Keulen mensen misbruik maken van de situatie.  Ook Rainer Wendt, het hoofd van de Duitse politie Unie (DPolG), is ervan overtuigd dat veel van de vermeende seksuele delicten van vluchtelingen bedacht zijn.
Vooral rechts-extremisten zouden valse beschuldigingen maken en vrouwenrechten misbruiken voor hun eigen agenda. Zoals Pegida in oktober deed met de vermeende verkrachting van een 29-jarige vrouw. Uiteindelijk bleek ook dat verhaal gefabriceerd. Volgens Wendt zijn ‘geruchten en valse beschuldigingen over vermeende schendingen van vluchtelingen op het internet’ een groeiend probleem. De politie zou ervan afweten en dergelijke gevallen in het algemeen goed weten op te sporen. Ook wordt er gewaarschuwd voor valse sociale media accounts die claimen verkrachtingen door vluchtelingen te onthullen.
Het grote probleem is dat de valse berichten klakkeloos worden overgenomen op sociale en door reguliere media. Veel mensen zullen niets merken van de rectificatie die (soms) achteraf komt. Daarmee wordt het negatieve en stereotype beeld van migranten en vluchtelingen bevestigd.
De Huffington Post zegt in verschillende steden meerdere gevallen van valse getuigenissen en aangiftes ontdekt te hebben. In het artikel worden er nog enkele genoemd. Bijvoorbeeld de zogenaamde groepsverkrachting in Schweinfur, die van tien jarige meisjes in Kleve of een vermeende poging door drie mannen in Opper-Beieren Holzkirchen die nooit heeft plaatsgevonden maar waar de mannen wel voor vastgehouden werden.
Ook worden migranten beschuldigd van andere misdaden die ze niet gepleegd hebben. Zoals een beroving in Allgäu in januari. Het kostte meer dan 180 uur onnodig onderzoekswerk van de politie. Waardoor er – naast het valselijk beschuldigen van mensen en het wegzetten van groepen in de samenleving – ook obstructie van de rechtsgang plaatsvindt. Daarover zegt Wendt:
"Uiteindelijk kwetsen fictieve seksuele misdrijven iedereen. De valse aanklachten blokkeren andere noodzakelijke onderzoeken die gedaan moeten worden. Maar het ergste nog is het voor de vluchtelingen. Zij worden voor misdaden veroordeeld die ze niet gepleegd hebben. "
Het artikel in de Huffington Post is hier te lezen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.