Joop

Houdini-act van Rutte moet voor de zomer oplossing brengen voor beperking asielinstroom

  •  
04-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7251 keer bekeken
  •  
ANP-470802849

Zolang hij maar aan de macht is en aan de touwtjes kan blijven trekken als partijleider van een partij die al 13 jaar de grootste van Nederland is. 

De ChristenUnie (CU)en de VVD hebben met hun leden gesproken over het probleem van de beperking van de asielinstroom. Beide partijen staan in de coalitie over mogelijke oplossingen lijnrecht tegenover elkaar.

De CU-partijleiding en haar leden zijn duidelijk over de haalbaarheid om alsnog tot een gezamenlijke oplossing te kunnen komen. Die werken alleen mee aan plannen als die volgens partijleider Mirjam Bikker juridisch uitvoerbaar zijn. Waarbij de bestaande verdragen en internationale afspraken gewoon gerespecteerd zullen moeten worden.

De eensgezindheid tussen de top van de VVD en haar leden, was in tegenstelling tot bij de CU, ver te zoeken. Kritische leden hebben hun partijleiding de duimschroeven aangedraaid en zijn zelfs bereid om desgewenst de stekker uit het kabinet te trekken als een goed werkende oplossing om de instroom te beperken nog langer uitblijft. Partijleider Rutte moest zichtbaar geïrriteerd alles uit de kast halen om voornoemde VVD-leden nog in toom te kunnen houden om niet nu al uit het kabinet te hoeven treden.

Voor de zomer beloofde Rutte zijn partijgenoten te komen met een door zijn partij gevraagde oplossing van voornoemd instroomprobleem. Coalitiepartijen waren volgens hem daarover achter de schermen nog druk in gesprek.

Mark Rutte heeft Nederland al vaker versteld doen staan van zijn kwaliteiten om grote problemen voor zich uit te schuiven en oplossingen alsmaar uit te blijven stellen. Zelfs het de samenleving ontwrichtende gevolg van dat gedrag, het al geruime tijd volledig op slot zitten van Nederland, deert de goedlachse premier niet.

Zolang hij maar aan de macht is en aan de touwtjes kan blijven trekken als partijleider van een partij die al 13 jaar de grootste van Nederland is. Dat laatste feit stak Rutte niet onder stoelen of banken toen hij door zijn eigen partijleden gedwongen werd om hen met veel Rutte-retoriek te overtuigen dat ze hem nog tot het zomerreces de tijd moesten geven om zijn gedane belofte van november 2022 aan zijn VVD leden, om iets te gaan doen aan de instroom van asielzoekers, waar te kunnen maken. 

Het ontwarren van de Gordiaanse knoop van het asielinstroom-probleem vraagt van Rutte om snel met een onnavolgbare Houdini-act te komen. Alleen zo’n soort circusact kan het kabinet-Rutte IV nog in leven houden.

De kans op het in beeld komen van nieuwe verkiezingen wordt met de dag groter!

Meer over:

opinie, mark rutte, vvd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 7:13

De grenzen hoeven helemaal niet dicht, je moet gewoon de incentive om hier heen te komen we halen. Geen uitkering, geen gratis zorg, geen gratis huis en geen Nederlands paspoort, opvang moet tijdelijk zijn.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst5 jun. 2023 - 17:03

De oplossing is simpel. Iedereen die voor onbeperkt asiel is neemt twee asielzoekers in huis. Ik heb mijn verantwoordelijkheid al genomen en heb drie mensen uit de Oekraïne in ons tuinhuis wonen. Vuurrood en oproerkraaier, hoe zit dat met jullie?

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jun. 2023 - 21:15

We zoeken schaalbare oplossingen, geen losse flodders.

GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 7:10

Vergeet MG1968 niet!

Jozias2
Jozias26 jun. 2023 - 7:56

@wir En Karingin, maar in Amsterdam is het natuurlijk al wel heel druk.

GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 12:43

@stock Nou? Noem eens wat?

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jun. 2023 - 10:14

@Geen Stuur jij nou eerst maar eens een link naar die speciale regeling voor Denemarken.

GeenProbleem
GeenProbleem7 jun. 2023 - 18:26

'Stuur jij nou eerst maar eens een link naar die speciale regeling voor Denemarken. ' 'Dat Denemarken in tegenstelling tot andere landen in Europese Unie zulke strenge regels heeft kunnen opstellen, heeft te maken met een uitzonderingspositie die ze hebben. "Bij de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht in de jaren 90, hebben ze een mogelijkheid bedongen om af te kunnen wijken van de asielregels voor andere EU-landen, een zogeheten opt-out", zegt Leo Lucassen. Hij is directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis en weet veel over migratie. "Die opt-out houdt in dat Denemarken meer bewegingsruimte heeft op het gebied van migratie' 'Vaak wordt gezegd dat het voor Nederland (en andere EU-landen) onmogelijk is om het Deense voorbeeld te volgen, omdat het anders dan Denemarken geen ‘opt out’ heeft op Europese asiel- en migratiewetgeving. Maar een woordvoerder van de toenmalige Deense regering zei in augustus 2021 in EW ‘dat elk land dit kan doen’.' https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5351517/denemarken-migratie-asielzoekers-asielbeleid-streng-migranten https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2023/02/steun-voor-deens-asielbeleid-coalitie-definitief-verdeeld-in-links-en-rechts-blok-923046/

korheiden
korheiden5 jun. 2023 - 13:07

Mark Rutte zou eens te rade kunnen gaan bij hoogleraar Ruud Koopmans, die hier een prima boek over heeft geschreven : de asielloterij. In feite bereiken vooral rijkere asielzoekers de grenzen van Europa. Zij hebben immers al fors betaald aan smokkelaars. De mensen die er het ergst aan toe zijn halen onze grenzen niet. Zoals bijvoorbeeld die uit Jemen. Koopmans pleit voor beter gereguleerde opvang via officiële kanalen. Illegale vluchtelingen moeten altijd in derde landen worden opgevangen om daar hun asielprocedure af te wachten. Dat zou de aanzuigende werking kunnen verminderen waardoor er minder mensen verdrinken in de Middellandse Zee of omkomen in de Sahara.

Ejoth
Ejoth5 jun. 2023 - 7:35

In 2020 gaf de EU 67 miljard euro ontwikkelingshulp aan Afrika. Waar blijft dat geld jongens ? Ik neem gemakshalve aan dat elk jaar deze hoeveelheid geschonken wordt. En er komen steeds meer mensen vanwege armoede onze kant op. Ergens gaat iets verkeerd.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood5 jun. 2023 - 9:40

Bij hoeveel van de 67 miljard hebben de ontvangende landen de verplichting deze miljarden te besteden in de EU?

Gabapentine
Gabapentine5 jun. 2023 - 9:42

Wellicht geeft de opinie van Han 2 jaar geledn wat antwoorden op je vragen: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/een-miljard-voor-afrika-enkele-feiten-over-ontwikkelingshulp

Top jop
Top jop5 jun. 2023 - 5:45

“ De kans op het in beeld komen van nieuwe verkiezingen wordt met de dag groter!” Hoevaak ik wel niet heb gelezen dat er nieuwe verkiezingen komen. Ook na nieuwe verkiezingen zal links vermoedelijk geen vuist kunnen maken.

Zandb
Zandb5 jun. 2023 - 5:32

Een oplossing nog wel. Nou, die durft!

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...4 jun. 2023 - 18:02

MR vindt de stabiliteit van het kabinet kennelijk belangrijker dan de stabiliteit van het land en zijn partij. De rechtervleugel roert zich stevig en laat zich niet meer met een kluitje in het riet sturen. VVD coryfeeën als Remkes en Kamp beginnen zich meer en meer in de discussie te mengen. Het wordt dit keer echt erop of eronder voor MR. Uit electoraal oogpunt zou het voor de VVD het beste zijn indien hij bij de voorgestelde maatregelen flink overvraagd en het kabinet vervolgens laat klappen. Een recente peiling gaf aan dat maar liefst 85% van onze landgenoten een restrictiever asielbeleid wenst, reken uit je winst. Overigens zijn aanscherpingen van het beleid mogelijk zonder strijdigheid met verdragen. Het CDA wierp bv een balletje op over de herinvoering van subsidiaire bescherming van oorlogsvluchtelingen.

1 Reactie
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...4 jun. 2023 - 19:43

Overvraagt

WRM
WRM4 jun. 2023 - 16:17

Ook houdine acts kwam een einde en wellicht ook aan de 13 miljard die gasten ons kosten In feite komt het neer op 114 000 euro per jaar per vluchteling Het wordt onbetaalbaar en als het schip verloren gaat dan gaan de ratten van boord en de wal keert altijd het schip Rutte is te dom om het te begrijpen maar wellicht dat aan zijn opleiding

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem4 jun. 2023 - 23:32

Zoals een andere reaguurder hier altijd zegt: dan verhogen we de belastingen toch gewoon ?

Vuurrood
Vuurrood5 jun. 2023 - 9:43

GeenProbleem: Welke andere reaguurder? Volgens mij vertel jij maar weer eens nog geen kwart van de waarheid. Wordt het eens geen tijd om paal en perk te stellen aan het belastingparadijs wat Nederland nu is? Wordt het geen tijd op kerosine wel belasting te heffen? Etc.etc.!

Prykmans
Prykmans4 jun. 2023 - 15:45

Het werd eens tijd dat eigen VVD achterban opkomt en zich harder uitspreekt over de belangen van Nederlanders in woningnood of steeds meer mensen die lopen bij de voedselbank. De ongebreidelde asielinstroom is maatschappij ontwrichtend waar een steeds groter deel eigen volk diep in de problemen komt door huidige asielbeleid. Goed om te zien hoe kritische VVD leden hun partijleider Mark Rutte onder vuur namen bij het VVD congres waar nu duimschroeven aangedraaid, geen woorden maar daden!

J-P
J-P4 jun. 2023 - 13:22

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Troy3
Troy34 jun. 2023 - 13:06

Het is nu te laat met ingrijpen. De regering is alleen maar bezig om hun laantje schoon te houden. Ze zijn ook alleen maar bezig de symptomen .de gevolgen in goede banen te krijgen.masr de oorzaken te bestrijden ho maar. Kijk maar naar centraal station Den Haag. Ze gaan de banken achter de poorten plaatsen. Dus als reiziger kan je niet meer zitten wachten. De volgende stap is de poorten hoger maken. Want de onrust zaaier s gaan over de huidige poorten springen.

Folkward
Folkward4 jun. 2023 - 12:12

Don't get high on your own product. De VVD heeft jarenlang verkondigd dat er niemand geschikter was om het land te leiden dan Rutte, en dat je daarom op de VVD moest stemmen. Er was dus geen inhoudelijke reden, maar het ging om de persoon Rutte. Maar dat betekent ook dat er niemand binnen de VVD geschikter is om de VVD of het land te leiden. Dus welk machtsmiddel heb je dan nog als congres/fractie, als je dat écht gelooft? Een groot deel van Nederland ziet dat Rutte holle beloftes doet, en andere mensen of partijen voor de bus gooit, om zelf maar te blijven zitten. Het is tekenend dat die VVD-leden denken dat zij anders of bijzonderder zijn. De VVD-fractie is in november al in de leugens van Rutte getrapt, maar de Kamerleden moeten het nog beseffen, zo traag zijn ze. De leden idem dito. Komt Rutte/van der Burg voor het zomerreces (7-7) nog met iets dat als acceptabel kan verkocht worden aan de VVD-leden, de CU en D66? Onwaarschijnlijk. En wat gaan de VVD-leden met de gebroken belofte van Rutte doen? Hem wegsturen... Laat me niet lachen.

PVDB2
PVDB24 jun. 2023 - 11:51

De coalitie, met name de VVD, heeft deze voorvallen in Ter Apel zelf veroorzaakt. Bezuinigingen in opvang, want lang minder vraag. Tot dat er weer een despoot een vluchtelingcrisis veroorzaakt of minderheden gaat vervolgen. De overlast veroorzakende personen zijn praktisch allen uit veilige landen. Je zal afspraken moeten maken de landen van herkomst. Al zullen die er wat voor terug willen hebben. Minder grote mond. Meer geld. Soms gaat dat goed, soms gaat dat minder. Minder populistisch geneuzel van politici en tv-personen. Een beleid maken voor en op langere termijn met de basis wat de demografische, economische en klimatologische omstandigheden zijn.

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 12:45

Er is helemaal geen draagvlak.

r v b
r v b4 jun. 2023 - 10:34

Mark Rutte en zijn VVD zijn niet van zins de problemen van asielzoekers op te lossen. We proberen het al jaren met dichte grenzen, en het werkt averechts, te veel mensen op de vlucht komen om. Dichte grenzen werken niet, zie dat nu eens onder ogen!

5 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jun. 2023 - 15:50

De grenzen zijn absoluut niet dicht. Dat het wel kan hebben we de afgelopen karen gezien, tijdens de coronamaatregelen. Niets doen met de grenzen is geen optie meer.

r v b
r v b4 jun. 2023 - 17:50

@IHAG: grenzen dicht is geen oplossing, verzin eens iets wat wel werkt. Niets doen met de grenzen is inderdaad geen optie, ze moeten opener worden. Zo neem je mensensmokkelaars de wind uit de zeilen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 jun. 2023 - 6:55

"opener worden. Zo neem je mensensmokkelaars de wind uit de zeilen." Dat is naïef gedacht dat de mensensmokkelaars dan poef verdwijnen. Bovendien is er dan geen rem meer op de immigratie waardoor de toestanden in Ter Apel alleen maar erger worden, aangezien er ook geen woningen zijn, geen zorg, geen onderwijs om al die nieuwkomers te helpen. Nederland, laat eerst zichzelf maar helpen voordat we denken de hele wereld te moeten helpen en een betere grensbewaking is daar één aspect van.

Ejoth
Ejoth5 jun. 2023 - 7:32

Hoe neem je mensensmokkelaars de wind uit de zeilen door de grenzen opener te maken ? Volgems m8j staan ze al wagenwijd open. In ieder geval in Nederland.

GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 12:45

@rvb Jij wil zeker ook coke en heroïne legaliseren?

tinekea2
tinekea24 jun. 2023 - 10:26

Rutte: functie elders.

Vuurrood
Vuurrood4 jun. 2023 - 9:38

Beperken van instroom gaat niet lukken zolang de oorzaken niet weggenomen worden! Laat je maar horen GeenProbleem!

5 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1394 jun. 2023 - 12:07

En als GeenProbleem het niet doet, dan doe ik het wel. 1 Door de veranderingen van het klimaat die WIJ hebben veroorzaakt (overstroming, droogte). 2 De westerse landen mogen wél allerhande producten verkopen aan Afrika (Coca Cola, mobiele telefoons, sigaretten), maar de bewoners van Afrika kunnen alleen tegen torenhoge invoerrechten hun producten aan ons verkopen. 3 De mobiele telefoon laat mensen over de hele wereld zien hoe (rijk ?) wij leven in Europa. Nou, dat wil iedereen wel. Hatseflatse. 4 Elk land met een wapen industrie verkoopt die wapens aan iedereen die ze maar hebben wil. Met als gevolg vele vluchtelingen door oorlogshandelingen of terreur. 5 Westerse landen hebben in de tijd van de kolonisatie in Afrika grenzen getrokken die dwars door gebieden gingen waar 1 volk/stam leefde, met vele conflicten tot gevolg. Een vergelijkbare situatie veroorzaakte de Sowjet Unie in voormalig Yougoslavië, maar dan door vele volkeren in 1 land te dwingen. Genoeg zo?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jun. 2023 - 14:54

Ja, hier heb je wel een punt vuurrood. Zouden de problemen daar niet gewoon aangepakt moeten worden? Dan is er ook geen migratie meer nodig

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 jun. 2023 - 6:59

" Zouden de problemen daar niet gewoon aangepakt moeten worden? " En waarom moeten wij als westen de problemen 'daar' aanpakken? Dat komt nog al neo-koloneaal over. Hebben de inwoners van die landen dan zelf geen verantwoordelijkheid om hun eigen land op te bouwen en in stand te houden.

Vuurrood
Vuurrood5 jun. 2023 - 7:21

Pietje Puk139: U kunt aan uw opsomming nog toevoegen: 6: Het gesubsidieerd dumpen van onze landbouwoverschotten waardoor plaatselijke boeren doodgeconcureerd worden. Uw vraag: Genoeg zo? moet u echter aan GeenProbleem stellen. Die komt altijd met zijn oplossing "grenzen sluiten" aanzetten. Die, ondanks alle aangedragen feiten, niet wil inzien dat grenzen sluiten niet kan. GeenProbleem houd hardnekkig vast aan de PVV-FvD mantra van grenzen sluiten.

Vuurrood
Vuurrood5 jun. 2023 - 9:45

IHAG: Wat denk je ervan om degene welke de problemen veroorzaakt hebben en nog steeds veroorzaken oplossing te laten zijn van de problemen?

Joop  den Uil
Joop den Uil4 jun. 2023 - 9:21

Hhog tijd voor invoering van een soort USA timeline voor de president. 4 jaar, extensie 4 jaar en dan een mooie parkeerbaan. Desnoods 5 + 5 jaar. want dit is in NL ongelofelijk aan het worden dat 1 persoon zo lang een stempel kan drukken op het beleid. En niemand corrigeert hem. Zelfs de kiezer niet.

6 Reacties
Jozias2
Jozias24 jun. 2023 - 10:29

@joop Tsja het is me toch wat die democratie.

Berend22
Berend224 jun. 2023 - 11:56

@jozias hoeveel procent van de stemmen kreeg de VVD ook alweer bij de laatste verkiezingen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jun. 2023 - 14:57

Jozias. In principe is het natuurlijk democratisch verlopen, zijn presidentschap. Althans, als er niet met de stemmen gerommeld is Punt is alleen, als zo'n man er zo lang kan zitten, dan verzamelt hij een heel hecht netwerk om zich heen, snap je wat ik bedoel. Het leidt tot corruptie. Als je om de vier jaar totaal andere mensen hebt, zit dat gevaar er niet in. Het gevaar van een kartel, een bovenlaag van mensen die elkaar allemaal al letterlijk tien jaar kennen.

Fabius
Fabius4 jun. 2023 - 15:02

'dat 1 persoon zo lang een stempel kan drukken' Dat doet de heer Rutte niet. De man is premier van Nederland, geen dictator. En zelfs als premier heeft hij nauwelijks macht, hij is niet meer dan 'primus inter pares'. Uw stempeltje wordt gedrukt door zijn partij. Maar helaas, dat is nu eenmaal het gevolg van het democratische spelletje dat we met elkaar spelen, zoals Jozias ook al aangeeft. Maar ik schaar me aan uw zijde als het gaat over een beperking van termijnen. Hooguit twee termijnen als premier of als minister. Dan wegwezen.

Jozias2
Jozias25 jun. 2023 - 7:22

@berend Meer dan elke andere partij en genoeg om de grootste partij te worden.

Jozias2
Jozias25 jun. 2023 - 7:26

@baloe We hebben geen presidentschap en de premier heeft vele make minder macht tov het presidentieel systeem zoals in de vs. Wat is er mis met een netwerk? Een netwerk stelt een premier juist in staat om zijn werk goed te doen. Je kunt veel zeggen van Rutte (en ik heb nog nooit op hem gestemd) maar er is geen indicatie dat hij uit is op persoonlijk gewin.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst4 jun. 2023 - 9:15

In Ter Apel zijn de inwoners inmiddels zou radeloos van de overlast waar nauwelijks iets aan wordt gedaan dat men inmiddels burgerwachten heeft opgericht. Op zich is het al een gotspe dat de overheid haar eigen burgers niet kan beschermen maar voor Rutte telt maar één ding, namelijk het pluche.

4 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 jun. 2023 - 9:36

Bij gebrek aan politie, want die zijn met honderden tegelijk nodig om de jeugd van XR te arresteren en op voorhand huisbezoeken bij XR demonstranten af te leggen, zitten de bewoners van Ter Apel met de ellende.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 jun. 2023 - 10:01

Ook de busdienst heeft er de neus van vol. https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15624880/qbuzz-heeft-genoeg-van-incidenten-lijn-73-stopt-drie-weken-niet-op-haltes-in-ter-apel Qbuzz laat buslijn 73 vanaf morgen (1-6-23) drie weken lang niet meer stoppen bij vijf haltes in Ter Apel. Dat is besloten vanwege een forse verhoging van het aantal incidenten met asielzoekers op deze lijn.

KC1
KC14 jun. 2023 - 10:05

Moest je maar niet bij de 'coalition of the willing' etc willen horen, postkoloniaal decennia lang landen bombarderen/destabiliseren, en dan nu huilie huilie doen wanneer de mensen dusdanig op drift raken dat je er ook 'last' van hebt....hoop dat er nog veel meer deze kant op komen, totdat je doorhebt dat de kraan waar je aan moet draaien de hoofdkraan is = postkolonialisme, iets wat helaas ook velen wat betreft Turkije/Erdogan laten zien, omdat Turken niet hebben gestemd zoals WsP wil dat ze hadden moeten stemmen.... Idee: ff Turkije destabiliseren nu, misschien wel een moordaanslag op Erdogan zoals elders op joop werd gesuggereerd, en dan kunnen we over 2 jaar mopperen over de Turken en wat niet meer zei die dan hier komen voor asiel.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 jun. 2023 - 10:17

Wel vreemd dat de inwoners van Ter Apel onvoldoende beschermd worden tegen de overlast. Wilen de politici soms dat de situatie daar ontspoort? Want daar lijkt het wel op. Jammergenoeg.

PVDB2
PVDB24 jun. 2023 - 9:06

Kom er maar in Geen Probleem!

1 Reactie
GeenProbleem
GeenProbleem6 jun. 2023 - 7:12

Rent free.