Joop

Huffington Post roept Amerikanen op hun geld bij de grote banken weg te halen

  •  
30-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huffpost_move_lijst.jpg
Vergelijkbare oproep Lakeman belangrijk in val DSB
Met als titel ‘Move your money’ en een bijbehorende ingenieuze video lanceert de Amerikaanse website Huffington Post een actie die Amerikanen oproept hun geld weg te halen bij de grote banken op Wall street en te verplaatsen naar kleinere lokale banken.
De grote banken op Wall Street, overeind gehouden met belastinggeld en overheidsgaranties, hebben een recordjaar achter de rug. Ze maakten recordwinsten terwijl ze terugkeerden naar de activiteiten die onze economie naar de afgrond hebben gebracht. Het was een klap in het gezicht van de belastingbetalers dat ze bovendien minder geld zijn gaan uitlenen, ook al was dat juist een van de belangrijkste punten waarmee de reddingsoperatie van de banken aan het publiek is verkocht. (…) Ons geld is gebruikt om het systeem slechter te maken, wat als we het zouden gebruiken om het te verbeteren?
Deze vraag bracht Arianna Huffington ertoe om consumenten op te roepen actie te ondernemen tegen het graaien op Wall Street.
JP Morgan/Chase, Citi, Wells Fargo, en Bank of America zijn misschien ‘te groot om te mogen omvallen’, maar ze zijn niet te groot om de impact te voelen van honderduizenden mensen die in actie komen om een kapot financieel en politiek systeem te veranderen. KLaat ze met hun eigen geld gokken, niet dat van u. Laten we grote banken veranderen in kleinere banken. Dan zijn we allemaal beter af -en veiliger-. Maak van ‘Move your money’ uw goede voornemen voor 2010. We kunnen geen betere manier bedenken om het nieuwe jaar te beginnen.
De Huffington Post is in Amerika goed gelezen. Het is afwachten welke impact deze actie gaat hebben. Een vergelijkbare oproep van Pieter Lakeman was in Nederland indertijd belangrijk in de val van DSB.

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

frankie48
frankie4830 dec. 2009 - 10:12

Als je zo het graaien en beïnvloeden van grote banken moet stoppen, heeft het mijn zegen. Maar de macht laat zich niet zo makkelijk op een zijspoor zetten, de Rockefellertjes van deze wereld hebben alle touwtjes in handen, onze volksvertegenwoordigers komen maar niet al te graag op uitnodiggingen af, van clubjes die het beleid voor de langere termijn bepalen. Het zijn geheime genotschappen als de Bilderberg groep en vele andere die de touwtjes in handen hebben. Deze zullen zorgen dat de bankrun de andere kant op gaat, juist omdat ze de media in grote maten controleren, zullen mensen massaal de kleinere banken de rug toekeren, via list en bedrog lukt ze dat altijd.

Linkser
Linkser30 dec. 2009 - 10:12

Al op 19 december riep een veel beter artikel hiertoe op: 10 Ways to Screw Over the Corporate Jackals Who've Been Screwing You, dat te vinden is op het eveneens zeer goed gelezen Alternet.org: http://www.alternet.org/workplace/144679/10_ways_to_screw_over_the_corporate_jackals_who%27ve_been_screwing_you/?page=entire Wat mij wederom brengt tot de prangende vraag: wat ziet men bij Joop.nl toch in de Huffington Post? Is het de populistische, op sensatie gerichte vormgeving en aanpak? Moet die voorbeeldig zijn voor Nederlands links? Ik volg dat niet. En dat terwijl er zo veel betere, want veel informatiever internetkranten en internetmagazines door linkse Amerikanen worden gemaakt! Voor de liefhebbers geef ik hier mijn top 5 van 2009 http://www.truthdig.com/ http://www.counterpunch.org/ http://www.consortiumnews.com/ http://www.salon.com/ http://www.truthout.org/

JoopSchouten
JoopSchouten30 dec. 2009 - 10:12

Het geeft aan hoe diep de frustratie bij veel Amerikanen is. Zelfs als Bernanke te hulp schiet zal de imago schade groot blijven. Het lijkt me een duidelijk wens het systeem te reorganiseren. Banken hebben tenslotte 'slechts' een dienstverlenende functie als beheerders van geld en goederen. Naar mijn idee mogen nutsbedrijven in het algemeen geen beslissende machtsfactor zijn.

Yusuf_013
Yusuf_01330 dec. 2009 - 10:12

Heeft weinig zin. Het zijn geen DSB-formaat, zou niet optimaal zijn voor de Amerikanen zelf en de wereldeconomie. Ben wel benieuwd hoe ze de honderden miljarden dollars terug gaan halen. Terugkopen van hypotheken en staatsobligaties door banken zelf, lijkt mij geen optie. Het is zorgwekkend, dat er in Amerika mensen zijn, die je kunt indelen in de middenklasse van Nederland; en toch in tenten leven!

JohannesOpdam
JohannesOpdam30 dec. 2009 - 10:12

Ook leuk kijkvoer op rt.com>programs>keizerreport..

alper2
alper230 dec. 2009 - 10:12

Er is geen enkele reden waarom geld veilig bewaard zou moeten worden door beursgenoteerde multinationals (en een heleboel redenen waarom niet). Het weghalen van geld bij instellingen die 'too big to fail' zijn is één stap naar een gezonde financiele wereld. Nassim Nicholas Taleb (een van de weinige mensen met schone handen) heeft tien maatregelen opgesomd die nodig zijn: http://www.fooledbyrandomness.com/tenprinciples.pdf

opmerker
opmerker30 dec. 2009 - 10:12

Het is geen nieuw idee en doet wel sympatiek aan, maar ik zie het, in timing, een slecht plan omdat ons belastinggeld dan zeker niet terugbetaald gaat worden. Pas mee beginnen als ze hebben terugbetaald. Wanneer dat zal gebeuren, als het al gebeurd. Zo niet onmiddelijk starten met dit idee.

paulvr2
paulvr230 dec. 2009 - 10:12

Tja, je mag dan wel vinden dat een website goed gelezen is maar ik vrees dat de Internetianten de verspreiding van hun eigen media teveel overschatten. Als lakeman zijn zelfde oproep op de belangrijkste Nederlandse website had gezet in plaats van het via de tv te verspreiden dan had de DSB heus nog wel geleefd. Of dat per definitie iets goed is, daar kun je best over debatteren. Nee, zo'n zelfde oproep via CBS, CNN of Fox News, dat zou erin hakken. Dit niet.

Renato2
Renato230 dec. 2009 - 10:12

Fantastisch. Dit is giga-gantisch. Tenminste dat hoop ik. Hieronder, voor de liefhebbers een selectie artikelen uit verschillende bronnen. Who Nationalized Whom? By Simon Johnson http://baselinescenario.com/2009/07/17/who-nationalized-whom/ The Quiet Coup The Wall Street?Washington Corridor By Simon Johnson, a professor at MIT's Sloan School of Management, was the chief economist at the International Monetary Fund during 2007 and 2008. http://www.theatlantic.com/doc/200905/imf-advice Eliot Spitzer On Matt Taibbi and Goldman Sachs http://www.zerohedge.com/article/eliot-spitzer-matt-taibbi-and-goldman-sachs The real price of Goldman's giganto-profits http://trueslant.com/matttaibbi/2009/07/16/on-goldmans-giganto-profits/ The Great American Bubble Machine http://www.rollingstone.com/politics/story/29127316/the_great_american_bubble_machine/1 The Joy of Sachs By PAUL KRUGMAN Published: July 16, 2009 http://www.nytimes.com/2009/07/17/opinion/17krugman.html Max Keiser takes offense to Goldman Sachs story (pt1 of 2) http://www.youtube.com/watch?v=VSwWy4E6I04

sam tosha
sam tosha30 dec. 2009 - 10:12

En nou maar hopen dat het zoden aan de dijk zet. Zodat het oververgrote deel van die 700 miljard bailout het overdadige toetje van de grootste bankoverval ooit is geweest. Met dank aan de Bush administration. Die zou van hoog tot laag vervolgd moeten worden. Net als Italië dat met de Camorra ....... nou ja, in elk geval probeert.

klaasmaar
klaasmaar30 dec. 2009 - 10:12

Het is niet vergelijkbaar. Bij DSB werd het geld weggehaald. Bij een kleine bank, en niet verplaatst naar community banks.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 dec. 2009 - 10:12

Ik geloof er wel in. Het is je macht als consument: bepalen waar je je geld aan uitgeeft. In Nederland is, voor zover ik weet, de ASN bank de enige die niet aan bonussen doet.

1 Reactie
DikBrix
DikBrix30 dec. 2009 - 10:12

Triodosbank ook, een 'groene' bank.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort30 dec. 2009 - 10:12

Grappig dat een Zeitgeist hier ook al mee kwam. Laten we hopen dat er wat mee gebeurt, vind het wel een mooi plan. Wat is in NL trouwens een kleine bank? Ik heb alles al naar de Rabo gehaald (5 jaar terug) omdat ik het boerenleen idee wel leuk vind, maar wat voor opties zijn er nog meer?

1 Reactie
Jan_E
Jan_E30 dec. 2009 - 10:12

RABO is in Nederlandse verhoudingen absoluut geen kleintje, dus dat is geen valide argument. Aan boeren lenen doen ze nog wel, maar wat is daar nu zo bijzonder aan? De enige reden om over te stappen naar RABO is dat ze niet beursgenoteerd zijn maar een coöperatieve structuur hebben. Persoonlijk zou ik dan toch liever Triodos of zo kiezen.