De Dordtse teflonfabriek van het Amerikaanse Chemours (voorheen Dupont) is weer in opspraak vanwege het gebruik van kankerverwekkende stoffen. In het verleden gebruikte Dupont het kankerverwekkende PFOA (ook wel bekend als C8) bij de productie. Daarnaar is justitie onlangs een strafrechtelijk onderzoek gestart, omdat het bedrijf vermoedelijk willens en wetens de stof is blijven gebruiken. Na verloop van tijd stapte het over op GenX. Maar wat blijkt nu? Ook die stof is kankerverwekkend.
De Volkskrant schrijft woensdag dat de chemische stof volgens toxicologen de gezondheid van werknemers en omwonenden bedreigt. In laboratoriumtests heeft GenX bij ratten en muizen onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. Wat betreft de toxicologen moet Chemours dan ook zo snel mogelijk stoppen met het uitstoten van de stof via de fabrieksschoorstenen. De stof komt zo namelijk terecht op de woonwijken van Sliedrecht en Dordrecht.
Chemours heeft een vergunning om de stof uit te stoten, maar wil niet zeggen hoeveel het uitstoot en hoeveel het mag uitstoten. De Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid (OZHZ) behandelt de vergunning en weigert idem inzage te geven. Datzelfde OZHZ vertelde tijdens een voorlichtingsavond in april aan omwonenden nog dat GenX minder toxisch zou zijn dan G8. Ook zou het zich niet ophopen in het lichaam en het lichaam sneller verlaten dan G8, ‘dan moet je denken aan uren versus jaren’. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weerspreekt dat. Het RIVM vindt het namelijk aannemelijk dat GenX giftig is voor mensen. Ook is het slecht afbreekbaar en valt er op dit moment nog helemaal niets te zeggen over de mate waarin het zich ophoopt in het lichaam.
GenX staat echter nog niet op de Europese lijst met zeer zorgwekkende stoffen, en dus mag Chemours doorgaan met de uitstoot ervan.
Toxicoloog Van den Berg in de Volkskrant:
"Het sterkste bewijs dat GenX en PFOA identiek zijn, is dat in de diertesten bij dezelfde concentraties dezelfde gezondheidseffecten optraden, waaronder kankergezwellen. Toxicologisch zijn de stoffen dan vergelijkbaar, waardoor Chemours onmogelijk kan claimen dat het met GenX een goed alternatief heeft gevonden."