Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘Houd rekening met meerdere covid-golven per jaar’

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1120 keer bekeken
  •  
ziekenhuiscorona

De coronamaatregelen mogen dan zijn afgeschaft, het oude normaal komt nooit meer terug. We zullen allemaal vaker ziek worden. Op Twitter schrijft hoogleraar infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers dat we rekening moeten houden met meerdere covid-golven per jaar. “Niet in plaats van maar extra bovenop bekende jaarlijks terugkerende infectie-uitbraken zoals griep.”

De gevolgen van die extra ziektelast zullen groot zijn, voorspelt Bleeker-Rovers. Zo blijven we risico lopen op long covid. Ook neemt de kans op onder andere hart- en vaatziekten – een regelmatig voorkomend gevolg van een coronabesmetting – waarschijnlijk toe.

Omdat het virus zoveel rondgaat, is de kans groot dat er nieuwe varianten zullen opduiken. Het is nog maar afwachten of die net zo ‘mild’ zullen zijn als Omikron. Voor hetzelfde geld is het ziekteverloop bij een nieuwe mutatie weer ernstiger.

Voor mensen uit risicogroepen betekent het afschaffen van de coronamaatregelen een hard gelag. Zij lopen een grotere kans om door een infectie in ziekenhuis te worden opgenomen of te overlijden. Door die extra patiënten in het ziekenhuis zal andere zorg in de knel komen, verwacht Bleeker-Rovers. Ze denkt daarna dat meer zorgmedewerkers zullen afhaken. Ook het verzuim in de zorg zal hoog blijven door de telkens terugkerende coronagolven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.