Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hou toch op met al die Paastroep

  •  
16-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6030 keer bekeken
  •  
51092061695_9e3f79af97_o

Winkel met paasspullen

© cc-foto: Matthias Berg

Speciaal voor Pasen: kuikens, narcissen, gras en madeliefjes. Voor niks te koop in een winkelketen die "streeft naar circulariteit". Van puur plastic.

Na Pasen belandt dit direct weer in de vuilnisbak. Spullen die niet alleen hier in het schap zijn gezet, uitgepakt, uitgeladen, bezorgd. Maar ingepakt, geplakt, geknipt, gesneden, gekleurd, gesmolten in China. En als olie opgepompt en verwerkt in Saoedi-Arabië. Met onderbetaald winkel- en fabriekspersoneel, vervuiling door transport, raffinage, plastics.

Er wordt veel schaarse ruimte gebruikt die veel beter anders ingezet kan worden. Wat als de medewerkers van die winkelketen het personeelstekort opvullen in de supermarkten? Dat winkelpanden betaalbare woningen worden. Dat schepen varen met voedsel of medische apparatuur in plaats van rotzooi. Dat productdesigners en marketeers het publiek informeren over de  klimaatramp. Dat textielsnijders, plasticgieters, olie-ingenieurs huizen gaan isoleren, plastic afval opruimen, lucht zuiveren.

Deze dagen staan voor velen in het teken van wederopstanding. Tijd om op te staan voor een nieuwe economie.

Zalig Pasen!

cc-foto: Matthias Berg

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.