Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Houd je bloederige zaakjes bij je!

  •  
20-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Snap je het nu nog niet, meneer Loftsson? We houden van walvissen, niet van hun vlees
Gisteren doodde IJslands eenzame walvisjager, miljonair Kristian Loftsson, zijn eerste van de 180 bedreigde reuzen die hij dit jaar van plan is te schieten. Op dit moment is hij onderweg naar de haven van Hvalfjordur, met de dode walvis tegen de zijkant van de boot geklemd.
Het is drie jaar geleden dat meneer Loftsson zijn laatste vinvis doodde, het op één na grootste dier op aarde. Hij zal het vlees langzaam naar Japan exporteren, waar een deel gebruikt wordt om hondenvoer van te maken. In IJsland is namelijk geen markt voor walvisvlees. De eerste stop van het vlees is de haven van Rotterdam.
Meneer Loftsson claimt dat het jagen op de bedreigde walvissen, onderdeel uitmaakt van de IJslandse identiteit. Ik betwijfel het, maar wie ben ik om hierover te oordelen?
Als Nederlander kan ik wel zeggen dat het houden van walvissen een deel is geworden van de Nederlandse identiteit.
Afgelopen winter spoelde een enorme bultrug aan aan onze kust. Het hele land hoopte op een goed einde. In de kranten, op het journaal en op internet werd elke beweging van het reddingsteam nauwlettend in de gaten gehouden. Na dagen van vruchteloze reddingspogingen, bracht de minister hoogstpersoonlijk het nieuws dat het dier, Johannes genaamd, niet meer te redden was en ingeslapen zou worden. Dagenlang stond het land op zijn kop.
De mogelijkheid dat in de nabije toekomst het vlees van honderden vinvissen getransporteerd wordt via de haven van Rotterdam, is moreel onacceptabel.
We (en ik zeg niet vaak ‘we’, aangezien er over de meeste onderwerpen net zoveel meningen als mensen zijn in Nederland) willen dit niet! Het kan ons niet schelen of deze bloederige vracht legaal is of niet, we willen het gewoon niet binnen onze landsgrenzen hebben.
Als Nederlands staatsburger is er maar één ding dat ik kan doen en dat is mijn minister oproepen om alles te doen wat in haar macht ligt om deze boodschap over te brengen aan de verantwoordelijken in IJsland. Het lijkt me logisch dat de leider van een walvislievend land opkomt voor de wensen van zijn burgers.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 jun. 2013 - 12:24

http://bestevanyoutube.nl/filmpjes/een-beluga-walvis-met-een-verfijnde-smaak-in-de-ku/

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jun. 2013 - 12:24

Beste Rikkert, ja zag zelf al enigszins aankomen dat je niet goed zit, maar zou je voortaan in dit soort stukjes als je over WE spreekt ofwel mijn naam expliciet uitsluiten, ofwel eerst even willen overleggen?

olavl
olavl20 jun. 2013 - 12:24

Kristian Loftsson is ook niet zomaar een eenzame walvisjagende miljonair die uit verveling of uit gekkigheid op walvissen jaagt. Hij is de eigenaar van een familiebedrijf dat dat al sinds het eind van de jaren veertig doet. Walvisvaart was in die tijd nog een legitieme economische activiteit waar ook veel vraag naar was. Op IJsland, waar weinig anders te doen is, is het tot op vandaag een belangrijke economische activiteit gebleven. Net als visserij, daar mag je ook niet aankomen van de IJslanders (herinner je maar eens de Kabeljauwoorlogen met het Verenigd Koninkrijk). Ze hebben gelijk. Ik zou willen voorstellen dat we IJsland het alleenrecht geven op walvisvaart, en dat alle andere landen (dus ook Japan) er dan mee ophouden. De IJslanders hebben dit soort bedrijvigheid nodig. En zij zijn ook niet degenen die met reusachtige fabrieksschepen enorme aantallen walvissen binnenslepen voor zogenaamd "wetenschappelijk onderzoek". Zolang het voortbestaan van de soort maar niet in gevaar komt kan ik geen enkel zinvol argument bedenken waarom walvisvaart op beperkte schaal niet mogelijk zou moeten zijn. En meneer Reijners geeft die argumenten ook al niet, die speelt alleen maar in op de sentimentaliteit van zijn lezers. Jammer.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2013 - 12:24

'Als Nederlander kan ik wel zeggen dat het houden van walvissen een deel is geworden van de Nederlandse identiteit.' Je kan dat wel zeggen. Of de IJslanders het boeit is dan weer een tweede. Wat IJslanders van de Nederlandse eetgewoonten vinden boeit me namelijk ook niet. 'We (en ik zeg niet vaak ‘we’, aangezien er over de meeste onderwerpen net zoveel meningen als mensen zijn in Nederland)' Je bedoelt met 'we' waarschijnlijk 'jullie'. Ik sta namelijk niet aan de kant van emotionele onderbuikers.

1 Reactie
Boborator
Boborator20 jun. 2013 - 12:24

'Je bedoelt met 'we' waarschijnlijk 'jullie'. Ik sta namelijk niet aan de kant van emotionele onderbuikers. ' Zoals uw naam al aangeeft staat u juist wel aan de onderbuik kant. Zolang we de hersenfuncties van een dier met 3- 5 x onze herseninhoud niet snappen stel ik voor dat we de niet-willen-snappers aanwijzen als vrijwilliger om te dienen als voer voor de Japanse honden (of om de cirkel rond te maken, de koreaanse, want die worden ook weer door mensen opgegeten.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2013 - 12:24

Waarom zouden we meer moreel verontwaardigd moeten zijn over een dode vinvis dan over een dode haring?

2 Reacties
Boborator
Boborator20 jun. 2013 - 12:24

Zou het zijn omdat een walvis 3-5 x meer herseninhoud heeft dan de mens? (En kom aub niet aan dat het inefficiente pulp is want dat is puur speculatie. Hersenonderzoek bij zulke grote dieren is zeer moeilijk: EEG kan niet vanwege het zoutwatermilieu, er zijn geen PET scanners van die omvang etc.). Er is alleen maar anatomie, en die toont een zeer complex systeem, met plooiingen en uitgebreide neuronale verbindingen. Wel heel afwijkend van primaten omdat de evolutionaire wegen al vroeg uit elkaar zijn gegaan (ca. 60+ miljoen jaar.

BasVV
BasVV20 jun. 2013 - 12:24

Nou. Voor een verse haring kun je me wakker maken. Maar het is inderdaad zo. Een vlieg slaan we achteloos dood. Een olifant niet. Beiden zijn dieren.

poelly12
poelly1220 jun. 2013 - 12:24

wat je ook vindt van de walvisvangst, kom wel met de juiste argumenten om er tegen te zijn, als je dat bent. Zo is het argument van "bedreigde soort"klinklare onzin. Zo zwemmen er in de IJslandse wateren zo’n 20.000 grote vinvissen waarvan er jaarlijks 150 mogen worden gevangen. Dat is minder dan 1 procent van de totale populatie. er komen er meer om door botsingen met schepen.

1 Reactie
BasVV
BasVV20 jun. 2013 - 12:24

Dat is nou net niet wat deze mileubeschermers willen horen.