Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Hou vol!'

  •  
07-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Mark Rutte is er trots op dat de meeste Nederlanders zich goed aan de coronamaatregelen houden. Premier Rutte heeft dinsdagavond tijdens een persconferentie Nederlanders opgeroepen om vooral niet losser met de corona-regels om te gaan. Hij zei trots te zijn dat de meeste mensen zich goed aan de gestelde maatregelen houden, maar benadrukte dat iedereen nog steeds zo veel mogelijk moet thuisblijven, ook komend weekend wanneer het Pasen is.
De premier liet weten dat het kabinet op dit moment geen grote, nieuwe maatregelen zal aankondigen en dat de besmettings- en sterftecijfers laten zien dat de maatregelen die gelden ‘niet voor niets’ zijn. Maar in die voorzichtig optimistische cijfers schuilt dus het gevaar dat mensen denken dat het allemaal wel weer wat losser kan. ‘Een grotere fout kunnen we niet maken. Anders is alles no time teniet gedaan. Hou dit vol,’ aldus Rutte.
Een extra waarschuwing werd nog wel gegeven aan groepjes wielrenners en motorrijders. Op sociale media was de afgelopen dagen al te zien dat veel mensen zich ergeren aan wielrenners en motorrijders die schijnbaar denken dat de regels niet voor hen gelden en dat zij geen afstand hoeven te houden. Ook de Volkskrant merkte afgelopen weekend op dat motorrijders zich onaantastbaar wanen.
Apps Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte bekend dat het kabinet wil inzetten op apps om de verspreiding van het coronavirus terug te brengen. Het zou gaan om twee apps die mogelijk verplicht gebruikt moeten worden. Volgens De Jonge zijn de apps bedoeld om het werk van de GGD te ondersteunen:
"Een app vertelt je bijvoorbeeld of je in de buurt bent geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn. Je krijgt dan het advies om binnen te blijven en je krijgt het verzoek een tweede app te gebruiken waarmee je makkelijk contact kunt maken met een dokter in de buurt."
Hoewel zowel minister De Jonge als premier Rutte de aanwezige pers probeerde te overtuigen dat bij gebruik van de apps de privacy niet in het geding is en ‘alleen als de privacy gewaarborgd is gaan we dit doen’, blijft de zorg hangen dat de apps toch de privacy aantasten. Het kabinet doet nog onderzoek naar de apps en hoopt dat binnen enkele weken af te ronden. Op Joop waarschuwt privacy-strateeg Winfried Tilanus dat er geen enkele reden is om privacy op te geven voor deze zogenaamde tracing apps, omdat ze helemaal niet werken bij een ziekte als Covid-19.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.