Joop

Houd direct op met het sluiten van cafés waar een handgranaat voor de deur ligt

  •  
17-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2063023817_b9cd2c4399_o

© cc-fotot: Sebastian Oehme

Je weet als ondernemer: jij bent de lul en de dader ligt op het kerkhof
Om met Louis van Gaal te spreken: zijn zij nou zo slim of ben ik nou zo dom? Naar aanleiding van de golf aanslagen op panden in Amsterdam-West bespreekt de NRC het burgemeesterlijk beleid om horecabedrijven waarbij een handgranaat voor de deur wordt gelegd meteen drie maanden dicht te gooien vanwege de openbare orde of zo. Nu echter, zo meldt deze courant erbij, lijkt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, voorzichtig van dit beleid af te wijken. Zij heeft een patatzaak met een handgranaat voor de deur niet gesloten maar voor cameratoezicht en andere bewaking gezorgd.
De Rotterdamse ondernemer Ibrahim Yüce zag zijn deuren om een vergelijkbaar feit wel verzegeld. Hij had de rechter nodig om het besluit van burgemeester Ahmed Aboutaleb ongedaan te maken en nog staat hij oog in oog met een faillissement. Hij dus, niet zijn bedreigers.
Veel burgemeesters houden ervan horecagelegenheden een tijdje te sluiten. Een knokpartijtje in of zelfs buiten de zaak is vaak al voldoende. Of het feit dat je als ondernemer een dronken gast, die wil vechten, zelf een draai om zijn oren geeft.
Zo kunnen criminelen die een appeltje met bepaalde horeca-ondernemers te schillen hebben, bijvoorbeeld omdat zij de door hen opgehaalde ‘belasting’ niet betalen, rekenen op de welwillende en onmiddellijke medewerking van de overheid. De betreurde Amsterdamse burgervader Van der Laan was objectief gezien hun trouwe bondgenoot. Het is heel eenvoudig om een incident te scheppen dat tot sluiting van de zaak leidt.
Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om in te zien dat dit beleid averechts werkt, de misdaad in de hand speelt en de aangiftebereidheid van slachtoffers tot een minimum laat dalen. Want je weet als horeca-ondernemer: jij bent de lul en de dader ligt op het kerkhof.
En nu is er dan één burgemeester blijkbaar voorzichtig bezig dit beleid te herzien. Wat een gotspe! Het is toch glashelder en duidelijk dat je hier landelijk en nog wel vandaag mee moet stoppen. Met dat onrecht. Met die flauwekul. Met dat straffen van de slachtoffers. Met die gezagsondermijnende smoes dat je anders de veiligheid niet kunt garanderen. De overheid is er voor om de veiligheid te garanderen. Dat is haar allereerste bestaansreden.
Bedreigde ondernemers hebben effectieve bescherming nodig van de politie. Chanteurs en bedreigers dienen te worden opgespoord. En als er granaten voor de deur worden gelegd, dan plaatsen ze maar tijdelijk zo’n hok net als voor sommige ambassades en consulaten.
Ja maar, meneer, de politie kan niet overal tegelijk zijn.
En dan komen we op dat andere schandaal, de reorganisaties die sinds de jaren negentig de effectiviteit van de politie stuk voor stuk hebben aangetast met als klap op de vuurpijl de rampzalige Nationale Politie, dat grote geschenk van Rutte I aan wetsovertredend Nederland. Maar dat is een ander verhaal. Daar horen we meer over als Kamerleden straks tijdens de bijkans onvermijdelijke parlementaire enquête maandenlang de verkeerde vragen zitten te stellen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Anoniempje5
Anoniempje518 aug. 2018 - 9:22

Helemaal mee eens. Het treft ook alleen de kleine ondernemers m.i. Ik geloof niet dat er een burgemeester is die het zal aandurven om bv. een Starbucks of Mac even 3 maanden te sluiten. Zelfde geldt ook voor het sluiten van huurwoningen waar een wietkwekerij in wordt gevonden. Doen ze denk ik ook niet met een pandje van Bernhard of die VVD'er of een grote woningbouwvereniging. In beide gevallen zijn er natuurlijk wel uitzonderingen, als de eigenaar er op 1 of andere manier wel bewust erbij betrokken is o.i.d.

Bouwman2
Bouwman218 aug. 2018 - 8:04

Heel goed dat Van der Horst het nu eens opneemt voor de handel. Dat zou ie vaker moeten doen.

mordicant
mordicant18 aug. 2018 - 7:01

Heel weldenkend Nederland kijkt met verbijstering naar die sluitingen.. Als ik een slechtlopende koffieshop in wijk X zou hebben en mijn concurrent in wijk X loopt een stuk beter zou ik ook in de verleiding komen een schooier met een handgranaat in te huren.. Heb ik minimaal 3 mande een vette omzet. Ik ben geen fan van Halsema maar dit is veel beter beleid.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen19 aug. 2018 - 16:32

Daar kan ik voorbeelden van geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 aug. 2018 - 4:22

Helemaal mee eens. Zo moest er ook iemand gaan verhuizen omdat hij bedreigd werd en de buurt daardoor onveilig werd. Dit omdat er op hem geschoten werd. Ik weet niet of dit helemaal in hetzelfde rijtje past maar ik had wel die gedachte. Dacht, dit is de omgekeerde wereld. Ik weet niet of die man ook zelf weg wilde, dus voor mij nog een vraag. Dat stond er nl. weer niet bij.

4 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus18 aug. 2018 - 16:57

"Ik weet niet of dit helemaal in hetzelfde rijtje past" Dat past het niet, want hier betreft het een onderwereldfiguur die bij conflicten betrokken is (nogal wat criminelen zijn de laatste tijd veroordeeld omdat de door hem geleverde telefoons toch niet zo veilig waren). Net als overigens met de eerste zaken die door Van der Laan werden dichtgespijkerd bij conflicten in het milieu betrokken waren. Het probleem is dat de onderwereld zich bij dat beleid heeft aangepast en het nu gebruikt om concurrenten onschadelijk te maken. En dat is het moment om met dat beleid te stoppen.

Robert Follon
Robert Follon19 aug. 2018 - 8:30

[omdat de door hem geleverde telefoons toch niet zo veilig waren] Kan me vergissen, maar volgens mij doelt Minoes op 'de familie B' in de Oude-IJselstraat, niet de crimi-KPN uit Nijmegen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 aug. 2018 - 16:31

Piet de Geus: "Net als overigens met de eerste zaken die door Van der Laan werden dichtgespijkerd bij conflicten in het milieu betrokken waren." Lul toch niet, dat soort tactieken past de overheid al toe sinds de jaren '90, in het kader van het anti-coffeeshop-beleid en niet alleen in Amsterdam, maar in het hele land. En net als in het geval van de teelt van de nederwiet zijn de -kleine- liefhebbers de eerste slachtoffers en blijven de -grote- geharde professionals over, -soms crimineel, soms niet. En net als in het geval van politici, krijgt elk land de criminaliteit die het verdient.

Piet de Geus
Piet de Geus20 aug. 2018 - 21:59

"Lul toch niet, dat soort tactieken past de overheid al toe sinds de jaren ’90, in het kader van het anti-coffeeshop-beleid" Je hebt duidelijk weer geen idee waar je over praat.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 aug. 2018 - 21:52

En het was nog wel zo'n mooi excuus om coffeeshops te sluiten, dat zet je toch niet zomaar bij het oud vuilnis.

OlavM
OlavM17 aug. 2018 - 20:49

De spijker op de kop, Han van der Horst!

Robert Follon
Robert Follon17 aug. 2018 - 20:24

Inmiddels zal Han ook wel een echte Femkenist zijn geworden: https://www.at5.nl/artikelen/185473/eigenaar-patatzaak-vleminckx-ik-mag-openblijven

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens18 aug. 2018 - 1:49

Een Femkenist? Zolang het maar niet ontaardt in Halsemanie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot17 aug. 2018 - 18:13

https://www.at5.nl/artikelen/185474/halsema-breekt-met-beleid-voorgangers-zaken-minder-snel-gesloten

Juppé🎗
Juppé🎗17 aug. 2018 - 18:08

Geheel met U eens. Ik verwacht ook wel dat mevrouw Halsema dat « beleid » om gaat draaien.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen17 aug. 2018 - 16:59

Ik heb die sluitingsmaatregel ook nooit begrepen. Op deze manier maak je het wel heel eenvoudig om winkeliers/horeca af te persen. De burgemeester helpt je wel een handje als afperser.

Karingin
Karingin17 aug. 2018 - 16:44

Helemaal mee eens.

Cave Canem
Cave Canem17 aug. 2018 - 15:55

100% mee eens. De eerste reactie van gemeentebestuur en politie hoort te zijn dat de ondernemer wordt beschermd, desnoods in de vorm van 24h aanwezigheid van politie. Als je standaard die service biedt dan is het vermoedelijk snel afgelopen met dit soort bedreigingen. Het tot nog toe gevoerde beleid van sluitingen is kapitulatie voor intimidatie met kansloze gedupeerde ondernemers.